In korte tijd heel veel nieuws. Dat is wat er de afgelopen week gebeurd is, met name de afgelopen 48 uur, met deze extra nieuwsbrief als gevolg. Kort en krachtig komen de volgende onderwerpen voorbij:
- Artikel NRC: oproep openstellen dubbele nationaliteit (verbod = schadelijk voor handel)
- Sneltesten update: beleidswijzigingen per 16 maart
- Vragen insturen: webinar IND (1 en 6 april) over remigratie & gezinshereniging
- Terugkijken: webinar NL onderwijs
- Bankzaken, initiatiefwetsvoorstel
Reacties, suggesties en donaties zijn altijd welkom: ze houden ons scherp én in de lucht! Reageren kan via info@snbn.nl of onderaan deze nieuwsbrief (niet anoniem, en enkel inhoudelijk reageren).
- Artikel NRC: oproep openstellen dubbele nationaliteit
Vandaag staat onze oproep aan de Nederlandse regering om het verbod op dubbele nationaliteit op te heffen in het NRC: deze is zowel voor ons in het buitenland schadelijk als voor de internationale economische activiteit van Nederland zelf.
Uniek: deze oproep komt mede namens 20 Nederlandse handelskamers in de wereld – een eerste keer dat een dergelijke bundeling van krachten plaatsvindt. De lijst van alle handelskamers is hier te lezen. - (!) Sneltesten update: beleidswijzigingen per 16 maart
In onze brandbrief van enkele weken geleden vroegen wij de regering om de “4 uur sneltest-verplichting” om te zetten naar ten minste “24 uur”. Afgelopen week heeft de SNBN in stilte met 3 verschillende advocatenkantoren gesproken om te kijken of we moeten doorzetten met een rechtszaak: immers die 4-uurs-eis is voor velen niet haalbaar.
Gisteravond heeft de regering laten weten de 4-uurs-eis inderdaad om te zetten naar een 24-uurs-eis. Dat is een eerste grote overwinning voor ons en de Nederlanders buiten Nederland! Daarmee is een rechtszaak voor nu van de baan, al houden we de vinger aan de pols.
Een tweede aanpassing: de sneltest was al niet nodig wanneer je PCR-/NAAT-test bij het boarden pas 12 uur oud was – dit wordt opgerekt tot 24 uur.
Tenslotte: het vlieg- en aanmeerverbod van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland wordt opgeheven (al vanaf 9 maart).
Daarnaast is er een “Quarantainewet” aangekondigd. Met die wet wordt het volgende mogelijk:
* Na aankomst in Nederland kan een verplichte quarantaine van maximaal 14 dagen gaan gelden. Niet in een hotel, mag ook ’thuis’.
* Er komen uitzonderingen voor categorieën van personen, en voor noodsituaties. Hoe precies is nog onduidelijk, daarover gaan we informeren.
* Er kan een testverplichting komen als je in Nederland anders dan per vliegtuig, boot of trein binnenkomt. Met name voor kort-grensverkeer kan dit heel belastend zijn.
Onze mening nu: Nederland blijft het strengste jongetje van de klas, met een combinatie van regels die het er niet per se duidelijker op maken. Voor diegenen die de sneltest-regels willen omzeilen bieden vliegroutes via België en Duitsland een redelijk alternatief, omdat ze daar geen sneltestplicht kennen.
We blijven benadrukkken dat we niet principeel tegen testen zijn en roepen op om alleen op reis te gaan als dat werkelijk nodig is. Maar áls het nodig is, moet reizen ook gewoon mogelijk blijven.
Let op: deze “Quarantainewet” (Wet Publieke Gezondheid) staat per vandaag open ter consultatie, maar alleen tot en met vrijdag kan input worden gegeven! Wij roepen iedereen op hierop inderdaad te reageren – invullen kan hier. - Vragen insturen: webinar IND (1 en 6 april) over remigratie & gezinshereniging
Samen met het IND en Everaert Advocaten organiseert de SNBN een webinar over remigratie & gezinshereniging.
