Het lijken stille maanden maar in de aanloop naar de aankomende Tweede Kamerverkiezingen (17 maart 2021) zijn we met de SNBN achter de schermen juist extra druk. Na een zeer goed opgevallen advertentie rondom dubbele nationaliteit is de toon gezet. Bovendien – OPROEP! – zoeken we een coördinator voor de volgende actie binnenkort. Andere onderwerpen in deze nieuwsbrief zijn o.a. bankzaken, Brexit en stemmen voor de Eerste Kamer. Ondanks alle coronabeperkingen wereldwijd: alvast goede feestdagen en blijf gezond!
1. Actie(s) rondom dubbele nationaliteit & oproep coördinator nieuwe campagne
Uit de vele reacties, likes, shares en nieuwsberichten bleek al gauw dat onze pagina-grote advertentie in het NRC van 17 oktober jl. over het afpakken van paspoorten niet onopgemerkt bleef. Via de pers zoals NOS, DutchNews, BNR en Europe Street News werd deze nog breder gedeeld. Ook in de politiek, zo hebben we inmiddels begrepen, is de boodschap duidelijk overgekomen. Deze actie hadden we onmogelijk in kunnen zetten zonder de steun van al die donateurs wereldwijd – onze dank is groot!
Al eerder dit jaar waren we in stilte begonnen om verschillende politieke partijen te benaderen, met het oog op hun aankomende verkiezingsprogramma’s. Inmiddels is duidelijk dat naast D66 nu als ‘nieuwkomer’ ook PvdA openstelling van dubbele nationaliteit in het (concept)verkiezingsprogramma heeft opgenomen: “Een dubbele nationaliteit is geen teken dat je niet loyaal bent aan Nederland. Mensen die (soms gedwongen) een dubbele nationaliteit hebben lopen tegen praktische problemen aan. Die willen we wegnemen.”
Dit is prachtig nieuws en we zien graag wat er bij andere politieke partijen gebeurt. Op basis van de binnenkort te verschijnen definitieve verkiezingsprogramma’s én op basis van uitlatingen en gedragingen in de afgelopen regeerperiode zullen we zo spoedig mogelijk een stemwijzer publiceren: natuurlijk zonder enige vorm van stemadvies, maar puur een feitelijk overzicht van uitingen van verschillende partijen op die onderwerpen die voor ons in het buitenland van belang zijn, zoals onderwijs in het buitenland, consulaire zaken en dubbele nationaliteit. De kiezer, ook in het buitenland, heeft het laatste woord.
OPROEP: in verband met nóg een campagne rondom dubbele nationaliteit – details kunnen we uiteraard in deze fase niet prijsgeven – zoeken we met spoed een proactieve coördinator: iemand die de aankomende twee maanden extra tijd heeft, een aanpakker is, snel schakelt en, nou ja, goed is in internationaal coördineren! Geïnteresseerden: graag melden via info@snbn.nl !
2. Stemmen vanuit het buitenland voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021
We kunnen het niet vaak genoeg blijven benadrukken: hoe meer stemmers er vanuit het buitenland zijn, hoe meer ‘Den Haag’ naar ons gaat luisteren. De belangrijkste punten op een rij:
- Men kan zich t/m 3 februari a.s. registreren (dat is eenmalig verplicht, maar dan is men ook gelijk klaar voor toekomstige verkiezingen). Ga naar de overheidswebsite www.stemmenvanuithetbuitenland.nl voor de te volgen stappen;
- In verband met onbetrouwbare internationale posterijen – zeker nu in coronatijden – raden wij met klem aan om per volmacht te stemmen. Dit is even wat geregel voor volmachtgever en gemachtigde, maar de internationale posterijen worden er volledig mee omzeild. Beter een iets meer omslachtige maar geldige stem dan een stembiljet dat te laat in Nederland aankomt;
- Nog vragen? Kijk het webinar “Stemmen vanuit het buitenland” terug dat we samen met Unit Verkiezingen (Den Haag) hebben georganiseerd, of mail de altijd behulpzame medewerkers daar via kbn.verkiezingen@denhaag.nl.
