1. Webinar studiefinanciering voor Nederlanders Buiten Nederland 28 mei a.s.
Kun je studiefinanciering krijgen vanuit het buitenland wanneer je daar woont, ook voor een volledige studie? Deze en andere vragen worden beantwoord op het aankomende webinar in samenwerking met DUO, op dinsdag 28 mei a.s. om 20.00u Nederlandse tijd. Aanmelden kan hier.
PS. We begrijpen dat dit tijdstip niet voor iedereen mogelijk zal zijn – het webinar wordt opgenomen en zal naderhand op deze site worden geplaatst!
2. Hoofdlijnenakkoord nieuw kabinet “Hoop, lef en trots”
Het nieuwe kabinet kan gevormd worden, nu het hoofdlijnenakkoord rond is, getiteld “Hoop, lef en trots” – met ook de budgettaire bijlage. Wat staat hier in dat voor de Nederlanders buiten Nederand relevant is? Onze eerste bevindingen:
Samenvattend – hoewel er positieve punten in staan, ademt dit hoofdlijnenakkoord voor de Nederlanders buiten Nederland (en hun partners) een duidelijk andere geest dan de voorgaande akkoorden. Het akkoord moet nog verder uitgewerkt worden, en naar schatting zal het nog weken duren voordat het kabinet echt rond is. We blijven het volgen en updates sturen.
Alle informatie op deze website is gratis en speciaal samengesteld voor jou, als Nederlander buiten Nederland.
Het bijhouden van de website en socials, het versturen van emails naar zo’n 16,000+ Nederlanders, en het verwerken van informatie niet gratis.
Help je mee met een donatie? Jouw gift maakt het mogelijk om de belangen van Nederlanders buiten Nederland, ongeacht waar je woont, te behartigen. Denk aan het kunnen aanhouden van een Nederlandse bankrekening, het behoud van je Nederlandse nationaliteit, stemmen in Nederland en Europa, toegang tot goed Nederlands onderwijs en nog veel meer.
De SNBN draait volledig op vrijwilligers en heeft in Nederland de ANBI-status dus elke gift is aftrekbaar volgens de wet.
3. Uitgeschreven voor EP-verkiezingen?
We hebben berichten gekregen dat sommigen onder ons, die in een ander EU-land wonen, tot hun verbazing zijn uitgeschreven voor de aankomende Europees Parlementsverkiezingen. Dit komt voort uit de regel dat men niet twee keer (voor twee landen) mag stemmen, maar het blijkt dus ook te gaan om mensen die juist voor Nederland wilden gaan stemmen.
Hoe kan dat? Het Nederlandse Unit Verkiezingen krijgt kiesregisters uit andere landen toegestuurd; zij kunnen deze onmogelijk verifiëren en moeten uitgaan van de juistheid van deze lijsten. Tegelijkertijd kan het nog wel rechtgezet worden: als mensen een bewijs van hun woonland kunnen overleggen, waarin staat, dat zij daar niet voor de EP-verkiezingen staan geregistreerd, dan kunnen ze met dat bewijs contact opnemen met de gemeente Den Haag (+31 70 353 44 00, kbn.verkiezingen@denhaag.nl) en dan wordt hun geschrapte registratie alsnog “ontschrapt”.
Ze ontvangen dan een vervangend briefstembewijs waarmee ze hun stem in Nederland kunnen uitbrengen. Als ze al gestemd hebben met het originele briefstembewijs, moeten ze een tweede keer stemmen met het vervangende briefstembewijs. Het originele briefstembewijs is onherroepelijk ongeldig gemaakt en de stem met dat originele briefstembewijs telt dus gegarandeerd niet mee.
Contact opnemen met “Den Haag” over dit onderwerp kan tot en met 28 mei, daarna is geen aanpassing meer mogelijk.
Tot slot een bijzondere video waarin wordt opgeroepen om te stemmen. Heb je nog vragen over stemmen als Nederland buiten Nederland? Onze uitgebreide achtergrondpagina heeft alle informatie.
