Koning Willem-Alexander, in de kersttoespraak 2019: “Een beetje afstand helpt om de dingen in perspectief te zien. Veel landgenoten die in het buitenland wonen, ontdekken met terugwerkende kracht hoe goed ons land is georganiseerd.” – Een gezond en gelukkig 2020 iedereen!
We beginnen de eerste nieuwsbrief van het jaar met een oproep: we zoeken per direct ‘ABN-getroffenen’ – zie het bericht hieronder. Daarnaast hebben we o.a. een update over de Brexit noodwet, een ingezonden video over dubbele nationaliteit, delen we goed nieuws over het consulaat in Atlanta en vertellen we over een ongelukkige internationale rijbewijskwestie.
1) (!) Oproep: gedupeerden ABN AMRO
2) Korte terugblik 2019
3) Uitbreiding consulaat Atlanta met paspoortuitgifte
4) Omwisselen van Nederlandse rijbewijzen naar lokaal rijbewijs
5) Noodwetsvoorstel Brexit, behandeling Eerste Kamer
6) Ingezonden video dubbele nationaliteit: Paspoort-afpak-terreur
7) Dubbele zorgkosten in het buitenland (in bijzonder: Nederland-Denemarken)
8) Meer consulair nieuws
9) Per januari ingevoerd: bescheiden betaling bij nationaliteitsvragen aan experts Kris en Paul
(!) Oproep: gedupeerden ABN AMRO
De Stichting Nederlanders buiten Nederland roept iedereen op die buiten de EU woont en door de ABN is aangeschreven dat zijn/haar bankrekening zal worden opgeheven (of dat is al gebeurd in de afgelopen jaren) om in contact met ons te komen via info@snbn.nl, Facebook, Twitter of LinkedIn. Graag wel in bezit van de betreffende schriftelijke mededeling van de ABN.
Al eerder hebben we met de ING gecorrespondeerd, maar waar de ING ‘enkel’ eenzijdig bankrekeningen opzegt van oud-Nederlanders buiten de EU (ook al onacceptabel), gaat de ABN nog een stapje verder ook door de bankrekeningen van ‘huidige’ Nederlanders buiten de EU op te heffen.
Afgelopen week schreef Trouw:
“Bij ABN Amro is geen plaats meer voor klanten die niet in Europa wonen. De bank heft de laatste rekeningen van de 15.000 klanten buiten de Europese Economische Ruimte (EER), een zone die het overgrote deel van Europa bestrijkt, begin dit jaar op. (…)
ABN Amro ontvangt nog altijd klachten van de in het buitenland woonachtige klanten, die hun gedwongen vertrek zo veel mogelijk proberen te dwarsbomen. Het gaat vooral om Nederlanders die hun betaalrekening na hun emigratie aanhielden, bijvoorbeeld voor het storten van pensioengeld en AOW, en betalingen in Nederland via internetbankieren. (…)
Klanten uit onder meer Thailand en Nieuw-Zeeland beklaagden zich bij het Klachteninstituut financiële dienstverlening (Kifid) en stellen dat de bank de relatie niet mag beëindigen op basis van de vermelde redenen. (…)
Maar Kifid oordeelde vorig jaar anders. Van de bank kan niet worden verwacht dat zij onevenredige kosten maakt of risico’s neemt om een betaalrekening voor een consument buiten de EER voort te zetten, stelt de geschillencommissie.”
Het volledige artikel is hier te lezen.
Graag deze ABN oproep verspreiden en delen!
En ter afsluiting: tijdens een overleg vorige maand zei de minister van Buitenlandse zaken het volgende:
“De heer Sjoerdsma vroeg specifiek naar de problemen die Nederlanders in het buitenland hebben met het openen of zelfs openhouden van hun bankrekening. Collega Hoekstra heeft deze vraag recent ook gehad en gaat daarover in gesprek met de banken.”
De SNBN heeft al enkele keren aan het ministerie van Financiën om concretere informatie hierover gevraagd (is dit overleg al gepland? Zo ja, wanneer?) maar tot nu toe geen enkele reactie, iets wat heel ongebruikelijk is. Wij blijven uiteraard navragen.
Korte terugblik 2019
Terugkijkend hebben we als Stichting Nederlanders buiten Nederland in de afgelopen 9 maanden al veel bereikt:
- ten eerste, natuurlijk, het opzetten van de SNBN afgelopen april in Nieuwspoort, met wereldwijd vertakkingen en connecties
- meerdere malen de pers gehaald
- meerdere malen het politieke debat aangezwengeld en/of beïnvloed over zaken die ons in het buitenland aangaan, zoals bankrekeningen, Brexit, AOW, DigiD en internationale voogdij
- achter de schermen contact met verschillende politieke partijen, hen bijpraten over zaken die spelen
- een nieuwe folder, waarvan de eerste door de minister-president in ontvangst genomen
Kortom: we staan.
In 2020 zullen we ons o.a. gaan richten op de nieuwe issues, opvolging van lopende dossiers, enkele nieuwe concrete acties (in voorbereiding), natuurlijk de verplichte administratie (openbaring jaarstukken), hopelijk de toekenning van de ANBI status (zodat vanuit Nederland fiscaal vriendelijk gedoneerd kan worden) en nog meer bekendheid genereren onder de Nederlanders buiten NL.