3. Oproep NLCLUB NYC: organisatie verkiezingsdebat
The Netherland Club of New York wil graag begin 2021 een verkiezingsdebat organiseren, speciaal voor de Nederlanders in het buitenland. Omdat het in dit ‘Zoom-‘ en ‘Teams’-tijdperk toch niet uitmaakt waar men zit, willen ze dit debat graag met andere Nederlandse verenigingen organiseren. Op deze manier kan er echt een groot debat worden neergezet voor alle Nederlanders buiten Nederland.
Nederlandse verenigingen & clubs in het buitenland: benader Katherine Vos van Liempt en Veerle van Buuren Stramrood (info@nlclub.nyc) voor meer infobankzakenrmatie!
4. Bankzaken
Of het nu om sluiting van de Nederlandse bankrekening gaat wanneer je buiten de EU woont, zoals bij ABN AMRO, of een plotselinge “buitenlandtoeslag” van de ING – al geruime tijd worden Nederlanders buiten Nederland steeds meer in het nauw gedreven waar het hun Nederlandse bankrekening betreft.
D66 heeft nu de primeur door in het (concept) verkiezingsprogramma te stellen dat “Nederlanders in het buitenland te allen tijde ten minste één Nederlandse bankrekening mogen openen en behouden” – iets wat al vaker door de SNBN is gesuggereerd richting politieke partijen, op basis van bestaande praktijk in Frankrijk. We zijn benieuwd wat andere partijen hier van vinden en of ze dit ook zo willen opnemen. Natuurlijk wordt dit issue meegenomen in onze stemwijzer.
Tot slot: mocht iemand bereid willen zijn om te gaan procederen vanwege een eigen (binnenkort) gesloten bankrekening: laat het ons weten via info@snbn.nl – we gaan graag in gesprek hoe we dit kunnen ondersteunen.
5. Brexit – dubbele nationaliteit voor Nederlanders in het VK?
Het is spannend rondom de Brexit situatie – deal of no deal? In hoeverre zullen Nederlanders in het VK vanaf volgend jaar onder een extra uitzondering v.w.b. dubbele nationaliteit vallen?
De belangenorganisatie The3Million, waarmee we al eerder hebben samengewerkt, ontving in oktober een brief van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (Ankie Broekers-Knol, VVD), waar ze stelt dat “de (verblijfs)rechten van Unieburgers in het Verenigd Koninkrijk juridisch geborgd zijn“. Waar de digitale status nog een probleem kan worden, benadrukt ze dat in het VK een “onafhankelijke monitoringsautoriteit wordt opgezet”, maar dat er op dit moment “geen aanwijzingen zijn dat de afspraken uit het burgerrechtengedeelte van het terugtrekkingsakkoord niet worden nageleefd.”
Nog diezelfde maand repliceerde The3Million met de mededeling dat ze bewijs zullen gaan vergaren om het ongelijk van de staatssecretaris te aan te tonen. Wordt hoe dan ook vervolgd.
Weer veel dank voor je donatie!
Als stichting hebben we natuurlijk gewoon lopende kosten voor hete praktische zaken als websitekosten, nieuwsbriefkosten et cetera. Het is daarom geweldig dat veel van jullie zo nu en dan een kleine of grote donatie doen (in valuta naar keuze!). Daardoor kunnen wij ons werk (pro bono) ongehinderd doen. Heb jij iets over voor de Stichting Nederlanders Buiten Nederland, dan is een een donatie altijd welkom en gemakkelijk online te doen. Veel dank!
