En toen was er nog maar één. Zo kunnen we ons als Nederland voelen, nu we inmiddels omringd zijn door landen die de huidige tijd omarmen en dubbele nationaliteit toestaan. Ook in deze nieuwsbrief: een inventarisatie van consulaire problemen (lees: beperkte of geen toegang tot het maken van afspraken), in bijzonder in La Nucía, in Spanje. Tijdens de ambassadeursreceptie probeerde SNBN hier ook nog informeel met diplomaten over te spreken. En voor wie er interesse is: er zijn twee openstaande bestuursplekken – maar de deadline voor aanmeldingen verloopt snel. Tot slot: de aanbieding van de “bankenpetitie”, eerder deze week, in de Tweede Kamer aan de Commissie van Financiën – met pers.
1. Duitsland staat dubbele nationaliteit toe & stand van zaken in Nederland
Hoe internationaal georiënteerd Nederland ook moge zijn, veel politieke partijen blijven zeer binnensdijks denken waar het dubbele nationaliteit betreft. Zo niet in Duitsland, berichtte o.a. de Volkskrant: daar is inmiddels een wet aangenomen die het verbod op dubbele nationaliteit afschaft, naast een versoepeling van integratiewetgeving (wanneer je het Duitse staatburgerschap mag aannemen).
Zo ver zijn we in Nederland nog niet. Er is weliswaar een initiatiefwetsvoorstel ingediend van GroenLinks-PvdA en D66 dat juist openstelling van dubbele nationaliteit bepleit (eigenlijk een eerder voorstel dat opnieuw is afgestoft), maar uit de schriftelijke inbreng van een paar weken geleden werd duidelijk dat de scepsis niet van de lucht was:
- BBB: “In verband met dubbele loyaliteiten achten deze leden dit onwenselijk.”
- ChristenUnie: “Het zelf en autonoom kiezen welke nationaliteiten men aanneemt, zoals de indieners bepleiten, doet wat deze leden betreft derhalve niet genoeg recht aan het perspectief van de samenleving.
De inbreng van de andere partijen (o.a. VOLT, CDA, VVD, en ook SP) was genuanceerder, zeker vergeleken met enkele jaren geleden. Interessant is ook dat SP vroeg of er onderzoeken of evaluaties beschikbaar zijn van een land dat ook vrij recentelijk ervoor heeft gekozen de meervoudige nationaliteit mogelijk te maken – in een volgende ronde van overleg zullen de initiatiefnemers hier ongetwijfeld op terugkomen. We volgen het op de voet en als er nieuws is, laten we dat weten.
2. Problemen paspoortvernieuwingen, o.a. in Spanje
SNBN heeft vorige week een persbericht uitgebracht naar aanleiding van meldingen uit diverse landen, dat het vrijwel onmogelijk is om een afspraak voor een paspoortvernieuwing te maken bij ambassade, consulaat of VFS Global. Het persbericht werd overgenomen door onder andere nu.nl en Algemeen Dagblad. Toevallig viel dit samen met de jaarlijkse ambassadeursreceptie in Den Haag, waarvoor de SNBN ook was uitgenodigd. Onze Regionaal Vertegenwoordiger Rudolph Ensing nam de honneurs waar, waarvoor dank, en gaf daarmee het signaal af dat de SNBN zich zowel publiekelijk als achter de schermen inzet voor de belangen van de Nederlanders buiten Nederland
NB – De komende weken zit SNBN met een aantal ambassadeurs aan tafel om over oplossingen voor dit probleem te praten – waaronder met Roel Nieuwenkamp, de ambassadeur van Spanje, waar problemen zijn gesignaleerd (met name in La Nucia). Meld ons daarom je eigen ervaringen (goed of slecht) over het vernieuwen van je paspoort in een mailtje aan info@snbn.nl – of via een reactie onderaan!
3. Bankenpetitie aangeboden in de Tweede Kamer
De Foundation Human Rights in Finance is onlang de petitie “Stop nú de overmatige witwasmonitoring en verstevig het recht op betaalrekeningen” begonnen, die de SNBN graag verder heeft uitgezet en gedeeld – simpelweg omdat dit ook de Nederlanders buiten Nederland raakt. Te vaak horen we – nog steeds! – dat de ING, Rabo of Amro een Nederlander in het buitenland doodleuk de rekening aankondigt op te heffen, zonder duidelijke motivering.
