1. Regering weigert sneltestbeleid aan te passen
In een brief die afgelopen week door SNBN is ontvangen, als reactie op onze eerder gestuurde brandbrief over de verplichte maximaal 4-uur-oude sneltest voor vertrek richting Nederland, licht de regering toe waarom geweigerd wordt deze extra verplichting – die geen enkel ander land kent – in te trekken of te versoepelen:
“Hierbij is bewust gekozen voor een korte termijn van 4 uur voor vertrek om de kans op besmetting in de periode tussen de afname van de PCR-test en het aan boord gaan van het vliegtuig zo veel mogelijk te beperken. Uw voorstel om de sneltest ten minste 24 uur voor vertrek te laten afnemen, kan dan ook niet worden overgenomen. (….) Het ministerie van Buitenlandse Zaken brengt momenteel in samenwerking met de ambassades in kaart waar er PCR- en sneltesten gedaan kunnen worden in het buitenland. Dit overzicht staat op www.netherlandsworldwide.nl.
Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een sneltest te laten doen op de luchthaven waar de reiziger een tussenstop heeft, indien het land van vertrek geen sneltesten aanbiedt. (…)
Tenslotte kan er contact worden opgenomen met het 24/7 Contact Center van het ministerie van Buitenlandse Zaken (…). In noodgevallen kan een uitzondering worden gemaakt op de dubbele testplicht, maar de ruimte hiervoor is zeer beperkt.”
Dit betekent dat reizen naar Nederland, juist ook in noodsituaties, naar onze mening disproportioneel lastig of vaak zelfs onmogelijk wordt gemaakt. We horen dat andere routes – via België, Duitsland, Frankrijk – worden uitgeprobeerd omdat daar die extra sneltestverplichting niet geldt. (Sterker nog: vandaag is één van onze bestuursleden (uit een non-EU land) succesvol via de “België-route” Nederland binnengekomen, overigens zonder verdere check in de sneltrein naar Nederland vanuit Brussel.)
Bovendien is het onduidelijk wanneer er in de ogen van het ministerie nu wel of geen sprake is van een noodsituatie (ook binnen die “beperkte ruimte”). We zien ook dat luchtvaartmaatschappijen vluchtroutes aanpassen om het vliegverbod en de sneltestplicht te omzeilen.
In de Memorie van Toelichting op de Wet Publieke Gezondheid staat dat “de te stellen voorwaarden niet zodanig vergaand mogen zijn dat het recht om te reizen feitelijk onder geen enkele omstandigheid meer kan worden uitgeoefend als degene voor wie dit geldt, in het buitenland is en om welke reden dan ook niet kan beschikken over de vereiste testuitslag. In zoverre dienen de voorwaarden ook in concreto proportioneel te zijn.”
Samenvattend komen we tot een onredelijke en onhoudbare situatie op basis van disporportioneel beleid, dat we graag voor de rechter getoetst zouden willen zien. Oproep: degenen die een dergelijke rechtsgang zou overwegen, gelieve zich bij ons te melden via info@snbn.nl.
Er gaan geruchten dat het ‘dringend advies’ van quarantaine in Nederland binnenkort omgezet gaat worden in een verplichting. Mocht dat zo zijn, dan zal de sneltestverplichting misschien ook weer anders beoordeeld gaan worden.
Tot die tijd kan men zich de Kafkaëske situatie eigen proberen te maken aan de hand van dit schema – waarbij opgemerkt zij dat regels in Nederland en andere landen per week kunnen veranderen:
2. Registraties Tweede Kamerverkiezingen buitenland boven de 90.000
De deadline om zich te registreren of de volmacht te regelen, is verstreken. Unit Verkiezingen in Den Haag heeft ons laten weten dat het aantal registraties vanuit het buitenland op ruim 90.000 ligt (meer dan één volledige kamerzetel). Het aantal volmacht-aanvragen ligt rond de 2500. Dit is een heel laag aantal – dat hadden we graag anders gezien.
