Eerder dan verwacht is vandaag de voorlopige uitslag van de ‘buitenlandstem’ voor de Eerste Kamerverkiezingen bekendgemaakt. Zoals eerder bekend hadden 37.173 Nederlanders vanuit 177 landen zich geregistreerd om mee te kunnen doen aan deze nieuwe verkiezingen. In totaal zijn er 25.848 geldige stemmen uitgebracht. In deze voorlopige uitslag is GroenLinks de grootste partij geworden, gevolgd door D66 en daarna VVD. Let op: de officiële uitslag wordt a.s. vrijdag vastgesteld.
Voorlopige uitslag zoals vastgesteld door Unit Verkiezingen
Wat valt op?
Zonder veel zichtbare campagne heeft GroenLinks de eerste positie verworven. Heel knap, en ook deels bijzonder – vanwaar die plotselinge interesse?
Daarnaast valt natuurlijk op dat ruim 11.000 geregistreerden niet hebben gestemd of konden stemmen (want ze hebben hun stemformulieren nooit ontvangen), of dat hun stem niet tijdig in Den Haag is aangekomen (en misschien nooit zal aankomen). Het briefstemproces is zo lek als een mandje, dat is al meerdere keren vastgesteld (hier nog recentelijk).
Wat heeft dit voor gevolgen voor de samenstelling van het nieuwe Kiescollege Niet-Ingezetenen?
Op basis van deze voorlopige uitslag vermoedt de SNBN dat de samenstelling van het nieuwe Kiescollege Niet-Ingezetenen zal zijn, op basis van het totaal aantal van 25 beschikbare zetels (inclusief verdeling restzetels):
1) GroenLinks: 5 zetels
2) D66 en VVD: 4 zetels
3) PvdA, VOLT, FvD, PvdD en JA21: 2 zetels
4) CDA en SP: 1 zetel
Dit betekent – en dat is een prachtig gespreid democratisch resultaat – dat maar liefst 10 verschillende partijen zitting zullen nemen in het Kiescollege.
Wat heeft dit voor gevolgen voor de samenstelling van de Eerste Kamer?
Dit is nog te vroeg om te zeggen. Zodra we hier meer informatie over hebben, laten we het weten.
Officiële uitslag a.s. vrijdag 24 maart
De processen-verbaal van de vooropening en de telling van het briefstembureau vindt op dinsdag 21 maart plaats. De uitslag wordt officieel vastgesteld op vrijdag 24 maart.
Inmiddels heeft ook RTLnieuws en andere media over de voorlopige uitslag gecorrespondeerd.
ineke zegt
PvdA is toch samen met Groenlinks?
C zegt
Volgens de website van de PVDA:
“Samen met GroenLinks willen we de grootste in de Eerste Kamer worden, zodat we kunnen zorgen voor een sociaal Nederland voor iedereen! Daarom werken we tijdens de landelijke campagne nauw samen. Dat begon al op 1 december met de gezamenlijke presentatie van onze conceptkandidatenlijsten voor de Eerste Kamer.
In de provincies doen PvdA en GroenLinks ook mee met afzonderlijke lijsten. Behalve in Zeeland, want daar trekken we op met een gezamenlijke lijst, net als tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen. We gaan weer voor een overwinning!”
“Nauw samenwerken” dus maar met aparte kieslijsten.
Dick Das zegt
Inmiddels allemaal achterhaald. BBB wint op alle fronten! Waarom niet voor de expat stemmers?
Theodora Kouwenberg zegt
Bbb stond niet op de kieslijst voor de Nederlanders in het buitenland.
Twan Laan, secretaris SNBN zegt
PvdA en GroenLinks willen in de Eerste Kamer inderdaad een gezamenlijke fractie opbouwen, maar bij de verkiezingen voor het Kiescollege niet-Ingezetenen hadden ze geen lijstverbinding.
Een andere gedachte zegt
PvdA, Groen Links en D66 zijn allemaal hetzelfde.
Rob van Gelderen zegt
Helemaal mee eens
Jan Smith zegt
Anoniem kletsen?
