Nederlandse ouderen buiten Nederland lopen tegen verschillende pensioenproblemen aan. Ze worden soms ‘dubbel gepakt’ of kunnen hun eigen AOW-situatie niet inzien. Ook het aanvragen en het behouden van pensioen en AOW vanuit het buitenland is lastig, o.a. door de verplichte Verklaring van in leven zijn. Ook is de recentelijke afschaffing van de heffingskorting een belangrijk punt van aandacht.
Vanuit de politiek moeten we de problematiek goed in kaart brengen en per land met oplossingen komen.
Varkonyi zegt
L.S.
Ik woon reeds 38 jaar buiten het Koninkrijk ,( inmiddels 72 jaar) En door toedoen van ‘ onze ‘ ondeskundige en onervaren nep parlement, ( en ik heb recht van spreken want ik ben ruim 35 jaar kritisch partij lid van een koalitie partij) ontvang ik slecht 38 % AOW. door de ziekelijke berekenings wijze / regeling. Hetgeen ook nog eens indruist tegen de EU richtlijn i.z.pensioenen .
Bij navraag in een Juridisch loket recentelijk in NL werd mij verteld dat uitsluitend via de advocatuur een beroep kan worden ingedient in eerste instantie bij het Centrale Raad v. Beroep te Utrecht, teneinde een zgn.Jurispudentie tegen de NL.staat ‘ uit te lokken’ door de Hoge Raad.
Bestaat de mogelijkheid om dit door uw stichting te realiseren voor het algemeen belang ?
Gilles de Wildt zegt
Verklaring van in leven zijn
Ik sla even een zijweg in. Ik begrijp dat consuls sinds kort geen verklaringen van in leven zijn meer mogen geven. Onze onvolprezen consul in de buurt van Birmingham deed dat ieder jaar graag – en voor niets. Ik heb 5 Nederlandse ouderdomsuitkeringtjes (gedeeltelijke AOW, bedrijfstakpensioentjes en kleine annuiteiten) .Gemeentehuizen en de politie doen dat hier niet, en “notary publics” vragen uiteenlopende, exorbitante bedragen. Mis ik een gemakkelijker, goedkopere mogelijkheid? Suggesties welkom.
Gilles de Wildt, Birmingham
Corrie van Amsterdam zegt
Mijn moeder kon het huis niet meer uit vanwege haar gezondheid en nam een strookje van de dagelijkse krant met de datum, tekende dit en mijn vader bracht het naar het konsulaat dat werkte voor jaren.
Viviane Overbeeke zegt
Ik ga naar het gebouw van de District Council en daar werd het formulier gratis getekend en gestempeld. Met Covid was dit een stuk lastiger want toen was het gebouw gesloten. Ik kreeg bij navraag in Nederland te horen dat ik dan maar bij de burgemeester langs moest gaan of naar het politiebureau!
joop eerhart zegt
Ik kreeg de brief eergisteren om een levensbewijs te tonen, daar ik gisteren naar Holland ging dacht ik het in den haag te doen. Helaas, eerste mogelijkheid 21 juli, dan ben ik weer terug in Montreal, kreeg wel een lijst van andere stadhuizen, heb er verschillende gebeld, westland, groningen enz, maar nergens plaats dus maar weer naar de honoraire consul in Montreal over 10 dagen.Vind het bijzonder slecht geregeld.
Nelleke Pruijs zegt
Ik heb hetzelfde probleem, kom nog nauwelijks het huis uit en ben slecht ter been, heb dit al diverse keren kenbaar gemaakt bij het SVB en ze blijven maar herinneringen sturen. Heb ze al een foto met de krant gestuurd. Hun oplossing is dat ik maar een notaris moet vragen om bij mij thuis langs te komen, wie betaalt dat? Er moet een oplossing komen!
Ron Kulik zegt
Die 38% komt overeen met 19 jaar opbouw (2%/j) vanaf uw 15-de levensjaar. U hebt dus, volgens die berekening, op 34-jarige leeftijd Nederland verlaten.
En dat klopt met wat u zelf zegt; 72-38.
Kunt u uitleggen wat SVB verkeerd doet?
