De oorlog in Oekraïne baart iedereen grote zorgen. De SNBN heeft daarop Consulaire Zaken van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om in een webinar toe te lichten hoe zij met deze situatie omgaan, en te vertellen over hun overige werk in de rest van de wereld. Dit en meer in onderstaande nieuwsbrief.
Onderwerpen:
- Meld je aan: webinar Consulaire Zaken over o.a. Oekraïne, donderdag 14 april a.s.
- DigiD aanvragen per videobellen nu officieel beleid
- Bestuursnieuws SNBN
- Oproep: wie heeft kinderbijslag in het buitenland (gemist)?
- Stemmen voor de Eerste Kamer: webinar, voortgang en consultatie
- Corona & reizen: wereldwijde versoepelingen, boosters & coronabewijs
- Enquête dienstverlening Buitenlandse Zaken
- Extra Regionaal Vertegenwoordigers gezocht
1. Meld je aan: webinar Consulaire Zaken over o.a. Oekraïne, donderdag 14 april a.s.
Directeur Dirk-Jan Nieuwenhuis van Consulaire Zaken (Ministerie van Buitenlandse Zaken) heeft zich op ons verzoek bereid verklaard om tijdens een webinar op donderdag 14 april a.s. om 11.00u Nederlandse tijd te schetsen hoe Consulaire Zaken de Nederlanders in Oekraïne ter zijde staat, en in bredere zin de werkzaamheden van Consulaire Zaken wereldwijd toe te lichten. Aanmelden kan hier – en vragen vooraf zijn welkom via info@snbn.nl: deze zullen voor het webinar met Consulaire Zaken gedeeld worden. Excuus dat het alleen op dit tijdstip wordt gehouden – achteraf is het uiteraard wel terug te kijken.
2. DigiD aanvragen per videobellen nu officieel beleid
Onlangs kregen we bericht van het Ministerie van Buitenlandse zaken: na een succesvolle pilot wordt per direct het activeren van DigiD via videobellen structureel aangeboden. Hiermee kunnen DigiD-activeringscodes via videobellen ontvangen worden. Voor meer informatie en aanmelding zie: DigiD-activeringscode ontvangen via videobellen | Wonen & werken | Nederlandwereldwijd.nl.
De SNBN juicht deze ontwikkeling toe, en ziet deze als de opmaat naar meer (video)digitalisering van diensten – zo valt te denken aan Verklaring van in leven zijn, rijbewijzen en zelfs paspoorten – en naar meer harmonisatie van digitale diensten, zoals recentelijk bepleit in deze brief aan de regering.
3. Bestuursnieuws SNBN
Zowel Catharina Rinzema als Onno Heerma van Voss zijn recentelijk uit het bestuur getreden (Catharina uit België i.v.m. haar verkiezing in het Europees Parlement, en Onno uit Ecuador i.v.m. een te drukke agenda), en daarmee hebben we afscheid moeten nemen van twee pioniers uit het bestuur die beiden hun sporen hebben verdiend voor al het werk dat ze voor de stichting en de Nederlanders buiten Nederland hebben gedaan. Heel veel dank allebei!
Tegelijkertijd heeft het bestuur Fieke van de Ven benoemd tot nieuw bestuurslid. Fieke is woonachtig in Brussel en lid van de VVD. We kregen veel aanmeldingen van geschikte kandidaten, en we zijn iedereen dankbaar voor de getoonde interesse!
Uiteindelijk heeft het bestuur voor Fieke gekozen, en hierbij stelt zichzelf alvast kort voor: “Mijn naam is Fieke van de Ven en ik woon sinds 2019 met mijn partner in Brussel. Ik werk bij de Europese Commissie aan EU-gesteunde humanitaire projecten in Jemen. Ik kijk er naar uit om mij in te zetten voor alle Nederlanders buiten Nederland op de verschillende vraagstukken die jullie hebben, onder andere op het gebied van dubbele nationaliteit en het verbeteren van stemmen voor Nederlanders buiten Nederland in verkiezingstijd.”