Onze grote dank aan al die Regionale Vertegenwoordigers die zich vrijwillig inspannen voor de mede-Nederlanders aan het buitenland, zij zijn van groot belang voor de vertakkingen en werkzaamheden verspreid over de wereld. Ook interesse om Regionaal Vertegenwoordiger te worden, of vragen hierover? Mail ons op info@snbn.nl !
Tot slot onze oprechte waardering voor al die donateurs die in de afgelopen maanden de SNBN hebben ontdekt, erkend en gesteund: wij zijn allen vrijwilligers, maar het runnen van een organisatie gaat niet zonder kosten. Dank!
Twan, Onno, Bas, Eelco, Catharina, Hent, Jan, Carole, Bernard, Stefan en Simon.
Uitbreiding consulaat Atlanta met paspoortuitgifte
Goed nieuws voor onze Nederlanders in de VS! Bij het consulaat-generaal in Atlanta wordt “geïnvesteerd in consulaire aanwezigheid” – hetgeen te begrijpen valt als uitbreiding met paspoortuitgifte, zie ook dit artikel Dutch Consulate to Offer Consulate Services. Dit moet medio 2020 een feit zijn. Wij zijn hier erg blij mee, want hebben hier al langer op zitten hameren.
Omwisselen van Nederlandse rijbewijzen naar lokaal rijbewijs
Onlangs werden we benaderd door iemand die in Frankrijk woont en geprobeerd heeft het Nederlandse rijbewijs om te wisselen voor een Frans rijbewijs (als je langere tijd in Frankrijk woont, ben je namelijk verplicht om een lokaal rijbewijs te verkrijgen, hetzij door omwisseling, hetzij door het gewoon halen van een nieuw rijbewijs).
Deze omwisseling werd afgewezen door de Franse overheid, omdat het Nederlandse rijbewijs al eens éerder was omgewisseld, namelijk voor een Indonesisch rijbewijs (en daarmee heeft Frankrijk geen ‘omwisselingsovereenkomst’). Nu was die eerdere omwisseling al decennia geleden, maar evengoed levert dat een aantekening op bij je Nederlandse rijbewijs, die blijkbaar altijd blijft staan.
Dat klinkt niet helemaal fair. Na decennia in Nederland te hebben gereden, waarom wordt zo’n aantekening dan niet na verloop van tijd weggehaald? Waarom word je niet geïnformeerd dat bij een verhuizing naar een ander land dit tot problemen kan leiden?
De verantwoordelijke organisatie voor dit alles is de RDW, dus hebben we de RDW aangeschreven. Deze Brief aan de RDW is hier te downloaden (geanonimiseerde versie) en zodra we een reactie krijgen, laten we het weten. UPDATE: de reactie van de RDW is hier te downloaden. In het kort is het antwoord op al onze verzoeken: neen.
Ondertussen zijn we benieuwd: is iemand iets vergelijkbaars overkomen, of wil er iemand een ander ‘internationaal rijbewijs’-verhaal kwijt? Graag in de comments hieronder (dan kan iedereen het lezen), via onze Facebook pagina of privé via info@snbn.nl.
[Overigens is rijbewijs omwisselen in Frankrijk sowieso geen sinecure, en de overheid heeft dat ook gesignaleerd – zie hier voor meer concrete informatie.]
Noodwetsvoorstel Brexit, behandeling Eerste Kamer
Nu het al eerder besproken wetsvoorstel door de Tweede Kamer is (en de Brexit onontkoombaar lijkt) zal het binnenkort in de Eerste Kamer worden besproken. In principe staat de plenaire behandeling gepland voor dinsdag 21 januari, te volgen via de live stream. Het tijdstip is nog niet bekend; houd hiervoor de website in de gaten. Wij zullen het ook posten zodra het duidelijk is.
Ingezonden video dubbele nationaliteit: Paspoort-afpak-terreur
Nederlander Danno Lahr uit Colorado vertelde ons dat hij de Brexit-discussie heeft gevolgd en – zoals bijna alle Nederlanders buiten Nederland – hoopt dat dit de opmaat is naar een bredere openstelling van dubbele nationaliteit wereldwijd. Naar aanleiding van het debat heeft hij ook een videootje gemaakt (getiteld “Paspoort-afpak-terreur”). Voor later dit jaar staat nog een ludieke actie gepland; stay tuned.
Dubbele zorgkosten in het buitenland (in bijzonder: Nederland-Denemarken)
Het kan gebeuren dat Nederlanders in het buitenland dubbele belasting betalen over zorgkosten (zowel in Nederland als in het woonland); dit is natuurlijk uitermate frustrerend. De Vereniging Belangenbehartiging voor Nederlandse Gepensioneerden in het Buitenland (VBNGB), waarmee we in goed contact staan, heeft zich al eerder in dit dossier vastgebeten.
Naar aanleiding van eerdere vragen van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport – in bijzonder over de relatie tussen Nederland en Denemarken – heeft de Minister voor Medische Zorg en Sport (dhr. Bruno Bruins) vorige maand een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Het is een nogal technisch geschreven brief, waarvan de strekking luidt dat er nu eenmaal botsingen van systemen kunnen voorkomen waar eigenlijk niet veel aan te doen zou zijn (“Hieruit blijkt dat er een bepaalde discoördinatie is tussen de sociale zekerheidsverordening en de bilaterale belastingverdragen die tussen lidstaten van toepassing zijn.”) – oftewel, dit kan zich bij andere landen ook voordoen.
