In deze nieuwsbrief bijzonder nieuws: SNBN-bestuurslid Catharina Rinzema (VVD) gaat per direct naar het Europees Parlement als nieuw-gekozen parlementariër. Daarnaast o.a. grote SNBN-winstputen inzake reizen in coronatijd, over de voortgang over het (indirect) mogen stemmen voor de Eerste Kamer en over de helaas grote afwezigheid van veel politieke partijen bij een belangrijk debat voor de Nederlanders buiten Nederland.
Onderwerpen:
- Bestuurslid Catharina Rinzema naar Europees Parlement
- Openstelling bestuurszetel SNBN: VVD
- Stemmen voor de Eerste Kamer vanuit buitenland: debat & webinar 28 februari
- Corona, reizen & quarantaine: update
- Bestuurslid Jan Joosten ontvangt lintje
- Highlights debat ‘Staat van het Consulaire’
- Ontkoppeling AOW / minimum loon: brief VBNGB
- Nederlandse banken & extra kosten in buitenland
1. Bestuurslid Catharina Rinzema naar Europees Parlement
Met grote trots en een tikkeltje weemoed delen wij mee dat ons bestuurslid Catharina Rinzema – vanaf onze oprichting betrokken als bestuurslid – deze maand de SNBN heeft verlaten, om plaats te nemen in het Europees Parlement namens de VVD. Wij weten inmiddels uit ervaring: dit betekent een sterke aanwinst voor het EP!
Achter de bestuursschermen was Catharina altijd zeer actief voor de belangen van de Nederlanders buiten Nederland, zowel constructief als – indien nodig – schurend tegen de partijlijn. Het gehele bestuur wenst Catharina ontzettend veel succes en plezier met deze nieuwe prachtuitdaging!
2. Openstelling bestuurszetel SNBN: VVD
In verband met het verlaten van bestuurslid Catharina Rinzema uit de SNBN, is er een bestuurszetel vrijgekomen voor een een Nederlander in het buitenland die lid is van de VVD. Zoals bekend (en hier uitgelegd) bestaat de politiek-neutrale SNBN uit 12 bestuursleden, waarvan een overgrote meerderheid lid is van een verschillende politieke partij. De reden hierachter is dat we op deze wijze zoveel mogelijk invloed bij meerdere partijen kunnen verwerven in de Tweede en Eerste Kamer, omdat uiteindelijk voor Haagse beslissingen een kamermeerderheid nodig is – en geen enkele partij heeft deze. Deze strategische bestuursopzet is wat de SNBN zowel uniek als slagvaardig maakt.
Voor een bestuurslid zoeken wij de volgende kwalificaties:
- Teamspeler
- Bereid om actief banden te onderhouden met en binnen de VVD als ook het inzetten van acties binnen de partij ten gunste van de belangen van de Nederlanders buiten Nederland
- Geïnteresseerd in de Nederlandse politiek
Verdere vragen hierover & aanmelden kan tot 15 februari a.s. via info@snbn.nl. Gezien de samenstelling van het bestuur nodigen we met name vrouwelijke kandidaten uit zich te melden. Een bestuurspositie bij SNBN is in principe voor de duur van ten minste drie jaar.
3. Stemmen voor de Eerste Kamer vanuit buitenland: debat & webinar 28 feb.
“Herstellen van onevenwichtigheid” – zo kwalificeerde Minister van Binnenlandse Zaken mw. Hanke Bruins Slot de wens van de regering vandaag tijdens een plenair debat om Nederlanders buiten Nederland óók mee te kunnen laten stemmen voor de verkiezingen van de Eerste Kamer. Immers, bij de Tweede Kamer en het Europees Parlement kan dit wél, en ook de Eerste Kamer is actief betrokken bij de totstandkoming van regelgeving die invloed heeft op ons in het buitenland.
Dit is niet zomaar een wetsvoorstel, maar is fundamenteel – het geeft nieuwe macht en erkenning aan ons in het buitenland –> hierover organiseren we op maandag 28 feb. a.s. om 20u NLse tijd een webinar met Tweede Kamerlid Joost Sneller (D66) en Simon Otjes, assistent professor Universiteit Leiden & onderzoeker bij het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen – men kan zich hier aanmelden.
