Zoals al eerder bekendgemaakt ligt het wetsvoorstel 35130-(R2119) nu bij de Tweede Kamer voor behandeling. Kort gezegd: dit wetsvoorstel maakt in bepaalde gevallen dubbele nationaliteit mogelijk voor Nederlandse getroffenen in het Verenigd Koninkrijk. Dit noodwetsvoorstel is een initiatief van D66, gesteund door VVD, PvdA, GroenLinks en 50PLUS.
Inbreng van onze Regionaal Vertegenwoordiger Kris von Habsburg (Verenigd Koninkrijk)
Update: de eerste bespreking van dit noodwetsvoorstel zal op woensdag 9 oktober zijn, van 10.15u tot 11.45u (Nederlandse tijd). De bespreking is live te volgen via NPO Politiek of via de app “Debat Direct“.
Let op (1): de wet is gekoppeld aan een Harde Brexit (no deal). Geen Brexit, geen speciale wet. Dat is dus jammer. Vooral omdat er reeds getroffenen zijn. Bovendien zijn eerdere voorzieningen voor de Britten die in Nederland wonen, uit het wetsvoorstel verdwenen.
Een positieve verandering is dat de termijn van deze noodwet nu voor achttien maanden geldt na Brexit, in plaats van de eerder aangekondigde zes maanden. Dat geeft diegene op een Settled Status route de benodigde ruimte. Sommige mensen zijn verward en denken dat men binnen de zes/achtien maanden de Britse nationaliteit moet krijgen om te voldoen aan de uitzondering. Dit is incorrect, het gaat erom dat de aanvraag tot Britse naturalisatie binnen de periode gedaan is.
Let op (2): het wetsvoorstel moet zowel door de Tweede Kamer als de Eerste Kamer aangenomen worden, en geldt dus alleen in het geval van een Harde Brexit.
Let op (3): dit wetsvoorstel is slechts een tijdelijke uitzondering – kijk dus goed naar de voorwaarden, en vraag na bij ambassade of consulaat. Na afloop van de genoemde achttien maanden is het niet meer mogelijk om op basis van deze wet dubbele nationaliteit te krijgen.
Terugkrijgen van Nederlandse nationaliteit: optie
Tot slot: in het geval dat de Nederlandse nationaliteit onvrijwillig verloren is (door Brexit of een andere reden), dan staat in principe de route open om deze terug te krijgen via de zogenaamde optie-route. Bekijk voor de uitleg deze link van het IND waar dit staat uitgelegd.
Op zich is de optie-route zelf een gemakkelijke procedure. MAAR: deze route kan enkel worden gevolgd als men (weer) minimaal één jaar in Nederland woonachtig is. Voor oud-Nederlanders wringt nu juist hier de schoen. Want hoe kun je nu legaal weer in Nederland gaan wonen als oud-Nederlander? Dat is een discussie apart: voor hier volstaat het te zeggen dat deze noodwet een uitzondering maakt en dat je als getroffen Brexit-Nederlander in het VK ook vanuit het VK zelf de optieprocedure kunt inzetten (je moet dan wel aan verschillende voorwaarden voldoen; zie onderaan dit blog van Regionaal Vertegenwoordiger Kris von Habsburg).
Vragen hierover? Stel ze ons! Wil je op de hoogte blijven over deze Brexit-noodwet en andere zaken die gelden voor Nederlanders in het buitenland? We sturen zo nu en dan een nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws [opgeven].
Wil jij onze strijd voor Nederlanders ondersteunen met een donatie? De bestuursleden werken vrijwillig, maar we hebben uiteraard wel kosten voor praktische zaken. Doneren kan hier online.
Michael K. Richards zegt
Geachte heer, mevrouw
Ik ben een Brit die in Frankrijk woont maar al twintig jaar getrouwd met een Nederlander. Ik heb ook vijftien jaar in Nederland gewoond en gewerkt. Ik ben daardoor goed op de hoogte van de Nederlandse mentaliteit en cultuur. Ik heb eerder geprobeerd de Ned. nationaliteit te verkrijgen op het moment dat er van Brexit sprake werd, maar omdat ik nu in Frankrijk woon en werk met mijn Nederlandse partner was dat niet meer mogelijk. Ik zou nu wellicht de Franse nationaliteit op kunnen vragen, maar daaarvoor beheers ik de Franse taal onvoldoende. Ik voel me nu te oud en ben te bezig met mijn werk dat ik geen mogelijkheid te zie hierin verandering te brengen. Ik zou toch graag en liever de Nederlandse nationaliteit bezitten zodat mijn partner en ik daarin gelijk zijn. Ik las in dit artikel niet of dit mogelijk was en hoor graag van u hoe u hierin staat. Wat voor visie u ook heeft hierop, ik vind het bijzonder dat u zich zo inspant voor de Britten, die niet voor deze situatie hebben gekozen en zelfs niet eens het recht hadden te stemmen!