De brief is hier te downloaden en hier op de website van de VBNGB te zien. Specialist Jan de Voogd reageert hierop: “Je zou echter mogen verwachten dat een zwaarwegend probleem als deze discoördinatieproblematiek, die tienduizenden verdragsgerechtigde gepensioneerden en hun gezinsleden raakt, nadat het geschetst is leidt tot ten minste onderzoek van de mogelijke oplossingen. Vooralsnog wordt door de minister niet meer gesteld dan: laat de woonstaat het maar oplossen als het dat zou willen doen.”
Een en ander klinkt inderdaad nogal gemakkelijk van overheidszijde. Vanuit de SNBN hebben we contact gezocht met de VBNGB of we een gezamenlijke actie kunnen opstarten.
Meer consulair nieuws
Naast het goede nieuws over Atlanta is er in december nog veel ander consulair nieuws naar buiten gekomen, al dan niet in de vorm van een overleg in de Tweede Kamer. Het is te veel om dit allemaal hier te beschrijven, maar hierbij puntsgewijs de belangrijkste zaken die ons zijn opgevallen:
-
- Overige postenversterkingen
In de brief van 15 december jl. van de Minister van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer (hier te downloaden) wordt toegelicht hoe ook enkele andere ‘posten’ versterkt worden, hoewel nog niet precies duidelijk hoe. Dit gaat bijvoorbeeld om die in Amman, Beijing, Rabat en Tirana, met nieuwe ambassades in Jerevan (Armenië), Niamey (Niger) en Ouagadougou (Burkina Faso). Postenversterkingen zijn met name het gevolg van moties van Sjoerdsma (D66) en Koopmans (VVD). Zie ook het persbericht van Buitenlandse zelf hier.
- Overige postenversterkingen
- De Staat van het Consulaire, en aansluitend overleg over consulaire dienstverlening
Op 2 december jl. presenteerde de minister van Buitenlandse Zaken de Staat van het Consulaire 2019 – het voorlopig verslag is hier te lezen en de Staat van het Consulaire is hier te downloaden (aan te raden om te lezen).
Tijdens dit overleg houdt de minister o.a. vast aan het begrip ‘klanten’ wanneer medeburgers in het buitenland betreft, belooft hij nadere informatie te geven over hoe Frankrijk haar burgers bij wetsprocessen betrekt (zie hierover ook deze betreffende pagina’s uit het politieke manifest Kapitale Connecties (Eelco Keij, 2014)), en zegt de minister toe cijfers over de opkomst bij de stembureaus op de ambassades bij de afgelopen verkiezingen van het Europees Parlement, toe te zenden.
- Kamerbrief en resultaten onderzoek naar verbetering van aanvraag- en uitgifteproces van reisdocumenten
In deze regeringsbrief aan de Tweede Kamer (10 december jl.) vinden op basis van onderzoek een interessante afwegingen plaats, waaronder het splitsen van het moment van aanvraag van reisdocumenten (bijv. paspoort) en de opname van de biometrie en identificatie. Oftewel, dat je vingerafdruk en gezichtsopname al veel eerder – misschien al wel jaren – afgegeven kan worden, afhankelijk van het vervolgonderzoek of deze dan nog bruikbaar zijn. Ook wordt gekeken of de aanvraag zelf dan niet meer in persoon hoeft, maar gedigitaliseerd kan worden – zoals bijv. nu in Finland, Groot-Brittannië en Estland al mogelijk is (een test hiervoor loopt al in Bern, Zwitserland, met de intentie om deze bij goed resultaat wereldwijd uit te rollen). Bovendien wordt verkend of een aanvraag in persoon eventueel ook bij vertegenwoordigingen van andere landen plaats zou kunnen vinden wanneer Nederland ter plaatse geen consulaire balie heeft.
Tot slot wordt serieus gekeken naar live enrollment: “het ter plaatse, aan de balie, afnemen van biometrische gegevens (gezichtsopname, vingerafdrukken en handtekening) van de aanvrager met fotoapparatuur. Dit voorkomt dus een gang naar de fotograaf.”
Meer informatie over deze punten wordt in juni 2020 verwacht.
- Consulair team uit Miami bezoekt Houston 3-4 maart a.s.
Op de website https://www.nederlandwereldwijd.nl/actueel/nieuws is prima te volgen welke mobiele consulaire teams waar bezoeken en wanneer. Zelf zal de SNBN alerts blijven uitzenden hierover, maar de expliciete tip is om deze website en het nieuws zelf ook in de gaten te houden.
Op 3 en 4 maart zal het consulaire team uit Miami in Houston neerstrijken, zodat Nederlanders ter plaatse een Nederlands paspoort of ID kaart kunnen aanvragen. De aanvraag dient voor 20 februari a.s. verstuurd te zijn – zie hier voor meer informatie.
[En: volgens de Facebook groep Dutch in Seattle zal in de week van 20 april het pop-up consulaat daar met het mobiele paspoort station langskomen — e.e.a. nog niet bevestigd.]
Het is de SNBN opgevallen dat bij de overleggen met de minister van Buitenlandse Zaken – toch een goede gelegenheid om wat extra (in)formele vragen te stellen en een inhoudelijk debat te voeren – veel politieke partijen verstek laten gaan. Bij de afgelopen meetings waren enkel D66, VVD en (deels) GroenLinks aanwezig. Vanuit de SNBN gaan wij daar politieke partijen op wijzen.