I.v.m. agendadrukte kunnen we het webinar dit keer helaas maar één keer organiseren in plaats van de gebruikelijke twee keer, maar natuurlijk wordt de recording achteraf beschikbaar gesteld.
Een paar maanden geleden konden we melden dat stemmen voor de Eerste Kamer vanuit het buitenland langzaam maar zeker steeds dichterbij komt. Aangezien het hier om een grondwetswijziging gaat, zijn twee ‘lezingen’ nodig: het wetsvoorstel moet dan twéé keer door het volledige parlement behandeld en aangenomen worden, waarbij de tweede keer een 2/3 meerderheid gehaald moet worden. De inhoudelijk behandeling van de eerste stap van deze tweede lezing begon eerder vandaag, 25 januari, in de Tweede Kamer. Trekker van het wetsvoorstel binnen het parlement is D66-Kamerlid Joost Sneller.
Tijdens het aankomende webinar zullen Joost Sneller en Simon Otjes alles vertellen over hóe deze nieuwe verkiezing er dan in de praktijk uit moet komen zien, binnen welke tijdslijn alles geregeld moet gebeuren om ons in 2023 al (!) mee te kunnen laten stemmen en hoe verschillende politieke partijen in de wedstrijd staan. Een heikel debatspunt wordt ongetwijfeld de ‘stemwaarde’: als je niet eens precies weet hoeveel Nederlanders er buiten Nederland wonen, hoe bepaal je dan hoeveel ‘stemmacht’ ze krijgen t.o.v. Nederlanders binnen Nederland?
Dit en meer tijdens het aankomende webinar op maandag 28 februari a.s., om 20.00u Nederlandse tijd.
4. Corona, reizen & quarantaine: update
In Nederland is een kantelpunt bereikt: meerdere versoepelingen zijn aangekondigd, zowel voor Nederlanders binnen Nederland als diegenen die naar Nederland afreizen. Via meerdere recente brandbrieven aan regering en parlement – zie hier de meest recente – heeft de SNBN nadrukkelijk verzocht om afschaffing van de quarantaineverplichting bij aankomst, zoals ook de Telegraaf berichtte:
We zijn dan ook heel blij te mogen lezen dat per 2 februari a.s. de quarantaineplicht voor diegenen die naar Nederland reizen vanuit zeerhoogrisicogebieden wordt opgeheven, indien zij een boosterprik hebben ontvangen die minimaal 7 dagen oud is voor de reis naar Nederland.
Ons eerdere pleidooi voor het kunnen krijgen van een coronapas die buiten de EU zijn gevaccineerd en géén BSN hebben, is eveneens gehoord: dit is nu mogelijk op afspraak. Bovendien: vanaf 15 februari wordt dit mogelijk voor kort verblijf (14 dagen).
Toch zijn ook hier nog steeds problemen: zo worden boosters nog niet digitaal geconverteerd naar de corona app (er wordt alleen een papieren bewijs afgegeven dat bovendien niet eens geldt in andere EU-landen) en de coronapas krijg je alleen op afspraak in Utrecht of Groningen. Online, laat staan vóór vertrek naar Nederland, kan nog steeds niet. Bovendien is de “Coronapas kort verblijf” maar 14 dagen geldig, terwijl – juist ook in de zomervakantie – mensen vaak voor een veel langere periode op bezoek komen.
Zwitserland biedt wél de mogelijkheid om op vertoon van de vaccinatie-, booster- of genezen-documenten een Coronapas te krijgen, met een QR-code die ook in de rest van EU werkt. De aanvraag kan al voor vertrek, online, worden gedaan (reken voldoende tijd: de Zwitserse overheid liet ons weten dat er in het wintersportseizoen erg veel aanvragen komen!). Op deze site is daarover alle informatie te vinden en kan de Coronapas ook worden aangevraagd. Als er eenmaal een QR-code ontvangen is, kan die in de Zwitserse Corona-app worden geladen. Die werkt ook in Nederland.
5. Bestuurslid Jan Joosten ontvangt lintje
Afgelopen november is ons bestuurslid Jan Joosten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, als erkenning voor zijn vrijwilligerswerk bij de Netherland-America Foundation: hij was acht jaar voorzitter en daarvoor negen jaar secretaris. De versierselen kreeg hij opgespeld door André Haspels, de Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten. We wilden deze gelegenheid om Jan publiekelijk te feliciteren niet voorbij laten gaan — van harte proficiat!
