Afgelopen donderdag 5 september riep SNBN voorzitter Eelco Keij vanuit Den Haag de eerste Dag van Nederlanders buiten Nederland uit. De aanwezigen, zowel in persoon als virtueel, grepen de kans om direct vragen te kunnen stellen aan de aanwezige Kamerleden (Nicolien van Vroonhoven (NSC), Jan Paternotte (D66) en Eric van der Burg (VVD)) en de overige panelleden: Tom Bey (Emigratiebeurs), Linde van den Bosch (Nederlands Onderwijs in het Buitenland) en Marion Kappeyne van de Coppello (voormalig ambassadeur). Zo’n veertig mensen waren persoonlijk in Nieuwspoort aanwezig en meer dan driehonderd mensen namen online deel.
Het gehele programma is hier terug te kijken. Graag lichten we er drie korte momenten uit:
- Oud-hoogleraar Ulli d’Oliviera (achter de schermen vaak betrokken bij eerdere wetsvoorstellen rondom Nederlanderschap) stelde een vraag over dubbele nationaliteit, die uitmondde in een gesprek – en de facto lobby moment – over openstelling dubbele nationaliteit, waarbij Tweede Kamerlid en voormalig Staatssecretaris Van der Burg (die zelf betrokken was bij dit onderwerp in zijn vorige functie) aangaf dat hier nu toch wel stappen gezet zouden kunnen worden, op basis van het eerdere wetsvoorstel tussen VVD en D66. Nederland is een coalitieland, en de Kamerleden zullen andere partijen actief gaan bevragen of zich hier achter kunnen scharen. Kijk hier het fragment, dat ongeveer drie minuten duurt, terug:
- Tweede Kamerlid Nicolien van Vroonhoven (NSC) die vertelt waar ze in contact kwam met de SNBN en de meerwaarde ervan aangeeft [fragment duurt ruim een minuut]:
- Servaas van Beekum (woonachtig in Sydney, toevallig op bezoek in Nederland) die de vraag voorlegt hoe politici met negatieve stereotypen over NLs buiten NL omgaan, en het antwoord van Tweede Kamerlid Van der Burg hierop [fragment duurt ongeveer 2 minuten]:
Daarnaast kwamen nog verschillende andere onderwerpen voorbij, zoals de huidige paspoortenpiek, het belang van Nederlands onderwijs in het buitenland (algemeen erkend door Kamerleden), de nieuwe groep Nederlandse semigranten (NLers die meerdere keren emigreren en remigreren), en geavanceerde kennis die Nederlanders hebben waar in het buitenland veel vraag naar is.
Volgend jaar komen we graag terug! De Stichting Nederlanders Buiten Nederland ziet er naar uit jaarlijks op 5 september aandacht te besteden aan de nieuwe Dag van de Nederlanders Buiten Nederland – en nodigt iedereen, en andere organisaties in binnen- en buitenland, uit om mee te denken over de opzet van volgend jaar.
Graag horen we jullie reacties op de eerste Dag van de Nederlanders buiten Nederland, en ideeën over de volgende editie! Laat het weten als reactie onderaan deze nieuwsbrief of mail ons op info@snbn.nl !
Help je mee dit soort acties te ondersteunen?
Alle informatie op deze website, emails en socials, en alle activiteiten – zoals de Dag van de Nederlanders Buiten Nederland – zijn gratis en speciaal samengesteld voor jou als Nederlander buiten Nederland. Wij zijn allemaal vrijwilligers, maar de activiteiten en de ‘achterkant’ van de SNBN zijn niet gratis. Help je mee met een donatie? Jouw gift maakt het mogelijk om de belangen van de Nederlanders buiten Nederland, ongeacht waar ze wonen, te behartigen. Alvast heel erg bedankt!
Ook de pers was geïnteresseerd in deze Dag
Ook de pers was geïnteresseerd in de Dag van de Nederlanders buiten Nederland:
* Radio-interview Met het Oog op Morgen (NOS), start op 32.55:
* Radio-interview tijdens NPO Klassiek, start rond vijf kwartier na begin
* Radio-interview met SBS Dutch Australia
Cornelia Bax zegt
Dit was een zeer geslaagde vergadering. Ik heb veel geleerd. Als Nederlandse buiten Nederland zijn er heel veel verschillende dingen die hier besproken zijn.
