Nederlanders buiten Nederland kunnen stemmen voor de Tweede Kamer en voor het Europees Parlement. Maar niét voor de Eerste Kamer en dat is gek. Ook de Eerste Kamer maakt deel uit van de machinerie die wetten maakt, die invloed hebben op ons leven in het buitenland. De regering wil dit veranderen en heeft hiertoe een wetsvoorstel ingediend.
Tijdspad
Nu moet hiervoor de grondwet gewijzigd worden, en dan is de procedure extra zwaar: er zijn “twee lezingen” nodig, wat wil zeggen dat de Tweede en Eerste kamer het nú moeten goedkeuren, maar óók (en dan nog wel met 2/3 meerderheid) in de volgende samenstelling, dus na de verkiezingen van volgend jaar maart.
Eerste lezing (2020)
Afgelopen juni ging dit wetsvoorstel door de Tweede Kamer: daar werd het aangenomen. Nu, een paar maanden later, moest het ook door de Eerste Kamer. Dit debat vond gisteren plaats.
SNBN wordt genoemd
Extra mooi was dat zowel Senatoren Boris Dittrich (D66) als Henk Otten (Groep Otten) het werk van de SNBN tijdens het debat noemden en expliciet ondersteunen:
Uiteindelijk zal het wetsvoorstel met een grote meerderheid worden aangenomen (volgende week dinsdag), met in ieder geval aan de ja-zijde: VVD, CDA, D66, ChristenUnie, 50PLUS, GroenLinks, Groep Otten, SGP en OSF. Tegen waren in ieder geval: PVV, SP en de Partij voor de Dieren. Je kunt het debat teruglezen of kijken, inclusief de opvallende bijdragen van Dittrich en Otten. 50PLUS deed na het debat ook een extra bericht ter ondersteuning uit via de eigen site.
UPDATE 13 OKTOBER: het wetsvoorstel is aangenomen.
Voor: ChristenUnie, VVD, PvdA, CDA, GroenLinks, 50PLUS, OSF, D66, FVD en Fractie-Otten.
Tegen: SGP, SP, PvdD en PVV.
En hoe nu verder?
De minister is nu aan zet om de ambtenaren te vragen met een verdere en meer concrete uitwerking van het wetsvoorstel te komen, zodat dit aangevulde wetsvoorstel na de verkiezingen opnieuw in zowel Tweede als Eerste Kamer kan worden besproken. Dit zal nog een stevig debat worden, want waar de meeste partijen het op zich eens waren over de strekking van het wetsvoorstel, is het nog volstrekt onduidelijk hoe we vanuit het buitenland dan zouden kunnen stemmen, oftewel hoe zwaar onze stem zal wegen. Wordt vervolgd in 2021.
Doneren helpt ons echt! Dank hiervoor!
Een kleine of grote donatie helpt ons echt. Dank dus aan een ieder die dit de afgelopen tijd heeft gedaan! Dit laat merken dat onze inspanning wordt gewaardeerd. En belangrijker: we kunnen daardoor blijven doorgaan met het actief opkomen voor de positie van Nederlanders buiten Nederland. Kun je ook iets missen? Online doneren kan heel gemakkelijk.
Geef een reactie