Diegenen die toch met de reguliere post gaan stemmen, raden wij dringend aan de poststem niet naar Den Haag te sturen maar naar de dichtstbijzijnde ambassade, om zo zoveel mogelijk internationale posterijen te voorkomen. Heel jammer: in principe zijn Nederlandse consulaten niet geschikt om stempassen naar toe te sturen.
Voor de zwevende kiezers in het buitenland hebben we deze stemwijzer ontwikkeld. Op dit moment is de stemwijzer met name gebaseerd op de plannen van partijen, met name op basis van hun verkiezingsprogramma’s. Bij de volgende stemwijzer zullen we ook mee gaan nemen wat partijen hiervan hebben waargemaakt: met plannen alleen worden we natuurlijk niet geholpen. En dan kan een stemwijzer dus een heel ander beeld gaan oproepen.
3. Vooraankondiging webinar Nederlands onderwijs in het buitenland
Nederlandse ouders in het buitenland willen vaak graag weten wie de aanbieders zijn van Nederlands onderwijs in het buitenland. De SNBN heeft deze aanbieders benaderd (althans de grootste: Stichting NOB, LanguageOne, IVIO-Wereldschool en Squla) en zij zullen binnenkort in een webinar vertellen over hun werkwijze en lesmethoden.
Save the date:
1. Dinsdag 2 maart van 20.00 tot 21.00 uur (NLse tijd) voor Nederlanders woonachtig in Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika.
2. Donderdag 4 maart van 11.00 tot 12.00 uur (NLse tijd) voor Nederlanders woonachtig in Azië en Oceanië.
Binnenkort zullen we de zoom-uitnodigingen gaan verspreiden, via de site en via social media. Aanmelden kan dan via die uitnodiging, of nu al via info@snbn.nl.
Luc Seesing zegt
Hallo, ik waardeer jullie moeite en grondigheid mbt het informeren van NLers in het buitenland bijzonder.
Echter, zouden jullie toch wat meer aandacht kunnen schenken, en ook wat vaker actuele ontwikkelingen kunnen delen met Nederlanders in het buitenland, over de rechtszaken die in NL lopen mbt verplichte PCR testen voor mensen die terug willen keren naar hun eigen vaderland? Dit is volgens de grondwet ten alle tijden mogelijk maar de regering neemt m.i. een loopje met die grondwet. Er is zolangzamerhand een behoorlijke groep mensen, ook in het buitenland, die de Corona saga allemaal niet meer voor vol nemen en een beetje activisme van jullie kant, ook al is dat politiek niet correct, zou denk ik gewaardeerd worden door velen.
Dank.
Luc Seesing
Eelco zegt
Beste Luc,
Naar ons weten lopen er momenteel geen rechtszaken over de PCR test, maar het zou natuurlijk kunnen dat we dat gemist hebben. Er staat trouwens niet in de Grondwet dat Nederlanders altijd terug moeten kunnen keren naar NL.
In principe heeft de SNBN begrip voor de verplichte PCR test, omwille van de (gezondheids)veiligheid voor allen. Die test alleen maakt het reizen naar NL niet per se onmogelijk.
Richard zegt
In de reacties van de vorige nieuwsbrief schreef ik dat mijn beide ouders positief waren bevonden, maar het met een sisser leek af te lopen. Twee dagen later stierf mijn moeder, doordat haar gezondheid ineens keihard achteruit ging. Gelukkig is mijn vader inmiddels weer gezond.
Toen al schreef ik voorstander te zijn van een effectieve sneltest. Of de sneltest ook daadwerkelijk effectief is weet ik niet; ik ben benieuwd hoeveel reizigers geweerd worden gebaseerd op de tweede test en als het niet werkt dan is het ook zinloos. Maar nu het zo persoonlijk is geworden, sta ik nog meer achter een ontmoedigingsbeleid voor het vliegen. Mensen zijn te laconiek, en ik begrijp werkelijk niet dat plezierreizen nog is toegestaan.