Sander zegt
Beste,
Ik heb inmiddels 12 jaar bijgedragen aan de sociale zekerheid van Nederland door loon af te dragen naar de staatspot. Recent
ben ik verhuist binnen de EU. Door de korting op de AOW van 2% per niet-in-Nederland-wonend jaar zal ik over niet al te lange tijd nog maar weinig overhouden van mijn inmiddels opgebouwde AOW. Vrijwillig geld naar de staatspot blijven sturen is de enige “oplossing” om mijn opgebouwde AOW te behouden, al kan dat maar voor maximaal 10 jaar. Hier zal iets aan moeten veranderen. De vermindering van mijn zuurverdiende AOW, enkel door in het buitenland te wonen, voelt als diefstal van mijn spaar-inspanningen. Kan de stichting Nederlanders Buiten Nederland hier aandacht aan besteden?
Job Honig zegt
Dit begrijp ik niet goed. AOW wordt opgebouwd door gedurende 50 jaar premie te betalen; elk jaar aan bijdrage geeft recht op 2% van de totale AOW. Er wordt dus geen AOW afgepakt bij vertrek, er wordt domweg minder “gespaard”.
Wat mijns inziens WEL diefstal was, is dat de ingangsdatum van de bijdragen is mee-opgeschoven met de AOW leeftijd. Persoonlijk ben ik daar ongeveer 3% kwijtgeraakt, door voor mijn pensioenleeftijd te emigreren. En ja, die eerste 1,5 jaar heb ik als vakantiewerker inderdaad premie betaald. DAT is afpakken van bestaande rechten door achteraf de wet aan te passen.
Alec Balledux zegt
Neen, ook dat is geen diefstal. AOW is 1e pijler pensioen en wordt gefinancierd middels omslag. De betalers zijn niet de ontvangers. Er wordt niets gespaard en ook niets gestolen. Bij pensioenen in de zgn 2e pijler wordt er wel gespaard en als dan het pensioen wordt uitgesteld of vervroegd gaat het omhoog c.q. omlaag met ca 6% per jaar.
M. Boret zegt
Het mag misschien wettelijk geen diefstal zijn, want AOW is een omslagstelsel.
Bij de verhoging entreeleeftijd van 15 naar 17 jaar, is de wetgever er van uit gegaan dat 17-67 100% AOW geeft.
Het argument van de overheid dat je maar niet naar het buitenland had moeten gaan is flauw en kul.
Ik heb AOW premie betaald van 15-17 jaar, maar wordt door vertrek naar het buitenland met 2 jaar (dus 4%) gekort.
Het voelt hoe dan ook onrechtvaardig aan.
Anneke Jebbink zegt
Beste, we hebben 18 jaar in Frankrijk gewoond. Mijn man sinds zijn pensionering. We zijn nu terug in Nederland en nu blijkt dat hij beduidend minder aan sociale lasten moet betalen en ook dat onze sue, waar inhoudingen op zijn gedaan, hier hoger uitkomt dan toen wij in Frankrijk woonden. Ik heb de jaren dat ik in Frankrijk woonde mijn aow bijbetaald. Heel vreemd.
Ruud Haring zegt
Positieve ervaring: Ik nader de pensioen-gerechtigde leeftijd.
In 1984 naar de VS ge-emigreerd. Toendertijd bestonden Burger Service Nummer / persoonsnummer en DigiD nog niet. Dus ik heb die nummers tot nog toe nooit nodig gehad, en nooit gekregen — bv ook niet met verlenging van mijn NL paspoort.
Contact gezocht met Sociale VerzekeringsBank: http://www.svb.nl — onderaan de web pagina: Service -> Contact. Ingevuld met een eerste verzoek om advies.
Binnen 48 uur een 1e reactie met uitgebreide uitleg hoe AOW aan te vragen via de Amerikaanse Social Security Administration(SSA), links naar relevante SSA documenten, telefoonnummer ABP, etc. De SVB medewerker startte toen een “private chat” via zm.kpnzorg.nl, waarin verdere vragen/antwoorden. SVB heeft nu een dossier voor mij aangemaakt om van hun kant de coordinatie met SSA te kunnen doen. Ik kan de eigenlijke aanvraag pas volgend jaar doen, dus wordt vervolgd.
Met die aanvraag zal SVB dan kennelijk ook de registratie niet ingezetenen doen (RNI) en een BSN en DigiD verzorgen… dus word ik toch nog officieel 🙂 .
Tot zover ben ik onder de indruk van de behulpzaamheid en competentie van de SVB!
Elzard Sikkema zegt
Ruud, met mij precies zo verlopen. In 1976 naar de VS. inderdaad de SVB was erg behulpzaam. SSA niet zo. Het duurde meer dan een jaar om de papieren rond te krijgen. SSA verliest ze. Ik vaak naar het SSA kantoor voor info. Zo vroeg mogelijk aanvragen denk ik. Ik ontvang het al 4 jaar nu. Elk jaar even bewijzen dat je nog leeft. DigiD heb ik nooit gekregen.