6. Highlights debat ‘Staat van het Consulaire’
Op 2 november jl. vond een overleg plaats over de Staat van het Consulaire – door Buitenlandse Zaken geschetst als de ‘Jaarlijkse brief over de staat van de consulaire dienstverlening aan Nederlanders in het buitenland, alsook aan buitenlanders die naar Nederland willen komen’. Aangezien het hier een jaaroverzicht betreft, met terugkijken en vooruitblikken, is dit eigenlijk een jaarlijks consulair ‘flagship debat’ voor de Nederlanders buiten Nederland. Het is dan ook buitengewoon jammer – schandalig is wellicht een beter woord – dat slechts drie (3!) politieke partijen de moeite namen om hierover met de Minister van Buitenlandse Zaken van gedachten te wisselen. Interessant was dat deze Minister de eerste was die zich openlijk afzette tegen de al jaren door BZ gebruikte term “klant” wanneer het over de Nederlanders buiten Nederland gaat.
De Staat van het Consulaire 2021 is hier te downloaden. In het kort de meest opvallende passages, veelal over het zoveel mogelijk digitaliseren van diensten:
- ‘Digitaal waar het kan, uitbesteed waar dat meerwaarde heeft en met direct contact waar gewenst of noodzakelijk. Dat is de koers die de Directie Consulaire Zaken en Visumbeleid (DCV) een aantal jaren geleden heeft ingezet. Deze vertaalt zich in de praktijk in dienstverlening via verschillende, met elkaar samenhangende kanalen, onder de noemer Nederland Wereldwijd, [met name] de website www.nederlandwereldwijd.nl‘ (waar ook andere manieren van contact opnemen met de overheid genoemd staan).
- ‘Een Verklaring Bezit Nederlanderschap kan sinds kort na de uitbraak van de coronapandemie volledig digitaal worden aangevraagd.’
- ‘Per 1 januari jl. [2021] is een vernieuwde Nederlandse identiteitskaart (e-NIK) geïntroduceerd.’
- ‘[…] dat vanaf begin 2022 de in het buitenland wonende Nederlandse burgers kunnen worden ingeschreven of wijzigingen kunnen worden doorgevoerd in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) zodra men een reisdocument aanvraagt.’
- ‘Grote pensioenorganisaties zoals SVB en ABP doen onderzoek naar de mogelijkheid om op afstand vast te stellen of hun cliënten nog in leven zijn waarmee op termijn de noodzaak van een verklaring van in leven zijn grotendeels zou komen te vervallen.’
- Het digitaal kunnen verkrijgen van een DigiD-activeringscode: ‘Het streven is deze dienstverlening begin 2022 structureel te gaan aanbieden voor de Nederlander die woonachtig is in het buitenland en de EER burger die reeds een relatie met de Nederlandse overheid heeft en in het buitenland woont.’
Tijdens het overleg met de Minister op 2 november jl. kwamen o.a. de volgende onderwerpen naar voren, met goede inbrengen van met name VVD en D66 inzake:
- Teruggave Nederlanderschap aan diegenen die het Nederlanderschap hebben verloren tijdens de coronacrisis omdat consulaire posten gesloten waren (antwoord: “hier wordt door onze dienst met een zekerer welwillendheid naar gekeken” – de vraag is of dat echt zo is; ervaringen kunnen gedeeld worden via info@snbn.nl)
- Bewijs van gestemd hebben voor stemmers uit het buitenland (‘paper trail’) en kijken naar mogelijkheden van stemmen op afstand;
- Verdere digitalisering: toegezegd bij bijv. studiefinanciering, kinderbijslag en uitkeringen maar desgevraagd nog slechts miniem bij het aanvragen van paspoorten (vingerafdrukken en biometrie zouden nog “te fraudegevoelig” zijn – wellicht is dit mogelijk “binnen een jaar of vier, in Schengenverband”);
- Wachttijden voor paspoortvernieuwing bij consulaire posten (antwoord: dit is een tijdelijk “Corona-inhaaleffect”)
Afgesproken wordt dat de Minister terugkomt op de volgende punten:
- De Minister gaat na of het mogelijk is om mensen in het buitenland die per post hebben gestemd een bevestiging te laten krijgen;
- De Minister gaat de verdere mogelijkheden voor digitalisering na en informeert de Kamer daarover;
- De Minister informeert de Kamer erover welke andere Europese landen de mogelijkheid toestaan van een dubbele nationaliteit.