6. Studeren in Nederland & Groningse blokkades (vervolg)
In de nieuwsbrief van 14 september jl. vertelden we over een bijzonder streng controlebeleid bij de gemeente Groningen of een Nederlandse remigrant (een student in dit geval) nog wel echt Nederlander was: de bewijslast werd verschoven naar de Nederlander in kwestie. Zelfs de ouders werden gevraagd om bewijsmateriaal. Hierop zochten wij bij de gemeente Groningen om opheldering: hoe zat dat dan precies? Wanneer moet er op nationaliteit gecontroleerd worden, en hoe ver kan deze controle gaan? Waarom kan niet eerst gecontroleerd worden bij het overheidsorgaan dat het paspoort heeft verstrekt, aangezien die uitgifte ook gebaseerd is op allerlei documentatie?
De gemeente reageerde als volgt:
“Naar aanleiding van uw brief zijn we direct gaan kijken naar onze procedure. De situatie zoals u deze schetst is namelijk de standaardprocedure die wij hanteren voor Nederlanders die vanuit het buitenland komen. Mede door uw schrijven hebben wij de werkwijze nog laten verifiëren bij onze branchevereniging de Nederlandse Vereniging van Burgerzaken (NVVB). Dit is ook de reden dat onze reactie wat langer heeft doen wachten. Ook zij beamen dat dit de werkprocedure is zoals gemeenten deze hanteren. Desondanks zullen we proberen puntsgewijs te reageren of te antwoorden op de door u gestelde vragen en opmerkingen.
- Bij een inschrijving in de basisregistratie is het onze taak om de gegevens die worden opgenomen te controleren. Hieronder vallen ook de gegevens met betrekking tot de registratie van de nationaliteit.
- In de door u onder de aandacht gebrachte casus en ook bij vergelijkbare casussen is het inderdaad raadzaam om eerst contact te leggen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken om te verifiëren op welke gronden er over is gegaan tot afgifte van een Nederlands reisdocument. Hier heeft u een terecht punt. We hebben dit bij de medewerkers die betrokken zijn bij de inschrijvingen vanuit het buitenland onder de aandacht gebracht en zullen onze interne procedure hierop aanpassen.
- Wanneer betrokkene zich meldt voor inschrijving in de BRP is er ons inziens geen sprake van een individuele Nederlander in het buitenland. Conform artikel 2.38 lid 3 Wet basisregistratie personen zijn wij bevoegd deze gegevens te controleren en verifiëren.
- Wij volgen werkinstructies die staan vermeld in het zogenaamde Handboek Amsterdam (gevoed door de eerder genoemde NVVB). Wij hebben dit bij hun geverifieerd en zij geven aan dat alle gemeenten deze werkprocedures hanteren.
- Naar alle waarschijnlijkheid is er doorgevraagd op de geboortedata van de ouders om vast te stellen of er wellicht al informatie over de ouder bekend was om te voorkomen dat er onnodige informatie werd opgevraagd.“
Op basis van dit antwoord hebben we contact gezocht met de genoemde NVVB, waar we korte tijd later een goed en open gesprek mee hadden. Een vervolggesprek wordt ingepland voor begin 2021, zodat we hopelijk niet veel daarna concrete punten kunnen aandragen die voor belang zijn voor (naar Nederland terugkerende) Nederlanders in het buitenland.
7. Stemmen voor de Eerste Kamer vanuit het buitenland
Op 13 oktober jl. is het wetsvoorstel teneinde Nederlanders in het buitenland voor de Eerste Kamer te laten stemmen (namelijk via een in te stellen Kiescollege), in de Eerste Kamer aangenomen (het was al door de Tweede Kamer) en is ook inmiddels formeel gepubliceerd.
Maar: dit is niet zomaar een wijziging, maar betreft het een grondwetsherziening – hiervoor is een ‘tweede lezing‘ nodig. Kort gezegd: nog een rondje Tweede en Eerste Kamer, en dan met de verzwarende factor dat in beide Kamers het wetsvoorstel met twee derde moet worden goedgekeurd. We zijn er dus nog zeker niet, maar deze eerste stappen geven hoop – na de verkiezingen van a.s. maart kan het wetsvoorstel dan aan deze tweede ronde beginnen.