Andrea zegt
Nog even wat meer info rond dat uitgeschreven worden voor de verkiezingen; bezwaar maken is technisch mogelijk, maar gaat in de praktijk niet meer lukken. Ik heb hier met de gemeente Den Haag uitvoerig over gesproken. Wat er gebeurd is is dat diverse landen(waaronder met zekerheid Duitsland en Frankrijk) kiezers die meestemden voor de gemeentelijke verkiezingen deze keer ook automatisch voor de EU verkiezingen hebben geregistreerd. Pas deze week zijn de lijsten naar Nederland gestuurd, wat tot gevolg heeft dat al de stemmen van de mensen op die lijsten ongeldig worden. Bij bezwaar moet er ook eerst een officiële rectificatie via je woongemeente plaatsvinden en dat gaat via de huidige lange postwegen niet meer op tijd goedkomen. De enige oplossing is om bij deze verkiezingen in je woongemeente mee te stemmen. Anders gaat je stem volledig verloren. Al deze stemmen gaan nu sowieso voor Nederland verloren en dat is enorm jammer. Denk eraan dat je gewoon nog alle formulieren per post gaat ontvangen, maar als je de email ook hebt gehad wordt je stempas vernietigd voordat die na inzending geteld kan worden, mocht je hem toch op goed geluk insturen.
Twan Laan, Secretaris SNBN zegt
Het zal inderdaad moeilijk zijn om je registratie voor de EP-verkiezingen in je woonland nu nog ongedaan te maken. Mocht dat toch lukken, neem dan uiterlijk 28 mei 2024 contact op met bureau verkiezingen in Den Haag, zoals beschreven in deze nieuwsbrief. Officieel bezwaar aantekenen gaat inderdaad (veel) te lang duren, maar met een telefoontje aan +31 70 353 44 00, of een mailtje naar kbn.verkiezingen@denhaag.nl kan e.e.a. nog hersteld worden zodat je alsnog kunt stemmen.
Jonathan van Blaaderen zegt
Dat je in andere EU-lidstaten automatisch geregistreerd wordt voor de EP-verkiezingen als je daar eveneens aan de gemeenteraadsverkiezingen hebt deelgenomen is gebruikelijk (in Nederland ook zo). In mijn geval kreeg ik bericht van de bevoegde instantie van mijn woonland om voor 9 mei aan te geven of ik voor de EP-verkiezingen uitgeschreven wilde worden in mijn woonland om in mijn thuisland te stemmen. Dat ging met een simpele ondertekende verklaring. Ik hoop echter wel dat ‘Den Haag’ dan de lijst van mijn woonland na 9 mei bekijkt, en niet die van daarvoor. Hoe dan ook, stond er reeds in de berichtgeving uit Den Haag van maart dat de regels tegen twee keer stemmen waren aangescherpt (op grond van EU-recht!) en dat je je moet uitschrijven uit het kiezersregister in je woonland als je in Nederland wilde stemmen. Dus dat vergt wat aandacht voor kleine lettertjes en proactief administratief geneuzel voor kiezers in het buitenland. Inderdaad een extra hobbel, maar dat moet dan maar.
Twan Laan, Secretaris SNBN zegt
Het verwijderen van een registratie (of het weigeren van een registratieverzoek) gebeurt op grond van artikel Y6, lid 3, van de kieswet. Dat is op zich al jaren ongewijzigd. Het kan wel zijn dat de uitwisseling van kiesregisters sinds de vorige EP-verkiezingen is geïntensiveerd. En ook is het deelnemen aan lokale verkiezingen in het EU-woonland normaler geworden dan een aantal jaren geleden.
We hebben contact met de gemeente Den Haag over dit fenomeen gehad: ook zij willen het liefst een zo hoog mogelijke opkomst, maar ze zijn gebonden aan de uitvoering van dit artikel in de kieswet.
Bovendien: ons kiesrecht is niet vanzelfsprekend en binnen Nederland zijn er voldoende mensen die van mening zijn dat ons kiesrecht drastisch ingeperkt zou moeten worden. Die mening wint aanhangers als er geruchten ontstaan dat “dubbel” stemmen mogelijk zou zijn. Ook in dat licht zijn de controles misschien vervelend, maar nodig.