4. Oproep: wie heeft kinderbijslag in het buitenland (gemist)?
Wel of geen kinderbijslag als je in het buitenland woont? Heb je daar recht op? “In sommige gevallen“, zegt de Rijksoverheid. “Meestal“, stelt de SVB daarentegen. We vermoeden dat hier regels van toepassing zijn die niet voor iedereen duidelijk zijn. Of dat men er pas te laat achterkomt, zonder hier ooit op gewezen te zijn. We vermoeden dat de hoofdregel “nee” is, maar dat er wel uitzonderingen zijn – en dat niet iedereen dat wist of weet. Om precies uit te vinden waar de mogelijke pijnpunten zijn, doen we een oproep: graag een reactie onder deze nieuwsbrief plaatsen over de eigen wel/niet/toch-niet kinderbijslag-ervaring, of deze delen via info@snbn.nl.
5. Stemmen voor de Eerste Kamer: webinar, voortgang en consultatie
Op 28 februari jl. vond het webinar over “Stemmen voor de Eerste Kamer vanuit het buitenland” plaats, met medewerking van Tweede Kamerlid Joost Sneller (D66) en Simon Otjes, assistent professor Universiteit Leiden & onderzoeker bij het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen: dit webinar is hier terug te zien. De parlementaire wetgevingsstrijd is nog allerminst gestreden; immers de regering heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer waar het wetsvoorstel nog behandeld moet worden – iets wat we in de aankomende maanden al verwachten, dus zodra er nieuws is, laten we dit weten. Momenteel loopt er een internetconsultatie over een voorstel hoe e.e.a. in de praktijk moet worden weergegeven (want hoe stem je dan precies vanuit het buitenland?) en wanneer hier voldoende duidelijkheid over is, geven we dat door.
6. Corona & reizen: wereldwijde versoepelingen, boosters & coronabewijs
Of de wereldwijde daling van covid door zal blijven zetten, ook na de zomer, weet nog niemand, maar feit is dat we op dit moment in een relatief rustige (reis)periode zitten, met veel landen die onlangs hun restricties hebben versoepeld of opgeheven. Het is aan iedereen zelf om voor (internationale) reizen altijd goed de plaatselijke regels bij te houden en daarmee rekening te houden.
Voor het reizen naar Nederland vanuit de EU/Schengen-landen gelden sinds 23 maart geen Coronareisbeperkingen meer. Dat geldt ook voor reizigers die van buiten de EU-/Schengenzone komen, maar wel een nationaliteit van één van de EU-/Schengenlanden hebben. Voor niet-EU-/Schengen-burgers van buiten de EU/Schengenzone geldt nog steeds het Europese inreisverbod, maar daar zijn diverse uitzonderingen op: o.a. voor gevaccineerden, maar ook voor familieleden van Schengen-/EU-burgers als zij samen reizen. Voor uw terugreis vanuit Nederland of voor reizen naar/door andere landen kunnen andere regels gelden.
Voor het bijhouden van de Nederlandse situatie verwijzen we naar de algemene site van de Rijksoverheid, en meer specifiek naar deze site waar praktische vragen worden beantwoord over o.a. boosters & coronabewijs – met dank aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor hun recente brief hierover aan de SNBN.
Natuurlijk hopen we dat maatregelen zoals in de afgelopen drie jaar niet meer nodig zullen zijn. Tegelijkertijd kan een verslechtering van de covidsituatie altijd weer opnieuw tot herinvoering van restricities leiden; we volgen de ontwikkelingen op de voet.