De petitie heeft een kleine 15.000 handtekeningen opgeleverd en deze zijn afgelopen week aan de voorzitter van de Financiële Commissie in de Tweede Kamer overgedragen, in gezelschap van Tweede Kamerlid Joost Sneller (D66) die een initiatiefwetsvoorstel heeft ontwerpen waarin wordt bepaald dat Nederlanders buiten Nederland altijd een Nederlandse bankrekening mogen openen en/of aanhouden, ook vanuit het buitenland.
Namens de SNBN was Regionaal Vertegenwoordiger Monique Ackermans aanwezig (dank Monique!) die zag hoe het TV-programma RADAR aanwezig was en daar over enkele weken verdere aandacht aan wil geven – na een eerdere recente uitzending die hier terug te kijken is (tweede onderwerp). We wachten gespannen af op deze nieuwe uitzending!
4. Deadline 18 feb a.s. voor twee open bestuursposities
Toevallig zijn er onlangs twee bestuurszetels open komen te staan – één voor iemand die lid is van GroenLinks, en één voor iemand die lid is van de PvdA. Heb je zelf interesse het SNBN bestuur te versterken, en ben je lid van één van die twee partijen? Wil je hier meer over weten, of jezelf al kandidaat stellen? Laat het ons weten via info@snbn.nl. Let op: kandidaatstelling kan t/m zondag 18 februari 2024.
Oproep: Regionaal Vertegenwoordigers in Griekenland gezocht
De SNBN bestaat uit 100% uit vrijwilligers, verspreid over de hele wereld. De meesten van hen zijn Regionaal Vertegenwoordigers: de ogen en oren van de stichting. Op dit moment zoeken we naar één of twee extra Regionaal Vertegenwoordigers in Griekenland. Ben je geïnteresseerd, of wil je weten wat dat precies inhoudt? Mail ons dan op info@snbn.nl !
5. Dank aan onze donateurs!
Als stichting hebben we natuurljk gewoon lopende kosten voor hele praktische zaken als website, nieuwsbrieven et cetera. Het is daarom geweldig dat veel van jullie zo nu en dan een kleine of grote donatie doen (in valuta naar keuze!). Daardoor kunnen wij ons werk (pro bono) ongehinderd doen. Heb jij iets over voor de Stichting Nederlanders Buiten Nederland, dan is een een donatie altijd welkom en gemakkelijk online te doen.
Elise zegt
Ik vind het zo erg dat dubbele nationaliteit nog steeds ter discussie staat en dat er zo voor moet worden gestreden. Ik voel me door en door Nederlands, wil op termijn ook weer terugkeren naar Nederland, maar door mijn huidige situatie is dat de komende jaren niet mogelijk. Tegelijkertijd kan ik ook niet écht volledig deelnemen aan het leven in Australië, omdat ik niet de Australische nationaliteit kan aannemen zonder mijn Nederlandse te verliezen. Ik hoop echt zo dat deze initiatiefwet er doorheen komt, en dat Nederland zich eindelijk voegt bij landen die wel in de 21e eeuw leven wb deze wetgeving. Bedankt in ieder geval voor jullie werk en jullie lobby.
Ineke Peskin zegt
Ja ik zou het ook erg fijn vinden als dit eindelijk verandert .
Gerry zegt
Het zou mogelijk moeten zijn om een dubbel nationaliteit te hebben als je langere tijd in het buitenland woont. Het maakt je leven in je nieuwe woonland soms een stuk makkelijker. Het verandert niets aan of je je meer Nederlands of Frans (in mijn geval) voelt. Het is jammer dat zo’n modern land als Nederland hier zo ver achterblijft bij de rest van Europa.
Sir Riyad zegt
Voor zover ik weet heeft Nederland in de jaren ‘90 tot en met een gedeelte van ‘92 de dubbele nationaliteit geaccepteerd, mensen die toen de Nederlandse nationaliteit hebben aangevraagd hoefden hun bestaande nationaliteit niet op te geven.
In ‘92 is toen een wet aangenomen dat je maar 1 nationaliteit mag hebben.
InUSA zegt
Wat punt 1 betreft, zie ik dat de voortgang van het wetsvoorstel (https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2016Z24171&did=2016D49518) al een tijdje stagneert. Is er een manier om te weten in welke fase het zich bevindt, zodat hopelijk niet weer hetzelfde gebeurt als voorheen, toen dit project na het advies van de Raad van State in 2017 vastliep?