Het aantal stemmers voor de Tweede Kamerverkiezingen vanuit het buitenland is met vijftien procent toegenomen. Dat blijkt uit cijfers en persbericht van de gemeente Den Haag. Dit jaar staan ruim 92 duizend kiezers buiten Nederland geregistreerd. Vier jaar geleden waren dat er 80 duizend.
De toename van het aantal stemmende Nederlanders buiten Nederland lijkt een structurele opleving. In vergelijking met de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 is er zelfs sprake van een verdubbeling.
“Dit laat duidelijk zien dat wij ons als Nederlanders buiten de landsgrenzen sterk verbonden voelen met het land van herkomst”, zegt SNBN-voorzitter Eelco Keij. “Tegelijkertijd zijn wij ons steeds bewuster dat beslissingen in Den Haag ook effect hebben op ons leven buiten Nederland. Problemen met onze Nederlandse bankrekeningen, regels over inreizen tijdens de coronacrisis, pensioenregelingen en de discussie rondom dubbele nationaliteit; thema’s die voor ons in het buitenland nadrukkelijk spelen, maar in Den Haag worden besloten – of soms helaas nog steeds genegeerd.”
‘Zo kunnen wij snel schakelen met Tweede Kamerleden’
Eelco Keij, voorzitter SNBN
SNBN is blij dat de banden met politieke partijen de afgelopen jaren stevig zijn aangehaald. “Onze elf bestuursleden zijn lid van negen verschillende politieke partijen. Zo kunnen wij snel schakelen met Tweede Kamerleden en medewerkers. Daarnaast werken wij hard aan een goede relatie met uitvoerende instanties zoals Unit Verkiezingen in Den Haag. Het liefst leveren we input achter de schermen. Het moet wel heel urgent zijn willen we de pers opzoeken.”
Al maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen was Stichting Nederlanders Buiten Nederland hiermee bezig, bijvoorbeeld door het organiseren van een webinar. “Allereerst om te laten weten dát je kunt stemmen vanuit het buitenland, maar ook om zoveel mogelijk te voorkomen dat je stem niet of te laat in Den Haag aankomt.”
Jan de Voogd zegt
registratie betekent niet dat men ook daadwerkelijk stemt. Dat kan pas na de verkiezingen worden vastgesteld.
Eelco zegt
Dat is correct. Het geeft ook niet aan hoeveel stemmen er door vertraging niet of te laat binnenkomen.
Twan Laan - secretaris SNBN zegt
Waarschijnlijk kan het niet precies worden vastgesteld. De briefstemmen worden allemaal geteld in een apart briefstembureau in Den Haag: van deze mensen (het leeuwendeel, dat wel) valt dus precies te zeggen hoeveel stemmen er, na het uitbrengen en posten, tijdig in Den Haag zijn aangekomen om te worden meegeteld.
Van de Nederlanders buiten Nederland die een stempas hebben aangevraagd of per volmacht stemmen, kan niet precies worden vastgesteld welk aandeel daadwerkelijk is gaan stemmen. Die stempassen, volmachten en stemmen kunnen in heel Nederland worden uitgebracht en worden niet apart geteld.
Angelique zegt
Ik ben wel benieuwd eigenlijk hoeveel stemmen er dit jaar te laat binnenkomen. Gelukkig woon ik in Duitsland en hoeft mijn stem niet zo’n lange weg af te leggen. Dat neemt echter niet weg dat ik de tijd tussen ontvangst van alle stemdocumenten en de uiterste datum dat deze in Den Haag moeten zijn erg krap vindt. En Corona maakt het er niet makkelijker op.
Nu werd vandaag bekend dat alle briefstemmen (van ouderen die per post mogen stemmen) die in de verkeerde envelop zitten toch geldig zijn. Het is dan wel appels met peren vergelijken, maar ik krijg hier toch een zuur gevoel van als ik terugdenk aan de vorige verkiezingen, waarbij de stemlijsten te laat naar de Nederlanders in het buitenland werden verstuurd, met het gevolg dat vele stemmen te laat in den Haag aankwamen en deze uiteindelijk ook door de rechter ongeldig werden verklaard.
Twan Laan - Secretaris SNBN zegt
Beste Angelique,
Het is inderdaad krap, die tijd tussen ontvangst en verkiezingsdatum. We zouden graag zien dat alle Nederlanders buiten Nederland in de gelegenheid zijn om (tijdig) te stemmen. We hebben daarbij kleine resultaten geboekt (zo kun je het stembiljet tegenwoordig per e-mail ontvangen en ben je dus alleen nog afhankelijk van de postweg naar Nederland, niet ook nog de postweg uit Nederland). Maar we zijn er nog niet.
Tot dan toe wijzen we op de mogelijkheid om per volmacht te stemmen: iemand in Nederland kan bij het uitbrengen van zijn of haar stem ook jouw stem uitbrengen. Op die manier ben je niet van de post afhankelijk. Diegene die voor jou per volmacht stemt kan dat alleen doen als hij of zij in een stembureau stemt – niet als hij of zij ook per post stemt.
Wat betreft het verkeerde-enveloppen-verhaal: natuurlijk speelt dat ook bij de stemmen die door Nederlanders vanuit het buitenland zijn uitgebracht. Het briefstembureau in Den Haag, dat “onze” stemmen telt, gaat daarbij net zo coulant te werk als wordt gedaan bij de stemmen van de in Nederland wonende ouderen.
Jonathan zegt
Helemaal eens. Ik verblijf in Belgie en vertrouw door jarenlange negatieve ervaringen de internationale post helemaal niet (zelfs niet met 3 of 4 weken tijd). Ik kies dan ook veiliger voor binnenlandse post naar de Nederlandse ambassade.
Mike zegt
Afgelopen week (21 maart) kwamen onze kerstkaarten die we op 9 december bij een postkantoor in Barcelona hadden afgegeven in Nederland aan! Normaal duurt het een week. Ben dus erg benieuwd of mijn stem in deze corona tijd op tijd in Den Haag is aangekomen. Had de oranje envelop met alles erin (op de juiste wijze) op 19 februari al verstuurd. Gelukkig wel via een ander postkantoor, maar toch. Zal aardig zijn als er een manier bestond om te verifiëren of je envelop is aangekomen.
Walter zegt
Vandaag (9 april) mijn briefstembewijs ontvangen…
Per abuis verstuurd, want gelukkig heb ik via volmacht gestemd!
https://www.linkedin.com/posts/walter-vos_briefstembewijs-overwindeslakkepost-activity-6786229348069335040-z-a7