8. SNBN bestuursleden stellen zich voor: Catharina Rinzema en Onno Heerma van Voss
In een vorige nieuwsbrief zijn we begonnen met het zich voorstellen van twee bestuursleden, dat waren toen Carole Overmaat (Australië) en Twan Laan (Zwitserland).
Dit keer is het woord aan Catharina Rinzema die in België woont en lid is van de VVD, en aan Onno Heerma van Voss, onze penningmeester woonachtig in Ecuador en lid van FvD.
9. Webinars
Onze webinars worden goed bekeken, en daar willen we graag vervolg aan geven. Onlangs heeft Regionaal Vertegenwoordiger Mariëlle Voogd aangegeven de organisatie van de webinar op zich te willen nemen. Dank & welkom Mariëlle!
10. Leestips
- “Canadian expats are a valuable resource. So why isn’t the country putting them to use? (The Globe and Mail, 9 oktober 2020)
- “New Zealand’s ‘brain gain’ boost” (BBC, 6 september 2020)
- “Austrians abroad seek to overturn dual citizenship ban” (Europe Street News, 11 oktober 2020)
- “Klaar om te remigreren? Check dit stappenplan” (Valine, 17 augustus 2020)
- “Fractured Moldova’s Presidential Election Decided by European Diaspora Vote” (The Jamestown Foundation, 17 november 2020)
- “Grensarbeiders kunnen voortaan ook DigiD aanvragen” (Europa decentraal, 12 oktober 2020)
- “Mag de bank weigeren om je een bankrekening te geven? Dat gaat AFM onderzoeken” (NRC, 10 december 2020)
11. Onze steun en toeverlaat: de Regionaal Vertegenwoordigers van de SNBN
Met inmiddels ruim tachtig Regionaal Vertegenwoordigers (RV’ers) zet de wereldwijde vertakking van de SNBN zich door: zij zijn de ogen en oren van de stichting. Via deze nieuwsbrief wil het bestuur opnieuw al deze vrijwilligers, inclusief de drie RV-coördinatoren Elly, Annemieke en Marloes heel hartelijk bedanken voor hun interesse, inzet en enthousiasme! Ook dank aan nationaliteitsexperts Paul en -sinds kort voor zichzelf begonnen- Kris. Nationaliteitsvragen kunnen zoals altijd naar info@snbn.nl. Ook geïnteresseerd om het SNBN-netwerk te versterken? Stuur ons een mail!
Reageren op deze nieuwsbrief? Graag! Gebruik wel even je echte naam en emailadres (die wordt niet gepubliceerd). Wij behouden ons het recht voor om onfatsoenlijke reacties te verwijderen.
Johan Wonnink zegt
Wat betreft de bankrekeningen ben ik blij dat ABNAMRO mij er een paar jaar geleden heeft uitgeknikkerd (jammer dat het niet eerder gebeurde…)
Ik heb in de bijna 50 jaar dat ik bij de ABN nog nooit zoveel service en goed advies gehad als nu bij mijn nieuwe bank, STANDARD CHARTERED in Jersey.
Waarschijnlijk zal starks mijn pensioen en AOW een beetje lager zijn door bank charges maar dat neem ik op de koop toe.
(Het meest vervelende van ABNAMRO vond ik dat in de laatste maanden dat ik klant bij hun was ik nooit contact heb gehad met een RASECHTE Nederlander)
Matty Lupker zegt
‘RASECHTE Nederlander???’, wat zijn dat voor racistische opmerkingen. Is dit de mening van de SNBN???
John van Rhijn zegt
Rustig aan Matty. Misschien bedoelt hij het niet zo als het er staat, dus is het misschien beter om eerst even te vragen hoe hij dat wel bedoelt…toch?
Marc zegt
Nou Matty, volgens mij is dit toch echt de mening van Johan. Hoe kom je erbij dat dit de mening van SNBN zou zijn?