Paul Tieman zegt
Briefstemmen die niet aankomen…. ik kan het me voorstellen. Zelfs hier in Frankrijk vraagt de postbode zich af of zo’n knaloranje envelop wel serieuze post is als ze brievenbus leegt… Het is vast goed bedoeld, die vrolijke, oranje envelop om je stem in te versturen. Maar naïef is het ook. Net zoals de opdruk “the Netherlands”. Ik kan me voorstellen dat de post in Congo of Brazilië niet weet waar dat ligt… Voor post naar Nederland stelt La Poste trouwens vermelding van het land van bestemming in het Frans verplicht…. Het ware beter om een neutrale retourenvelop bij te voegen. Of een met het Nederlandse wapen…
Twan Laan, secretaris SNBN zegt
We gaan bij de evaluatie van deze verkiezingen ook het thema “oranje envelop” bespreken. Precies de dingen die je zegt:
– De oranje envelop is opvallend. Afhankelijk van de posterijen wordt die soms als “verdacht” aangemerkt (en apart gehouden) of als “reclame” (en dan maar 1 x per maand bezorgd)… we hebben alles al meegemaakt.
– De voor-adressering: die leidt er ook toe dat mensen de post naar Den Haag sturen, zelfs als de internationale post langzaam is en ze de optie hebben de stem naar de ambassade in het woonland te sturen.
– Mensen met bepaalde vormen van kleurenblindheid hebben problemen om de adressering op de oranje envelop te lezen.
Overigens snappen we ook wel weer dat er een opvallende envelop wordt gekozen. Ambassades en consulaten moeten deze post kunnen onderscheiden van andere post. Deze post moet immers doorgestuurd worden naar Den Haag en bij voorkeur ongeopend. Overigens: de ambassade heeft me verzekerd dat een andere, neutrale envelop ook “werkt”: als die door de ambassade (toch) wordt opengemaakt doet de ambassade er keurig een nieuwe envelop om en gaat de stem ook gewoon naar Den Haag.
Een andere gedachte zegt
I vond het stemmen vanuit het buitenland erg gemakkelijk!!
Adriaan zegt
Ik ben positief verrast dat deze verkiezing voor het eerst toegankelijk is gemaakt voor niet-ingezetenen. Post per envelop naar de Filipijnen echter doet er gemiddeld 1 tot 4 maanden over, en komt zelfs niet altijd aan. Toen ik het briefstembewijs nogmaals aanvroeg, bleek het toch ook mogelijk deze per email te ontvangen. Het zou een hoop moeite en enkele weken tijd schelen om deze optie meteen bij de registratie aan te kunnen vinken. Wellicht dat dit het opkomstpercentage wat omhoog zou stuwen?
Marinus Rotteveel zegt
Zelf was ik ook sceptisch over de herkenbare kleur van de envelop, maar meer vanwege eventuele kwaadwillenden die op die manier mijn democratisch recht zouden kunnen ondermijnen. Zoals elders in deze draad te lezen is, is blijkbaar niet iedereen overtuigd van het nut van stemrecht voor niet-ingezeten Nederlanders. Volgende keer gebruik ik mijn eigen envelop indien nodig.
Sanne zegt
Ik heb de oranje envelop in een witte envelop gedaan (drie enveloppen in totaal dus) en zo naar de ambassade opgestuurd.
jeroen zegt
Iedereen had ook de mogelijkheid zelf een [witte] enveloppe te gebruiken en zelf te adresseren, dus zo’n klaagzang is een beetje onnodig!
Wouter zegt
Ik denk dat heel veel Nederlanders in het buitenland zich ronduit kapot schamen voor de toenemende xenofobie en eigen volk eerst retoriek in de Nederlandse politiek. De keus voor een partij die nadrukkelijk ingaat tegen dat narratief verbaast me dan ook niet. Juist OMDAT we zelf buitenlander zijn in het land waar we wonen (en dan vaak ook nog behoorlijk bevoorrecht).
Wendy zegt
Inderdaad. Ik begrijp niet dat Nederlanders die in het buitenland leven op Ja21 zouden stemmen.
Helga zegt
Ik wel, JA21 is meer dan alleen ‘eigen volk eerst’.
Miriam zegt
Het was vooral jammer dat je vanuit het buitenland niet op BBBkon stemmen
Elly Aussie zegt
Daar hadden ze zelf voor gekozen dat is ook democratie!
Twan Laan, secretaris SNBN zegt
De partijen hebben zelf kunnen kiezen of ze kandidaten willen opstellen of niet. Als je op een partij had willen stemmen die niet op het stembiljet stond, meld je dat het beste direct bij die partij zelf, zodat die merkt dat ze stemmen misgelopen heeft en zodoende de volgende keer misschien wel meedoet.