Let op: de sprekers willen hun presentatie zo goed mogelijk aanpassen aan vragen die vantevoren zijn ingediend, en dat kan per direct via info@snbnl.nl. Vragen zijn welkom!
De (identieke) webinars zullen plaatsvinden op:
* donderdag 1 april 19.00u Nederlandse tijd
* dinsdag 6 april 11.00u Nederlandse tijd
Inschrijving voor de (zoom) webinars kan nu al via info@snbn.nl – de registratielinks zullen in de volgende nieuwsbrief verstuurd worden. - Terugkijken: webinar NL onderwijs
Met dank aan NOB, Edufax, LanguageOne, Squla en Wereldschool heeft vorige week het webinar Nederlands Onderwijs in het Buitenland plaatsgevonden. Het terugkijken van dit webinar & downloaden van de gebruikte powerpoint presentaties kan hier. - Bankzaken, initiatiefwetsvoorstel
Al jaren speelt het dossier “bankzaken” – dat velen van ons plots worden geconfronteerd met de opheffing van een bankrekening in Nederland.
Vanaf morgen zal de internetconsultatie openen over een nieuw initiatiefwetsvoorstel (D66): de Wet beschikbaarheid basisbetaalrekening Nederlanders in het buitenland. Doel is om Nederlanders buiten de EU het recht te geven een basisbetaalrekening bij een bank aan te vragen en aan te houden.
Deze wet zou veel Nederlanders in het buitenland helpen. De vraag is in hoeverre er ook een reparatie in komt te zitten voor de gedupeerden tot nu toe!
De internetconsultatie staat open en men kan nu input leveren.
6. Doneren helpt echt! Dank daarvoor! (Vanaf nu krijg je per e-mail een bewijsje wanneer je hebt gedoneerd)
Een kleine of grote donatie helpt ons echt. Dank dus aan een ieder die dit de afgelopen tijd heeft gedaan! Dit laat merken dat onze inspanning wordt gewaardeerd. En belangrijker: we kunnen daardoor blijven doorgaan met het actief opkomen voor de positie van Nederlanders buiten Nederland. Kun je ook iets missen? Online doneren kan heel gemakkelijk.
B. Lopes Cardozo zegt
Naast het verbeteren van de wirwar van regels betreffende testen en quarantaine, moet er zo snel mogelijk een vaccinatiebewijs worden ingevoerd voor iedereen die volledig gevaccineerd is. Met dit vaccinatiebewijs zouden testen en quarantaine niet meer nodig hoeven zijn. Nederland lijkt weer achter de feiten aan te sukkelen, in plaats van het voortouw te nemen aangaande vaccinatiebewijzen.
Conny Ridgway-Johnson zegt
Mijn man en ik, wonende in California, zullen gevaccineerd zijn op 25 maart. Wij willen graag naar Nederland voor een vakantie in april en mei. Moeten wij dan ook eerst getest worden of kunnen wij ons bewijs gebruiken dat wij de twee Moderna vaccines hebben gekregen?
Theo J H Tieken zegt
Ik zou er voorlopig maar van uit gaan dat je coronatesten mee moet nemen, waarschijnlijk is er ook geen vliegmaatschappij die het aan durft om zonder die bewijzen in te laten stappen.
Twan Laan - secretaris SNBN zegt
We krijgen veel vragen over de reisregels voor gevaccineerden. Op dit moment zijn de reisregels voor gevaccineerden en niet-gevaccineerden gelijk.
Of daar snel verandering in komt is koffiedik kijken. Enerzijds lijkt er steeds meer zekerheid te ontstaan over het feit dat een gevaccineerde niet of nauwelijks (over)drager van het virus is. Anderzijds zal het voorstellen van uitzonderingen voor gevaccineerden in Nederland een heftige discussie oproepen, zolang niet iedereen in de gelegenheid gevaccineerd te worden.