Vriendelijk groetend,
Michael K. Richards
Cor zegt
“Een positieve verandering is dat de termijn van deze noodwet nu voor achttien maanden geldt na Brexit, in plaats van de eerder aangekondigde zes maanden. Dat geeft diegene op een Settled Status route de benodigde ruimte.“
De benodigde ruimte? Niet voor iedereen. Dat geldt alleen voor degenen die al ‘settled status’ of ‘indefinite leave to remain’ hebben, alsmede over genoeg financiële reserves beschikken om voor de procedure te betalen en ook de benodigde examens makkelijk kunnen halen. Voor mensen die ‘pre-settled status’ hebben of nog in beroep moeten gaan over hun toegewezen status, die moeten sparen om voor de procedure te betalen, of die moeite hebben om de examens in één keer te halen, zal het vaak onmogelijk zijn om dit in 18 maanden te doen.
Peter Pemmelaar zegt
…. Dus niet voor all en niet eenvoudig voor all.
Irene van Asperen zegt
Op deze basis zie ik geen mgelijkheid om deze uitzondering te gebruiken als springplank voor de discussie over dubbele nationaliteit als Nederlander in het buitenland (anders dan VK) wat ik wel gehoopt had. De stellingname van de politici over de ongelijkheid van de situatie blijftstar, en niet van deze tijd. Het is hoog tijd voor een verandering in de situatie. Helaas geen vooruitgang voor de rest van de Nederlanders in het buitenland en zelfs meer ongelijkheid. Jammer.
Mieke vierling zegt
Dankjulliewel voor al de inspanningen. Ik kom naar Den Haag aanstaande woensdagochtend!! Zijn jullie er ook?
Agnes Boddington - van Giersbergen zegt
Ik ben Nederlandse maar woon sinds 1978 in Engeland en trouwde in 1979 met een Engelsman. Het huwelijk zelf was in Grave in Noord Brabant.
Ik heb altijd de Nederlandse nationaliteit gehouden.
Gaat dit gewoon zo door of moet ik toch weer registeren?
Jack de Gruiter zegt
Dear Kris von Habsburg,
Ik woon sinds 1968 in London,UK, daar ik hier mijn carriere heb gevolgd. Ik heb nog steeds de Nederlandse Nationaliteit en heb nu
settled status. Zou ik de Britse Nationaliteit kunnen aanvragen zonder mijn Nederlanderschap te verleizen?
Met dank en hartelijke groeten,
Dagmar zegt
Dit komt in feite te laat. Ofwel, als je als Nederlander in het VK woont moet je nu de settled status aanvragen om zekerheid te hebben dat je hier kan blijven wonen. Ik heb dat gedaan en vraag me af waarom ik nou alsnog de Britse nationaliteit zou willen hebben? Het is een enorme procedure qua tijd en gelden het geeft me niets extra.
Dagmar zegt
Sorry om nogmaals terug te komen, maar als je wel overweegt om de Britse nationaliteit te krijgen: een voorwaarde is dat je eerst settled status aanvraagt. Ofwel, misschien nuttig om via jullie website mensen daar op te wijzen?
Martin zegt
wanneer verlies je eigenlijk de nerderlandse nationaliteit? Ik denk dat dat bij velen onbekend is. (Ook bij mij) ik woon sinds 2002 niet meer in Nederland en heb sinds 2010 een Duits paspoort, aangezien ik een Duitse vrouw getrouwd heb. Gezien de fantastische “service” die de Nederlandse staat haar burgers in het buitenland levert was dat namelijk de eenvoudigste oplossing. Consultanten gesloten en dan moet je in Duitsland naar de ambassade in Berlijn (800 km) Mijn Nederlandse paspoort is verlopen, omdat ik niet eenvoudig even naar Berlijn kan om een nieuw paspoort te halen.