Per januari ingevoerd: bescheiden betaling bij nationaliteitsvragen aan experts Kris en Paul
Onze nationaliteitsexperts Kris en Paul, die al geruime tijd op vrijwillige basis allerlei vragen beantwoorden op het gebied van nationaliteit (bijvoorbeeld via onze SNBN website of via de Facebook groep ‘Netherlands/Dutch Nationality Law Changes 2010 & Latent Dutch‘, worden zodanig overstelpt door vragen dat ze noodgedwongen een soort van ‘zeef’ moeten invoeren.
Het valt op dat lang niet iedereen eerst de al uitgeschreven informatie leest alvorens een vraag te stellen en dit kost iedereen onnodige tijd en moeite. Bovendien gaat het ook ten koste van degenen die vragen hebben die echt wat uitzoekwerk nodig hebben. De SNBN begrijpt hun overwegingen.
Deze ‘zeefwerking’ bestaat er uit dat vanaf deze maand een bescheiden bijdrage gevraagd gaat worden: elke eerste vraag kost €10, elke vervolgvraag €7.
Inmiddels is een stevig informatiepakket geordend en online gezet op de SNBN website, zodat daarmee hopelijk al veel mensen kunnen worden geholpen. Deze informatie kan hier (gratis) geraadpleegd worden.
Let op: Paul en Kris doen dit om mensen te kunnen helpen voor zover ze kunnen (zeker niet om er financieel beter van te worden) – ze zijn weliswaar expert, maar ze zijn geen advocaat. Belangrijk: de SNBN krijgt geen enkel percentage of anderszins een bijdrage via deze nieuwe constructie.
Donaties
Ten eerste: veel dank aan alle donateurs tot nu toe! Bij sommigen hebben we helaas geen emailadres kunnen vinden, dus kunnen we hen niet persoonlijk bedanken – dat doen we alsnog graag!
De SNBN bestaat enkel uit onbetaalde vrijwilligers. Tegelijkertijd worden we geconfronteerd met lopende en plotselinge kosten, zoals het bijhouden van de website, het versturen van een nieuwsbrief als deze en benodigde materiaalkosten (alle reizen die bestuursleden maken, vergoeden zij uit eigen zak).
Kortom, wij zijn en blijven afhankelijk van donaties, klein en groot. Alles wordt gewaardeerd en via deze link kan gedoneerd worden. Nogmaals bedankt!
[mc4wp_form id=”111″]
Reageren? Graag! Gebruik wel even je echte naam en emailadres (die wordt niet gepubliceerd). Wij behouden ons het recht voor om onfatsoenlijke reacties te verwijderen.
Robert Lissaur zegt
Ongeveer 14 jaar geleden heb ik in Frankrijk mijn Nederlandse rijbewijs omgewisseld. Dat gaf toen geen enkel probleem en ik had het binnen twee weken. Wel had ik een probleem met de taal: in eerste instantie weigerde men bij de aanvraag Nederlandse teksten en zou alles (rijbewijs, uittreksel geboorteregister) officieel moeten worden vertaald. Uiteindelijk is die eis vervallen. Wat wel vreemd is, is dat er toen een aantekening op is gezet dat het in NL tot 71 jaar geldig is terwijl Frankrijk (toen) geen leeftijdslimiet kende. Enfin, op z’n Frans mijn schouders opgehaald. Nu ga ik dezelfde molen in Australië in en ben benieuwd of daar een probleem met de leeftijd ontstaat. Zal me benieuwen.
Robert
Olaf de G. zegt
M.b.t. het rijbewijs, daar weet ik ook nog wel een “leuke”. Toen ik in 2009 in Italië woonde verliep mijn rijbewijs en heb ik die dus, volgens de regels, verlengd in Italië. Nu woon ik buiten Europa en verliep mijn Europese (Italiaanse) rijbewijs vorig jaar opnieuw. Bij de Nederlandse instanties was het antwoord “je kan vanuit buiten Europa alleen een Nederlands rijbewijs verlengen”. De Italiaanse instanties: “je kan je Italiaanse rijbewijs alleen vanuit buiten Europa bent als je geregistreerd staat als gemigreerd Italiaan (een dus Italiaans staatsburger bent)”.
Dat was het dus: heb Europees rijbewijs meer! Nou koop je hier voor een paar tientjes een Mexicaans rijbewijs, dus op dit moment is het geen probleem, maar het is wel vrij absurd
Han van Boldrik (86) zegt
Geachte dames en heren van de SNBN,
Allereerst mijn dank voor uw recente nieuwsbrief. Dan: in zijn kersttoespraak zei koning Willem Alexander onder meer dat “Een beetje afstand helpt om de dingen in perspectief te zien. Veel landgenoten die in het buitenland wonen, ontdekken met terugwerkende kracht hoe goed ons land is georganiseerd.” Met alle respect voor Zijne Majesteit: die goede organisatie is mij nog niet opgevallen. De SVB heeft vanaf 01 januari 2019 maandelijks mijn AOW gekort met 120 euro. Ondanks mijn vragen aan de SVB waarom mijn AOW gekort is, heb ik nooit antwoord van deze instantie gekregen. Ook betaal ik belasting in Thailand (mijn woonland) en in Nederland. Ooit heb ik de Nederlandse Belastingdienst gevraagd om dit in mijn voordeel te veranderen. Als reactie kreeg ik een verzameling in te vullen formulieren waarvoor ik de hulp van een fiscaal jurist nodig had. Ik heb het er maar bij gelaten. Vechten tegen de bierkaai.
Mijn vriendelijke dank voor uw aandacht.