Martinus Ruijten zegt
Hierbij wordt even over het hoofd gezien dat vaccineren er voor veel nederlanders in ontwikkelingslanden (zoals Mozambique) er voorlopig nog niet inzit. Mozambique hoopt (!) eind volgend jaar (!) de helft van de bevolking te hebben gevaccineerd. Dus voor de hand liggende ‘oplossingen’ werken vaak niet voor iedereen.
Edwin Scheepmaker zegt
Ik heb een alternatief voorstel voor zoals U terecht zegt, deze wirwar: aangezien de risikogroepen al gevaccineerd zijn, of dit binnen een paar weken op hun eigen wens kunnen worden, zou Nederland gewoon iedereen het land moeten binnenlaten. Dat is eenduidig, onburokratisch en kost niemand iets, in tegendeel. Wie van mening is dat hij een rest-risiko loopt laat zich vaccineren, verplaatst zich met een mondkapje of blijft gewoon thuis. Op dit moment bevindt de-facto het hele land zich in een vorm van quarantaine, dat kan dan beperkt worden tot zelfquarantaine voor de mensen die zich tot de risikogroepen rekenen.
Henriette Rahusen zegt
Gaarne ook meer duidelijkheid over de test-, invlieg- en quarantaine regels voor Nederlanders (en buitenlanders) die al volledig gevaccineerd zijn.
Twan Laan - Secretaris SNBN zegt
Daar zijn op dit moment geen speciale regelingen voor. We krijgen de vraag regelmatig en zullen deze in onze reactie op het wetsontwerp voor de quarantainewet ook aan de orde stellen.
B. Lopes Cardozo zegt
Dat Nederland achter loopt met het vaccineren vergeleken bij andere landen, moet toch geen reden zijn om geen specifiek in-reis beleid te hebben voor mensen die het geluk hebben om al gevaccineerd te zijn vanwege leeftijd, beroep, of welke reden dan ook. De kans dat iemand die volledig is gevaccineerd iemand anders kan besmetten met SARS COV-2 is uiterst klein, zeker als er geen symptomen zijn. Ik stel dus voor een vaccinatie paspoort in te voeren tegelijk met een korte vragenlijst over huidige symptomen. Indien volledig gevaccineerd met het Moderna, Pfizer, Astrezenica vaccin (2 injecties zoals de studies hebben aangetoond en twee weken daarna) of het Johnson vaccin ( 1 injectie en twee weken daarna) en symptoomvrij zou in-reizen zonder verdere testen of quarantaine moeten worden toegelaten.
BKB in Frankrijk zegt
Bizar is ook de krankzinnige commercialisering van de COVID testen in Nederland ,verplicht voor reizen naar het buitenland waarvoor in Nederland 120-150 Euro gevraagd wordt. Mijn echtgenote en ik moeten komende week vanuit Frankrijk naar Nederland reizen ivm een medische ingreep. Een COVID test in Frankrijk (zoals door NL vereist vóór aankomst) is gratis.
Om terug naar Frankrijk te kunnen reizen (Frankrijk eist ook een COVID test bij binnenkomst) zijn we in Nederland tot 300 EUR kwijt !!
– Dit is volstrekte geldklopperij.
Ik hoor hier in Frankrijk van verschillende Nederlanders dat zij allerlei trucs verzinnen om onder deze absurd dure COVID tests uit te komen. 150 EURO in Nederland voor een COVID test met certificaat is ook gewoon diefstal en deze bedragen zorgt ervoor dat mensen eronderuit proberen te komen. Wat volstrekt tegen de doelstelling van COVID preventie is.
(Overigens kost in België een covid test met certificaat ca 40 EUR)
Overigens: waarom ik naar NL reis voor een medische ingreep?Door COVID ben ik het afgelopen halfjaar in Frankrijk gebleven. Ik kan hiervandaan telewerken. Dit is conform het reisadvies van de Nederlandse overheid: blijf in het buitenland indien mogelijk.