Maarten zegt
Dat wordt even kokend van woede uit de slof schieten. Ik ken een flink aantal Nederlanders die naar het buitenland gevlucht zijn door de voortdurende straatterreur van – juist – buitenlanders. In elkaar geslagen, ontzet door de politie (ternauwernood), voortdurende treitering, diefstallen, spuwen, schelden, dochters en vrouwen belagen, bedreigen en onzedelijk benaderen. Die willen graag terug naar Nederland en willen een eenvoudig, veilig leven.
Zou ik mij zo gedragen als het tuig dat zich misdraagt in Nederland in een buitenland dan werd ik er subiet uitgeknikkerd zo ik niet voor jaren in het cachot weg zou mogen rotten.
Dat Nederlanders in het buitenland op PVV, FvD, JA21, BBB stemmen (zo de eerste en de laatste mogelijk zouden zijn) is juist zeer te begrijpen.
Sanne zegt
Precies!!! De reacties op internet op de uitslag (NU en NOS) van Nederlanders is ook tenenkrommend. Mensen die vinden dat we maar “opgerot moeten blijven” omdat we weggegaan zijn en nu totaal geen recht meer zouden moeten hebben.
Joris zegt
Sorry mensen woon Al meer Dan 15 jaar in het buitenland Nederlandse politiek interesseert me geen bal
Henk zegt
Stuur je Nederlandse paspoort dan maar op naar de dichtsbijzijnde Nederlandse ambassade of naar Den Haag.
jaap zegt
bijzonder, dat je dan wel op deze voorlopige uitslag site zit, wanneer zoals je zegt de Nederlandse politiek je geen bal interessseerd?
Ton Hoogstraten zegt
Ik heb deze keer bewust niet gestemd (voor de provincies dus niet (direct) voor de eerste Kamer zoals gesteld in het artikel.
Mijn belangrijkste reden om stemmen is d mogelijkheid creēren voor dubbele nationaliteit; vandaar dat ik normalerwijs D66 stem. Edoch, wat D66 laat zien, en speciaal Mevr. Kaag, is schaamteloos en buiten alle proporties waar het een moderne democratie betreft. NL is inderdaad op weg een dictatuur te worden waar geen verantwoordelijkheid wordt genomen voor zéér ernstige fouten (misdaden) die zijn begaan door het kabinet.
Rob van Gelderen zegt
Dan moet je dus eigelijk geen D66 stemmen, ik vind het ook moeilijk hoor om te zien dat de patijen die ik vroeger normaal goed vond(ik woon sinds 33 jaar in het buiteland) allemaal totalitär en EU volgend geworden zijn.
Maurits van Zuiden zegt
Niet alleen geen stem voor de BBB maar ook hier geen woord over de BBB. Een goed bewijs dat Nederlanders in ‘het’ buitenland niet zouden moeten mogen stemmen.
Elisa zegt
De BBB zei hier zelf het volgende over op hun website: “BBB doet ditmaal niet mee aan het kiescollege voor niet-ingezetenen. De procedures waren erg ingewikkeld en onze focus als jonge partij lag op het rond krijgen van de binnenlandse administratie. Volgende keer kunt u gegarandeerd BBB stemmen.”
jaap zegt
Wanneer een partij geen lijst inbrengt voor de kiezers in he buitenland, dan kan je er ook niet op stemmen. Niet meedoen gaat op voor meer partijen ( FvD, Pvv)
Martien zegt
Je kon wel degelijk FVD stemmen. Ruim 1800 mensen hebben dat ook gedaan.
Eva zegt
BBB deed helemaal niet mee aan het kiescollege vor niet-ingezetenen. Dat was te ingewikkeld voor ze. Dus wat nou, geen stem voor de BBB.
Peter Paul zegt
Umm, Maurits, stemrecht is grotendeels gekoppeld aan nationaliteit/paspoort, net als vele andere rechten en plichten, ongeacht de woonplaats. Bedenk ook: er zijn vele Nederlanders die (tijdelijk) in het buitenland wonen en werken, maar in Nederland belastingplichtig blijven; lijkt me redelijk dat die wel stemrecht hebben: als je meebetaalt, mag je meebeslissen.
En vele Nederlanders in het buitenland zijn van plan te zijner tijd naar NL terug te keren, en beslissen tot die tijd graag mee hoe ze willen dat het land er in de toekomst uit gaat zien.
Lydia Kara-Klinkenberg zegt
Waarom wordt stemmen per MAIL o.i.d., of via een bepaalde website mogelijk gemaakt? Beveilig het optimaal en maak er een gebruikersnaam en wachtwoord voor aan, zodat je online kunt stemmen.. Via de post stemmen is zo achterhaald en niet van deze tijd!
