Vandaag heeft de overheid bekendgemaakt dat 37.173 Nederlanders vanuit 177 landen zich hebben geregistreerd voor de aankomende verkiezingen van het nieuwe Kiescollege Niet-Ingezetenen (en daarmee indirect voor de Eerste Kamer): “De kiezers die in het buitenland wonen kunnen stemmen voor 129 kandidaten uit 27 landen; 12 politieke partijen en 1 onafhankelijke kandidaat.“ Dit betekent dat het Kiescollege 25 zetels zal krijgen. Via dit Kiescollege kunnen Nederlanders buiten Nederland dit jaar voor het eerst invloed uitoefenen op de verkiezingen voor de Eerste Kamer, net zoals Nederlanders in Nederland dat via de Provinciale Staten kunnen doen. De inschatting is dat vanaf 13 februari de stembiljetten en kandidatenlijsten worden verzonden.
‘Uitstekende start’
De SNBN ziet dit als een uitstekende start, temeer:
– deze verkiezingen vanuit het niets moesten bekendgemaakt en uitgevoerd;
– hiervoor slechts drie maanden de tijd was gegund;
– veel Nederlanders zich niet hebben geregistreerd, niet omdat ze niet mee wilden doen, maar omdat ze dachten (en deels nog denken) dat ze al geregistreerd stónden vanwege het zgn. Permanente Verkiezingsregister;
Ter vergelijking: voor de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen stonden ruim 90.000 Nederlanders geregistreerd, maar dit is een cumulatief getal, oftewel opgebouwd op basis van meerdere verkiezingen en meerdere bekendmakingscampagnes. Dat de Nederlanders buiten Nederland deze nieuwe verkiezingen zouden “mijden”, zoals Binnenlands Bestuur beweert, is op niets gebaseerd – immers mijden is het bewúst niet mee willen doen. Een verzoek van ons om dit te rectificeren werd niettemin linea recta geweigerd door de hoofdredacteur: “Het artikel waar u op wijst bevat geen feitelijke onjuistheden,” zo luidde het antwoord. Het Financieel Dagblad kwam ook nog met dit artikel over de verkiezingen (screenshots onderaan deze nieuwsbrief).
Ook in Nederland zelf hebben de politieke partijen goed door dat hier een extra kans op invloed ligt. Maar liefst twaalf politieke partijen en één kandidaat op persoonlijke titel doen mee aan deze verkiezingen; dat betekent dat Nederlanders buiten Nederland op één van hen een voorkeursstem mag uitbrengen. De verwachting is dat de stembiljetten rond deze week digitaal verstuurd gaan worden naar iedereen die zich geregistreerd heeft. Let dus ook op je spamfolder!
(!) LET OP:
1) Voor diegene die het “briefstembewijs”, dat is de envelop met de benodigde stemdocumenten maar nog zonder het stembiljet, nog niet ontvangen heeft, of denkt: dat komt bij mij tóch niet op tijd aan: hier kan per email een vervangend briefstembewijs worden aangevraagd, dat vervolgens digitaal zal worden versturen, naar schatting volgende week (waarom dat dan niet gelijk kon, is natuurlijk een hele goede vraag).
2) i.v.m. de trage posterijen is het sterk aan te raden de uiteindelijke stempapieren (briefstembewijs + stembiljet) naar de dichtstbijzijnde consulaire vertegenwoordiging te sturen. Geen garantie dat het goed gaat – maar wel een veel hogere kans. Om je stem nog geldig te laten zijn, moet je ingevulde stembiljet uiterlijk 10 maart bij de consulaire vertegenwoordiging ingelevered zijn.
Hierbij tevens een oproep aan alle honorair consuls, die vaak lokaal een sterk netwerk hebben van Nederlanders ter plaatse, om ook als opvangpunt van stembescheiden te fungeren, en die te bundelen & te versturen.
Laat de campagne beginnen!
Nu het aantal geregistreerde Nederlanders én alle partijen & kandidaten bekend zijn, kan de campagne beginnen, inclusief persoonlijke campagnes, want kandidaten die veel voorkeursstemmen halen (1/4 van de kiesdeler), kunnen hoger op de lijst komen – en daardoor het Kiescollege in gekozen worden. Hieronder – voorzover we konden vinden – de links naar alle partijen & afzonderlijke kandidaat die meedoen, letterlijk gekopieerd zoals bekendgemaakt in het Proces-Verbaal, in de volgorde zoals ze op het stembiljet zullen voorkomen (dat is via een loting zo bepaald, omdat het een eerste keer was – soms is democratie heel menselijk).
