Na het eerste debat van twee weken geleden over het ‘Brexit-noodwetsvoorstel’ (dat nogal verbazingwekkend verliep door de tirade van het CDA tegen dubbele nationaliteit) zal dinsdag 29 oktober om 20.45u NLe tijd in de Tweede Kamer het vervolg op dit debat plaats vinden. Tijdens dit debat zullen regering en initiatiefnemers van het wetsvoorstel antwoorden geven op de vragen die eerder gesteld zijn.
Ook al lijkt het er op dat een Hard Brexit voorlopig van de baan is, het is nog steeds zeer mogelijk en daarmee blijft dit debat relevant. De belangenorganisatie The3Million heeft deze maand dit overzicht gemaakt van de problemen waar EU-burgers in het VK tegenaan gaan lopen bij een Brexit, zowel bij een no-deal als met een deal. Dit overzicht is gedeeld met verschillende parlementariërs.
–> Dit debat is live te volgen via NPO Politiek of via de app Debat Direct.
Dit is natuurlijk een gekke Brexit-maand, ook wat betreft nieuwsbrieven en updates. Volgende maand komt er weer een ‘gewone’ nieuwsbrief, want er is ook veel ander nieuws te delen!
Wil jij onze strijd voor Nederlanders ondersteunen met een donatie? De bestuursleden werken vrijwillig, maar we hebben uiteraard wel kosten voor praktische zaken. Doneren kan hier online.
Ter achtergrond:
Dit wetsvoorstel maakt in bepaalde gevallen dubbele nationaliteit mogelijk voor Nederlandse getroffenen in het Verenigd Koninkrijk. Dit noodwetsvoorstel is een initiatief van D66, gesteund door VVD, PvdA, GroenLinks en 50PLUS.
Let op (1): de wet is gekoppeld aan een Harde Brexit (no deal). Geen Brexit, geen speciale wet. Dat is dus jammer. Vooral omdat er reeds getroffenen zijn. Bovendien zijn eerdere voorzieningen voor de Britten die in Nederland wonen, uit het wetsvoorstel verdwenen.
Een positieve verandering is dat de termijn van deze noodwet nu voor achttien maanden geldt na Brexit, in plaats van de eerder aangekondigde zes maanden. Dat geeft diegene op een Settled Status route de benodigde ruimte. Sommige mensen zijn verward en denken dat men binnen de zes/achtien maanden de Britse nationaliteit moet krijgen om te voldoen aan de uitzondering. Dit is incorrect, het gaat erom dat de aanvraag tot Britse naturalisatie binnen de periode gedaan is.
Let op (2): het wetsvoorstel moet zowel door de Tweede Kamer als de Eerste Kamer aangenomen worden, en geldt dus alleen in het geval van een Harde Brexit.
Let op (3): dit wetsvoorstel is slechts een tijdelijke uitzondering – kijk dus goed naar de voorwaarden, en vraag na bij ambassade of consulaat. Na afloop van de genoemde achttien maanden is het niet meer mogelijk om op basis van deze wet dubbele nationaliteit te krijgen.
Terugkrijgen van Nederlandse nationaliteit: optie
Tot slot: in het geval dat de Nederlandse nationaliteit onvrijwillig verloren is (door Brexit of een andere reden), dan staat in principe de route open om deze terug te krijgen via de zogenaamde optie-route. Bekijk voor de uitleg deze link van het IND waar dit staat uitgelegd.
Op zich is de optie-route zelf een gemakkelijke procedure. MAAR: deze route kan enkel worden gevolgd als men (weer) minimaal één jaar in Nederland woonachtig is. Voor oud-Nederlanders wringt nu juist hier de schoen. Want hoe kun je nu legaal weer in Nederland gaan wonen als oud-Nederlander? Dat is een discussie apart: voor hier volstaat het te zeggen dat deze noodwet een uitzondering maakt en dat je als getroffen Brexit-Nederlander in het VK ook vanuit het VK zelf de optieprocedure kunt inzetten (je moet dan wel aan verschillende voorwaarden voldoen; zie onderaan dit blog van Regionaal Vertegenwoordiger Kris von Habsburg).