Lydia Kara-Klinkenberg zegt
Ik bedoelde, waarom wordt het stemmen per mail of website NIET mogelijk gemaakt…
Benno Groeneveld zegt
Per email stemmen is lang geleden twee keer mogelijk geweest. Je stuurde een wachtwoord naar Den Haag en die stuurde een ander wachtwoord terug. Met beide wachtwoorden kon je inloggen en stemmen. Vreemd dat dat daar nog verder onderzoek naar gedaan is en ook weinig bekendheid aan is gegeven. Of zou dat allemaal te makkelijk zijn (stemmen en verder onderzoek doen)?
Emile Leus zegt
Hi Lydia. Vroeg ik me ook af?! Via DigiD bijvoorbeeld. Zal wel een reden voor zijn. Groetjes uit Singapore?
Emile Leus zegt
Ok zie het al waarom niet?… https://www.ad.nl/tech/we-stemmen-in-2021-nog-steeds-op-papier-in-plaats-van-met-computers-dit-is-waarom~a158ffcb/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F
Maja Dunn zegt
Fantastisch, bedankt voor het resultaat en al die tijd die jullie hier aan besteden wordt erg gewaardeerd!
Harmen zegt
Het zou mooi zijn als er een alternatief is voor het stemmen per post, blijft toch omslachtig. Maar fantastisch werk SNBN!
Maja Dunn zegt
Fantastisch, bedankt voor het plaatsen vd resultaten. Jullie tijd en moeite worden zeer gewaardeerd!
Twan Laan - Secretaris SNBN zegt
Graag gedaan – waarbij het bestuur van de SNBN nadrukkelijk ook de gemeente Den Haag wil bedanken voor de organisatie. De gemeente heeft zeer proactief gehandeld en is nog voor het definitief goedkeuren van alle wetten en regels al begonnen met organiseren. Alleen daardoor is het mogelijk geweest dat deze verkiezingen zo kort na het aannemen van de de nodige wetgeving al konden plaatsvinden. Zonder dit proactieve handelen hadden deze verkiezingen pas in 2025 voor het eerst plaats kunnen vinden.
Een andere gedachte zegt
Ik begrijp er helemaal niks van dat een partij als GL zoveel stemmen krijgt. En dan D666 op twee!. Zijn er dan zoveel quasi communistische NL-ers in het buitenland? Wat zou dat betekenen? Nog meer asielzoekers in het overvolle Nederland? Maximum snelheid op de rijkswegen naar 80? Of nog mooier, autorijden verbieden? Vlees eten mag ook niet meer want o-o-ooo, dat millejeu? Ach, ze zeggen in die rode kringen wel vaker, U zult niks bezitten en heel erg blij zijn. De overheid zal voor U zorgen
Gerard Roorda zegt
Net als in Nederland hebben de nodige mensen in het buitenland laten zien dat ze tabak hebben van deze coalitie. GL quasi communistisch noemen is lachwekkend. Ook deze partij viel tot voor kort voor neoliberaal met een sociaal sausje.
Taco de Vries zegt
Op Bali, Indonesie wilde het consulaat der nederlanden de stembrief niet in ontvangst nemen. Wat blijkt, je kan niet bij honoraire consulaten stemmen, alleen bij consulaat generaal. Nu moesten de vele nederlanders de brief opsturen per post, wat vaak lang en onbetrouwbaar is.
Twan Laan, secretaris SNBN zegt
Dit onduidelijke punt heeft de SNBN inderdaad aangekaart bij de Unit Verkiezingen van de gemeente Den Haag. Er is een vrij simpele reden waarom stemmen niet bij de honorair consuls afgegeven kunnen worden: die hebben geen toegang tot de diplomatieke post. En alleen dankzij die diplomatieke posterijen kunnen de ambassades en consulaten-generaal ervoor zorgen dat stemmen die op 10 maart bij hen bezorgd zijn, nog op tijd in Den Haag komen om geteld te worden. In Indonesië kon de brief overigens wel naar de ambassade in Jakarta gestuurd worden.
Desondanks: de communicatie daarover moet beter. En het zou bij de verkiezingen inderdaad prettig zijn als er meer “afgiftepunten” zouden zijn, vooral in landen waar ook de binnenlandse posterijen langzaam en/of onbetrouwbaar zijn.