Ik heb echter een acute nekhernia opgelopen en lig al 4 maanden plat. ONVZ weigert nu mijn noodzakelijke medische ingreep hier in Frankrijk te vergoeden omdat ik volgens ONVZ te lang in het buitenland ben. Mijn argument dat ik ivm COVID en mijn gezondheid -een acute nekhernia- niet eerder kon reizen werd door ONVZ afgedaan met: “daar hebben wij niets mee te maken. U dient zich aan de polis voorwaarden te houden”. Mijn argument dat ik in mijn huidige staat niet pijnloos in een auto kan zitten werd afgedaan met: “dan zorgt u ermaar voor dat iemand uit Nederland u op komt halen”
Dus nu reis ik noodgedwongen platliggend samen met mijn echtgenote met onze auto naar Nederland voor een medische ingreep.
Dit terwijl ik een ONVZ verzekering heb met een extra optie waarbij ik dekking heb voor ziektekosten vergoedingen in de EU. (Overigens is mijn dekking volgens ONVZ weer gewoon geldig in het buitenland nadat ik één dag in Nederland geweest ben. (ONVZ polisvoorwaarden: de dekking vervalt na een onafgebroken verblijf van 180 dagen in het buitenland)
Manon1753 zegt
Net als voorgaande brievenschrijver, heb ik het overheidsadvies “reis niet onnodig” opgevolgd en ben blijven zitten waar ik zat op het moment dat de confinement in Frankrijk van kracht werd. Ik kan bevestigen dat de Fransen niet moeilijk doen over GRATIS vaccineren en GRATIS PCR tests, zelfs alsjegeen vase inwoner bent.
W.b. de hernia ingreep: de bedoeling van Europese Gezondheidskaart is om nou juist uw geval op te vangen. Mijn ervaring met Nederlandse verzekeringsmaatschappijen is dat ze maar al te graag onder de verplichting tot wederzijdse hulp proberen uit te duiken. U bent dan wel in eerste instantie aangewezen op de administratieve know how van uw Franse arts/ziekenhuis. Vraag hen om een begroting en een bevestiging van de urgentie en de onmogelijkheid cq onredelijkheid van een lange autoreis en stuur deze aan uw NL verzekering op. Kunt U wachten op hun antwoord, doe dat. Kunt u niet meer wachten, tja, ik zou mij dan gewoon in Frankrijk laten opereren en de knokpartij over de vergoeding tot later uitstellen. Maar dat is een persoonlijke keuze.
U kunt misschien ook de betreffende EU tekst binnen halen en uitdraaien voor uw Franse verzorgers:https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FR/TXT/PDF/?uri=CELEX:32003D0751&from=FR
Success.
Monika zegt
In het stuk over sneltesten lees ik niets over de uitzonderingslijst met veilige landen?
Toevallig gisteren tegengekomen, zie onderstaande link. Eerder kon ik vanuit Nieuw-Zeeland niet naar NL reizen, vanwege een hoog risico om in Dubai vast te komen zitten door de belachelijk strikte 4-uur eis.
Nu is NZ een van de als veilig aangemerkte landen.
Op de pagina wordt trouwens een “EU-reisverbod” genoemd. Betekent dat dat omzeilen via België of Duitsland niet meer kan?
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/inreizen-doorreizen-nederland-en-het-eu-inreisverbod/veilige-landen
Twan Laan - Secretaris SNBN zegt
Er zijn diverse regelingen van kracht.
Het EU-reisverbod is ingesteld door de EU-/Schengenlanden, maar geldt niet voor mensen met een paspoort van een EU- of Schengenland. Als je Nederlander bent kun je reizen ondanks dit EU-inreisverbod.