Van dat noodgeval heb ik inmiddels gebruik gemaakt, en ik heb MinBuza gebeld toen mijn moeder stervende bleek. Met of zonder hun hulp had ik het niet gehaald in verband met tijd, en ik heb dus afscheid genomen via videobellen. Maar ik kan beamen dat MinBuza alles op alles zet om hen in noodgevallen te helpen. Ik ben vijf keer gebeld door drie verschillende mensen om te controleren of ze konden assisteren. Uiteindelijk heb ik ze vriendelijk bedankt voor alle hulp, en ben ik met twee negatieve testen op een reguliere manier teruggekeerd naar Nederland toen de urgentie eraf was.
Ik ben blij met hoe het nu gaat. Als je moet vliegen, dan kan je vliegen, desnoods via uitzonderingen. En als je niet moet vliegen dan loont het om te wachten. We zijn er bijna, nog een paar maanden en dan zijn er massale vaccinaties beschikbaar. Israel is al hartstikke goed bezig qua vaccinaties en de bijbehorende resultaten, dus dat is fantastisch nieuws! Tot die tijd, blijf veilig.
Twan Laan - Secretaris SNBN zegt
Allereerst mijn oprechte deelneming. Goed om te horen dat in jouw geval de nodige hulp en bijstand geboden kon worden.
Laat er geen misverstand zijn: ook SNBN wil niet dat mensen “onnodige” reizen maken. Tegelijk zien we dat sommige écht noodzakelijke reizen niet gemaakt kúnnen worden én dat de huidige regels grote “gaten” kennen.
We pleiten niet voor het rücksichtlos afschaffen van alle reisbeperkingen. Wel voor reisregels die redelijk én uitvoerbaar zijn. En dus geaccepteerd en nageleefd worden en zo helpen om de pandemie de baas te worden.
P Reynders zegt
Best Twan, Er zijn 30.000 Australiers in het buitenland die op het ogenblik niet naar huis mogen omdat ze in een plek zitten waar de virus heerst. Het systeem of wet die naar huis gaan toelaat, moet garanderen! dat de virus niet meegebracht wordt. Als ze hier willen komen moeten ze 14 dagen in quarantaine in bewaakte aangewezen accommodatie en op eigen (hoge) kosten. “rücksichtlos” schrijf je met een s achter de 2e t. Ik begin m’n Nederlandns ook te vergeten hier en gebruik het daarom zo min mogelijk. Het Nederlandse woord is meedogenloos. PBR
Paul zegt
Om voor de Nederlandse regering de lesgeving van nederlandse kinderen in elk land waar nederlanders verblijven te subsidiëren is naar mijn inzien volstrekt overbodig en te kostelijk. Zal dus waarschijnlijk ook nooit gebeuren. Wat de Nederlandse regering wèl kan doen is bedrijven die de nederlandse taal leren aan buitenlanders die zich in Nederland vestigen hun kursusmateriaal op video te zetten en dan op Youtube. Dat maakt het een eenmalige uitgave. Op deze manier kan iedereen van dezelfde kursus gebruik kunnen maken waar ze dan ook wonen. De mensen die hier gebruik van willen maken kunnen dan eventuele werkboeken etc., bestellen tegen kosten van het bedrijf dat de kursus geeft. Als de grootste bedrijven dit niet willen doen omdat dit hun inkomsten/winstmarge zou beperken zou de regering een ander bedrijf in handen kunnen nemen die deze taak wel op zich zou willen nemen.
Yvonne Muizert zegt
Ik wilde een volmacht regelen voor de verkiezingen maar ik heb die mogelijkheid tijdens de registratie waarschijnlijk gemist. Misschien ben ik niet de enige en is het getal daarom zo laag.
Sylvia Broadbent zegt
Ik heb de volmacht daarna geregeld. Ik heb de oranje envelop al hier maar kon toch nog the volmacht regelen. Via de link van de email van de SNBN.
Andrea van de Kleut zegt
hallo,
Dank jullie wel voor alle moeite en het geven van jullie tijd om ons “up to date” te brengen van al deze rare situaties.
UIt het artikel “reizen en PCR sneltesten”heb ik begrepen dat ALS ik weer naar mijn Familie wil, zal ik een rechtstreekse vlucht moeten nemen naar Brussel om daar de TGV, of intercity naar Heerlen to pakken? Niet veel anders als rechtstreeks een vlucht van de VS nemen en in A,dam de trein te nemen naar Heerlen, maar nu hebben we de PCR test die in een 8 uren durende vlucht alweer ongeldig is als ik aankom .Nederland was altijd zo,n nuchter en “doe gewoon” volk, WAT een ander beeld nu he?