Heel erg bedankt hiervoor.
Willem ten Wolde zegt
Mijn vrouw en ik, beiden geboren nederlanders en alle studies tot en met bachelors en beiden lang gewerkt in Nederland en doordat ik door mijn Nederlands bedrijf naar Amerika gestuurd werd en ik bij de Amerikaanse moeder maatschappij van mijn Nederlands bedrijf gevraagd werd te blijven en we beiden Amerikaans staatsburger werden en daardoor ons Nederlandschap verloren en nu niet eens langer dan 90 dagen in Nederland verblijven kunnen.
Het is belachelijk dat al onze kleinkinderen en kinderen dubbele Nederlandse an Amerikaanse nationaliteit mogen hebben.
Waar is de logica? Leg dat eens uit!
Ed Kuijsters zegt
Wij vanuit Australia dan. Niet bewust dat we onze Nederlandse nationaliteit zouden verliezen als we ons passport niet op tijd en op nieuw aan zouden vragen…dat we dan automatisch geen Nederlander meer zouden zijn. Vrienden met kinderen hier in Australia geboren dus wel met de Nederlandse nationaliteit. Voor mijn zijn al die gekke regeltjes onbegrijpelijk. Mijn dochter wilde de Nederlandse nationaliteit om te studeren ( medical) maar nee hoor. Mijn vrouw en ik allebei Nederlands. Ra ra hoe is het mogelijk? Crazy world 🌎
Henk zegt
Onze Nederlands geboren dochter, woont al 25 jaar in de USA en moest de Nederlandse nationaliteit veranderen in de Amerikaanse om werk te krijgen.Ze werkt al jaren als teacher op een highschool en wil nog steeds haar oude nationaliteit , dus de Nederlandse, terugkrijgen. Ook wij hopen dat nog mee te mogen maken!
Conny Ridgway-Johnson zegt
Ik ben in dezelfde situatie. Ik woon in de USA en moest mijn Nederlandse nationaliteit op geven om lerares te worden. Ik zou ook graag nog Nederlandse willen zijn. Ik heb niet een Nederlands familie lid hier in de USA en wonen ze allemaal in Nederland. Ik bezoek hun vaak en geniet van alles wat Nederlands is.
Ik hoop dan ook graag eens weer een Nederlandse te kunnen worden.
Dank U voor alles wat U doet voor de Nederlanders in het buitenland.
Albert Heerings zegt
Ik vind dat het land waar je een extra(2e) paspoort gaat aanvragen, bepaald welke regels daarvoor gelden en niet Nederland moet gaan bepalen, dat ik mijn Nederlanderschap moet verliezen als ik een 2e paspoort wil aanvragen, terwijl ik gewoon Nederlander wil blijven.
Kort samengevat: ik vind dat het héél anders is, als je als geboren Nederlander een 2e paspoort aanvraagt, dan als je als buitenlander een Nederlands paspoort wil aanvragen. Dan kan Nederland bepalen wat hun regels zijn en of ze een 2e paspoort willen geven of niet.
Aleid Afiena Kamminga zegt
PRECIES, het omgekeerde is VOLSLAGEN ABSURD/ waar zijn die beknibbelaars op het aannemen van de nationaliteit van het land waar je woont toch zo BANG voor? WAT hebben die nederlanders in ‘de vreemde’ toch gedaan om te worden behandeld als schavuiten????? is het een misdaad om de goed nederlandse traditie van wereldburgerchap in ere te houden, met alle VOORDELEN van dien, want ‘landgenoten in de vreemde’ beijveren zich doorgaans met liefde om hun oude thuisland positief neer te zetten in hun nieuwe geadopteerde natie. Waarom zouden nederlandse politici toch zo hun best doen om nederlanders die elders ook helemaal thuis zijn, tegen hun oude vaderland in het HARNAS te jagen? een zaak voor psychologen om een antwoord op te zoeken!!!
h.a.zirkzee zegt
Je hebt zo gelijk Aleid. Het zonder “wille en wete“ afnemen van iemands nartionaliteit/geboorterecht heeft totaal geen nut en is zeer kwetsend en discriminerend. Mensen in den Haag die deze regels hebben bedacht zijn cretins, die niks beter te doen hadden dan hun goed betaalde baantjes te behouden.
Ruby de Witte zegt
Total me eens!