7. Enquête dienstverlening Buitenlandse Zaken
Tot en met 31 maart (dus nog een paar dagen) loopt er een enquête van het Ministerie van Buitenlandse Zaken over hun dienstverlening. Op social media hebben we hier al eerder aandacht aan gegeven, en hierbij nogmaals: het vriendelijke verzoek om deze enquête in te vullen, omdat de lessen die er uit getrokken kunnen worden, ons allemaal aangaan. In de woorden van het Ministerie zelf:
“Dit onderzoek bevat vooral vragen over uw recente ervaringen met diensten van de Nederlandse overheid en uw oordeel over overheidsdienstverlening in het algemeen. Ook gaat de enquête in op de gevolgen van de coronacrisis voor overheidsdienstverlening. De resultaten worden gebruikt om de Nederlandse overheidsdienstverlening, waaronder Nederland Wereldwijd, zo goed mogelijk te laten aansluiten op uw behoeften en wensen.”
Vul hier ajb de enquête in (rechts bovenaan is de taal in te stellen).
8. Extra Regionaal Vertegenwoordigers gezocht
De SNBN heeft inmiddels al ruim 100 Regionaal Vertegenwoordigers (RV’ers) en daarmee heeft de SNBN echt wereldwijd oren en ogen, zodat issues voor Nederlanders buiten Nederland – die lokaal soms sterk kunnen afwijken – snel gespot kunnen worden. Naast deze antennefunctie staan RV’ers ook in contact met de lokale Nederlandse ambassade/consulaat en lokale Nederlandse vereningingen, al hoeft dit niet meer dan sporadisch te zijn.
Er zijn nog verschillende landen waar we géén RV’ers hebben en waar we graag in contact zouden komen met Nederlanders ter plaatse. In deze nieuwsbrief willen we aandacht vragen de volgende landen/gebieden: Australië (m.n. NSW, Victoria, QLD en South Australia), Costa Rica, Oman en Koeweit. Geïnteresseerden zijn uitgenodigd zich via info@snbn.nl kenbaar te maken.
Jasper zegt
RE: DigID. Het is een grote verbetering dat het DigID nu via video call te krijgen is. Hopelijk is het binnenkort ook mogelijk om een burger service nummer te krijgen zonder naar Nederland te vliegen. Aangezien dat een vereiste is voor een DigID moet men nog steeds naar Nederland vliegen als men nog niet ingeschreven is in het RNI. Ik zie dat de bijgevoegde brief dat al aankaart. Het zou op zijn minst mogelijk moeten zijn om op het consulaat aan te geven dat men niet in Nederland is.
Anne Claire zegt
Het is voor het eerst dat ik hoor dat we in het buitenland recht op kinderbijslag zouden hebben. Toen wij 17 jaar geleden naar Frankrijk verhuisden is dat stop gezet en hebben zelfs nog veel moeite moeten doen om ook de kindertoeslag gestopt te krijgen. Mijn dochter is inmiddels 18 dus of het nu nog zin heeft om de kinderbijslag te vragen betwijfel ik.
Peter zegt
Net als een eerdere reactie hoor ik nu voor het eerst dat we in het buitenland recht op kinderbijslag zouden hebben. Toen wij 16 jaar geleden naar De VS verhuisden is de kinderbijslag voor mijn dochter (toen4 jaar oud) stop gezet door … volgens mij de SVB zelf.
Mijn dochter – nog steeds een Nederlands staatsburger- is inmiddels 20 jasr oud. Heeft ze/wij recht op de niet uitbetaalde kinderbijslag? Als dat het geval is, hoe wekt zo’n aanvraag?
Graag een reactie! Alvast bedankt!
Ger Essers zegt
Binnen de EU geldt op grond van EU 883/2004 dat men recht heeft op NL gezinsuitkeringen te weten: kinderbijslag, kindgebondenbudget en kinderopvangtoeslag als men in NL SV is (expat enz). Essentieel is echter de economische positie van de andere ouder in woonland. Werkt deze in het woonland dan is er voorrangsrecht op gezinsuitkeringen uit woonland en vult Nederland haar gezinsuitkeringen aan. Werkt de andere ouder niet, dan is is er bij voorrang aanspraak op Nederlandse gezinsuitkeringen en betaalt het woonland haar gezinsuitkeringen uit minus de Nederlandse gezinsuitkeringen. Dit alles ongeacht de nationaliteit.