Eelco zegt
Dit is overduidelijk de reactie van dhr. Wonnink zelf. Wij zouden vanuit de SNBN zeker dit niet gebruiken, maar om deze opmerking weg te censureren gaat net te ver. Het feit dat we opmerkingen laten staan, wil natuurlijk niet zeggen dat de SNBN het daar dus automatisch volledig mee eens is.
Gert zegt
Dat is idd. vervelend Johan dat je niet te woord wordt gestaan door een rasechte NLer. Denk je dat je bij Standard Chartered wel door rasechte engelsen wordt geholpen? Keep dreaming! Maar jij gaat dat verschil toch niet horen dus dat maakt niet uit.
Standard Chartered verdient overigens z´n geld vooral in Afrika, Azië en Arabische landen. Dus je bent in goed gekleurd gezelschap als klant.
Jonathan zegt
bij alle rekeningen die ik heb gehad in het buitenland (SEB Estland, BNP in Belgie en Frankrijk, Deutsche in Duitsland, KBC in Belgie) was het een ramp qua kosten en/of niveau van dienstverlening. ik zou het vreselijk vinden als de ABN mij ‘buiten zou zetten’ want ik zou niet weten waar ik anders net zo goed terecht zou kunnen. zie alleen al hoe de Britten in het buitenland dadelijk behandeld gaan worden door hun Britse banken vanaf 1 januari. Ironisch genoeg zit de Europese Commissie daar nu bovenop en ook de Britse autoriteit voor financiele diensten is er mee aan de slag. Dat moet in Nederland ook gebeuren. het is te zot voor woorden dat banken klanten liever kwijt dan rijk zijn. een wetsvoorstel die dat Nederlandse banken verbiedt steun ik dan ook van harte.
John van Rhijn zegt
Mocht het zover komen dat NL-ers in het buitenland straks weer een NL rekening kunnen hebben (mijn rekening is in 2017 door de ABN beeïndigd), houd er dan rekening mee dat in de procedure wordt opgenomen dat men niet ‘in persoon’ voor de balie moet verschijnen. Er is geen mens die er de reis voor over heeft en is die nieuwe regeling tegelijk een wassen neus.
Monique Speksnyder zegt
Bij de Rabobank heb ik geen problemen, misschien kunt U daar een rekening openen?
John van Rhijn zegt
Bedankt voor het meedenken Monique. Practisch gesproken heb ik een rekening in Nederland, alleen niet op mijn naam. Mijn zoon heeft daar voor mij een rekening geopend, en mijn pensioenfonds heeft geen probleem om daar mijn pensioen op te storten. Nadeel is dat ik het saldo parallel moet bijhouden (wil hem niet telkens lastig vallen) en transacties kan ik niet zelf uitvoeren. Mocht ik een rekening op mijn naam willen, dan moet ik naar NL, wat natuurlijk een mijl op zeven zou zijn. Daarom; mocht het zo ver komen dat expats weer een NL-rekening kunnen hebben, dan iets met een videoverbinding of DIGID via de SVB, of iets dergelijks. Dat laatste is waarschijnlijk te ingewikkeld, maar ik bedoel het als voorzet. Kijken waar we uitkomen.
Leo Ris zegt
Ik heb nog steeds een bankrekening bij de Amro bank met een nederlands adres, maar woon sinds 20 jaar in de USA. De reden waarom ik die nog steeds moet aanhouden is dat ik ook pensioen uit Belgie krijg en de belgische overheid zegt geen pensioen gelden over te maken naar de US. Dat maakt het voor mij nog moeilijker.