Lijst 1: VVD
Lijst 2: Partij voor de Dieren (PvdD)
Lijst 3: Partij van de Arbeid (PvdA)
Lijst 4: Forum voor Democratie
Lijst 5: Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
Lijst 6: Socialistische Partij (SP)
Lijst 7: 50PLUS
Lijst 8: Volt
Lijst 9: Blanco lijst met als eerste kandidaat Fiole, E.R.W.
Lijst 10: GROENLINKS
Lijst 11: CDA
Lijst 12: D66
Lijst 13: JA21
Op 15 februari a.s. organiseert Brusselse Nieuwe in samenwerking met het Huis van de Nederlandse Provincies (Brussel) een debat met de lijsttrekkers met kandidaten voor de Eerste Kamer en de Provinciale Kandidaten. Dit debat zal live te volgen zijn via deze link.
NPO Politiek zendt het ook uit en het is live te volgen in de zaal bij het Huis van de Nederlandse Provincies in Brussel.
De SNBN zal natuurlijk in de aankomende weken nog meer aandacht besteden aan deze verkiezingen. Bovendien zijn we erg blij dat drie van onze eigen bestuursleden ook op de lijst staan van hun eigen respectievelijke partij!
Donatieoproep
Ook in 2023 hebben we als stichting – los van campagnes en het aankomende verkiezingsfestival op 28 mei a.s. – natuurlijk gewoon lopende kosten voor hele praktische zaken als websitekosten, nieuwsbriefkosten et cetera. Het is daarom geweldig dat veel van jullie zo nu en dan een kleine of grote donatie doen (in valuta naar keuze!). Daardoor kunnen wij ons werk (pro bono) ongehinderd doen. Heb jij iets over voor de Stichting Nederlanders Buiten Nederland, dan is een een donatie altijd welkom en gemakkelijk online te doen. En: Paypal werkt nu ook (via het emailadres kas@snbn.nl).
Veel dank!
Rudi Holzhauer zegt
Ik vind het dus geen uitstekende start. Mijn vrouw en ik konden ons niet registreren. Blijf vooral niet alles geloven van de NL overheid naar buiten brengt.
Jonathan van Blaaderen zegt
Ik vind het ook een beetje teleurstellend en vraag me vooral nog steeds af waarom niet automatisch alle kiezers die geregistreerd stonden voor Tweede Kamer en Europees Parlement tevens vanzelf het stembiljet voor het Kiescollege konden ontvangen (per slot van rekening is dat voor Tweede Kamer vis-à-vis Europees Parlement, en vice versa, toch ook zo?). De extra hobbel voor registratie was mijns inziens totaal overbodig, onnodig verwarrend en een ‘put-off’. Slechte start voor het Kiescollege dus.
Twan Laan - secretaris SNBN zegt
Helaas is het niet zo dat geregistreerden voor de éne verkiezing automatisch ook voor de àndere zijn geregistreerd. Voor alle drie de “soorten” verkiezingen (Tweede Kamer (TK), Europees Parlement (EP), Kiescollege Niet-ingezetenen(KCNI)) is een aparte éénmalige registratie nodig. De achterliggende reden is, dat niet iedereen voor alle verkiezingen stemrecht bezit. Zo zijn er Nederlanders die in de EU wonen en voor het EP via hun woonland stemmen, en daarom niet voor het EP via Nederland mogen stemmen – maar wel voor de TK.
Evengoed: als je nu te laat bent voor de registratie voor 15 maart 2023, registreer je dan in elk geval alvast voor 2027, dan kun je het straks niet meer vergeten.
En: uiteraard nemen we deze drempel mee bij de evaluatie en gaan erop aandringen dat het – waar mogelijk – maar één keer hoeft.
Peter zegt
Jammer dat ik niet kan stemmen omdat mijn Nederlanderschap ongewenst en niet wetend was afgepakt en ik kan het niet terug krijgen. Laten we even doorduwen met de SNBN zodat een dubbele nationaliteit en teruggave voor geboren en getogen oud Nederlanders binnenkort een realiteit wordt.
Gaston Pfister zegt
Ik sluit me helemaal hierbij aan!