Het komt mij voor, dat de Nederlandse staat graag al die “deserteurs” kwijt wil. We zijn goede Nederlanders zolang we belasting betalen in Nederland. Zodra dat niet meer zo is ben je een paria.
En nu willen ze dat zwart op wit zetten.
Merel Rehorst-Smith zegt
Ik weet niet zo goed wat ik hier van moet denken want hier heb ik dus helemaal niets aan.
Nederland is zo’n progressief land, hoe is het mogelijk dat alle Nederlanders in het buitenland en met name die in het VK niet de rechten hebben die andere nationaliteiten wel hebben en die in Nederland geaccepteerd worden?
Ik ben inmiddels gescheiden en voelde me verplicht om een aantal jaar geleden citizenship aan te vragen met alle risico’s voor mijn nationaliteit. Als ik had gewacht dan had ik nu dus geen recht op een dubbele nationaliteit en de mogelijkheid om me te beschermen tegen mogelijke discriminatie.
Ik ben zeer teleurgesteld, deze stress hebben Nederlanders in het VK echt niet nodig.
Antoon oort zegt
Deze reactie staat los van de brexit. Sinds 1999 ben hertrouwd met een Marokkaanse vrouw. Met ingang van 31 december 2019 beëindig ABN Amro Bank met bankrekeningen. Ik heb de Nederlandse nationaliteit. Ik heb een Nederlands rijbewijs, KPN mobiel telefoonnummer, faxnummer en internetaansluitingen. Voorts heb ik sinds 1964 een officiële radiozendamateur machtiging en ben sinds 1999 als woningzoekende ingeschreven. Jongstleden kreeg ik een huisje in Spaarndam aangeboden. Die heb ik geaccepteerd. Ben afgewezen omdat ik langer dan 10 jaar niet meer in Nederland woon. Het volgend jaar moet mijn rijbewijs verleng worden. De Marokkaanse wet verbiedt om betalingen naar het buitenland te doen. Ik kan met Nederlandse rijbewijs niet verlengen. Omdat ik geen Marokkaan ben kom ik óók niet in aanmerking voor een Marokkaans rijbewijs. Vanaf september 2020 moet ik wandelen en heb óók geen recht op een woning in Nederland terwijl ik maandelijks wél € 10 eurootjes betaal. Waar zijn mijn rechten gebleven? Wél nog de Nederlandse nationaliteit hebben omdat de overheid mij die niet mag afnemen. Mijn paspoort is alleen nog maar een waardeloos pakje papier!
gerardus Kohlinger zegt
Voor Cor op 5/10/19 een Uk nationality kan worden verkregen voor 350 pond, aar her voorheen minimaal 2000 pond was.
B Dijk zegt
Voor Gerardus op Oktober 7, waar vind je de info dat je voor 350 pond de UK nationaliteit kan aannemen? Ik kan alleenmaar ongeveer 1700 pond vinden. Dank
Marco Klarenbeek zegt
Ze vinden altijd wel weer een manier om het moeilijk te maken. Ze zullen ws bang zijn dat Nederlanders terugkomen naar NL als ze met pensioen zijn en dan een uitkering aanvragen of zoiets. Het zal wel weer om geld gaan. Maar ik denk dat de REGEL toch zou moeten zijn dat als je in NL bent geboren, ben je gewoon voor altijd NL-er. En als een van je ouders Nederlander is, dan heb je daar als kind ook recht op. Vrij simpel, lijkt mij. En dan zou je een UITZONDERING kunnen maken voor bijv. mensen die al 10 jaar buiten NL wonen, een andere nationaliteit bezitten en een criminele achtergrond hebben opgebouwd. Zoiets. Als je naar de podcast luistert, dan lijkt het wetsvoorstel te worden dat het voor eerste generatie WEL mogelijk gaat worden, maar voor tweede generatie niet. Nou dan nog liever andersom maar weer. Ik wil juist dat mijn kideren de optie hebben. Zoals de advocaat in de podcast terrecht opmerkt, dit is geen modernizering van de wet, maar we gaan juist terug in de tijd!