Jacobus Johannes Droog.. zegt
Ik ben zo ontzettend kwaad wat betreft het dubbele paspoort voor ons in het V.K rijk dat het allemaal is aan genomen door het parlement en de Eerste Kamer de staatssecretaris van de VVD noch steeds denkt dat onze rechten hier goed worden verdedigt.Dat is helaas niet niet zo we hebben verschillende voor beelden war dat betreft. Deze regering is helemaal niet te vertrouwen na wat ze allemaal belooft hebben.De leiden van deze regering met voor opB.J gedraagt zich meer en meer als een Dictator en zijn volgers zijn er allemaal op uit voor hun eigen ik en wordt geen rekening gehouden met het gewone volk.Het wordt voor ons in dit land alleen maar erger en worden nu al gezien als de vijand.Hopenlijk zal de VVD er met de betreffende persoon die onze toekomst moet bepalen hierover te willen praten .wij zijn een gezin van een gemenk huwelijk Engels_ Nederlands en onze zoon is radeloos wat betreft zijn toekomst.
Johan R zegt
Maar waarom zouden Nederlanders in the UK meer rechten hebben dan Nederlanders ergens anders in de wereld ?
M. Boret zegt
Ik zou, buiten mijn Nederlandse, ook de Franse nationaliteit willen verkrijgen.
Het kabinet Rutte zegt dat in Europa ieders rechten gewaarborgd zijn. Nou in Frankrijk heb je als Fransman/vrouw echt meer rechten dan als je alleen Nederlander bent.
Als Nederlanders in Engeland hun nationaliteit kunnen behouden, en ook de Britse nationaliteit, lijkt het mij logisch dat dat dan ook voor andere landen moet gelden.
Lucienne stevens zegt
Ik woon sinds 1985 in Frankrijk en heb nooit een verschil gevoeld met een Fransman/vrouw welke rechten bedoel je, alleen dat ik niet mag stemmen bij de presidentsverkiezingen je en geen bepaalde ambtenaars functies kunt uitoefenen maar dat is in Nederland ook zo. Verder heb ik alle sociale rechten en hulp etc. identiek aan alle inwoners van Frankrijk onafhankelijk van hun nationaliteit zolang je maar netjes geregistreerd staat
Gart Adang zegt
U zult, verwacht ik, al wel meer dan vijf jaar in Frankrijk wonen. Vraagt u daar dan het zogenaamde “duurzaam verblijfsrecht” (DROIT DE SÉJOUR PERMANENT) aan. Dan heeft u zeker nagenoeg dezelfde rechten als een Fransman. Wellicht kunt u dan nog steeds niet stemmen voor de Assemblée nationale of er in gekozen woorden, maar dat was u denk ik toch al niet van plan).
Jacobus Johannes Droog.. zegt
Hi Johan R Heb u bericht en antwoord op mijn stuk gelezen maar ik denk dat u niet weet wat er hier gaande is .Nadat Engeland in de EU kwam zijn de regels hier aangepast zoals in de EU. Dus nu met het uittreden van Engeland veranderd hier alles.De reden dat wij een dubbel paspoort willen is om onze eigendommen willen beschermen wat we na vele jaren hart werken hebben opgebouwd.Als u hier niet heb gewoond en gewerkt en hoe het hier werkt moet u daar eerst een naar informeren.Dat nu met de brexit wij als vijanden worden gezien door de harde brexitriers omdat het de schuld is van ons dat er geen Accord is gesloten. Wij hebben een totale andere invalshoek om dit dubbel paspoort te willen aanvragen met alle respect voor andere Nederlanders in een ander land.
Ard zegt
Het standpunt van de Nederlandse regering dat dubbele nationaliteit in principe ongewenst is, is bekrompen en provincialistisch. De PVV is de enige grote partij die dit van harte steunt; de anderen doen er niets aan uit angst dat nog meer kiezers naar de PVV lopen.
Het noodwetje om Nederlanders in het VK voor een korte periode toe te staan de Britse nationaliteit te verkrijgen zonder de Nederlandse op te geven is een wangedrocht wat niets oplost. Iedere Nederlander zou gewoon de nationaliteit van het woonland moeten mogen aanvragen (mits dat daar mogelijk is natuurlijk) zonder zich zorgen over het Nederlanderschap te hoeven maken.