Henny Schoute Bussolati zegt
Ik had willen/kunnen stemmen als ik niet digitaal vastliep. Idem dito met een DigiD, het
in 2018 uitgegeven DigiD is verlopen ? Ga naar NL Wereldwijd en nu? Waar/hoe aanvragen ? Dezelfde kwestie met pensioenen, ga naar ‘mijn pensioen’. Hoe/waar?
De onvrolijke wereld voor ons die niet met computers en digitale kennis/updates werken omdat er geen derden hulp is.
Jonathan van Blaaderen zegt
Eens wat DigiD betreft, geen digitale balie in land(en) waar ik vertoef, en op nederlandwereldwijd.nl geen mogelijkheid tot inplannen voor afspraak voor het videobellen. Wat een service! Nederland vindt het normaal dat je naar een of andere grensgemeente in Nederland moet afreizen of anderszins naar de ambassade aan de andere kant van het continent voor het afhalen van een stomme code. Waarom kunnen zaken niet met post en e-mail en kopie paspoort afgehandeld worden?
Mathilde zegt
Ik heb urenlang versleten aan trachten ’n DigID te krijgen vanuit het buitenland. Vergeet het maar. En ik ben echt niet van plan om als ik in Nederland ben ’n hele dag te besteden naar het een of ander loket in God weet waar te gaan om daar ongetwijfeld zes uur in de rij te gaan staan.
Ik hoor het wel als ze deze onzin ooit ’n keertje uitzoeken.
Jeroen Bollen zegt
Alhoewel ik het met iedereen eens ben dat het veel te moeilijk is om als Nederlander in het buitenland aan al deze vereisten en voorwaarden te kunnen voldoen, moet ik zeggen dat mijn ervaring (zo’n 4-5 jaar geleden) aan het DigID-loket op Schiphol zeer positief was. In minder dan een uur had ik mijn DigID! (Zorg er voor dat je toegang hebt tot je email, want gedurende het proces moet je een email openen en her en der wat dingen bevestigen op internet). Wanneer je je DigID hebt moet je op zijn minst één keer per jaar inloggen, anders raak je het weer kwijt.
Ik hoop dat het Schiphol-loket nog steeds zo werkt, want het was eindelijk eens iets dat wél goed werkte… 🙂
Als referentie: https://haarlemmermeergemeente.nl/digid-voor-nederlanders-in-het-buitenland
Richard Troost zegt
Nu heeft de regering in haar wijsheid besloten het consulaat in Lyon de bevoegdheid te ontnemen de nodige handelingen te verrichten om een identiteitsbewijs te verlengen. Ik heb hierover contact opgenomen met de ambassade in Parijs en de medewerkster meldde met dat we daarvoor 2 maal naar Parijs moeten reizen, éénmaal voor de aanvraag en éénmaal om de papieren op te halen. Daar voelen we dus helemaal niets voor! Nu zijn onze NL-identiteitsbewijzen verlopen en kunnen we dus ook niet meer stemmen. Maar dat is niet het enige! Doordat genoemde ID-kaarten verlopen zijn, kunnen we ook geen DigiD aanvragen en dat heeft weer tot consequentie dat we niet meer in onze mailbox bij bijvoorbeeld het ABP-kunnen, daardoor onze jaaropgaven gaan missen en geen belastingaangifte meer kunnen doen. Men probeert ons dus klem te zetten en te dwingen naar Parijs te reizen voor de verlenging van onze papieren. Gelukkig is er nog een “geitenpaadje”, waardoor we toch een nieuwe DigiD kunnen aanvragen:
Hieronder ziet u een deel van het aanvraagformulier voor de DigiD van de officiële Digi D site.
https://digid.nl/aanvragen_buitenland
U ziet dat hier bij aanvraag een geldig paspoort of ID-kaart vereist is.
Hieronder ziet u de site om een DigiD aan te vragen van de SVB.
https://mijnsvb.svb.nl/aanvraag-dni/flow/aanvraagdni?execution=e1s2
Op deze site kunt u een DigiD aan vragen zonder dat u een geldig identiteitsbewijs nodig heeft.
Sophie zegt
Welke partij(en)is/ zijn voor dubbele nationaliteit?
Timco zegt
Dit wil ik ook graag weten.
Dit is thema #1 voor mij.