Twan Laan - Secretaris SNBN zegt
Beste Andrea,
Voor het inreizen van Nederland per vliegtuig vanuit de VS is een PCR-test nodig die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen, en een sneltest die maximaal 4 uur voor vertrek is afgenomen. Met name het regelen van de sneltest is in veel landen een probleem. Omdat de landen om ons heen de sneltest niet eisen, en Nederland de sneltest ook niet eist als je over land binnenreist, kan het een optie zijn om bv. naar Brussel te reizen en daar de trein te nemen. Let daarbij wel op de regels die België aan in- en doorreis stelt!
Laura zegt
Weet iemand of je vanuit Israël met een vaccinatie bewijs wel Nederland in mag zonder sneltest?
Mijn dochter en ik zijn gevaccineerd. Een sneltest bestaat volgens mij in Israël niet eens met het resultaat binnen 4 uur.
Twan Laan - Secretaris SNBN zegt
Een vaccinatie dpet niet ter zake. Als je zonder sneltest wilt reizen, moet je Nederland over land, via België of Duitsland binnenreizen. Vliegen naar Schiphol beyekent sneltest nodig.
Sacha zegt
Volgens mij mag je niet naar Nederland “alleen” met vaccinatie. Wél naar Duitsland. Wij denken ook om via Duitsland te gaan omdat de PCRtest en sneltest geen haalbare kaart zijn vanaf onze woonplaats in Canada. Succes.
Edwin Scheepmaker zegt
Ik reis noodgedwongen elke paar weken als mantelzorger van Duitsland naar Nederland. Met de auto is dat in geen geval een probleem, met de trein theoretisch soms wel (al naar gelang waar ik opstap). Het is echter niet voorstelbaar dat de Duitse conducteurs en grenspolitie kontroleren en handhaven omdat die (niemand hier vermoedelijk) naar mijn mening gewoon geen bevoegdheid hebben om Nederlandse wetten te handhaven. En ook geen zin hebben, zo heb ik van een conducteur begrepen. Ik plan om in geval van gezeik mijn poot stijf te houden, wat natuurlijk iets makkelijker is als je in het land woont, de taal spreek en de wetten enigzins kent.
Manon1753 zegt
Dank voor alle moeite die u hebt gedaan om ons in staat te stellen ons kiesrecht ook interdaad uit te oefenen. Ik zou deoptie “machtiging” waarschijnlijk gemist hebben als U daar niet specifiek op had gewezen.
Wie schetst dus mijn verbazing toen die procedure misging bij de “Postcode”. Met slechts héél beperkte toegang to het internet dreigde dit een verloren zaak te worden. Maar dank zij vriendelijke en competente mensen (goddank niet Lea, of Mimi de analfabetische robot die “ja” nog niet van “nee” kan onderscheiden) zijn we er op tijd uitgekomen.
Wb snel en andere testen, het is niet alleen vanuit de VS moeilijk zo niet onmogelijk om naar Nederland te komen. Ook als je op een berg in Frankrijk zit, haal je het niet. Ikben het met vorige schrijvers eens dat er behoorlijke loopjes worden genomen met het begrijp “noodzakelijk reis”. Maar na hoe lang wordt iets dat in eerst instantie niet noodzakelijk was, uiteindelijk toch hoge nood?
Wb Nederlands onderwijs – wat een kostelijke vergissing om dat te beschrijven als “kostelijk”. Die gaat de eeuwigheid in via mijn boekje “faux amis”. Het lijkt mij onredelijk om van de Nederlandse belastingbetaler te verwachten dat deze voor de kosten gaat opdraaien. Een wat commerciëlere benadering, zoals door anderen eerder gesuggereerd, kan een oplossing zijn. En als Nederlanders buiten Nederland kunnen we elkaar toch ook wel eens helpen. Zou een ambassade daarbij een coordinerende rol kunnen spelen? Of kan dat er tegenwoordig niet meer vanaf?