Eva zegt
Uit de Volkskrant:
We spelen allemaal graag met de drie B’s
Wat mij betreft staat BBB voor Bloed&Bodem Beweging
COLUMN
MARCIA LUYTEN
Wat de BBB onschuldig presenteert is giftige scepsis in een kwetsbaar democratisch systeem
Ze spelen graag een beetje met de B’s, bij BoerBurgerBeweging. Zo is er BorrelBierBitterballen op de bijeenkomst in Overijssel waar de krant maandag verslag van deed. Op de duizenden borden die in weilanden langs grote wegen staan, wordt het ‘Iedere dag BBBeter’. Net zo makkelijk speelt de BBB met Wetenschap, Wetten en Waarden. Want de natuur, daar is niks mis mee.
‘Caroline’, zoals ze liefkozend heet bij de achterban, ziet het zelf: ‘Ook op boerderijen zijn insecten. Ik zat gisteren in een boerenstal die tjokvol met vogels zat. Tjokvol.’ Zo presenteert Caroline het zeldzaam kraggestaartjesmos als bewijs dat soorten in Nederland floreren. Zo loopt ze verzaligd snuivend door de velden, inhaleert diep het zojuist weer begonnen geurende gieren van de boeren, en weet zich in de natuur: ‘Het barstte er van de kraaien en de meeuwen die zich eraan tegoed doen.’
Kraaien doen het inderdaad geweldig op door stikstof verzuurd land. De vogel voedt zich met kadavers, kuikens, afval, zaden en als het moet met insecten. In het industriële landbouwlandschap van weiden zonder bloemen en omgeploegde, met insecticide bespoten akkers leven steeds minder insecten. Duits onderzoek vlak bij de Nederlandse grens toonde aan dat in dertig jaar vliegende insecten met 75 procent zijn afgenomen. Tellingen in Nederland waarschuwen voor een vergelijkbare daling – al zijn er soorten die gloriëren. Op de Sallandse Heuvelrug is de biodiversiteit zo ernstig in gevaar dat Natuurmonumenten het gebied uitroept tot Route van Verloren Soorten. De boswachter noemt de bodem ‘ziek, zuur en toxisch’.
Caroline een beetje kennende is dat niet iets om over te zeuren. Je staat nooit meer te boenen op de voorruit, ooit het plakkerig slagveld van gecrashte beestjes. Nee, het is mooi zo. Het land vult zich met Bramen, Brandnetels en Berken, het water met algen, en langs de oevers gedijt stikstofminnend riet en fluitenkruid. Een kniesoor die dan over natuur begint.
De burger laat zich graag bespelen – oh Boze Bespeelde Burger, en vindt bij Caroline wat hij zoekt: simpele antwoorden op ingewikkelde vragen. In Overijssel kreeg de bezoeker van de BorrelBierBitterballen-bijeenkomst twee consumptiebonnen in de hand gedrukt.
Maar niet alles is spel. De agribusiness heeft grote belangen bij de status quo. Dus voedt ze boerenprotestbewegingen om stikstofmaatregelen te saboteren. In Overijssel trok de actiegroep VollGass met een geolied apparaat langs de weilanden aan grote wegen. Met een machine werd een gat geboord, daarin een paal met de omgekeerde vlag, gat dicht en daar wapperde het blauwwitrood. De boeren werd niks gevraagd, het was ‘ja, tenzij’, vertelde Tubantia-journalist Leo van Raaij op Radio 1. De enige boer die bezwaar maakte, moest lang praten om VollGass van zijn land te weren. De provinciale weg tussen Lochem en Goor is 16 kilometer lang een allee van boerenvlaggen.
In dat licht zou de financiering van politieke partijen interessant moeten zijn. Het platteland is bezaaid met BBB-Borden. Langs de A10 voert de partij campagne met dure reclames in een megalichtbak. Een eenpersoonsfractie in de Kamer heeft niet veel middelen. Maar het overzicht dat de Volkskrant vorige week publiceerde, was incompleet (2022 ontbreekt) en, onoverkomelijk, bijziend. Alle door de agribusiness gefinancierde alternatieve feiten (Agrifacts) en boerenacties zijn campagne voor BBB, maar kunnen niet als zodanig worden vastgepind.