Ted Franke zegt
Voor Marco, in 2019 had onze jongste zoon, 26, het geluk dat hij een Nederlands passport kreeg. Ik was in Nederland geboren en in de Jaren zestig emigreerde we naar Engeland. Mijn zoon slaagde omdat ik nog in bezit ben van al mijn verlopen passporten. Mijn zoon heeft nu triple nationality. Nederlands, Engels en Australian . Australian doordat ik met een Australier getrouwt ben. Maar ik zou graag dual Nederlands/British zijn maar ik hen het Gevoel dat die vlieger niet op gaat!
Adriana leon zegt
Ik zou zo graag dubbele nationaliteit willen hebben,toenailed ik Australian were ,was ik te don om te beseffen dat ik het kwijt raak te,wou Alleen maar stemmen,en dat is zo jammer dat dat niet kan,als je geen Australian bent.
Pieter zegt
Waarom maakt Nederland in ’s hemelsnaam een uitzondering voor Nederlanders in het VK? Zij hebben ervoor gekozen om naar het buitenland te verhuizen, net als alle andere Nederlanders die in het buitenland wonen. Maar nu zijn de Nederlanders in het VK ineens zielig omdat het VK de EU verlaat? Hoe inconsistent kun je zijn? Sta dan de dubbele nationaliteit toe voor alle Nederlanders die in een niet-EU land wonen.
Dit is net zo dom als het afschaffen van de dividendbelasting. Gelijke monniken, gelijke kappen. Of je staat dubbele nationaliteit toe, of je laat Nederlanders in het VK aan hun lot over, net als Nederlanders elders.
Manon zegt
Heb settled status aangevraagd aangezien ik al meer dan 20 jaar in VK woon en werk. Heb nu een VK staatspensioen. Ondanks aanlevering van alle relevante nummers en andere gegevens is settled status geweigerd omdat ik niet bekend ben (sic). Zelfs pre-settled is geweigerd. Ht is niet duidelijk hoelang de afhandeling van een bezwaar tegen deze beslissingen zal duren, maar de kans is groot dat ik geen settled status zal krijgen voor het einde van de periode waarin men om het recht om de N nationaliteit te behouden…Wat nu?
Kris von Habsburg zegt
Attentie: Michael K. Richards. “…omdat ik nu in Frankrijk woon en werk met mijn Nederlandse partner was dat niet meer mogelijk.”
ONJUIST, volgens Artikel 8 lid 2 kunt U een verzoek tot naturalisatie bij de Nederlands ambassade in Frankrijk indienen. Het tegenovergestelde is waar, woonde U in het VK dan kon U volgens Art 9 lid 1c niet naturaliseren. Nu U in Frankrijk woont kunt U dat wel. U voldoet door Uw huwelijke ook aan Artikel 9 lid 3c en kunt dus ook Uw Britse nationaliteit behouden. Indien U later naar buiten de EU verhuisd let dan later wel op de 10 jaren klok Artikel 15 lid 1c, oplossing lid 4.
https://wetten.overheid.nl/BWBR0003738/2018-08-01
Kris Von Habsburg zegt
Attentie: Agnes Boddington – van Giersbergen… Als U nog steeds met Uw man getrouwd bent dan kunt U al gebruik maken van de uitzondering in Art 15 lid 2c en is deze wetswijziging niet voor U noodzakelijk om Brits te worden en de Nederlandse nationaliteit te behouden. Let wel op dat U later volgens de zogenaamde 10 jaren klok, Art 15 lid 1c, alsnog Uw Nederlandse nationaliteit kunt verliezen. Dit is 10 jaar na Brexit met ook de Britse nationaliteit of na Brits worden na Brexit. En dit is te voorkomen door de klok te herstarten door afgifte van een nieuw Nederlands paspoort, Art 15 lid 4.
https://wetten.overheid.nl/BWBR0003738/2018-08-01
Kris Von Habsburg zegt
Attentie: Martin “wanneer verlies je eigenlijk de nerderlandse nationaliteit? Ik denk dat dat bij velen onbekend is.”
Volgens de huidige wet zijn de twee meest voorkomende manieren voor volwassenen om je Nederlandse nationaliteit te verliezen de volgende:
A) Bij het aannemen van een andere nationaliteit zonder tot een van de uitzonderingen in Art 15 lid 2.
