Heb jij als Nederlander buiten de landsgrenzen te maken met iets waar je tegenaan loopt? Kom je daar niet uit en zou je dit met ons willen delen? Misschien ook wel omdat andere Nederlanders hier waarschijnlijk ook mee te maken hebben? Laat het ons hieronder weten, of mail het naar info@snbn.nl.
Stef Smulders zegt
Hallo,
Een probleem waar ik als Nederlander woonachtig in het buitenland, Italië, tegenaan loop is dat ik bij geen enkele kredietverstrekker in Nederland een lening kan afsluiten, om het enkele feit dat in niet in Nederland woon. Het lukt zelfs niet bij mijn eigen bank, de ING, niet nota bene ook in Italië opereert en ondanks het feit dat ik al een halve eeuw een rekening bij de ING heb en mijn inkomen er iedere maand binnenkomt. Zelfs een aanvraag om wat meer rood te mogen staan (heb in al die jaren nooit echt rood gestaan), tot 2000 euro, wordt met jolig ‘helaas’ berichtje afgewezen. Hebben jullie hier al meer klachten over gekregen? Kan dat zomaar binnen de EU en muntunie? Doet de Volksbank van de overheid ook mee aan deze discriminatie?
Groet, Stef
Jeroen zegt
Eerder dit jaar een hypotheek afgesloten op huis in NL, bij de Duitse Volksbank, via een Nederlandse intermediair. Had veel voeten in de aarde qua checks (ik woon in het Midden Oosten) maar lukte uiteindelijk wel en tegen redelijke voorwaarden. Groet, Jeroen
R. van Erven zegt
ik woon en werk in Australia en werd vandaag geconfronteerd met ING die mijn bankrekening, waar weinig activiteit op is, heeft geblokkeerd ivm tax residency verklaringen.
ik hoef geen krediet en ING neemt wel heel graag de maandelijkse kosten van mijn rekening. Mijn inkomsten gaan naar een andere bank en ING wil maar al te graag kopieën van werkgevers contracten, salaris stroken, huis huur contracten en utility bills. Veel te veel informatie.
Mijn advies neem geen rekening bij ING en ga naar een professionele bank.
Eelco zegt
Beste Stef,
Bedankt voor je reactie, hier hadden wij nog niet eerder van gehoord inderdaad – al verbaast het ook weer niet: zoals je weet zijn de afgelopen jaren NLse banken steeds strenger geworden richting NLers in het buitenland, zelfs al voor het uberhaupt mogen aanhouden van een bankrekening – laat staan voor extra krediet. Ze blijven zich (deels terecht) verdedigen op nieuwe anti-witwaswetgeving, en om superveilig te zijn gaan ze dus heel streng (te streng naar onze mening) om met de NLers in het buitenland. Wij voorzien hier ook voorlopig geen verandering in beleid in: wel heeft D66 nu als eerste partij in het verkiezingsprogramma dat NLers in het buitenland een NLse bankrekening naar keuze zouden moeten kunnen openen en behouden. We zullen contact opnemen met de partij en hen ook wijzen wat jij hier aandraagt.
Hartelijke groet,
Eelco
Eric Schmidt zegt
Onderwerp: Nederkandse bankrekening als nederlander in het buitenland.