CLT Flyer zegt
Volgens mij mist er een pijltje in her gepresenteerde schema voor internationaal reizen. Onderaan rechts zou er een pijltje van de blauwe box “Kan ik door alle landen op mijn route reizen?” direct naar de groene box “Reis mogelijk” motene gaan. Ik geloof dat het nu via het pijltje aan de rechter kant van de blauwe box moet gaan, maar die “Ja” hangt een beetje laag en ik liep in eerste instantie “vast” in de matrix.
Trouwens, zoals jullie zelf al aangeven is dit allemaal onzin want vlieg via Belgie of een ander EU land en kom met de auto of trein en helemaal niemand zal je lastig vallen…
Jurjen zegt
Ik heb de eerste enveloppe voor stemmen vanuit het buitenland ontvangen. In de brief staat: “Ongeveer vier weken voor de verkiezingsdag [17 maart 2021] staat vast welke partijen en kandidaten er mee doen [..]. Dan kan het stembiljet worden gemaakt. Onmiddellijk daarna sturen wij u het stembiljet.”
Kortom, waarschijnlijk beginnen ze 22 februari pas met printen en opsturen. Met de vele gestremde vluchten is de luchtpost behoorlijk langzaam en onbetrouwbaar. Maar als we onze stembrief naar een ambassade willen sturen, moet die “uiterlijk of vrijdag 5 maart 2021 door de ambassade zijn ontvangen.”
Waarschijnlijk zullen er heel veel klachten komen van stemmers in het buitenland die de brief te laat ontvangen om deze naar de ambassade door te sturen (wat soms ook een week in beslag kan nemen in sommige landen.)
Als het $73 Priority-luchtpost moet kosten om het voor 17 maart terug naar Nederland te sturen begint het toch wel duur te worden om aan onze democratie deel te nemen.
Twan Laan - Secretaris SNBN zegt
Beste Jurjen,
De data die je noemt zijn correct, we verwachten dat de stembiljetten in de loop van de komende 1-2 weken naar de kiezers verzonden gaan worden. Dat gaat gelukkig per e-mail. Daarna is het inderdaad zaak om de stem zo snel uit te brengen en te posten, dat die nog op tijd aan kan komen.
SNBN heeft in de afgelopen maanden aandacht gegeven aan een alternatieve manier om te stemmen: via een volmacht kan een stemgerechtigde in Nederland jouw stem uitbrengen. Voor het verlenen van een volmacht is het nu te laat, maar wellicht is dat voor volgende verkiezingen een tip voor je.
Erik zegt
Zijn er al ervaringen met een vlucht vanuit bijvoorbeeld sao Paulo via Parijs en dan een aansluitende vlucht Parijs Amsterdam.
Wordt er voor een directe connectie bij vertrek wel of niet een sneltest geëist. Zo ja is een optie dan om de vlucht beëindigen in Parijs en dan een apart ticket voor de thalys te boeken om die sneltest te omzeilen.
En komt er trouwens nog een rechtszaak over dit item ?
Hanneke zegt
Volgens mij moet je dan in Parijs een snel test doen, dus ik zou de Thalys pakken.
Twan Laan - Secretaris SNBN zegt
Beste Erik,
Ik heb inmiddels begrepen dat veel luchtvaartmaatschappijen hun directe vluchten vanuit Zuid-Afrika en Zuid-Amerika naar Nederland nu naar een ander Europees land laten gaan, en daar een overstap naar Nederland aanbieden. Ik ga ervan uit dat daarbij een mogelijkheid is om een sneltest te doen: danwel voor vertrek van de eerste vlucht, danwel bij de overstap – immers: zonder die test mag niet gevlogen worden. Het beste informeer je bij je airline hoe dit geregeld is.
Als je geen sneltest kunt laten afnemen is het inderdaad een optie om naar een land te vliegen dat die sneltest niet verplicht stelt en vervolgens over land naar Nederland te reizen. Let daarbij wel op de eisen die gesteld worden door de landen waar je overstapt en/of doorheenreist!