B) Bij het hebben (ondanks A) van ook een andere nationaliteit en 10 jaar buiten de EU te wonen (bvb na Brexit dus), Art 15 lid 1c. Dit is weer te voorkomen door de zogenaamde tien jaren klok te herstarten door afgifte van een nieuw Nederlands paspoort, Art 15 lid 4. Of de klok te stoppen door in de EU te gaan wonen.
Kris von Habsburg zegt
Attentie: Merel Rehorst-Smith, “… Ik ben inmiddels gescheiden en voelde me verplicht om een aantal jaar geleden citizenship aan te vragen met alle risico’s voor mijn nationaliteit.”
Als U niet voldeed aan een van de drie uitzonderingen in Art 15 lid 2 en U nam de Britse nationaliteit aan dan bent U vanaf die dag helaas geen Nederlander meer. Echter, indien deze wet doorgaat en indien U in het VK woonachtig was en bent, en de Britse nationaliteit aannam na 23 Jun 2016 (niet de aanvraag maar naturalisatie) dan kunt U Uw Nederlandse nationaliteit in het VK terug krijgen door Optie. Echter, mocht deze wet er niet komen dan kunt U ook nog door Optie Uw Nederlandse nationaliteit terug krijgen maar hiervoor moet U hiervoor wel eerst een jaar in Nederland wonen. Zie ook: http://www.nederlanders-in-den-vreemde.org/wijzigingen-brexit-uitzondering-dubbele-nationaliteit-35130-r2119/ en http://www.nederlanders-in-den-vreemde.org/8-terugkeer-en-terugkrijgen-van-de-nederlandse-nationaliteit/
Kris von Habsburg zegt
Attentie: Manon, “…de kans is groot dat ik geen settled status zal krijgen voor het einde van de periode waarin men om het recht om de N nationaliteit te behouden…Wat nu?”
Het simpele automatisch systeem kan geen gegevens vinden/linken van diegene die niet reguliere National Insurance bijdragen door een baan hebben bijgedragen. Dus zelfstandigen, mensen die zelfvoorzienend waren, afhankelijk, etc. Ondanks dat men een eigen bijdrage National Insurance had gedaan. Het is een technisch probleem. Ook kan men mensen niet vinden die hun (meisjes)naam veranderd hebben. Echter, in zulke situaties heeft U de mogelijk om voor Settled Status Uw eigen bewijsstukken te uploaden (opladen?). En Uw bewijsstukken kunnen vrij redelijk zijn. Heeft U een overzicht van Council Tax, dan telt dat voor het hele jaar of de vermelde periode. Heeft U een jaar afschrift van een bank (die zijn op te vragen) dan telt dat voor het hele jaar. Een maan afschrift telt voor de maand. Gas, water en licht rekeningen voor de periode vermeld, of voor de maand van tekening. Men accepteert zelfs mobiele telefoon rekeningen (word nergens anders geaccepteerd). Huur contract of verklaring, etc. etc. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om Uw residentie te bewijzen. Hoe lang men over de aanvraag en bezwaar duurt hangt af van de werkdruk. Indien alles volautomatisch door het simpele systeem gaat is het in een paar dagen klaar. Bij opladen kan het een aantal weken tot maanden duren. En bij bezwaar een aantal maanden. Blijf het navragen. Mocht U advies nodig hebben dan kunt U ook gratis legaal advies van advocaten vinden op de http://www.ukcen.co.uk/ forums. Success!
Kees zegt
Aanvragen van settled status wordt gehinderd door het feit dat de gebruikte software niet compatible is met Apple. Heb, voor de zoveelste maal, mijn gegevens over vijf jaar opgestuurd naar een speciale link die gebruikt kon worden als niets anders werkte, en twee minuten later hetzelfde gedaan voor mijn vrouw. Ik kreeg twee weken later de brief voor mijn stellend status, min vrouw heeft nog niets vernomen ondanks het feit dat ik inmiddels de benodigde gegevens nog tweemaal stuurde. Aanvragen Britse nationaliteit overwegen we, het liefste de Schotse als dat mogelijk wordt, maar mijn gebrek aan vertrouwen in de Nederlandse beleid voerders van dit moment is zodanig dat ik het bange vermoeden heb dat er wel weer een andere repercussie zal worden bedacht zoals verliezen van pensioenrechten of iets dergelijks. Het lijkt erop dat constitutionele rechten of morele overwegingen steeds meer afhankelijk worden van hoe het bepaalde politieke of financiele belangen uitkomt.