Christel zegt
Ja!!! Ook voor mij!!!
Mijn kinderen zijn hier (Australië) geboren en hebben (na 5 jaar) dubbele Nationaliteit. Wij alleen de Nederlandse omdat ik geboren en getogen Nederlander ben en de rest van onze familie daar woont. Nu kunnen we hier dus niet stemmen….zou het niet in het voordeel van al zijn als we hier als Nederlanders wel mogen stemmen?? Nog steeds onduidelijk waarom dubbele nationaliteit überhaupt niet mogelijk is.
Twan Laan, secretaris SNBN zegt
Dat is voor veel mensen in de SNBN-achterban het belangrijkste thema. De standpunten van de deelnemende partijen zijn op hun websites te vinden – een overzicht staat op http://www.nederlandersbuitennederland.nl/verkiezingen/ .
Tot nu toe zijn de campagnes van veel politieke partijen nauwelijks meer dan een opsomming van de belangrijkste landelijke punten en zijn veel partijen zich niet bewust, dat wij in het buitenland hele andere onderwerpen belangrijk vinden. We hebben dat gisteren per brief aan de partijen laten weten en ze vooral aangespoord om op de voor ons belangrijke dossiers te focussen.
Morgenavond 15 februari is bij “Brusselse Nieuwe” een verkiezingsdebat tussen de lijsttrekkers van de Eerste Kamer. Die lijsttrekkers zouden het over hun partijen moeten kunnen zeggen. Zie https://www.youtube.com/watch?v=aa0N4krXgNM
Elise zegt
Ja, ik heb ook de partij benaderd waar ik meestal op stem om te vragen welke mensen op de lijst zich vooral bezighouden met de dubbele nationaliteitskwestie, maar hoewel in het antwoord dat ik kreeg naar voren kwam dat het een standpunt van de partij is dat dubbele nationaliteit mogelijk moet zijn, kreeg ik inderdaad de indruk dat het item niet heel hoog op de agenda/danwel weinig bewustzijn leeft dat dat iets is wat erg belangrijk is voor Nederlanders in het buitenland.
Mathilde zegt
Vraagjes: Heb ik correct begrepen uit het bovenstaande dat onze stemmen niet gewoon meegeteld worden met die van de Nederlanders die in Nederland wonen? En tevens, het lijkt erop alsof wij in het buitenland niet op alle partijen die meedoen aan deze verkiezingen kunnen stemmen?
Misschien zit ik er helemaal naast. Want zoniet, betekent dat dat onze democratische rechten behoorlijk onder druk staat in dit proces….
Graag reactie?
Eelco zegt
Dag Mathilde,
Vanuit het buitenland stemmen wij voor het nieuwe Kiescollege Niet-Ingezetenen, dus eigenlijk voor een nieuw “provincie-orgaan”. Die tellen voor het uiteindelijke resultaat zeker mee in de uiteindelijke samenstelling van de Senaat!
Inderdaad doen nog niet alle partijen mee; dat is jammer maar hun keuze – al zullen sommige partijen best mee hebben willen doen als ze meer voorbereidingstijd hadden gehad (zoals uitgelegd ging de wet er zodanig laat doorheen, dat de verkiezingen al op de stoep stonden). We gaan er van uit dat dit bij de volgende keer beter zal zijn; dan is die haast er namelijk niet. Het is een eerste keer, met allerlei kinderziektes wellicht, en alles in ogenschouw genomen zijn wij zeer tevreden met dit begin.
Twan Laan, secretaris SNBN zegt
Nog even wat betreft de deelnemende partijen: elke partij bepaalt zelf, aan welke verkiezingen ze wil deelnemen en in welke gemeentes, provincies, kieskringen…
Ook bij Nederlandse gemeenteraads- en provincialestatenverkiezingen nemen niet alle bekende landelijke partijen deel. En zelfs bij Tweedekamerverkiezingen nemen niet alle partijen in alle kieskringen deel.
Henny Schoute Bussolati zegt
Nog even terug naar **stemmen-buitenland en Digid. Ik was eens geregistreerd (NL consulaat generaal) maar er volgde een wijziging. Eerste registratie was in het jaar dat (mijn) stembiljet werd ontvangen op de dag van stemmen, dus duizenden verloren stemmen.
De daaropvolgende methode : opnieuw aanvragen (waar?) en dat werd ook voor mij een belemmering zonder loket ‘om de hoek’.