Sacha zegt
Ik snap niet dat Nederland als oplossing voor de sneltest oppert om het eventueel in een land van ‘overstappen’ te doen. Men stelt namelijk als eis om te mogen BOARDEN de verplichting van het tonen van een negatieve test. En wat nu als er helemaal geen land van overstappen is? Het is te gek voor woorden.
Hanneke zegt
Ja, totaal belachelijk! Zoveel van ons hebben vluchten die veel langer duren dan 4 uur en geen overstap hebben.
Ik heb vorig jaar 1 keer mijn zusje kunnen bezoeken in Nederland, ze was ernstig ziek, dus 5 bezoeken stonden gepland voor de Corona situatie. Ben uiteindelijk gaan rijden met de auto, omdat het allemaal zo moeilijk was… 12 uur in de auto in je eentje, in plaats van 2 uur in een vliegtuig… Maar geen gedoe…
Ron zegt
Prima om onnodig reizen te ontmoedigen. Prima om voor de uitzonderingen op zeker te spelen door bepaalde vereisten.
Maar het sneltest gebeuren is natuurlijk voor velen onmogelijk (onbeschikbaar of onhaalbaar qua tijd) en waarschijnlijk bedacht door een ambtenaartje zonder veel eigen reiservaring. Dit zou heel makkelijk op te lossen zijn door een sneltest op Schiphol. Indien positief gelijk een PCR test (ook onbetrouwbaar maar de overheden schijnen er in te geloven) en tijdens het wachten op uitslag verplichte quarantaine in een van de vele hotels rondom Schiphol die momenteel grotendeels leeg staan.
Peter de Boer zegt
Onnodig reizen.. akkoord maar de Nederlandse regelgeving rammelt aan alle kanten qua betrouwbaarheid en redelijkheid.. Waarom wel dubbele test via vliegverkeer en niet per eigen autovervoer enig erger : diplomaten en ministers plus nog een aantal uitzonderingen zijn vrijgesteld van de (PCR) test.. ik vloog bijna wekelijks tussen Nice en Amsterdam, ben daar mee gestopt omdat mijn gezonde neus mij veel waard is .. zijn er ervaringen dat voor dit “grens woon werk verkeer” verklaringen met vrijstellingen afgegeven worden..?
Jeannette zegt
Wij hebben bewust voor een terugvlucht via Parijs CDG gekozen omdat je dan ten eerste uit een EU land Nederland binnenkomt en ten tweede omdat je op CDG heel makkelijk een gratis sneltest kan doen. Uitslag binnen 90 minuten. Je moet wel een afspraak maken. Zie hier de informatie: https://www.parisaeroport.fr/en/passengers/services/covid-19-test-pcr-antigenic
Verder is in mijn optiek die sneltest je reinste flauwekul. Zoals vermeld zijn mensen heel creatief en pakken dan toch simpel de trein of reizen via een ander land. Naar mijn mening is dat zelfs slechter, want er zijn meer kontaktmomenten. Op zo’n manier bereikt de Nederlandse overheid met het verplicht stellen van die sneltest juist het tegenovergestelde, want diegene die echt naar Nederland wil komen komt er toch wel en Nederlandse luchtvaartmaatschappijen lopen zo omzet mis. Bovendien vergeet men en passant de incubatietijd…ik kan nu een sneltest doen en toch bijvoorbeeld over twee dagen covid hebben. Nog een reden om die sneltest per direkt af te schaffen.
Erik zegt
Dank voor de info, op sao Paulo zijn ook sneltesten mogelijk maar met uitslag binnen 4 uur waar je dus niets aan hebt.
Ik wacht nog even af met boeken tot 3 maart, misschien ziet tussentijds iemand het licht, ik geef mijn geld liever aan KLM dan aan een buitenlandse maatschappij.
Jammer dat de sleutelfiguren rond covid alleen met de politieke gevolgen bezig zijn en niet met het praktisch oplossen van problemen.