In september 2019 liet ABN AMRO mij de post / schriftelijk weten dat ik niet meer bij hun mag bankieren omdat ik, toen, op papier, nog in Zuid Afrika woonde (Ik had ze niet op tijd doorgegeven dat ik naar Israel verhuisd was in 2019. Die adres wijziging heb ik na Sept 2019 gedaan en alles was oke). Inmiddels woon ik in Israel wat in the footpath van EU is en geen risiko land voor de ABN AMRO is. Heb op tijd mijn woon adres aangepast en een kontakt adres in NL – wat allemaal volgens de regels van de ABN AMRO kan en mag. Je mag dus als Nederlander je ABN AMRO bank rekening aanhouden ook als je in Israel woont, maar geen nieuwe produkten aanvragen zoals een hypotheek. Maar toen gebeurde er iets heel vreemds in oktober 2020. agv van een “fout” in het systeem bij ABN AMRO op hoofdkantoor in Amsterdam werden in Oktober 2020 ineens al mijn aandelen/fondsen/etc. en bankrekeningen a la minute door ABNAMRO verkocht en gesloten. Een Ramp. Gelukkig zag ik het op de dag dat het gebeurde en kon de hele zaak terug draaien nadat alees eerst verkcht was door ABN AMRO. Het duurde twee volle weken en elle lange telefoon gespreken om elkaar te helpen voordat alles hersteld was. ABN AMRO was heel behulpzaam (Pluim op hun hoed want ze schaamde zich rood voor het ongemak). Ze boden hun verontschuldigingen aan en stuurde zelfs ook een bloemetje op. Heel attend. Maar toch wel sckrikken. De ware toedracht van zaken begrepen zij ook niet waarom in hun systeem fouten gemaakt waren. o.a.. .Geen voorkennis suren met de post dat de aandelen/fondsen en rekeningen verkocht zouden worden en rekeningn gelosten zouden worden. Dat moet 6-3 – en een maand voor datum van toepassing naar de client gesurrd worden. Ik heb nooit die voorkennis ontvangen. Noe top 6 – 3 of een maand van te voren. ABN AMRO gaf toe dat er iets fout was gegaan. Nogmaals het is na oktober heel goed en snel opgelost door ABN AMRO omdat ik er boven op zat samen met een ABN MARO persoon die heel goed mij hielp op dag basis. Maar toch wel schrikken. Wat ik wil delen: Die Nederlanders die dus in het buitenland wonen en in een niet risiko land zitten, wees alert. Houdt je banak rekeningen goed in de gaten, want fouten kunnen altijd gemaakt worden. We zijn allemaal mensen. Ik leerde eerder dat ING is wat soepeler is en laat buiten de EU wel nog dat je als nederlander een bank rekening open mag houden – ook als he in Israel woont. Maar ik hoor vanuit nederland dat banken niet graag buitelandse klienten meer willen ivm fraude etc. Het initiatief van D66 (Eelco ?) is goed. VRAAG: Wat is er van gekomen? Mag je als nederlander en voor de wet en van de banken buiten de EU in bv. Z Amerika, Afrika, Azie nog je nederlandse bank rekening en beleggingen in NL houden? Met dank
Menno zegt
Dan bij deze een pluim voor ING. Ruim een week geleden liet ING mij weten dat ze na zouden gaan of mijn creditcard nog bij mijn financiële situatie past. Paniek! want ik woon in Ghana en heb alleen twee Nederlandse ouderdomspensioenen. De creditcard heb ik hard nodig om reizen naar Nederland te kunnen boeken. Een paar jaar geleden zegde ABN-AMRO mijn rekeningen op ondanks dat ik er druk gebruik van maakte – zou ING nu hetzelfde gaan doen?
Vanmorgen kwam het verlossende antwoord van ING: alles blijft zoals het is. Met een Nederlands inkomen en een Nederlandse bankrekening en creditcard in Ghana wonen is geen enkel probleem voor ze.
Menno zegt
De Nederlandse overheid richt zich in haar Nederlandstalige voorlichting alleen tot ingezetenen van Nederland. Een voorbeeld is de voorlichting over de coronamaatregelen. Wie op Schiphol aankomt, moet per taxi “naar huis”. Dus wie in Koeala Loempoer woont en naar Nederland is gevlogen, moet voor de deur van Schiphol op zoek naar een taxichauffeur die voorzien is van de nodige visa en verzekeringen om naar Koeala Loempoer te rijden. Ik woon zelf in Ghana en er is geen veilige route door de Sahara meer, dus voor mij geldt gelukkig de uitzondering “voor als dat niet mogelijk is”. En wat moeten Vlamingen en Surinamers die, zoals bekend, zich ook van de Nederlandse taal bedienen?