Ruby de Witte zegt
Total me eens Aleida!
Edwin L zegt
Als Nederlander, met een dubbele nationaliteit, en het onderwerp al jaren volg, moet ik helaas constateren dat er een Nederland een zeer beperkte politieke wil is om dubbele nationaliteit toe te staan. Ondanks het feit dat er een aantal belangenorganisaties goed bezig zijn om e.a. onder de aandacht te brengen blijft de interesse ook onder Nederlanders in het buitenland ! helaas beperkt. Vaak gaat het over problemen over het vernieuwen van een paspoort, het onbewust er achter komen dat iemand zijn/haar Nederlandse nationaliteit onbewust heeft verloren of problemen met opzeggen van bankrekening door een bank. Het feit dat er maar ongeveer 30.000 Nederlanders in het buitenland stemmen bevestigd dit ook ( Er zijn ongeveer 1 miljoen Nederlanders buiten Nederland) dat wil zeggen dat er slechts 3% stemmen! Ik heb een een aantal keren gestemd en moet zeggen dat het proces oud bollig is en het je vrijwel onmogelijk wordt gemaakt om te stemmen. Er zijn teveel stappen nodig om te stemmen. Er wordt ook weinig gesproken over de kosten van het aanhouden van een dubbele nationaliteit, voor sommige mensen in het buitenland is het gewoon te kostelijk om een Nederlandse nationaliteit aan te houden, vaak moet er lange afstanden gereisd worden om paspoort te vernieuwen . De reiskosten, tijd vrij nemen en de kosten van het paspoort zelf en over de pasfoto gaan we maar niet beginnen . Deze kosten maken het voor een familie vrijwel onmogelijk (‘logistiek en financieel) om de Nederlandse nationaliteit aan te houden. Ik kan zo nog doorgaan … mijn laatste punt is dat er een hoop onwetendheid is onder de Nederlanders zowel binnen als buiten Nederland over Dubbele nationaliteit dit kan leiden tot stereotypen van mensen met een dubbele nationaliteit. Verder zijn er organisaties ,zoals GOED, die vereisen dat je een associatie hebt met een politiek partij of zelfs vereisen dat je lid bent van een bepaalde politieke partij. It’s complicated materie. ! SNBN doet goed werk en wens jullie succes !
Wouter Zijl zegt
Ik ben geboren in Nederland en woon nu ca. 16 jaar in België. Ik heb de Belgische Nationaliteit en ik mocht de Nederlandse nationaliteit behouden omdat ik met een Belgische vrouw getrouwd ben. (Dit is de enige voorwaarde die dubbele nationaliteit toelaat.) Wel is het nogal een rompslomp om het tien jaar geldige Nederlandse paspoort te verlengen. Maar goed, België ligt relatief dicht bij Nederland, dus dit is te doen.
Wat betreft stemmen zijn we er op achteruit gegaan. Vroeger kreeg ik een stemkaart waarmee ik in gelijk welke plaats in Nederland, waar ik nog regelmatig kom, kon stemmen. Helaas moet het nu per stembrief en is het veel ingewikkelder geworden. De laatste keer heb ik daarom (achteraf gezien helaas) niet gestemd. Spijtig dat meelevend Nederlanderschap zo bemoeilijkt wordt.
Twan Laan, Secretaris SNBN zegt
Er zijn verschillende mogelijkheden om als Nederlander-buiten-Nederland te stemmen. Het kan per brief (en dat is de standaard), maar het is nog altijd mogelijk om een stempas aan te vragen waarmee op de dag van de verkiezingen in een stembureau in Nederland gestemd kan worden. Het is wel belangrijk om dat goed en op tijd (uiterlijk 6 weken voor de verkiezingsdatum!) door te geven aan de gemeente Den Haag.
Wim Harkx zegt
Mogelijk zijn ook twee andere onderwerpen te bespreken.
Het eerste is dat wij ingezetenen in België voor verlenging van ons paspoort naar Nederland moeten gaan.
Het tweede is dat een enkel pensioenfonds jaarlijks een bewijs van in leven zijn wil ontvangen onder dreiging als dat bewijs niet geleverd wordt het pensioenfonds de uitbetaling van het pensioen gaat stoppen!