Henri Spijkerman zegt
Dag Han,
Ben jij toevallig (alhoewel toeval niet bestaat, het valt je toe) een oud leraar Nederlands aan het Hanze College in Zwolle? En ben je nog in leven? Ik ben Henri Spijkerman (68) en was een recalcitrante leerling van je in 1975-1977. Ik vond je wel ‘cool’, mocht op ieder moment een gedicht opdragen dat ik gekunsteld had. Je nam het allemaal ook niet zo serieus, wat ik heel fijn vond. In elk geval was het een eer om Nederlands van je te hebben. En mocht ik onverhoopt je voor een ander aanhouden, dan nog is het een klein wondertje. Stay strong, stay Han!
Edwin L. zegt
Dank voor deze nieuwsbrief. inzake vernieuwen van een Nederlands rijbewijs al wonend met vaste verblijf plaats in Canada, e.a. Is mogelijk voor de meeste provincies in Canada m.u.v. van Alberta en Quebec (deze provincies hebben een verdrag met Nederland derhalve is het niet toegestaan om 2 rijbewijzen te hebben.) Om een nieuw rijbewijs vanuit Canada aan te vragen moet je wel gebruik maken van een Nederlands adres. ( van familie of vrienden) Het beste is om even naar de site van RDW te gaan om verdere details te bekijken. Het hebben en behouden van het Nederlands rijbewijs heeft vooral zin als je voor langere tijd in Nederland bent/verblijft. Belangrijk is ook om te weten in welke Europese landen je een Internationaal rijbewijs nodig hebt. mijn ervaringen met RDW zijn goed geweest. Snelle afwerking. zorg wel voor juiste formaat foto en dat je alle vereiste papieren zijn bijgesloten bij je aanvraag formulier. Je moet je geldig Nederlands meesturen met aanvraag. Nieuw rijbewijs is 10 jaar geldig.
Edwin L. zegt
voor alle duidelijkheid … Het is dus alleen mogelijk om een Nederlands rijbewijs om te wisselen (Canada) in de Provincie of Alberta en Quebec !
JJ zegt
“Goed nieuws voor onze Nederlanders in de VS!”
Nou, dat helpt. Het dichtstbijzijnde consulaat is voor ons vooralsnog +/- 3850 km.
Te bedenken dat het in het verleden gewoon 25 km bij ons vandaan was…
Het zal ongetwijfeld mensen helpen, maar in het grote geheel vind ik het een beetje karig van de overheid.
Harry Janssen zegt
Lezend over ABN nieuws. Ik kreeg het volgende bericht plotseling en totaal onverwacht van ICS cards:
________________________________________________________________________________________________________
Geachte heer Janssen,
U heeft een World Card met Gespreid Betalen Faciliteit van International Card Services (ICS).
Als gevolg van striktere wet- en regelgeving heeft ICS besloten haar kredietdienstverlening in minder landen aan te bieden. Dit geldt ook voor het land waarin u woont. Dit betekent dat wij uw Gespreid Betalen Faciliteit gaan beëindigen.
Wij kunnen ons voorstellen dat dit een onprettige boodschap voor u is. Wij willen u hier dan ook zo goed mogelijk over informeren.
Wij beëindigen uw Gespreid Betalen Faciliteit op 02 maart 2020
Uw Gespreid Betalen Faciliteit zal worden beëindigd op 02 maart 2020. Wij houden hierbij rekening met een opzegtermijn van twee maanden, die u terugvindt in de Algemene Voorwaarden Gespreid Betalen Faciliteit.
_____________________________________________________________________________________________________________________________
Voel me vernederd door zijn melding. Ik woon in Litouwen, dat kennelijk nu door ICS cards als crimineel land is gekenmerkt en als in woner van dit land ben ik dus ook aangemerkt als een potenmtieel crimineel.
Merkwaardige gang van zaken. Meer dan 10 jaar gebruik makend van hun diensten, probleemloos valt dit wel erg rauw op je dak.
Christy zegt
Het is mij in Griekenland overkomen omdat mijn Nederlandse rijbewijs mijn Griekse adres had. Het werd een gevecht tussen de Nederlandse en Griekse rijbewijs autoriteiten, Ik heb contact opgenomen met Solvit, die zeer actief geholpen hebben
Raaphorst zegt
Naar aanleiding over inhouding €120 door SVB dit kan je via belasting aangifte dit jaar weer terugkrijgen . Ik heb voorlopige aanslag aangevraagd dat is 5 min werk en krijg nu elke maand geld van de belasting gestort
Thomas van de Wiel zegt
Omwisselen van mijn Nederlandse rijbewijs in de UK werd geweigerd omdat het 20 jaar eerder was omgewisseld van een Amerikaans rijbewijs naar een Nederlands rijbewijs. Er stond een mij onbekende code in het Nederlandse rijbewijs die dit voor de UK zichtbaar maakte. Ik moest opnieuw rijbewijs halen.
Sandra Hommen zegt
We wonen net over de grens in België, werken in Nederland, hebben onze huisarts in België, zo ook zorgverzekering. Toch worden we verplicht ook zorgverzekering te betalen in Nederland. Dit geldt zelfs voor de vele ‘echte’ Belgen die bij ons werken. Zeer onterecht, ik zie dit niet terugkomen in bovenstaand artikel. Er wordt zo door de zorgverzekeringen in Nederland bakken met geld naar binnen gehaald waar niks tegenover staat. Iedereen heeft immers alles in woonland geregeld. De verplichting een Nederlandse zorgverzekering te hebben moet onmiddellijk stoppen!