Jasper zegt
Ruud,
Ik heb nog veel jaren te gaan voor mijn pension, maar sinds ik 20 jaar geleden naar de VS ben verhuisd ben ik benieuwd of het ontvangen van de Nederlands AOW de Amerikaanse social security betaling verminderd.
Ik heb als het goed is recht op 20% AOW omdat dat gebaseerd is op het aantal jaren in Nederland tussen 15 en 65 jaar, maar als ik blijf werken in de VS krijg ik 100% social security omdat dat gebaseerd is op de 30 jaar belasting bijdrage. Aangezien social security meer uitkeert dan AOW, hoop ik niet dat ik straks 80% social security en 20% AOW krijg.
Wat is uw ervaring. Worden AOW and social security bij elkaar opgeteld of wordt het wordt het percentage AOW in mindering gebracht bij de social security?
Bedankt,
Jasper
Art Hin zegt
Geen korting (windfall elimination provision – WEP) van USA Social Security door AOW. Dit is volgens SSA POMS handboek. (https://secure.ssa.gov/apps10/poms.nsf/lnx/0201701320). Dit is (voor zover als ik het begrijp) omdat de NL AOW niet is gebaseerd op inhouding op inkomsten.
Nederlandse bedrijfspensioenen (bv ABP), welke wel op basis van inhouding op inkomsten zijn, zouden dan dus wel tot een WEP korting op de Amerikaanse Social Security.
De hoogte van de WEP korting op de USA Social Security is afhankelijk van het aantal jaren dat er significant USA inkomen is geregistreerd. Er is een tabel die aangeeft wat significant inkomen is (http://www.socialsecurity.gov/retire2/wep-chart.htm#earn).
De korting wordt ingehouden via de 1st ‘schijf’ in de USA social security berekening (er zijn 2 buigpunten en 3 schijven). Er wordt 50% gekort op de eerste schijf bij minder dan 20 jaar significant inkomen (ipv 90% krijg je slechts 40% van de eerste schijf). De korting is 0% bij 30 jaar of meer jaren significant inkomen. Dus elk jaar langer dan 20 reduceert de korting met 5%. De korting is echter nooit meer dan 50% van de waarde van het nederlandse pensioen.
Dit alles is op basis van napluizen van de regels en voorbeelden die ik kon vinden. Ik krijg op dit moment nog geen NL AOW en USA SS.
Art Hin zegt
Oops. ‘Substantial earnings’ link in eerder email was fout. De correcte link naar tabel is: https://www.ssa.gov/OACT/COLA/yoc.html
Art Hin zegt
En nu is mijn antwoord niet meer zichtbaar…. raar hoor.
In het kort
– geen korting van USA Social Security door NL AOW
– wel korting van USA Social Security door NL pensioenen (bv ABP of ander bedrijfspension).
– Korting is 50% op eerste schijf van USA SS (voor 20 jaar of minder significant USA inkomen. Voor elk EXTRA jaar significant USA inkomen is de korting 5% lager. Dus 0% korting bij meer dan 30 jaar USA inkomen.)
– maar EXTRA regel is dat de USA korting nooit meer is dan 50% van het NL pensioen.
Art Hin zegt
De USA SS korting op NL pensioen heet de ‘Windfall Elimination Provision (WEP)’. Zie deze link voor uitleg WEP op USA SSA site:
https://www.ssa.gov/policy/docs/program-explainers/windfall-elimination-provision.html
Art Hin zegt
Geen WEP korting USA SS door NL AOW op basis van deze link:
https://secure.ssa.gov/apps10/poms.nsf/lnx/0201701320
Tom van Dordrecht zegt
Hoi, ben jij Anneke Jebbink die op Rozenburg zat?
Fred Beljaars zegt
Ik heb dezelfde vraag als Jasper. Wie kan deze beantwoorden?
Bedankt
Fred
Art Hin zegt
Zie antwoord bij Jasper.
Gerla de Boer zegt
Heeft iemand ervaring met een zelf opgebouwd pensioen over te zetten naar een fonds in Engeland. Ik stuit op allerlei problemen. Het lijkt erop dat de Nederlandse regering wil dat in in Nederland belasting betaal, maar volgens the overkomst met Europa hoeft dat niet.
Ik hoor graag van jullie.