De PVV is het er vooral om te doen om 1e, 2e, 3e (en misschien nog wel meer) generatie Turken en Marokkanen dwars te zitten, maar omdat in Turkije en Marokko het opgeven van je nationaliteit erg moeilijk is heeft deze “doelgroep” weinig last van het Nederlandse beleid; Nederlandse expats daarentegen des te meer!
Ronald de Neef zegt
Al jaren probeer ik mijn vrouw als mede eigenaar te hebben op mijn ABN-Amro konto,
mijn vrouw heeft dubbele nationaliteit Iers/UK de bank heeft als argument dat zij geen
nieuwe klanten kunnen aannemen – heb dit konto sinds 1962 – in een van mijn conver-
saties zei dat wij waarschijnlijk een redelijke som geld krijgen van de verkoop van een
huis – antwoord was dat dit definitief kan helpen om haar als co- signature te krijgen.
Zoals het gezegde gaat ” Money Talks and ……… Walks !”
Edwin Scheepmaker zegt
Hallo Ronald, ik hoop voor je dat het lukt. Laat het maar weten als het zover is. Ik heb sterk de indruk (uit zeer betrouwbare bronnen) dat een groot bedrag in kontanten op zich, niet erg helpt aangezien de banken kontanten op dit moment niet goed kwijt kunnen, behalve dan tegen een negatieve rente bij de centrale bank. Met de invoering van CBDC gaat dit (bron ECB) vermoedelijk alleen maar erger worden.
Carla Gungen zegt
Afgezien van het bankprobleem, kampen mijn man en ik , als oudere expats , nog steeds met de gevolgen van het feit, dat onze vorige Nederlandse Expat ziektekostenverzekering bij het Zilveren Kruis er per 1 januari 2017 mee op is gehouden en ons naar Axa heeft over geheveld. Axa heeft het bestaan om het toen al wat hogere bedrag van €10.000 voor twee personen boven de 60 jaar, in 4 jaar tijd voor twee 65 jarigen meer dan te verdubbelen. Jongere mensen konden nog bij De Goudse terecht . Wij waren toen net te oud. Ik begrijp, dat veranderingen soms moeten worden doorgevoerd, maar het is pijnlijk, als je als oudere expat plotseling vogelvrij bent op ziektekostenverzekerings gebied, na een heel leven braaf je premies betaald te hebben aan een Nederlandse ziektekosten verzekering .De Nederlandse overheid liet dit zomaar gebeuren , en dat terwijl wij in onze jongere jaren bij Nerderlandse prive ziektekostenverzekeringen verzekerd waren , waar we naast de premie ook een vervangende AWBZ moesten betalen en een behoorlijk kwartaalbedrag aan MOOZ en POOLING moesten bijdragen. We zijn nog op zoek naar een nieuwe verzekering met een redelijke dekking. Het land ,waar wij wonen heeft geen ziektekostenverzekering naar Nederlandse maatstaven en bovendien , waren we ook net te oud voor wat er wel was.
John van Rhijn zegt
Beste Carla, Ik woon in Thailand en begon hier op z’n Nederlands (wij willen alles altijd verzekeren) ook met een ziektekostenverzekering. Je neemt het verschil met NL in het begin op de koop toe, maar als je er over na gaat denken, zie je dat je in NL qua basisverzekering in het paradijs woont. Daar is alles wat je hebt en hebt gehad verzekerd in de basisverzekering. Hier is wat je hebt of hebt gehad een reden om je voor dat deel uit te sluiten of de verzekering voor bepaalde zaken een aantal jaren uit te stellen (die kosten moet je dus alsnog zelf ophoesten), uiteraard met behoud van de totale premie!, en is alles gebonden aan een maximum vergoeding.