Helpt het om de Engelse tekst te lezen? Vaak wel, maar in dit voorbeeld niet, want ook Amerikanen, Australiërs, Britten, Canadezen, Ghanezen, Ieren, Indiërs, Kenianen, Liberianen, Oegandezen, Pakistani, Tanzanianen, Zambianen, Zimbabwianen, Zuid-Afrikanen en alle anderen die geen Nederlands beheersen “must go home by taxi”. Voor hen is er echter na veel doorklikken en creatief zoeken de optie van quarantaine in een hotel.
Kan de SNBN erop aandringen dat in de voorlichting onderscheid wordt gemaakt tussen Nederlandstaligen die in Nederland wonen en Nederlandstaligen die daar niet wonen – en er bij het vertalen rekening mee te houden dat verandering van taal in beginsel ook verandering van doelgroep met zich meebrengt?
Menno zegt
Beste redactie, ik zie allerlei veranderingen op de websites van de rijksoverheid, maar niet deze. Kan de SNBN er (nogmaals?) op aandringen onderscheid te maken tussen ingezetenen van Nederland en personen met de Nederlandse nationaliteit. Mijn reis naar Nederland bijvoorbeeld is geen terugreis maar een heenreis en dat geldt voor alle aangeslotenen bij de SNBN.
matt zegt
Beste SNBN,
Ik loop tegen de Conserverende aanslag bij emigratie aan. Nederland heeft een belasting verdrag met de Verenigde Staten. Als ik mijn pensioen afkoop om hier opnieuw te investeren moet ik belasting betalen in NL (de conserverende aanslag) evenals hier in de VS ivm het belasting verdrag. De hoge raad heeft dit nu 2 maal afgewezen maar er lijkt maar weinig oog en met een noodwetje heeft de regering dit “opgelost” voor nu (anders ‘mist’ de NL overheid enkele miljarden naar het schijnt)
Veel emigrerende Nederlanders komen weer terug na een expat avontuur maar velen, zoal wij, hebben geen plannen om terug te komen.
RV Rijnbout zegt
Rare zaak
Ik zag in “Mijn Overheid” dat mijn paspoortgegegevens verouderd zijn. Heb al 5 jaar een nieuw paspoort (via ambassade Bangkok/Thailand) maar de gegevens van dit laatste paspoort zijn niet opgenomen in het RNI systeem. Helpdesk gebeld van ” Mijn Overheid” en ik werd doorverwezen naar de ambassade te Bangkok/Thailand. Mailtje verstuurd met het verzoek om mijn papspoort gegevens te updaten werd beantwoord dat dat niet kan. Alleen als ik in Nederland woon worden mijn paspoort gegevens bijgehouden. Rare zaak want ik snap werkelijk niet waarom mijn paspoortgegevens worden geweigerd, wat is de achterliggende gedachte van dit “beleid”?
Vivian zegt
Als studenten met de NL nationaliteit vanuit het buitenland in NL gaan studeren en in NL studiefinanciering willen aanvragen, dan verplicht DUO ze om zich in te schrijven in de gemeente waar ze een kamer huren.
Dat betekent dat de student naar NL moet gaan emigreren, met alle gevolgen van dien (belastingen, zorgverzekering). En dat voor een tijdelijke situatie.
Kan dat nou niet anders?
Mirjam zegt
Ook Rabobank rekent vanaf september 22 buitenlandkosten voor het aanhouden van een rekening in het buitenland. Deze houd ik in stand voor wat betalingen binnen Nederland en met oog op polissen. Het komt me vreemd voor dat er zoveel extra risico’s zijn voor iemand die in de grensstreek woont. Kan dit nou niet anders? Zoveel extra kosten totaal niet relevant bij het minieme gebruik.
Helen Gorel zegt
Het zou ook fijn zijn als er eens gekeken kan worden naar omruilen Amerikaans paspoort voor Nederlands als je al 50 jaar je rijbewijs hebt. Veel landen van de Europese Unie doen dat wel.
Helen Gorel zegt
Sorry bedoelde natuurlijk Amerikaans rijbewijs in plaats van paspoort
Renee zegt
Ik kan geen duidelijk belasting advies vinden wat betreft NL en VK. Ik heb rekening in NL maar woon meer dan 30 jaar in VK. Pensioen komt dichterbij en ik zoek naar duidelijk advies omtrent Box 3 en Capital Gians Tax in VK.