Daarnaast heeft elk land zijn test- en andere reisregels. Die van Nederland zijn vrij strikt als het gaat om het binnenkomen via Schiphol. De Nederlandse reisregels kunnen deels omzeild worden door via België, Duitsland of Frankrijk te reizen en vandaaruit verder over land te reizen: die landen hebben deels minder strikte eisen en ook de eisen voor het binnenkomen van Nederland over de landweg zijn minder streng.
wim zegt
Drie zaken die de NL overheid onmiddellijk dient te regelen:
1) Inreisbeleid voor gevaccineerden. dat zijn er inmiddels ruim 300 miljoen en daar komen dagelijks miljoenen bij. Het feit dat vaccinatie in NL niet op orde is mag geen excuus zijn voor deze lacune in het inreisbeleid.
2) Van de ruim 1 miljoen NL’s in het buitenland hebben velen niet of niet op korte termijn toegang tot vaccinatie. Op z’n minst dient het mogelijk gemaakt te worden tijdens een eventueel bezoek aan NL de prikken te halen. Dit kan eventueel tegen betaling zodat het deb staat niets hoeft te kosten.
3) Makkelijker en voordeliger maken van noodzakelijke reis testen/papieren voor niet-ingezetenen. Ik begrijp dat men de ingezetenen nog niet op vakantie wil laten gaan maar niet-ingezetenen zijn af en toe in NL en het laten testen om weer reisvaardig te zijn is veel te duur.
Wouter zegt
De Nederlandse regering is er niet voor niet ingezetenen.
Paspoorten kunnen nauwelijks verlengt worden, dubbele nationaliteit kan nauwelijks (en zelfs als je het hebt, moet je oppassen om het niet kwijt te raken).
Door corona heeft een van mijn kinderen nu geen geldig paspoort in het buitenland en de enige hulp is, hij raakt Nederlandschap niet kwijt. Kom maar een keer langs als er gereist kan worden (reis van minstens $1000,- voor alleen de aanvraag, exclusief paspoort ophalen). Want het consulaat op 1/2 uur rijden doet het niet meer.
Fokje Bosma zegt
Ik heb ongeveer hetzelfde probleem kleindochter met dubbele nationaliteit studeert als Nederlandse in universiteit A’dam nu is ze vorige zomer na verblijf bij ouders in Egypte gebleven ( study via internet) en is ook haar studenten kamer kwijt was van plan na de zomer iets nieuws te zoeken . Binnenkort moet haar paspoort vernieuwd en de ambassade hier is niet open voor vernieuwen van paspoorten. Verliest ze nu haar nationaliteit of moet ze ervoor naar Nederland reizen ( moeilijk financieel en ook moeilijk vanwege haar opkomende examens.
Twan Laan - secretaris SNBN zegt
Beste Fokje,
Je kleindochter hoeft zeker haar Nederlandse nationaliteit niet te verliezen.
– Ze verliest haar Nederlandse nationaliteit alleen als ze ten minste 10 jaar lang (1) meerderjarig is en (2) buiten de EU en de “Antillen” woont en (3) geen Nederlands paspoort of Verklaring Nederlanderschap aanvraagt & verkrijgt.
Voor het puntje (2) tellen korte onderbrekingen (korter dan een jaar) niet mee. Dus als je twee weekjes op vakantie in Nederland komt, telt de periode van 10 jaar gewoon verder.
Een Nederlands paspoort verkrijgen kan op dit moment vanuit het buitenland inderdaad erg lastig zijn. Maar een Verklaring Nederlanderschap kan volledig online worden aangevraagd bij de ambassade. En is nog goedkoper dan een paspoort ook.
cornelis donker zegt
goedemorgen
zojuist mijn vaccinatie bewijs tegen covid ontvangen in marokko
En toen de onduidelijkheid
Geldig in nederland ?
Ambassade weet het niet
met vriendelijke groet
cornelis
Tom Hoekstra zegt
Interessant dat er een webinar zal plaatsvinden over gezinshereniging. Ik kan me voorstellen dat dit een topic is voor veel nieuwkomers en vreemdelingen. Ik kan me voorstellen dat het best moeilijk kan zijn en dat je op veel wet en regelgeving stuit in Nederland.