Elke Nederlander in het buitenland mag straks stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen, op woensdag 17 maar 2021. Dit kan op een slimme manier, waarmee je de internationale posterijen omzeilt, zodat je zeker weet dat jouw stem niet verloren gaat. En dus niet – zoals zo vaak – zoek raakt in de posterijen. Hoe? Dat vertellen we je dit webinar, in samenwerking met Bureau Verkiezingen Den Haag.
Nog vragen? Mail naar Unit Verkiezingen in Den Haag: kbn.verkiezingen@denhaag.nl
Let op: er zit één foutje in de presentatie. Bij de belangrijke data staat een keer 7 maart vermeld, maar dat gaat om 5 maart. In onderstaande afbeelding hebben we dit gecorrigeerd:
Tom Poes zegt
Beste, de uitspraak is ZO MISLEIDEND
“Dit kan op een slimme manier HELEMAAL DIGITAAL, zodat je zeker weet dat jouw stem niet verloren gaat.”
Het blijkt dat je nog steeds je stembiljet moet insturen. De tekst en de webinar geeft de indruk dat ELECTRONISCH stemmen mogelijk is.
Eelco zegt
Beste anonieme reageerder,
Klopt: dat bemerkten we net nadat de nieuwsbrief verzonden was, en we hebben gelijk de tekst aangepast. Nu is het wél zo dat voor jou als stemmer in het buitenland alles digitaal is (want met foto’s en scannen en email is alles te versturen, zonder fysieke post), alleen niet voor de gevolmachtigde in Nederland: deze persoon krijgt nog via de Nederlandse post de fysieke kiezerspas.
Vriendelijke groet,
SNBN
Eelco zegt
Dit is de laatste opmerking van je die we gaan goedkeuren, want je bent duidelijk niet geinformeerd – in het webinar wordt duidelijk gezegd dat wanneer je voor de volmacht kiest, je de internationale posterijen kunt omzeilen.
Ed zegt
Met DigiD? Wij hadden in 2017 nog de mogelijkheid om onze Nederlandse mobiele telefoon te gebruiken in Portugal en toen, … werd de kostenberekening door providers voor roaming afgeschaft door het EU parlement. Gevolg, … de providers gingen alle abonnementen die permanent vanuit het buitenland werden gebruikt (of dat nu incidenteel was of structureel), zodanig lastig vallen dat er geen gebruik meer van kon worden gemaakt en zo ook niet van de SMS functie tenzij je een heeeeel duur abonnement afsloot voor een enkele SMS. Toen vervolgens veel overheidsdiensten eisten dat er een code binnen kwam per SMS in geval van gebruik van van de DigiD moest het telefoonnummer dus worden gewijzigd in het buitenlandse telefoonnummer, maar dat ging zomaar niet. Om dat te doen moet de hele DigiD opnieuw worden aangevraagd. Dat kan bij een Nederlandse gemeente en via de Nederlandse ambassade. Alleen onze ambassade zit in Lissabon, wat 3 uur rijden heen en 3 uur rijden terug is. Of het nu in Nederland is of bij de ambassade, in beide gevallen kunnen mijn vrouw en ik daar allebei niet komen omdat we daarvoor te grote gezondheidsproblemen hebben. Ergo, met gebruik van DigiD kunnen ik en mijn vrouw dan allebei niet stemmen tenzij we gewoon mogen inloggen met inlognaam en wachtwoord wat in toenemende mate een zeldzaamheid is en waarschijnlijk niet zal worden toegestaan. Ik ben opgelicht op Marktplaats en kon niet eens aangifte doen bij de politie omdat dit met DigiD moest en daar ik geen gebruik kon maken van inlogcode en wachtwoord en ik alleen per SMS toegang had, werd het voor mij technisch onmogelijk. Wat de nieuwe DigiD app allemaal aanvullend nog gaat vergen, ….?
Remo Tilanus zegt
Dank: mooie, heldere presentatie. Heb me gelijk geregistreerd.