Het CDA ziet geen andere uitweg dan het kabinetsbeleid te verloochenen, en bezondigt zich opnieuw aan Bedrieglijk Boterzacht Bestuur – het maakt de Boze Bespeelde Burger nog bozer. Wat door BoerBeerputBelang uitgekiend wordt gepresenteerd als simpele vragen van Caroline en voor iedereen te begrijpen antwoorden, is giftige scepsis in een kwetsbaar democratisch systeem.
https://www.volkskrant.nl/…/wat-de-bbb-onschuldig…/
Harm Luth zegt
Hoe komt het dat alle (!) kandidaten een buitenlands adres hebben?!
Eelco van Kampen zegt
Dat geldt ook voor alle kandidaten in de provincies, nietwaar?
Die wonen ook in de provincies waarvoor ze kandidaat zijn.
Twan Laan, secretaris SNBN zegt
Voor het kiescollege niet-ingezetenen kan alleen gestemd worden op kandidaten die zelf ook “niet-ingezetenen” zijn of in elk geval bereid zijn om zich buiten Nederland te vestigen als ze gekozen worden. Kieswet, artikel Pa12.
Dit is overigens niet anders dan bij de provinciale staten: ook daar kun je alleen stemmen op mensen die in de betreffende provincie wonen of beloven dat ze er gaan wonen als ze gekozen worden.
Eelco van Kampen zegt
Wat ook niet duidelijk was: het sturen van meerdere stemenveloppen (voor iedere persoon één, voor de duidelijkheid) naar een ambassade of consulaat generaal. Dat scheelt natuurlijk postzegels (ja ja, ik ben een Hollander …), maar het stond nergens vermeld.
Bij navraag bij de ambassade bleek dit wél te kunnen (met een keurig en snel antwoord), dus het zou prettig zijn dit duidelijk te vermelden. Eenvoudigweg de twee oranje enveloppen in een derde envelope (met kleur naar keuze 🙂 ) doen en opsturen.
Alleen nog onduidelijk of die oranje enveloppen dan überhaupt nog nodig zijn. Misschien wel, daar het meerdere personen betreft.
Twan Laan, secretaris SNBN zegt
Er mogen meerdere “stemmen” in één zending verstuurd worden. Maar: bij elke stem horen twee enveloppen. Eentje met het stembiljet, en een andere met de stembiljet-envelop, het ondertekende briefstembewijs en de kopie-paspoort.
Alles in maar één envelop gaat niet: als één van de stemmen ongeldig is, bv. omdat de paspoortkopie van een verlopen paspoort is, en de andere stem is wel geldig, is het niet duidelijk welk stembiljet geteld mag worden en welk stembiljet niet geteld mag worden. Het moet duidelijk zijn welk stembiljet bij welke combinatie briefstembewijs-paspoortkopie hoort.
Eelco van Kampen zegt
Dan hebben we dat in ieder geval goed gedaan, deze keer, maar de informatie hoe dit correct te doen was niet te vinden.
Ook niet dat meerdere oranje enveloppen (met stemenvelop en kopie paspoort daarin) in nog een envelop (in kleur naar keuze) gedaan kan worden en opgestuurd naar de lokale ambassade / consulaat generaal. Dat was het punt wat ik wilde maken, en ik hoop dat dit volgende keer duidelijk wordt gemaakt.
Of dat het stemmen weer eens online kan, natuurlijk, dan is deze hele enveloppen hiërarchie niet meer nodig 🙂
Alfred de Jager zegt
Een verbetering in het proces zou zijn om te melden of je envelop is aangekomen op het stembureau. Nu kan je daar met geen mogelijkheid achterkomen. Geen een uniek nummer aan elke envelop (niet meer oranje, ook niet blauw (die andere Nederlandse club die graag wil opvallen in de brievenbus en dus nooit aankomt), maar gewoon wit) Een lijst met nummers die aangekomen is op een website en de cirkel is rond.
Yvonne Vermeulen-Temple zegt
Ik dacht dat ik aangemeld was voor een stembrief omdat ik wel mijn adreswijzigingen en dergelijke had opgestuurd naar de gemeente Den Haag. Toen ik geen stembrief kreeg heb ik ze gebeld en kreeg helaast te horen dat ik wel voor de 2e kamer in aanmerking kwam, maar niet voor de 1e kamer???? Er was geen tijd meer om het te veranderen en ik heb helaas niet kunnen stemmen (D66).
Ik denk dat de registratie voor vele ex-pats te ingewikkeld is. Nederland is veel meer op computers gericht dan in Noord Amerika/Canada. Voor oudere mensen is het helemaal een rampl. Misschien moeten de berichten getest worden door “dummies”. Ageisme is een groot probleem aan het worden. Dit beinvloed de democratie.
Yvonne Vermeulen