Car man zegt
@Thomas. Dat klopt. Wanneer een rijbewijs van buiten de EU wordt omgewisseld in een EU land, dan is dat rijbewijs alleen geldig in dat betreffende EU land. Dwz, je kunt wel als vakantie ganger in GB rijden, maar je kan het NL rijbewijs niet omwisselen.
Edwin: wanneer je in dergelijke Canadese staat apart (dus opnieuw) je rijbewijs haalt, dan kun je natuurlijk wel 2 rijbewijzen hebben. Maar je kunt je NL rijbewijs natuurlijk never nooit in Canada gebruiken. Je zou je NL ook wel achter kunnen laten bij familie in NL. Wanneer je in NL bent, kun je via de RDW als niet ingezetene gewoon je rijbewijs verlengen. Daar heeft een apart gehaald buitenlands rijbewijs niks mee te maken. Kosten 30 euro, kopie NL paspoort en een foto
Pieter Hoek zegt
Mijn geval is vergelijkbaar met dat van Olaf de G.
Mijn Nederlandse rijbewijs kon, toen ik in London werkte niet door de RDW verlengd worden en ik kreeg een Europees rijbewijs uitgegeven door het Verenigd Koninkrijk (VK). Toen mijn VK rijbewijs 10 jaar later was verlopen woonde ik in Thailand.
De RDW wilde niet verlengen, immers ik had geen Nederlands rijbewijs meer.
Het VK wilde niet verlengen, immers ik woonde niet meer in het VK.
Ik ben nog in beroep gegaan tegen de beschikking van het RDW maar dat heeft niet geholpen en ik woon te ver weg om er actief achter aan te gaan. Over een paar jaar wordt het weer urgent.
Edward Tollenaar zegt
In Newfoundland (Canada) hebben wij eerst opnieuw examen (theorie en praktijk) moeten doen, aangezien er geen overeenkomst is met Nederland. Vervolgens hebben we ons Nederlands rijbewijs moeten inleveren, terwijl in andere provincies je het rijbewijs gewoon kunt houden. Ons rijbewijs ligt dus (als het goed is) in de kluis bij de Motor Division. Als we voor een paar weken op vakantie in Nederland gaan, rijden we met ons Canadees rijbewijs.
In theorie zouden we, als we voor langere tijd gaan, bij de MDV ons NL rijbewijs kunnen omruilen voor het Nederlandse. Alleen, hebben we dan wellicht een mogelijk probleem als we in onze Canadese auto bijvoorbeeld naar het vliegveld rijden en er iets gebeurd.
Ik zou ook niet weten of en hoe ik in dit geval mijn NL rijbewijs zou moeten verlengen.
Karen zegt
Ik heb een ZA rijbewijs omgezet naar NL rijbewijs. Wel alleen een auto met die omzetten. Geen aanhangers meer. 20 jaar geleden omgezet naar een Brits rijbewijs. Ik hou mijn hart vast als ik ooit terugkeer naar NL.
Jacob Jonker zegt
Ja, interessant. Het is ingewikkeld en ondanks, of juist dankzij, bilaterale en/of internationale verdragen zijn er nog hiaten en hindernissen. We mogen verwachten dat er mede door de verregaande globalisering veel word gestroomlijnd in dit soort zaken. Edoch, voordat het zover is kunnen we imo vooruitkijken naar een periode van chaos, vooral in Europa, omdat er diverse historische stromingen zijn begonnen te botsen. Dit is eigenlijk een onderwerp dat al in zekere mate door schrijvers en academici is behandeld, maar waar het hier op dit blog over gaat is iets dat de moeite van een kundig iemand waard om dat eens goed op papier te zetten. Dat zou bij veel mensen, ook als ze niet in een ex-patria situatie zitten, meer begrip kweken.
Er komt nogal wat bij kijken. Tot de zeventiger jaren werden NL inwoners aangemoedigd om te emigreren. Ons arme na-oorlogse NL was de mensen liever kwijt dan rijk. En dan hebben we het over het klootjesvolk, niet de elite en de gegoede stand, die zich toen, en nu nog, verheven voelde boven the volk dat gebruikt, gemanipuleerd, gechanteerd, geïndoctrineerd, ge-exploiteert, etc., werd. De ge-emigreerde luitjes die goed
boerde gingen dan nog een keer terug naar NL, met de boot natuurlijk, voor een aantal maanden, en gingen dan groot doen tegenover de familie en vrienden thuis, zich eventueel dik in de schulden stekende, en dat was het dan-schluss, weg, voorgoed uit de haren van de overheid. Gastarbeider werden natuurlijk er in gehaald, en de multinationals en de diverse elite everywheres van toen-En de gegoede stand die de juiste bureaucratische wegen wist te bewandelen, of een eigen huis in NL er op na konden houden- maar anders, als je als Nederlander emigreerde moest je ook wegblijven. Er is een tijd geweest dat de NL instanties mensen die een tijdje of voorgoed terugkwamen uit den vreemde flink dwars zaten met het een en ander. Soms was dat duidelijk overheids beleid, maar vaak ook een soort parochialisme van mensen die nooit van hun plek geweest waren. Ook nu nog, ondanks de verregaande internationalisering van alles, heb je in veel landen, zoals NL, waar de mensen zich toch echt progressief voelen, en zo die uitstraling hebben, kom je vaak een soort jaloezie tegen. Je hoort er niet meer bij, oké, maar het is alsof het niet genoeg is dat je verstoten word, nee, je moet benadeeld worden want je heb iets( de vrijheid om te reizen, wat meer financiele armslag, wat je verdient en gespaard heb, ? , wie zal het zeggen), wat de thuisblijvers ook willen hebben maar met al hun vakanties en luxe door het van de hand naar de tand leven en absoluut helemaal afhankelijk zijn van hun baan of uitkering en braaf doen(alsof) niet de hand naar durven uit te steken.