Daniel zegt
Helemaal met Tom eens – er wordt misleidend gecommuniceerd, al eerder in de nieuwsmails, en nu ook hier: er is weinig slims aan, er moet meerdere keren geprint en gescand worden dus het is beslist niet “helemaal digitaal”, en/of je moet je volmacht aan iemand anders geven (dus je moet iemand in Nederland kennen en vertrouwen, en hiermee kunnen belasten, en dan hopen dat hij/zij stemt zoals je wilt).
De meest veilige manier is dus NIET de volmacht, maar naar de eigen ambassade opsturen – d.w.z. met de gewone plaatselijke post.
Tom Poes zegt
MinBZ heeft het aantal ambassades en buitenlandse posten afgeschaald. Niet elk land heeft het geluk een ambassade te hebben. Afstanden naar een ambassade kunnen groot zijn. Reizen in COVID tijd moeilijk. Opsturen naar een consulaat is niet toegestaan.
Lokale posterijen in sommige landen zijn beroerd. En met COVID al helemaal. In de VS bijvoorbeeld is de postmaster wettelijk verplicht om de uitgebrachte stem als First-Class mail te behandelen. De Nederlandse oranje enveloppe is gewone post. Dat kan dus nog steeds kwijtraken op weg naar de ambassade.
De Overheid heeft vier jaar verspeeld om ook daadwerkelijk digitaal stemmen mogelijk te maken. En nu verkeert de wereld in een situatie, waar aan vrij bewegen en post, risicos kleven.
Nog heel even wachten en we gaan onze stem beitelen in marmer en per postduif opsturen… arme duif… komt niet eens van de grond…. 🙂
Elly Aussie zegt
Dat is dus niet echt een handige manier in sommigen landen. Zelfs hier in Australia hebben we een gigantisch probleem met het verzenden van post en pakketjes. Er gaan op dit moment niet genoeg vliegtuigen dus post die ik 4000 km verder moet sturen naar ambassade doet er erg lang over. En dan nog niet te spreken van India of Brazilië. Plus de ambassade moet het ook weer doorsturen met diplomatieke post…
Theodora Besse zegt
Ik ga helemaal niet meer stemmen. Alleen al door het gezeur over die volmachten, de ingewikkeldheid ervan en over zogenaamd “digitaal” stemmen. Geef mijn portie maar aan Fikkie.
Enkele jaren geleden zou er vanuit Den Haag een proef worden gedaan met écht digitaal stemmen vanuit het buitenland. Nooit meer iets van gehoord. Toen ik een email stuurde om te vragen waar die proef bleef, kreeg ik als antwoord: “Als het zover is, hoor je ’t vanzelf.” Nooit meer iets vernomen!
En nou dit volmachtgezeik weer. Ik ben gekke Gerrit niet. Mensen blij maken met een dooie mus, meer is het niet.
Elly Aussie zegt
Jammer dat je stem verloren gaat omdat de overheid het niet echt makkelijk maakt. Daarom zijn SNBN en anders stichtingen hard nodig om hier verandering in te brengen. Aan de zijkant gaan staan en niets doen is helaas niet de oplossing om problemen aan te pakken….
Esmée zegt
Beste Theodora Besse,
Ik mijn een actualiteitenrubriek over stemmen in het buitenland voor de masteropleiding Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Zou u wellicht in een videogesprek meer willen vertellen over uw problemen binnen deze kwestie? Als u geïnteresseerd bent, zou u mij dan een e-mail willen sturen? Mijn e-mailadres is e.c.koeleman@students.uu.nl
Vriendelijke groet,
Esmée
Catharina zegt
Dat is zo , woon al 52 jaar in het buitenland !
HET IS ME NOG NOOIT GELUKT
Jullie verliezen , hopen mensen , op deze HOLLANDSE wijze !
Sterkte in de strijd
Elly Aussie zegt
De SNBN probeert hier juist verandering in te brengen dus ik weet niet wie je bedoelt met jullie? Wij in het buitenland?
Esmée zegt
Beste Catharina,
Ik maak een actualiteitenrubriek over stemmen in het buitenland voor de masteropleiding Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Zou u wellicht in een videogesprek meer willen vertellen over uw problemen binnen deze kwestie? Als u geïnteresseerd bent, zou u mij dan een e-mail willen sturen? Mijn e-mailadres is e.c.koeleman@students.uu.nl
Vriendelijke groet,
Esmée