Overigens mijn waardering voor het feit dat de Stichting op korte termijn voldoende politieke druk wisten te bewerkstelligen om de Nederlandse politiek in beweging te krijgen. Dat er haken en ogen aan kleven ligt aan het feit dat het een ingewikkelde materie betreft die , net als bij Brexit, een algemeen geldende waterdichte oplossing sterk bemoeilijken.
Oscar zegt
Hallo. Een korte vraag. Brexit is nu een feit, met een uittredingsaccoord.
Betekent dit dat de optie om dubbele nationaliteit te verkrijgen onder de voorwaarden van de noodwet (in het artikel o.a. samengevat als “Let op (1): de wet is gekoppeld aan een Harde Brexit (no deal)” nu volledig van de tafel is?
Of hangt dit nog af van de mate van burgerrechtenwaarborgen in de onderhandelingen over de toekomstige relatie tussen het VK en de EU, en/of van bilaterale afspraken?
Peggy zegt
Heel teleurgesteld. Ik dacht dat deze wet zou komen in alle gevallen. Is the Nederlands overheid nou echt zo dom om te denken dat ze ons (Nederlanders die hun leven in VK hebben gemaakt since de VK in de EU is) kunnen beschermen met een ‘zachte’ Brexit?
Denken ze nou echt dat in 20 jaar de regelingen niet weer kunnen verandering, net als Brexit?
Dus als er een Nigel Farrage type persoon aan the macht komt (buitenlanders mogen niet stemmen) en die besluit dat mensen met ‘settled status’ geen recht hebben op ouderdom’s zorgen of gezondheidswetenschappen etc. Ze zijn makkelijk te vinden die mensen, ze staan op een database.
Een enorme domme houding die Nederlanders in het VK heel kwetsbaar maakt.
In het VK hebben ze daar een gezegde voor: de Nederlandse overheid heeft mij net ’tussen een rots en een hele harde plaats’ geplaats.
Niet te geloven, duidelijk geen discussies plaats gevonden met mensen die in deze situatie zitten.
Janine Wilders zegt
@Oscar – ik denk dat Nederlanders in het VK niet langer in aanmerking voor dubbele nationaliteit komen aangezien er geen sprake meer is van een ‘no deal’. Je zal je Nederlandse nationaliteit verliezen wanneer je de Britse (of andere) nationaliteit aanvaardt.
Dineke zegt
Gezien de positie die de UK recentelijk inneemt mbt Brexit onderhandelingen is mi een no-deal weer helemaal in beeld. Vol verwachting klopt ons hart!
Magdalena zegt
De manier waarop de Britse overheid gisteren begonnen is met het overtreden van internationale wetgeving, stemt mij niet erg positief over mijn toekomstige rechten hier in GB. Ik vraag me dan ook af of dit onbetrouwbare gedrag van de Britse overheid niet een reden is om deze wet te activeren.
Mijn vrienden en kenissen uit andere EU landen vragen de Britse nationaliteit aan uit puur wantrouwen voor de Britse overheid (Gezien het Windrush schandaal, niet onterecht). Maar zij kunnen dat doen zonder de nationaliteit van hun geboorteland te verliezen.
Nederland loopt hierin hopeloos achter.
Ingrid Sweeney (Boersma) zegt
Ik ben in 1974 als kind naar het Verenigd Koninkrijk verhuisd. Al mijn middelbare scholing en universitaire opleiding heb ik daar afgerond. Ik ben getrouwd met een Brit en heb twee Britse kinderen. Ik heb ook een vakantie huisje in Nederland.
Ik heb nog steeds een Nederlands paspoort, dus heb de vaste status aangevraagd zodra ik kon. Dit proces was snel en efficiënt zodra ze de gewoonte herkenden om meisjesnamen in een Nederlands paspoort te gebruiken.
Brexit heeft helemaal geen invloed gehad op mijn leven in het VK. Het hebben van een Nederlands paspoort zal mijn rechten of mijn bewegingen echt niet beperken na Brexit. Ik ben niet van plan een VK paspoort aan te vragen omdat ik weet dat ik het niet nodig heb.
Mensen zijn teveel in paniek! Dubbele nationaliteit is niet nodig.