De Nederlandse taal vormt één de fundamenten van de Nederlandse cultuur en de band die wij met Nederland hebben. Wanneer onze kinderen geen Nederlands leren, is de kans groot dat we ze later kwijtraken (denk aan het inzetten van hun professionele kwaliteiten op de Nederlandse arbeidsmarken plus hun culturele- en maatschappelijke inzet).
Het behoud en ondersteuning van kwalitatief goed onderwijs in het Nederlands en behoud van de Nederlandse cultuur voor Nederlanders in het buitenland is daarmee essentieel.
Kijktip: tijdens het voorjaar van 2021 hielden wij een webinar over Nederlands onderwijs in het buitenland.
Frieke zegt
Helemaal eens met bovenstaande. De kosten voor onderwijs aan een NOB-school zijn alleen fors, tenzij er financiering vanuit een (Nederlands) bedrijf ter plekke is. Daarmee is dit niet voor alle kinderen toegankelijk. Ten minste behoud, liever nog verhoging van de subsidies is nodig.
Daarnaast zou juist nu ondersteuning zinvol zijn om na alle lockdowns door te groeien naar kwalitatief hybride onderwijs, zodat de reikwijdte van een school vergroot wordt.
Paul zegt
Om voor de Nederlandse regering de lesgeving van nederlandse kinderen in elk land waar nederlanders verblijven te subsidiëren is naar mijn inzien volstrekt overbodig en te kostelijk. Zal dus waarschijnlijk ook nooit gebeuren. Wat de Nederlandse regering wèl kan doen is bedrijven die de nederlandse taal leren aan buitenlanders die zich in Nederland vestigen hun kursusmateriaal op video te zetten en dan op Youtube. Dat maakt het een eenmalige uitgave. Op deze manier kan iedereen van dezelfde kursus gebruik kunnen maken waar ze dan ook wonen. De mensen die hier gebruik van willen maken kunnen dan eventuele werkboeken etc., bestellen tegen kosten van het bedrijf dat de kursus geeft. Als de grootste bedrijven dit niet willen doen omdat dit hun inkomsten/winstmarge zou beperken zou de regering een ander bedrijf in handen kunnen nemen die deze taak wel op zich zou willen nemen.
Judesca Comenentia Osei Owusu zegt
Ik zou graag willen weten of mijn kinderen die in Nederland en Beĺgie geboren zijn maar opgebracht in Ghana, geen hulp kunnen krijgen om het Nederlandse taal te leren. Financieel ben ik niet in staat om on line een cursus te betalen.
Manuela Özbaş-Engels zegt
Ik woon al bijna 30 jaar in Turkije en mijn dochter is hier geboren in 2000 en studeert nu in Nederland, in het Engels weleer, maar haar Nederlands is zo goed dat ze absoluut geen moeite heeft met het inburgeren en wennen aan Nederland. In Kuşadası (onder Izmir) hebben wij in 2005 samen met paar andere moeders met behulp van het Stichting N.O.B (Nederlands Onderwijs in ht Buitenland) een klein schooltje opgestart. In Turkije zijn er diverse locaties waar er het zgn. NTC onderwijs met stichting NOB gevolgd kan worden. Ik ben nog steeds zeer dankbaar voor de mogelijkheden die het gebracht heeft voor mijn dochter maar ook dat de andere dubbele nationaliteit kinderen alhier dit gesubsieerde onderwijs hebben kunnen volgen. Het gebruiken van de nederlandse taal moet natuurlijk voor thuis gebeuren. Men kan niet verwachten met maar 1 keer in de week naar school gaan het nederlands perfect wordt. Voor meer informatie kijk op de site van http://www.stichtingnob.nl
Rob van Driesum zegt
Mijn dochter, in Melbourne geboren (Nederlands en Australisch staatsburgerschap voor zolang de Nederlandse politiek nog toestaat, Australische moeder) woonde vanaf haar tweede jaar in Kuala Lumpur (vijf jaar lang) en daarna in Saigon (nog eens vijf jaar). Thuis spreken zij en ik steeds Nederlands en haar uitspraak is perfect, ze kan helemaal voor Nederlandse doorgaan al laten grammatica en woordenschat soms te wensen over. In Kuala Lumpur ging ze een paar uur per week naar het Nederlandse schooltje, gesubsidieerd door het NOB al moesten we wel bijbetalen. In Saigon ging ze ook een paar uur per week naar het Nederlandse schooltje, al was daar de NOB subsidie opgeheven. Nu we terugzijn in Melbourne gaat ze (inmiddels 13) twee uur per week naar de Leesplank, ook niet gesubsidieerd. Ik heb het er graag voor over want ze leert toch het een en ander voor als ze later in NL wil studeren/wonen. Die schooltjes zijn vooral gericht op Nederlandse expatkinderen zodat ze meteen kunnen doorstromen als de familie weer teruggaat naar NL. Maar als je het Nederlandse beleid wbt. buitenlandse scholen vergelijkt met bijvoorbeeld het Franse of Duitse, blijven we krenterige navelstaarders.
Frank zegt
Rob, zou je mij willen mailen? Ik zoek info over Sjoerd.
too1603@organizers.nl
Liesbeth Oorschot zegt
Hallo,
Voor de mensen die niet in de buurt wonen van een Nederlandse school in hun land, hebben wij een praktische oplossing. Ik ben juf bij Tweetalige Kids. Wij zijn een kleinschalige Nederlandse school voor Taal, Cultuur en Identiteit voor kinderen die overal ter wereld wonen. We geven betaalbaar thuisonderwijs en naast het Taal op Maat Traject, hebben we ook een Belevingspakket, zodat je zeker weet dat je kinderen een band met NL opbouwen. Onze school is aangesloten bij Stichting NOB en wordt ondersteund door het Ministerie van Onderwijs. Kijk even op de website van onze school: https://www.tweetaligekids.nl/ of op de website van Stichting NOB.
Veel taalplezier samen!
Groetjes, Liesbeth