Menno Wolters zegt
Ïk citeer de laatste nieuwsbrief: “Per 25 februari jl. is het voor reizigers naar Nederland niet meer nodig om een Digitaal Corona Certificaat (DCC) te laten zien, of om in quarantaine te gaan. De DCC blijft wel nodig om binnen de EU / Schengen te kunnen reizen.” Redactie, pas alsjeblieft op met foute en onvolledige informatie. Er zijn maar weinig landen (waaronder Nederland) die geen alternatief bieden of accepteren voor dat digitale onding dat in de meeste landen buiten de EU niet te verkrijgen is. In veel lidstaten van de EU wordt naast het DCC ook gewoon het traditionele gele vaccinatieboekje van de Wereld-Gezondheids-Organisatie geaccepteerd. Daar is het DCC dus niet nodig. En dat is belangrijk, want buiten-Europese prikken kunnen alleen in het Nederlandse DCC opgenomen worden door een bezoek aan Groningen, Rotterdam of Utrecht.
Twan Laan - secretaris SNBN zegt
Dank voor je oplettendheid, Menno. Inmiddels (sinds 23 maart) zijn voor reizen vanuit EU/Schengen naar Nederland alle Coronabeperkingen opgeheven. Voor reizen van buiten EU/Schengen geldt nog steeds het Europees inreisverbod, maar daar zijn inmiddels veel uitzonderingen op. Onder andere voor burgers van een EU/Schengenland, en voor familieleden die met hen meereizen. Ook voor volledig gevaccineerden geldt het Europees inreisverbod niet meer.
Sonja Bess zegt
Mijn man was in military dienst van de USA. Wij hebben twee kinderen gekregen een in Engeland en een in Duitsland. Ik ben altijd Nederlands gebleven en mijn kinderen de Nederlanders nationaliteit gegeven. Mijn eerste kind is twee keer mishandeld door de kinderopvang. Beide Amerikaanse. We hadden het echt niet breed. Maar ik ben gestopt met werken. Maar mij is altijd verteld dat we geen recht hadden op kinderbijslag omdat mijn man Amerikaan is.
Vivian Scharstuhl-Reincke zegt
Als je in België woont en werkt voor een Belgische werkgever, heb je recht op Belgische kinderbijslag. Deze is aanzienlijk hoger dan de Nederlandse kinderbijslag (groeipakket heet het hier tegenwoordig). Indien je partner Nederlands inkomen heeft en in NL loonheffing afdraagt, kan het zijn dat er ook recht is op Nederlandse kinderbijslag. Maar, per kind kan er maar 1x kinderbijslag worden aangevraagd. De SVB is hier dan de schakel in. De Nederlandse kinderbijslag wordt afgetrokken van je Belgische kinderbijslag.
Indien je in Nederland woont en in België werkt en in België ook belasting/sociale lasten afdraagt, dan is min of meer hetzelfde hetzelfde van toepassing.
Denise Gubbi-Drenthem Soesman zegt
Nooit geweten dat er recht was op de Nederlandse kinderbijslag. Jammer want ook mijn dochter is inmiddels bijna 18 jaar. Hoop dat er in de toekomst beter informatie wordt verstrekt. Daarom is SNBN zo belangrijk!!
Nicolette Brata-Coolen zegt
Ook ik heb nooit geweten dat je in het buitenland recht zou kunnen hebben op kinderbijslag en ik zou graag meer over deze regeling(en) willen weten.
GM zegt
Ik heb een jaar of zes geleden nagevraagd of er kinderbijslag in het buitenland bestond, maar het antwoord van de SVB was “Om in aanmerking te komen voor kinderbijslag moet u ingezetene zijn van Nederland (wonen in Nederland) of werkzaamheden verrichten die onderhevig zijn aan de Nederlandse loonbelasting”. Omdat mijn ouders om die reden vroeger een tijd lang ook geen kinderbijslag kregen (ze werkten allebei over de grens, maar woonden wel in Nederland), heb ik het er verder maar bij gelaten.