Gerla
Ron Kulik zegt
De pensioenpremie die u tijdens uw werkzame leven in Nederland betaalde, werd onbelast gespaard.
Dus is het niet vreemd dat de Nederlandse belastingdienst, bij uitkering van dit “uitgestelde salaris” alsnog de inkomstenbelasting wil heffen.
Slechter zou het zijn geweest als ze de pensioeninleg meteen zouden belasten. Dan zou u uiteindelijk (veel) meer belasting betalen.
dirk van leeuwen zegt
M.b.t. Nederlandse uitkeringen in de VS
Op “staatspensioenen” (AOW, ABP) mag Nederland de inhoudingen doen. Op private pensioenen (zoals b.v. PFWZ . e.d.) mag Nederland geen inhoudingen doen. Valt vaak wat voordeliger uit in de VS, varieert wrsch echter van staat tot staat, afhankelijk of pensioenen belast worden met state income tax
Lammert de Haan, fiscalist (gespecialiceerd in internationaal belastingrecht en sociale verzekeringen) zegt
Wees voorzichtig met het kwalificeren van een ABP-pensioen als “overheidspensioen” (verkregen vanuit een overheidsdienstbetrekking).
Het ABP keert evenveel private als publieke pensioenen uit.
Denk voor wat betreft de eerste categorie aan leerkrachten binnen het bijzonder onderwijs en veel zorgmedewerkers. Zij hebben bij het ABP een privaatrechtelijk pensioen opgebouwd, wat na emigratie meestal niet belast is in Nederland.
Anna C M Lee zegt
Ik wordt in januari 2024 67 jaar en ben dan officieel op pensioengerechtigde leeftijd.
Ik ben op 2 mei 1981 met mijn Nederlandse man (helaas in 1999 overleden) naar Australie geemigreerd.
Ik heb in Nederland full time gewerkt vanaf oktober 1974 tot en met april 1981 en altijd netjes mij belastingen betaald.
Hoe zit het met het AOW? Ik heb net een aanvraag gedaan voor het Australische Aged Pensioen (ik heb de Australische nationaliteit, moest mijn Nederlanderschap afstaan). Heb ik ook recht op een beetje Nederlands pension? En zoja, wordt dat bedrag(je) dan van het Australische pension afgetrokken?
Wie weet hier antwoord op?
Jack Klaassen zegt
Hi Anna, ik word ook in jan 2024 67. Ik woon sinds 1999 in australia en heb hier een “super”” opgebouwd. Ik kreeg vanuit nederland een kleine uvw uitkering. In sept 2023 kreeg ik van hun te horen dat dit stop op mijn 66 + 9mnd en dat dit dan overgenomen wordt door aow. Heb alle gegevens hiervoor via Centrelink doorgegeven (werk in nl, werkgevers). Deze gegevens gaan via Centrelink naar nl. Centrelink is erg cooperaat. Wij krijgen geen aussie pensioen omdat gerelateerd is aan ” assets”. Het is alleen erg moeilijk om aanvullend pensioen in NL te vinden omdat pensioen verzekeringen een digipas vereisen die wij niet hebben.
Veel geluk bij aanvragen (billen bloot) maar haalbaar.
Ron Kulik zegt
U heeft dus van uw 17-de tot uw 24-ste in Nederland per jaar 2% opgebouwd. Dat is dus 14%. En omdat u alleenstaand bent (wat u wellicht moet aantonen) krijgt u dan, vanaf het moment dat u AOW-gerechtigd bent, (ik denk vanaf november 2023), per jaar 14% van € 1.541,53
(Afhankelijk van het belastingverdrag tussen Australië en Nederland kan het zijn dat er nog loonheffing, dat is € 293,42 over het volle brutobedrag; dus zal ongeveer 14% daarvan van uw brutouitkering) wordt afgetrokken.
Neem contact op met http://www.svb.nl.
Guy Jerome zegt
Ik heb een aantal jaren AOW premie betaald en heb daardoor recht op een uitkering. Op de SVB site staan twee uitkeringsbedragen, voor alleenstaanden en samenwonenden. Ik woon in het buitenland en mijn buitenlandse partner heeft geen recht op AOW. Welk uitkeringsbedrag zou dan van toepassing zijn?
Frank Sanders zegt
Weet iemand of er een maximale korting is voor AOW?
“Wanneer u in het buitenland werkt, bijvoorbeeld doordat u emigreert, bent u
niet meer verzekerd voor de AOW. Voor ieder jaar dat u niet verzekerd bent,
wordt uw AOW met 2% gekort. “