De reactie op deze punten is hier te downloaden. Opvallende passages hierbij:
– “Aan de hand van de nationaliteitswetgeving van de verschillende lidstaten kan worden geconcludeerd dat 22 EU-landen de mogelijkheid toestaan van het hebben van een dubbele nationaliteit. Ditzelfde geldt voor de EER-landen IJsland, Noorwegen, Zwitserland en voor het VK.”
– “Het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft met het ministerie van BZK en de RvIG in overleg om te bezien of identificatie op afstand in de toekomst mogelijk kan worden, zonder dat dit ten koste gaat van betrouwbaarheid en veiligheid.”
– “Op dit moment is fysieke verschijning noodzakelijk voor identiteitsvaststelling en afgifte van biometrie. EU-wetgeving verplicht persoonlijk contact tussen aanvrager en personeel van een instantie, gemachtigd om een aanvraag in te nemen. Het afzien van een fysiek contactmoment vereist aanpassing van nationale en EU wetgeving. Vanuit de Nederlandse overheid doen wij bij de uitgifte van een reis of identiteitsdocument de uitspraak dat de geleverde biometrie bij een bepaald persoon horen. Het is van groot belang, met name ook voor de burger zelf, dat dit proces betrouwbaar gebeurt. Dit op afstand doen, wordt vooralsnog onbetrouwbaar geacht door het ministerie van BZK.”
Wanneer er weer informatie is over deze punten, nemen we dat in een volgende nieuwsbrief. Vragen, opmerkingen? –> info@snbn.nl
7. Ontkoppeling AOW / Minimum loon: brief VBNGB
Eerder deze maand stuurde de Vereniging Belangenbehartiging Nederlandse Gepensioneerden in het Buitenland (VBNGB), waarmee we regelmatig contact hebben, deze brief aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarin de regering wordt opgeroepen om af te zien van de voorgenomen loskoppeling van AOW en minimumloon — graag belichten we hun oproep in deze nieuwsbrief.
8. Nederlandse banken & extra kosten in het buitenland
Een grote tegenvaller voor iedereen die nog een Nederlandse ABN Amro bankrekening heeft: naar aanleiding van klachten heeft de Geschillencommissie van klachteninstituut Kifid deze maand bepaald dat banken extra kosten in rekening mogen brengen voor een betaalrekening van klanten die in het buitenland wonen (‘non-resident klanten’). Er lopen nog meerdere vergelijkbare klachten bij Kifid, en we zullen nieuwe ontwikkelingen in de nieuwsbrief vermelden. Het zou ons niet verbazen als ook andere banken – zeker gezien deze uitspraak – ook zullen volgen met tariefverhogingen.
Dank voor jullie ondersteuning! Zo kunnen we blijven doen wat we doen!
Als bestuur voelen we ons gesterkt door jullie aanhoudende (financiële) steun. Alle twaalf bestuursleden (en honderd regionaal vertegenwoordigers) werken pro bono, maar een actieve stichting kost geld. Veel dank dus voor iedereen die doneert en ondersteunt. Dit kan via directe overschrijving, maar ook heel gemakkelijk online, in valuta naar keuze.
Everdina Van Bergen zegt
Dank jullie wel voor het geweldige werk dat wordt verzet. Ik voel me gehoord door jullie!
cornelis jan zegt
dank voor jullie inzet is hard nodig !
mijn vraag /casus
in het bezit van maroc vaccinatie paspoort
2 keer astra zeneca en als booster verocel inactivated antisars cov2 sinopharm
De astra zeneca wordtvwel geaccepteerd door EU/NL
maar de sinopharm booster is een ?
Info niet te vinden tot dusver
Weet iemand hier meer over ?
Twan Laan - Secretaris SNBN zegt
Beste Cornelis Jan,
Hier staan de geaccepteerde vaccins: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederland-inreizen/eisen-vaccinatiebewijs-voor-reizigers-naar-nederland#:~:text=Goedgekeurde%20vaccins,AstraZeneca%20%2D%20Japan%20(Vaxzevria)%3B
De hoofdregel is: het vaccin moet goedgekeurd zijn door EMA of WHO. Hier https://www.who.int/publications/m/item/sinopharm-vero-cell—inactivated-covid-19-vaccine staat wat de WHO van je booster vindt. Het lijkt gemaakt door “BIBP”, het Being Institute of Biological Products, dat lijkt overeen te komen met wat er op de site van de Nederlandse overheid staat.