Heeft iemand hier zulks gelijks ervaren?
john van Gelder zegt
Ik heb een ander probleem , de ING heeft mij gevraagd om mijn paspoort te scannen , en na een paar keer was dat niet gelukt , heb het meerdere malen geprobeerd , de ING zegt
Dat ik maar even naar NL wil komen om de paspoort te scannen , niet vragend of dat financieel uit komt
Niels Walet zegt
Probleem met nieuw paspoort VK
Ik heb geprobeerd een afspraak the maken om mijn paspoort the vernieuwen in het VK. Eerste poing (ambassade Londen): geen enkel afspraak. Tweede poging: VFS global (voor extra kosten, maar dichterbij en dus misschien goedkoper): Ik kan niet registreren voor de website; de emails komen nooit aan.
VFS global is “nul sterren”, dus geen verrassing, maar weet iemand een alternatief? En nee, in Nederland regelen ziet er ook niet goed uit.
K.M. Wichers zegt
Sinds een aantal maanden valt de Rabobank mij lastig en wil weten waarom ik ‘nog steeds een rekening’ bij hun heb ondanks dat mijn man en ik nu bijna 4 jaar in Duitsland wonen. Of ik plannen heb om terug te keren en ondanks het feit dat ik maandelijks €8,20 betaal voor het voeren van deze rekening, Mijn man heeft overigens ook nog een rekening bij de Rabobank, hem wordt echter niets gevraagd…. Ons beider inkomen komt uit Nederland en deze rekeningen hebben wij beiden al meer dan 35 jaar.
Tijdens een heel bizar telefoontje, begin van dit jaar, waarin mij o.a. gevraagd werd waarom ik de rekening aanhoudt werd als antwoord gegeven, op mijn “omdat ik dat makkelijk vindt”, dat dit niet het antwoord was waar de (overduidelijk zeer onervaren) jonge ‘dame’ “Chelsea” naar op zoek was. Na het absurde telefoongesprek, volgden nog een e-mail en een brief met een toenemend dreigende toon. Wat de werkelijke reden is voor de Rabo om dergelijke privé vragen te stellen wordt echter niet 1 keer uitgelegd. De toon van de correspondentie en de telefoontjes ervaar ik als tamelijk vijandig en ik heb inmiddels een klacht ingediend bij de bank. Tijdens dit telefoongesprek kreeg ik de indruk dat eea te maken heeft met verscherpte controles en wellicht financiële consequenties voor de Rabobank. Hier wordt echter met geen enkel woord over gerept. Ik vind het allemaal echt bizar en enorm storend te meer omdat ik het gevoel heb dat de Rabobank niet te goeder trouw handelt en al helemaal niet in mijn belang. Nu vond ik zojuist een artikel over het eenzijdig sluiten van bankrekeningen van in het buitenland wonende Nederlanders. Inmiddels ga ik dus maar alvast mijn financiën overhevelen naar een Duitse bank. https://www.stichtinggoed.nl/banken/rapport-onderzoek-sluiten-bankrekeningen-van-nederlanders-in-het-buitenland/
Sander Zwart zegt
Onlangs is mijn Nederlandse VISA card door ICS geannuleerd omdat ik in Ghana woon. Ik werk voor een internationale organisatie en reis (en betaal) veel regionaal. Ik ben niet belastingplichtig in Ghana en wil ook geen bankrekening bij een Ghanese bank vanwege de slechte veiligheid van hun systemen, dure rekeningen, en de beroerde klantenservice. Daarnaast devalueert de munteenheid enorm, dus zeker niet aantrekkelijk!
Ik vraag me af hoe andere collega’s van internationale organisaties in het buitenland dit managen, zeker degenen die in landen werken die gelabelled zijn als hoog risico en waar banken, juridische systemen en politiek onbetrouwbaar zijn. Nu is het mijn creditcard, maar ik ben bang dat de volgende stap mijn bankrekening zal zijn.
We zijn niet belastingplichtig in de landen waar we werken en hebben tijdelijke contracten dus het lijkt alsof we tussen wal en schip vallen met deze strenge regelgeving.