De premie bleek ook progressief toen ik daar nadrukkelijk (het kwam niet vanzelf) naar vroeg, en zou in de komende 10 jaar verdubbelen. Dat deed me besluiten om de verzekering te beeïndigen en het geld van de premie gewoon opzij te leggen. Dat was in 2014, en heb nu dus 6 jaar premie uitgespaard, wat natuurlijk alleen kan als je redelijk gezond bent en blijft.
Niet bedoeld als ‘moet je ook doen’, maar neem het mee in je overwegingen.
Jos Jacobs zegt
Over een NL bankrekening.
Ik woon in de USA en heb een ING bankrekening in NL. Deze bankrekening heeft een (post-)adres in NL(familielid). ING weet dat ik in de USA woon; ze kunnen dat ook zien aan mijn telefoonnummer, een USA nummer. Geen probleem.
Ook de combinatie (die je tegenwoordig nodig hebt) van op de computer werken maar ook de ING App op je telefoon moeten hebben, is geen probleem.
Alle informatie gaat via internet, de enige echte post die wordt gestuurd is van tijd tot tijd de nieuwe bankpas. Die stuurt mijn familie dan naar me. Je weet feitelijk ook wanneer dit gaat komen door de expiratie datum op je bankpas.
coco dubbelboer phoelich zegt
heel goed zou graag de franse nationaliteit willen maar wil mijn nederlanschap ook niet kwijt !
Henny Schoute Bussolati zegt
V.w.b de Rabobank: ik wilde de maandkosten verlagen (van 5 naar 1.70 euro).
Is niet mogelijk of een groter maand bedrag moet worden gestort door de pensioen
fondsen. (Gekorte) aow gaat naar huidig verblijfsland Cyprus.
Conclusie : zelfs in een verdragsland, met Mastercard voor uitsluitend noodgevallen,
is er geen keuze.
Henny Schoute Bussolati zegt
‘Verplichte’ EU verzekering. Eind 2018 verhuisd van ZO Azie naar EU verdrags(ei)land Cyprus gaan velen er vanuit dat de medische ‘zorg’ gratis is. (Gebaseerd op het oude Britse steem).
Realiteit het CAK rekent premies af met pensioenfondsen, betaal dan zelf de eigen bijdragen aan drs, ziwekenhuizen, rontgen etc. Krijg einde jaar een ‘afrekening’ van het CAK zonder specificatie.
Het blijkt dat (ik) onder EHIC niet mezelf direkt kan verzekeren op Cyprus (Gesy).
Administratieve chaos.
N.B. Het CAK inde premies/2018 voordat ik hier woonde en/of geregistreerd was,
Men weigert honderden teveel geinde premies en boete terug te betalen.
Roger van Ooijen zegt
Beste redactie,
Hoe groot schatten jullie de kans dat het vanaf 2021 mogelijk wordt voor Nederlanders, die niet tot de uitzonderingen behoren, om een tweede nationaliteit aan te nemen zonder het Nederlanderschap kwijt te raken.
20% ?
Met vriendelijke groet,
Roger
Eelco zegt
Binnenkort komen wij met een stemwijzer. Veel zal afhangen van de uitslag van de aankomende verkiezingen; het is nu nog veel te vroeg om daar een gerichte inschatting over te kunnen doen.
Roger van Ooijen zegt
Beste redactie/Eelco,
Valt er inmiddels meer te zeggen over bovenstaande vraag ?
Hartelijk dank voor al jullie inzet.
Met vriendelijke groet,
Roger
Eelco zegt
Dag Roger,
De befaamde nationaliteitsvraag (we krijgen hem vaker): dat blijft lastig inschatten. Sommige partijen blijven zich verzetten tegen het openstellen van dubbele nationaliteit, al heeft de SNBN via politieke acties een duidelijk standpunt vóór bij GroenLinks en PvdA in het verkiezingsprogramma weten te krijgen. Het zal nu afhangen van de komende formatie, waarbij waarschijnlijk meerdere partijen betrokken zullen zijn die op z’n minst sceptisch zijn.
Groet, Eelco