De EMA heeft het nog niet goedgekeurd maar is er mee bezig: https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/covid-19-vaccines
cornelis jan zegt
Dank je
Jammer genoeg is er veel ruis / onduidelijkheid op de lijn
Ggd geven andere info en er zijn weigeringen van het voornoemde booster .De grote hotels /ketens accepteren een vaccinatiepas maar kunnen geen garanties over de nabije toekomst .
groet kees
Maria Maizi - van Oort zegt
Bonjour Cornelis Jan,
Ik heb exact dezelfde issue, ben in oktober 2021 vele dagen bezig geweest met BuZa en Corona App Helpdesk maar ze hebben vooralsnog geen oplossing voor Sinopharm BIBP uit Bejing.
NL en ook wat andere EU landen accepteren het wel, maar in de NL QR Scanner krijg je een rood kruis omdat deze is gebaseerd op de regels die voor alle EU landen geldig zijn.
Heb het pragmatisch opgelost door met 2 geprinte papieren versies te reizen van Marokko naar NL.
Bij vertrek uit MA laat ik de Internationale MA QR code met 3 vaccinaties zien, bij aankomst in NL laat ik de Internationale MA QR code met 2 x Astra Zeneca zien.
Zolang je inreist in een EU land die nog niet de verplichting heeft voor 3 vaccinaties werkt dit voorlopig prima.
De EMA ‘bestudeert’ Sinopharm BIBP al sinds de zomer 2021 maar hebben nog steeds geen officiële goedkeuring eraan gegeven. Maar sinds februari 2021 zijn er vele tientallen miljoenen mensen wereldwijd mee ingeënt!
Groet,
Maria
Sardhanand Panchoe zegt
Bedankt voor de nieuwsbrief, met de inhoudelijke relevante punten en thema’s. Ik zal het delen met de Consulaire afdeling in Paramaribo.
Met vriendelijke groet,
Sardhanand Panchoe, RV Suriname
Reinier zegt
Wel jammer dat er nog steeds een test nodig is voordat een nederlander terug kan vanuit het buitenland. Op zich is de test geen probleem, maar er 1 vinden is een massaal probleem ! Niemand hier lokaal (VS) doet nog de sneltesten. Zelfs de pcr test (die men kan gebruiken binnen 48 uur) duurt minimaal 3 dagen voordat men resultaat heeft. De anti-gen test is de enige optie en die is bijna nergens te krijgen. Mijn moeder vliegt terug naar Nederland en ik heb eindelijk na 3 dagen zoeken een urgent care gevonden die die test afneemt. Wel een uur rijden (x2) en het kost ook nog eens 100 dollar (wat een koopje is vergeleken met anderen.) Navraag of men deze test op het vliegveld van vertrek naar Nederland afneemt heeft mij 2 verschillende antwoorden opgeleverd. De helft zegt ja, dat is mogelijk, de andere helft zegt nee, je moet het van te voren doen of ze weigeren je toegang tot de vlucht naar nederland. Wat een stom gedoe zeg.
Alfons zegt
Hi Reinier, waar heb je anti-gen test kunnen krijgen?
Armin zegt
Waar in de VS woon je, want ik denk dat het heel erg lokaal kan verschillen. Vrije staten waar al maanden geen corona maatregelen zijn, zulen waarschijnlijk ook weinig testgelegenheid hebben. Onvrije staten andersom zullen weer veel testen hebben, want die zijn noodzakelijk om overal binnen te komen. Ik zou ook op de luchthaven en vliegmaatschappij website kijken, want doorgaans staan daar verwijzingen naar testlokaties rondom de luchthaven.
Deze zijn dan wat duurder, maar vereisen geen 2 uur rijde. In mijn regio – onvrije staat – zijn PCR tests makelijk te krijgen en ruwweg binnen 24 uur heb je de uitslag. Antigen is inderdaad bjna niet te doen, maar anders dan in Nederland waar ze €40 zijn kosten ze doorgaans toch meer dan een PCR. Ook zijn ze enkel beperkt geldig voor een reis naar Nederland ivm de 24 uur restructie.