***DigiD liet ik in 2018 op de valreep uitvoeren op Schiphol (=gemeente Haarlemmermeer.) Dit gaat normaal volgens afsraak maar de medewerkster leverde toch een DigiD dat nu is verlopen ?
Na mijn recente @vraag stuurde NL Wereldwijd een @enquete formulier : tevreden of niet. Dat heb ik niet ingevuld, de Digid procedure is niet praktisch en in de persoonlijke email van een medewerker stond een taalfout (nog i.p.v. noch. dus wel of niet op een BuZa filiaal.) Geen reactie.
Lenard Bouwmeester zegt
Waar kan ik stemadvies inwinnen, om zo te oordelen welke partij het beste past bij Nederlanders in het buitenland, met als speerpunt de dubbele nationaliteitskwestie?
Twan Laan, secretaris SNBN zegt
Op http://www.nederlandersbuitennederland.nl/verkiezingen/ staan alle deelnemende partijen met een link naar hun webpagina’s.
Veel partijen hebben zich tot nu toe nauwelijks of niet gericht op de standpunten die voor Nederlanders buiten Nederland relevant zijn en er is dan ook geen zinnig overzicht te maken van partijen die op dit moment “voor” of “tegen” dubbele nationaliteit zijn. SNBN heeft de partijen gisteren per brief opgeroepen om daar verandering in te brengen.
Eelco Fiole zegt
Het KCNI-mandaat is fantastisch, maar ook bescheiden.
Voor mij als onafhankelijke lijst 9 selecteer ik graag kandidaat-EK-leden die voor meervoudige nationaliteit zijn, sterker, die de belangen van ons serieus nemen, zonder partijpolitiek en zonder koehandel. Als ik 1500 stemmen krijg natuurlijk 🙂
Ik post af en toe iets op LinkedIn…
Hartelijke groet
Eelco Fiole
Fenneke Reijsoo zegt
Ik woon al meer dan twintig jaar buiten Nederland. Geen enkel probleem gehad om DiGiD aan te vragen (en idd Schiphol locatie is een uitstekend alternatief), en om me voor de verschillende verkiezingen te registreren (ook deze). Voor een satirische kijk op onze “spookprovincie” raad ik jullie aan om naar Arjen Lubach’s avondshow van maandag 20 februari 2023 te kijken.
Petrus Kwinten zegt
tot op heden nog geen stembiljet ontvangen per email. niks in de spam folder. als dit een link is naar een bestand kan dit niet openbaar gemaakt worden? ik heb immers een briefstembewijs.
Twan Laan, secretaris SNBN zegt
Het bestand is openbaar en staat op de SNBN-website: http://www.nederlandersbuitennederland.nl/verkiezingen/
Het is uiteraard een erg goede vraag, waarom de gemeente Den Haag als organisator het stembiljet niet zelf (ook) online zet – maar hoe dan ook: het is dus te downloaden. Samen met de kandidatenlijsten en de instructiefolder. Doe er je voordeel mee!
Jacqueline Uitenbogaart zegt
1 maart… wij hebben wel de brief met de envelop ontvangen, maar tot op heden nog niet de lijst…
Twan Laan, secretaris SNBN zegt
Ik heb je inmiddels de documenten per mail toegestuurd.
Zie ook de reactie hierboven: SNBN heeft de documenten online gezet op http://www.nederlandersbuitennederland.nl/verkiezingen/
Walter Vos zegt
Helaas, het is mij niet gelukt om mijn stem uit te brengen. Sinds mijn emigratie naar Zuid-Afrika, ruim 20 jaar geleden, ben ik een getrouwe stemmer. Ja, ik neem de tijd en – nogal wat – moeite om te zorgen dat ik kan deelnemen. Dus ook bij deze verkiezingen. Opnieuw geregistreerd, vervangend briefstembewijs aangevraagd en alles zeer tijdig gereed om te verzenden. Daar zit nou het probleem. Lokale post doet er weken over om bezorgd te worden of komt niet aan. Internationale post is een dubbel drama. Dus er waren 2 opties: zelf afleveren bij de ambassade of dit door een koerier laten doen. Beide is niet gelukt in verband met de hoge kosten die ik daarvoor moet maken. Als ik elektronisch had kunnen stemmen, was mijn stem wel van waarde geweest…