Twan Laan, Secretaris SNBN zegt
Het vernieuwen van Nederlandse paspoorten is niet alleen in België een probleem. In veel andere landen moeten Nederlanders nog veel grotere afstanden overbruggen – soms duizenden kilometers – als ze hun paspoort moeten vernieuwen. Daarnaast is het aanvraagproces ingewikkeld en zijn er op dit moment op veel plekken lange wachttijden. We zetten ons ervoor in, dat dit verbetert.
Dat pensioenfondsen vanuit het buitenland een bewijs van in leven zijn willen ontvangen is – helaas – begrijpelijk: als iemand in het buitenland overlijdt, krijgt Nederland daar lang niet altijd bericht van en nabestaanden proberen daar soms misbruik van te maken. We willen wèl dat dat bewijs van in leven zijn makkelijker verstrekt kan worden (digitaal) en dat er voor AOW en alle Nederlandse pensioenfondsen maar één bewijs hoeft te worden verstrekt.
Armin zegt
Ik kijk verbijsterd naar de eerste video naar de rol van VVD en NSC: Er is een wetsvoorstel, en op basis van de antwoorden die de partijen gegeven hebben, *lijkt* er een hele krappe meerderheid in de tweede kamer. Die is krap omdat o.a. BBB én NSC *tégen* zijn.
En nu suggereert NSC dat ze voor zijn? Dat zou een prachtige nieuwe ontwikkeling zijn, maar daarmee is er gelijk een *ruime* meerderheid in de tweede kamer en geen probleemmeer. Wat is dus de positie van NSC?
Betreft de VVD (en ik ben zelf een VVD lid), is het dan gek dat men schuilt achter de noodzaak van een regeringsvoorstel. Er is immers het bestaande wetsvoorstel, en dus helemaal geen regeringsactie nodig! Ik snap wel dat VVD politiek niet zomaar met de oppositie mee kan gaan, maar zeg dat dan gewoon. Verwachten dat een kabinet met twee (BBB,PVV) of wellicht dus drie (met NSC) tegenstanders zoiets gaat indienen is niet realistisch.
De werkelijke vraag is of NSC nu voor is, en of VVD en NSC bereid zijn tegen de BBB/PVV in te gaan.
Tenslotte, de eerste kamer is een theoretisch probleem, maar niet ivm de PVV zoals gesuggereerd, maar juist de BBB die met 16 zetels de grootse partij is. Maar een ruwe inschatting is dat men toch iets van 40-48 ‘voor’ stemmen van de 75 zou halen als alle partijen die zeggen voor te zijn dat ook zullen stemmen. Ofwel, het is ook hier eerder een gevalletje van voor claimen te zijn, maar niet daadwerkelijk voor willen stemmen.
Ik snap dat politiek vaak zo werkt, maar (interne) druk op NSC en VVD om de zaak ter stemming te brengen, lijkt me de volgende stap, zodat men kleur moet bekennen.
Ikzelf ga weer brieven schrijven, en raadt iedereen aan dit ook te doen. Het lijkt namelijk wel langzaam de goede kant op te gaan!
Ina Oost zegt
Als geboren Nederlandse is er een unieke bond met het geboorteland, de reden waarom men zeker om emotionele redenen zijn paspoort wil behouden.
Echter, er zijn ook praktische situaties, vooral in de VS, waar het steeds moeilijker wordt (ook met het oog op sterk verscherpte veiligheids maatregelen de laatste jaren) bepaalde jobs te kunnen nemen zonder de Amerikaanse nationaliteit.
Nog een factor die een rol speelt: met een niet-Nederlandse echtegenoot(-note) b.v. hier in de VS zou er theoretisch een financieel zeer onvoordelige situatie kunnen ontstaan na overlijden van de USA geboren partner, i.v.m. gezamenlijk bezit onroerende goederen. Ik zeg, ’theoretisch’, want in vele gevallen zijn er eventueel creatieve wegen te bewandelen betr. nalatenschap.
Maar waarom wordt deze zaak zo moeiljk gemaakt door Nederland ?
Ons geboorteland is een van de zeer weinige landen waar men koppig vasthoudt aan het uit de tijd zijnde (betuttelende) idee om snel de Nederlandse nationaliteit af te pakken, na noodzakelijkerwijs te zijn genaturaliseerd in het 2e land.
Hopelijk gaat deze oude, negatieve ’traditie’ gauw verdwijnen in onze hedendaagse tijd van ‘global citizens’.