Ineke zegt
Ha Jeanette,
Kan dat echt op Parijs? Moet je daarvoor niet door de douane heen? Ik wil namelijk reizen vanuit Afrika via Parijs naar Nederland. In het land waar ik vandaan kom kan ik geen sneltest doen. Dus ik vraag me af of ik het op Parijs kan laten doen. Als dat kan zou dat heel mooi zijn. Ik ben benieuwd naar je reactie! Groet, Ineke
Shah zegt
Als iemand een certificaat heeft dat hij/zij beide prikken heeft gehad (Pfizer), is voor zo’n individueel al dat getest nog nodig? Het laten zien van een inentings-certificaat moet dan toch voldoende zijn? Ik heb destijds vele reizien naar Azie gemaakt waar
inentingsbewijzen noodzakelijk waren (Malaria, Difterie, etc) en dan was er geen probleem. Dat zou met een Corona vaccinatie toch ook zo moeten zijn? Dit zou voor mij een hele belangrijke reden zijn om me te laten inenten.
Twan Laan - Secretaris SNBN zegt
Op dit moment is een vaccinatiebewijs geen reden om zonder test te kunnen reizen. Dat geldt overigens niet alleen voor Nederland. De reden daarvoor is, dat de vaccinatie – naar verluidt – er weliswaar voor zorgt dat je niet of minder ziek wordt als je met het virus besmet wordt, maar nog steeds drager en overdrager van het virus kunt zijn.
Shah zegt
Hoi, tja, ik weet niet hoe lang dit testen nog door kan gaan, maar zoals het nu is, is het geen doen. Testen om naar NL te komen, testen om weer naar de VS te komen. En ALS je positief bent, kun je weer omboeken. Ik wacht nog effe..:)
Gonnie zegt
Woonachtig in Frankrijk sinds 7 jaar en werkzaam als bedrijfsarts met een aanvullende specialisatie als tropenarts / infectieziekten heb ik het afgelopen jaar met stijgende verbazing dit circus gevolgd. Het omgaan – politiek , gezondheidszorg etc – met dit virus is helemaal uit de hand gelopen met maategelen die disproportioneel zijn aan het eventueel te lopen risico. Helaas geen Europees beleid dus zelfs voor Europeanen is het schipperen tussen de grenzen etc. Alsof er in Duitsland of Belgie een ander virus is dan hier in Frankrijk ? Inmiddels volledig gevaccineerd ben ik een stap verder dan de meesten hier op de lijn maar het blijft moeilijk. Ben voor werk en privé verschillende malen in NL geweest sinds maart 2020 over de weg zonder problemen. Geen controles ook niet in Duitsland Belgie Luxemburg. (Huur)auto is beste optie ; de grote verhuurders hebben tarieven voor one-way . Dat kan het verschil maken tussen niet kunnen gaan en wel. Nederland blijft NL en dus regels zijn regels – de menselijke maat is verdwenen helaas !
Cees zegt
Ik heb vandaag aankondiging ontvangen dat ik binnenkort stembiljet en kandidaatlijsten per email zal ontvangen.
Alexander zegt
Als het goed is heb je deze vandaag (17:26 uur) in jouw mailbox ontvangen.
Twan Laan - Secretaris SNBN zegt
De stembiljetten zijn vanaf gisteren verstuurd. Het kan zijn dat niet iedereen het op hetzelfde moment in de mailbox krijgt. Geen zorgen, het komt. En voor het geval het toch mis gaat: we zullen binnenkort stembiljet en kandidatenlijst op deze site plaatsen zodat iedereen het kan downloaden en gebruiken (dat kan, want het is niet persoonlijk en alleen in combinatie met het briefstembewijs dat je al eerder toegestuurd kreeg geldig).
Geert Elzerman zegt
Echt belachelijk dat ik een bewezen onbetrouwbare (zeer dure)PCR test moet doen 4 uur voor vertrek. Ik kan met alle testen die er zijn dat ik antistoffen bezit. Dus meest veilige persoon ben die aan boord is.
Graag antwoord.
Ulco Wietsma zegt
Dus je mag per vliegtuig richting NL vertrekken met alleen een negatieve PCR-test op zak en vervolgens een sneltest laten afnemen tijdens een tussenstop. En als die sneltest positief is, dan mag je niet verder reizen, kan je ticket alsnog de prullenbak in en moet je maar zien hoe je weer thuiskomt…..