Ik hoorde een verhaal van iemand die ik goed kende, absoluut waar, dat weet ik zeker. Een bankboekje met 300 gulden erop, de Rabo, toen nog Raiffeisen-Boerenleenbank. Ik heb daar ook al zestig jaar een spaar rekening, o.a.. Afijn, die persoon is weer in NL, heeft die rekening al een tijd niet gebruikt, en komt bij die bank om de rekening af te sluiten. Oh, dat weet ik niet hoor, of dat zomaar kan. Laat U het bankboekje maar hier, dan gaan we dat uitzoeken, or words to that effect. Dat was het dan. Die persoon kwam een aantal dagen terug om het geld te innen, maar kreeg nul op het request. De bank weigerde en wilde ook niet erkennen dat die rekening had bestaan. Er is vast een manier om dat geld dan terug te krijgen, als zo’n rekening is afgesloten, maar het is een vreemde manier van doen.
Er zijn, of waren, goede redenen gestaafd op natuur wetten en de noodzaak van genetische vermenging om leden van de stam uit te stoten en nieuw bloed er in te laten, maar er zijn altijd andere aspecten in het geding geweest wat de uitstoting van leden van de stam, het gezin, de familie en het burgerschap betreft. Dit is iets wat de ex-pats beter moeten begrijpen als ze deze zaak willen aanpakken. Het is niet enkel bezuiniging van de overheid en de grotere workload(kan even niet op het goeie woord komen), maar een kwestie van geld, geld, macht, macht over de ander, uitbuiting door uitsluiting. Nieuw bloed dat er in komt, ook in de workplace, kan mooi opnieuw ge-indoctrineert worden. Dat is al opgemerkt i.v.m. de zogenaamde vluchtelingen stroom naar Europa, en Australasia o.a. Er is een verzameling van socio-economische en sociopolitieke krachten die nu door de veranderingen sinds de jaren zeventig, het tijdperk van jet travel, steeds meer gaat botsen. Veel mensen willen of kunnen niet zo snel meekomen. Ik heb dan moeite met online dingen regelen, anderen kunnen zich niet buiten hun plek in de vertrouwde maatschappij wagen. De expat word gezien als meer alien dan de horden die zich toegang tot het westen verschaffen zonder vooraf een toegangsbewijs te regelen. Amsterdam word opgekocht en bewoond door mensen uit de hele wereld,, maar in de provincies worden geboren en getogen Nederlanders, ook die nog staatsburger zijn en hun economische belangen in NL behartigen, parochiaal behandeld. Och, daar moet je mee om leren gaan. Aan de andere kant, de ex-pat moet ook begrip hebben voor het perspectief van de ander. Velen die uit den vreemde terug komen zijn stil blijven staan wat de ontwikkelingen in het thuisland betreft. Maar goed, dit is iets wat verder onderbouwd dient te worden. Er zijn zoveel academici die niets nuttigs te hebben maar door de belasting betalen en de consument worden onderhouden, maar zich, voor het geldelijk gewin, bezig houden met het voor de gek houden van de mensen die niet voor zichzelf kunnen denken, die zouden zich hier over kunnen buigen, maar zijn misschien niet de mensen met de juiste instelling. Als het om geld gaat kan de ex-pat die bovenstaande problemen niet alleen kan oplossen ook niet de academici huren of kopen om zoiets aan te pakken. Dat is de multinationals en de internationaal gerichte elites beschoren.
Enfin, het is het beste om het filosofiesch te bekijken en te leren om bij jezelf te blijven. Famous last words? De toekomst zal het leren.
Johanna Maria Wissink zegt
Betreft ICS kaart van de ANWB ; ook wij in Spanje hebben zo’n brief ontvangen. Vernederend, discriminerend, of is het leeftijdsdiscriminatie..
Henny Schoute Bussolati zegt
N.a.v. de (dubbele) belastingen in NLD en woonland: ik heb ‘Heerlen’ in 2019 v i e r maal om een aangifte/teruggave formulier gevraagd en verzoek om uitstel. Ik heb nog steeds niets ontvangen. Verschillende keren heb ik bij ministerie SZW, SVB, CAK gevraagd waar ik -inmiddels premie betalend- aanspraak op kan maken als chronisch zieke met extra kosten. G e e n reacties.
Geef n o o i t een machtiging af aan ‘Veendam’ voor verlening rijbewijs, zoals ik jaren geleden deed. Men toenmalige ABN/Amro
rekening werd belast met 43 euro voor ‘administratieve kosten.’ Er kwam g e e n nieuw rijbewijs.
Inmiddels/voorlopig in de EU : geen uitnodiging voor Koningsdag, geen informatie m.b.t. Europese verkiezingen enz. Vraag : wie informeert de Koning ? NLD is over-georganiseerd, de bomen zijn niet in de bossen te vinden.
