In het kader van het aankomende wetsvoorstel modernisering nationaliteitsrecht heeft de SNBN onlangs een interview gehouden met Hermie de Voer, advocaat bij Everaert Advocaten. Meer over de dubbele nationaliteit kwesties vind je ook via onze achtergrondpagina hierover.
Edwin L. zegt
Elco, wederom dank voor al het werk wat SBBN doet inzake advies/werk van modernisering nationaliteitsrechten. Het is inderdaad een complex gegeven, overigens ben ik geboren en getogen in Nederland en alweer 35 woonachtig in Noord-America met een dubbele nationaliteit ! Echter ik volg jullie werk al jaren, mijn opinie is ook dat een (‘behoud) dubbele nationaliteit voor Nederlanders in het buitenland makkelijker moet worden gemaakt … echter wat ik vaak mis in de discussie is “ de huidige band” met Nederland. Ik begrijp dat de huidige regering terughoudend is om de huidige nationaliteitsrechten te moderniseren voor “ Nederlanders” die geboren zijn buiten Nederland of hun Nederlanderschap zijn kwijt geraakt (‘als minderjarige kind) en nooit in Nederland zijn geweest … dit is een van de vele voorbeelden … Verder wil ik even kwijt dat de “13 jaar rule” (‘voor mensen met een dubbele nationaliteit) een kleine verbetering is van de “ 10 jaar rule” echter zo Nederlands en dit wijst erop dat het huidige regeringsbeleid Nederlanders die langdurig buiten Nederland verblijven liever kwijt zijn … Wat ik mis in jullie presentatie is dat er een “eigen verantwoordelijkheid “ is voor de Nederlander in het buitenland , om ADVIES te krijgen /vragen VOORDAT een (‘tweede) nationaliteit wordt verkregen … immers je kunt nooit je Nederlandschap kwijtraken als dat je enige nationaliteit is ! Ja ik begrijp heel goed dat er zeer gegronde redenen zijn om een tweede nationaliteit aan te nemen ! Echter zoek eerst uit wat de gevolgen zijn van deze aktie ( aannemen 2de nationaliteit) om GROTE teleurstelling jaren later … tijdens vernieuwen van paspoort te voorkomen! Nogmaals dank !
Robertus Laan zegt
Beste Edwin, je slaat de spijker op z’n kop. Ik loop al jaren precies met dit dilemma rond. Ik woon inmiddels 25 jaar in Zwitserland en zou, om hier te kunnen stemmen, graag de Zwitserse Nationaliteit willen aanvragen. Echter zonder m’n geboorte-nationalitiet kwijt te raken, omdat ik ongehuwd ben. Ik speelde met de gedachte de Zwitserse nationaliteit aan te vragen en te hopen dat dit niet bij de Nederlandse overheid bekend zou worden, maar dat lijkt mij een te grote gok. Voor mij is de belangrijkste reden niet zozeer de Nederlandse, maar de “EU Nationaliteit”.
Rob Coenen zegt
Ik heb dit gesprek eens door ChatGPT gehaald en gevraagd om een politiek-neutrale analyse en ik kreeg dit:
Beleid van Nederland Rondom Nationaliteit:
Nederland hanteert een restrictief beleid ten aanzien van dubbele nationaliteit, wat aanzienlijk verschilt van de meeste andere Europese landen die meestal geen probleem hebben met meervoudige nationaliteiten.
Huidige Plannen van de Nederlandse Regering:
De huidige regering in Nederland heeft plannen om de wetgeving te herzien en bepaalde Nederlanders die hun nationaliteit hebben verloren, in staat te stellen deze terug te krijgen. Deze plannen zijn echter beperkt en laten veel mensen die hun nationaliteit hebben verloren onaangeroerd.
Verlies van EU-Rechten:
Het verlies van het Nederlanderschap kan leiden tot het verlies van EU-burgerschapsrechten. Dit lijkt Nederlanders in vergelijking met burgers van andere EU-landen onevenredig te benadelen.
Conclusie:
Het beleid van de Nederlandse regering lijkt op dit moment niet volledig in het belang van de Nederlandse burger. Hoewel er inspanningen zijn om de wetgeving aan te passen, zijn deze maatregelen beperkt en laten ze een groot aantal mensen die hun nationaliteit hebben verloren onaangeroerd. Bovendien lijkt het verlies van EU-burgerschapsrechten door het verlies van het Nederlanderschap een onevenredige last te leggen op Nederlandse burgers in vergelijking met andere EU-burgers. Er is dus een argument voor een grondige herziening van het huidige beleid.
Rob Coenen zegt
ChatGPT: Lees die tekst en analyseer wat de uiteindelijke doelstelling is van de Nederlanderschap regering met dit hardcore Nederlanderschap-afpak-beleid. Doorzoek ook het internet op sites zoals oa https://www.rijksoverheid.nl/ om te onderzoeken wie de NL regering nou een dienst doet met deze aanpak, wat is het doel?
Antwoord:
De precieze doelstellingen van de regering blijven onduidelijk, aangezien het huidige beleid en de voorgestelde wijzigingen weinig voordelen lijken te bieden en veel Nederlanders in het buitenland nog steeds benadeeld zijn.
Ivo zegt
Wanneer gaat de nieuwe wet eigenlijk in?
Hans Welboren zegt
Er is een nieuw wetsvoorstel en als die wordt aangenomen, prima.
Als dat niet zo is, is er een juridische weg en welke is deze?
Een uitspraak van het Europesche hof over het terug krijgen van verloren Nederlanderschpa is volgens de video “restrictief geintrepreteerd” in plat Nederlands, de overheid respecteerd dat gewoon niet en doet waar ze zin in heeft. Dat vraagt dus om een hardere aanpak:
Vergelijk:
De overwinning van de actiegroep Urgenda in de Haagse rechtbank tegen de Nederlandse staat in 2015. De nationale regering werd veroordeeld tot het voeren van een scherper klimaatbeleid. De rechter oordeelde dat het ‘de zorgplicht van de staat’ is om burgers te beschermen tegen het grote gevaar van de opwarming van de aarde. In 2020 moet de Nederlandse overheid de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent hebben teruggebracht, in plaats van de huidige 17 procent.
Met een miljoen Nederlanders buiten Nederland zouden we dit ook makkelijk kunnen financieren met crowdfunding. Maar waar klaag je de Nederlandse overheid aan?