[mc4wp_form id=”111″]
EllySpillekom zegt
Het wordt er allemaal niet makkelijker op voor de Nederlanders in GB die met dit probleem kampen. Het is zo een ingewikkelde materie dat er veel mensen ws door de bomen het bos niet meer zien. Nu maar hopen dat aan die onzekerheid gauw een eind komt. Die hele Brexit is de groots mogelijke onzin vind ik persoonlijk. Churchill zou zich in zijn graf omdraaien … sterkte alle Nederlanders in GB
Nicole zegt
Het wegnemen van de rechten van EU nationals wat betreft het managen of bezitten van eigen onderneming, dan wel andere services als eigen ondernemer, is het voorstel wat op dit moment door het Britse Parlement bediscussieerd wordt. Dit zal vele Nederlandse ondernemers in de VK onderuit kunnen halen. Het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel rechten er weggenomen worden. Maar de rechtsongelijkheid is tenminste kwetsend en discriminerend. Dit geeft aan hoe belangrijk de dubbele nationaliteit is voor ondernemers in de VK om te overleven !!! Alsjeblieft neem dit mee in de discussies met het Nederlandse parlement. Lees hier op info van de Brexit commissie. https://publiclawproject.org.uk/latest/freedom-of-establishment-regulations-briefing/?fbclid=IwAR0w0gekzvqYNYB-ixh32eGA0eaW66W7FLqpPtC7OkqX5JgPe7K0t9kg3GA
mattijs zegt
Ik zou het prettig vinden als de discussie zich ook ontfermd over Nederlanders buiten de Brexit situatie. Ik woon in Sydney waar ik een koop appartement heb en een leven, maar ik heb ook nog een band met Nederland en Europa. Als Australian Resident moet ik aan bepaalde regels voldoen om zonder problemen mijn leven te hervatten mocht ik een tijd terug naar Nederland gaan.
Dat vind ik eigenlijk onzin en het liefst heb ik een dubbel paspoort zodat ik niet de dagen hoef te tellen dat ik in het ene land woon zodat ik niet het recht verlies om terug te keren.
Als ik woon in een land schrijf ik mij in en betaal belasting en gebruik de voorzieningen. Als ik er niet sta ingeschreven dan niet, ik zie niet echt een probleem daar. Daarnaast kan dit in geheel Europa wel op een paar uitzonderingen na.
Wij reizende Nederlanders zijn wereld burgers en we verhogen kans op handel door de link met Nederland te onderhouden. Ik denk dat dit gestimuleerd moet worden.
Tot slot, onze dubbele nationaliteit staat los van niet Geboren Nederlanders die al een andere nationaliteit hebben en Nederlander willen worden. Wij zijn Nederlanders die ons Nederlanderschap niet willen verliezen.
Peter Pemmelaar zegt
Het behouden van de Nederlandse nationaliteit behoort een geboorterecht te zijn dat nóóit kan worden afgenomen.
Gart Adang zegt
Een mogelijkheid voor gehuwden of geregistreerde partners om (uiteindelijke) beiden het Nederlanderschap te kunnen behouden is wat omslachtig maar beslist effectief.
Te nemen stappen.
1. de man krijgt op eigen verzoek de nationaliteit van zijn huidige woonland en verliest daardoor automatisch het Nederlanderschap.
2. pas aansluitend (dus niet gelijktijdig!) vraagt zijn vrouw de nationaliteit van datzelfde land. De vrouw behoudt het Nederlanderschap omdat zij op dat moment gehuwd is met een man van die andere nationaliteit.
3. Vervolgens naturaliseert de man tot Nederlander (dat kan in principe nog steeds vanuit het buitenland) en behoudt op zijn beurt de NL nationaliteit omdat hij gehuwd is met een Nederlandse.
Zijn NL naturalisatieverzoek kan meteen worden ingediend als het huwelijk of geregistreerd partnerschap drie jaar heeft geduurd. Wat vaak al het geval zal zijn.
Houd in de gaten dat het bij dat andere land natuurlijk wel moet gaan om een land dat dubbele nationaliteit toestaat en dus met name geen automatisch verlies kent.
De rollen van man en vrouw in bovenstaande kunnen uiteraard worden omgedraaid.
Patrick Kwinten zegt
Ik wil een dubbele nationaliteit om momenteel niet gehinderd te worden in mijn rechten in het buitenland maar straks in mijn pensioen terug te kunnen keren naar NL zonder veel ellende (ik neem pensioengeld mee) en ik ben dus ellende volgens cea?