René Alblas zegt
Ik woon in Frankrijk en heb ook de brief van ICS gekregen, per 2 maart wordt de kaart opgeheven. Bizar, ipv meer Europese samenwerking wordt het weer ieder land voor zich…
oscar zegt
Zou het niet eenvoudiger zijn om in plaats van al dat gedoe metdie ABN/AMRO gewoon een andere bank te nemen ?
Twan Laan - secretaris SNBN zegt
Beste Oscar,
Een andere bank nemen is niet zo heel makkelijk. Naar ons weten zijn ING en Rabobank de enige grote banken die nog rekeningen aanbieden (onder diverse voorwaarden) als je buiten de EU en de Europese Economische Ruimte (EER) woont. In veel situaties moet je voor het openen van die rekening persoonlijk bij een Nederlands bankloket voorbijkomen – dat maakt het al lastig als je pakweg aan de andere kant van de planeet woont.
Voor velen een oplossing zijn de rekeningen van bijvoorbeeld Transferwise of Revolut: volledig digitale bankrekeningen die je vanuit het internet opent en beheert. Als je een beetje handig bent met Internet en de beperkingen van die rekeningen voor lief neemt, lukt dat prima. Maar veel Nederlanders buiten Nederland gebruiken hun Nederlandse rekening om er bijvoorbeeld AOW en pensioen op te laten overmaken (overmaken naar een bank buiten de EU of in een andere valuta dan Euro kost al gauw een paar tientjes per overschrijving en die brengen AOW en pensioenfonds natuurlijk netjes bij je in rekening). Veel van die gepensioneerden zijn al ouder en niet meer zo heel handig met internet – voor hen zijn Transferwise & co. nauwelijks alternatieven.
Martin zegt
De ASN bank helpt je wel als je in het buitenland bent. Wij zijn overgestapt naar de ASN bank, hele goede bank trouwens 🙂
EllySpillekom zegt
Meten met 2 maten heet dat in 2014 wilde de ABN dit ( maar natuurlijk niet voor de privé rekeningen nee alleen voor multinationals daar valt meer aan te verdienen)
ABN Amro heeft buitenlandse ambities. Nu haalt de bank 82 procent van de omzet uit Nederland en 18 procent uit het buitenland. Dat moet groeien naar een kwart.
Aan de Kifid heb je ook helemaal niks , zo een bureaucratie, ik heb eens aanklacht ingediend tegen regels van door betaling van pensioen in buitenland. Dat heeft jaar geduurd en was een niets zeggend antwoord van ;dat zijn nu eenmaal de regels.
Elly Spillekom zegt
Door deze problemen met rijbewijs in buitenland ga ik toch maar mijn Ned rijbewijs , die binnenkort verloopt , maar verlengen . De RWD zei dat het mogelijk was als ik post adres in Nederland en EU paspoort heb.
Dat heb ik dus gaat ik het formulier aanvragen. Het is weer effe wat werk en kost wat extra maar beter zo dan later problemen… gewoon dubbele nationaliteit zou handiger zijn….
marianda quadakkers zegt
Ik heb in 2018 al de RDW gecontacteerd vanwege eventuele negatieve uitkomsten op rijbewijzen enz vanwege Brexit: Ik heb in 1988 ongeveer, mijn Nederlands rijbewijs gehaald en heb in ongeveer 1994 dit moeten omwisselen voor een UK uitgegeven ‘international’ rijbewijs (ik woonde toen permanent in de UK). Toen dit verliep, heb ik een UK rijbewijs gekregen, ik had daar geen keuze in. Ik vroeg de RDW of ik in de toekomst als het nodig moet zijn, weer een Nederlands rijbewijs kan krijgen, aangezien een UK rijbewijs niet meer onder de EU zal vallen. De RDW vertelde mij het volgende:
“Omwisselen:
Op basis van uw eerder afgegeven Nederlandse rijbewijs kan het buitenlandse rijbewijs omgewisseld worden, op basis van de gegevens op het Nederlandse rijbewijs, ongeacht of het buitenlandse rijbewijs uit een EU/EVA-land komt of niet.”
Ik neem aan dat omwisselen alleen kan als ik weer in Nederland ga wonen. Aangezien ik geen enkel bewijs meer in handen heb dat ik ooit een Nederlands rijbewijs heb gehaald, ben er helemaal niet zeker van dat die ‘gegevens op het Nederlandse rijbewijs’ nog in de bestanden staan van de RDW?? Duimen maar als het zo ver komt?
Karin Willekens zegt
Ik heb ook van ABNAMRO de brief gekregen dat ze mijn spaarrekening gaan beeindigen. Over de pensienaanvulling werd niet gerept overigens. Ben ingegeaan op hun aanbod voor een ‘belafspraak binnen 5 werkdagen’, maar na 2 weken nog niks gehoord…
Peter Jansen zegt
Ik woon in de Verenigde Staten en will mijn Nederlandse rijbewijs verlengen. Volgens de RDW moet ik een Nederlands adres hebben aangezien het rijbewijs niet naar een buitenlands adres gestuurd wordt. Helaas heb ik geen Nederlands adres en geen familie/vrienden wiens adres ik kan gebruiken.
Waarom kan het rijbewijs niet naar een consulaat gestuurd worden? Ik woon 45 minuten van een Nederlands consulaat…….
DJ Koeman zegt
Ik ben inmiddels ook door ABN Amro ‘de wacht aangezegd’
Bijzonder vervelend
Ga nu expat verklaring invullen en door werkgever laten ondertekenen
Kicking the can down the road als het ware