Gerard Schuijt zegt
Mijn naam is Gerard Schuijt en woon in Ecuador dicht bij de stad Ibarra. Ik heb geen idee hoeveel Nederlanders er in dit land wonen. Ik ben gepensioneerd, ben getrouwd met een vrouw uit Ecuador en we hebben 2 zoons resp. 16 en 13 jr oud die naar scool gaan in de stad Ibarra. Ik krijg keurig mijn AOW en klein pensioen via nu een bank in Ibarra omdat ik bang ben dat de bank in nederland mij straks uitsluit. Ik ga jaarlijks naar de honurair consul voor de brieven ,bewijs van leven te laten tekenen. Deze stuur ik nu op via DigiD. Ik heb dus niet zo veel problemen , behalve het verlengen van de paspoorten van onze jongens, dat is een hele papierwinkel waar ik hoop dit jaar of komend jaar in zal slagen. U sprak over meer samenwerking et de consul, maar dan moet u wel mensen hebben die de taal van het land spreken. Terug naar Nederland ga ik niet met dit geld, mijn zoons misschien een keer op vakantie of misschien naar de universiteit, maar dat is voor later. Hartelijk dank voor uw inzet en heel veel succes.Met vierndelijke groet Gerard Schuijt Ecuador.
Walter zegt
Als ik hier de verhalen lees, is het duidelijk dat het voor Nederlanders die buiten Nederland wonen (waar ik ook een van ben), niet ‘bestaan’ vanuit een politiek oogpunt.
Paspoort aanvragen is idd een kostbare actie. Hetzelfde is voor de hoepels die bestaan voor het verlengen van een Nederlands rijbewijs.
En er is ook veel inconsistentie. Hier in Australië moet bijna iedereen naar Sydney, behalve als je in Perth woont, dan kan het via een 3de organisatie. Waarom dat laatste niet overal kan is mij onduidelijk.
Buiten al deze discussies over de problemen, valt me op dat er weinig geschreven wordt over wat de belangen zijn om geen 2e nationaliteit toe te staan.
En wat het probleem zou zijn als het extreem de andere kant op gaat. Waarom blijf je niet eeuwig Nederlander als je hier geboren bent? Onze koningin heeft zo een dubbele nationaliteit die ze niet kwijt kan raken. Het feit dat dit idee extreem is, zou op zich al iets moeten zijn voor de huidige regering.
Bas Vossen zegt
Ik hou er niet van als er met verschillende regels gewerkt wordt voor verschillende mensen. Als mensen uit bij voorbeeld Marokko zowel een Nederlands als Marokkaans paspoort mogen hebben geeft dit hen voordelen ten opzichte van ‘Nederlandse’ Nederlanders.
Het zou de Nederlandse overheid sieren als ze deze verschillen wegwerken, en het zodoende mogelijk maken voor Nederlanders met een Nederlands paspoort, om ook te mogen stemmen in het nieuwe land waarvan ze ook een paspoort hebben.
Nog altijd ben ik benieuwd welke weerstand hiertegen is, en waarom.
KJ zegt
Ik sluit me hier graag bij aan. Kunnen de kamerleden/fracties die tegen een dubbele nationaliteit zijn eens concrete voorbeelden noemen van de problemen die zij hiermee voorzien ? En tevens waarom volgens hen deze problemen specifiek gelden voor Nederlanders, aangezien volgens mij een meerderheid van de landen in de EU de dubbele nationaliteit toestaat en dus blijkbaar niet tegen deze problemen aanloopt.
muhammet uysal zegt
ik vond de organisatie van SNBN, de eerste Dag van Nederlanders buiten Nederland, heel erg bemoedigend en motiverend, als het gaat om onder aandacht brengen van het problematiek rondom dubbele nationaliteit
İk ben zelf dupe geworden van misleidende en onjuiste informatie van İND over 10 jarige termijnsregel, waardoor ik mijn nederlandse nationaliteit heb verloren
Terwijl het motto “EENMAAL NEDERLANDER, ALTİJD NEDERLANDER” moet zijn
Daarom pleit ik ervoor en dringt er op aan naast lobby activiteiten ook een rechtszaak aanspannen met meer dan 1miljoen NEDERLANDERS die in het buitenland wonen en met deze problematiek kampen (handtekening inzamelen)