Wat ik voor mijn vader gedaan heb is een non-PCR NAAT, en wel de Abbott ID Now. Nederland heeft er een potje van gemaakt met de naamgeving, door op een bepaald moment de term NAAT te gaan gebruiken terwijl nergens op aarde dat gedaan werd. Ook hun websites leggen niet uit wat NAAT vs PCR nu is.
Na wat onderzoek blijkt dat in principe alle moleculaire testen (“NAAT”) toegestaan zijn voor reizen naar Nederland. PCR is een voorbeeld van een moleculaire test, en in de praktijk zijn 99% van alle NAAT testen PCR. Maar er zijn andere moleulaire amplificaties mogelijk, en specifiek de Abbott ID Now sneltest wordt op luchthavens nog wel eens gebruikt als alternatief voor snel PCR testen. Vandaar de term NAAT. Ook voor reizen naar Hawaii en de Antillen is deze toegestaan.
Deze test kost ~$200 maar dan heb je wel binnen 30 minuten uitslag, plus je hoeft niet zo’n stokje in keel geduwd te krijgen. Ik heb expliciet contact gehad met het ministerie of deze goedgekeurd was, en dat was zo. En mijn vader kon er inderdaad mee terug naar Nederland reizen.
Twan Laan - secretaris SNBN zegt
Dag Armin,
Door de veelheid aan Coronaregels en het enorme tempo waarin alles steeds weer wijzigt, zie je op de website van de Rijksoverheid door de bomen vaak het bos niet meer. Ik heb gezocht, en hier https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nederland-inreizen/testbewijs-voor-inreizen-nederland/verplichte-gegevens staan de eisen aan een test en wordt ook uitgelegd wat een NAAT-test is. De informatie staat er ook in het Engels: https://www.government.nl/topics/c/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/mandatory-negative-test-results-and-declaration/information-on-the-test-result
Mark zegt
De ‘truc’ met zwitsere app werkt niet. De gegenereerde qr code is alleen in Zwitserland geldig. Getest met NL scanner; resultaat ‘niet geldig’.
Zojuist voor niks €30 gespendeerd. Jammer van dit advies.
Twan Laan - secretaris SNBN zegt
Dank je wel voor je melding en spijtig om te horen dat het niet gelukt is. We zullen ons advies aanpassen.
Twan Laan - secretaris SNBN zegt
We baseren ons advies op de melding van de website van de Zwitserse overheid: https://covidcertificate-form.admin.ch/foreign
“What countries can I use my COVID certificate in?
1. For Swiss citizens […]
2. For persons not resident in Switzerland (e.g. tourists) who have been vaccinated with:
a. Vaccine that is on the EMA list (including licensed products): in EU/EFTA states* in accordance with the requirements of the member state
b. A vaccine that is only on the WHO Emergency Use List: only Switzerland”
* EU and EFTA states, as well as third countries connected to the EU Gateway. You’ll find more information here.
Bart zegt
Met een ieder die een geschil met een bank in Nederland heeft, wil ik het volgende delen:
In 2005 heb ik een geschil gehad met de ING over een internationale overboeking waarbij naar mijn mening veel te veel kosten in rekening werden gebracht. Ik heb toen een geschil ingediend bij (destijds) de geschillencommissie banken. Door de geschillencommissie werd ik in het ongelijk gesteld. Ik heb daarop een zaak bij kantonrechter ingediend. Daar werd ik inhoudelijk in het gelijk gesteld, maar de rechtbank voegde er aan toe, dat aan de uitspraak van de rechtbank geen rechtskracht kon worden ontleend, omdat ik eerst bij de geschillencommissie een geschil had ingediend.
Later leerde ik dat de financiering van de geschillecommissie voor het leeuwendeel door de nederlandse banken werd veschaft. Hier in de V.S. zegt men dan ook:
“A dog never bites the hand that feeds it.”
Mijn suggestie: als er geschillen over banken zijn, neem dan in overweging om -gewoon- naar de rechtbank te gaan. Bij de kantonrechter kan men zonder advocaat een zaak beginnen.
Marion Heinicke-Sinha zegt
Hoe is de situatie voor Nederlanders, die in het land waar ze wonen (nog) geen boosterprik kunnen krijgen? Hier in India alleen voor 60plus. Kunnen zij dan in Nederland een boosterprik halen?