Henriette Rahusen zegt
Wat betreft het Hooflijnenakkoord van het nieuwe kabinet: Slecht nieuws. Geef ons svp de email adressen van de 4 partijleiders die wij allemaal NU een bericht moeten sturen over onze urgente wens om Nederlander te kunnen blijven (of weer worden) als wij een 2de nationaliteit zouden willen aannemen (of door omstandigheden al hebben aangenomen). Individuele situatie schetsen halen de achterlijke huidige wetgeving van het theoretische naar het persoonlijke vlak.
Twan Laan, Secretaris SNBN zegt
Via de website van de Tweede Kamer zijn alle vier de partijleiders en hun contactgegevens probleemloos te vinden: https://www.tweedekamer.nl/kamerleden_en_commissies/alle_kamerleden
Gerard Schuijt zegt
Mijn naam is Gerard Schuijt, ik heb tot mijn 61ste in Nederland gewoont en ben toen naar Ecuador verhuist. Volgens mij allemaal bekent bij de overheid. Wij hebben 2 zoons, mijn vrouw is Ecuadoriaans . De jongens hebben een Nederlands paspoort maar ook een
sedula ,kaartje dat je Ecuadoriaan bent, dat heb ik ook omdat ik anders niet hier kan wonen. Mijn oudste zoon gaat over 2jr. naar een universiteit. Bestaat daar ook een vergoeding voor of komen die lasten op onze schouders? Ik krijg mijn AOW en een klein
pensioen van uit Nederland. mvg. Gerard Schuijt Ecuador.
Eelco Keij zegt
Een uitstekende vraag voor het komende webinar – dan kunt u hem zelf stellen. Registreren kan via https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_56tbRyueRzCPDKblXJ5Chw#/registration
Marinus Rotteveeel zegt
Ik ben al meer dan twintig jaar ingeschreven in België en dientengevolge ook opgeroepen om in België te stemmen voor de Europese verkiezingen. Het doorgeven van het kiezersregister aan Nederland blijkt niet systematisch te gebeuren, want ik heb vanuit Nederland ook een kiezerspas gekregen. Ikzelf heb actie moeten ondernemen om mij in België voor deze verkiezingen uit te schrijven want er is stemplicht in België en ik wil nu juist in Nederland stemmen. Dubbel stemmen is bij wet verboden, maar het lijkt alsof de lidstaten niet (zoals voorgeschreven door de EU) het nodige doen om dubbel stemmen te voorkomen. Ik kan me niet voorstellen dat bij gebrek aan contrôle iedereen zich netjes aan de wet houdt (zoals ik).
Twan Laan, Secretaris SNBN zegt
We weten dat er tussen alle Europese landen kiesregisters worden uitgewisseld en dat er op “dubbels” wordt gecontroleerd. Hoe dat precies gebeurt, wordt – om voor de hand liggende redenen – niet uit de doeken gedaan.
Overigens kan het ook zo zijn dat een registratie in het Nederlandse register nog geschrapt wordt nadat er stembescheiden zijn verzonden: omdat niet alle landen hun kiesregisters op hetzelfde moment vaststellen, kan het zijn dat Nederland sommige registers pas controleren kan als de stembescheiden al verstuurd zijn. Ook dan wordt de registratie geschrapt. het betreffende briefstembewijs (of stempas of volmacht) komt op de lijst van ongeldige registraties. Een kiezer zou daar bericht van moeten krijgen. In zo’n geval wordt een briefstem bij het openen van de envelop onderschept; op een stembureau zal de betreffende pas als “ongeldig” opduiken en de kiezer wordt niet tot de stemming toegelaten.
Desondanks: het is niet uit te sluiten dat controles niet geheel waterdicht zijn. Hoeveel registraties erdoorheen glippen en hoeveel van die registraties daadwerkelijk tot dubbele stemmen leidt, weet niemand.