Op woensdag 12 juni vond op uitnodiging van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een eerste overleg plaats tussen verschillende overheidsdiensten en (externe) stakeholders, in concreto Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN), Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS), Stichting Goed en de Vereniging Belangenbehartiging voor Nederlands Gepensioneerden in het Buitenland (VBNGB).
Tijdens de vergadering kwamen achtereenvolgens aan bod: tweetrapsverificatie DigiD (al ingevoerd bij UWV, andere diensten zullen volgen), consulaire ondersteuning bij paspoortvernieuwing, aanvraag en verlenging van rijbewijzen, en – als meer overkoepelend thema – het daadwerkelijk kunnen vaststellen van iemands identiteit in het buitenland.
De conclusie van deze brainstormsessie kan niet anders dan positief zijn. Voor ons is duidelijk dat de overheid zich zeer bewust is van bestaande en aankomende obstakels, en ze zoeken actief de verbinding zowel binnen als buiten andere overheidsdiensten. Alle externe stakeholders werden meegenomen in hun denkproces en gevraagd om input en kritiek. Kortom, een eerlijke open houding van alle kanten. Bovendien zal de overheid ons voortaan waar mogelijk tippen over in te zetten acties, zodat we die kunnen helpen uitzetten en onze achterban – jij dus – eerder geïnformeerd is.
Natuurlijk zijn de problemen niet morgen opgelost, maar we zijn van achteruitgang en stilstand duidelijk op weg naar vooruitgang gegaan. Wij hopen dat dit overleg een standaard jaarlijks overleg wordt, met tussentijdse kleinere meetings op deelonderwerpen.
Als zelfstandige belangenorganisatie blijft de SNBN natuurlijk kritisch. Wij bieden hulp aan, denken mee, maar zullen niet nalaten om de publiciteit op te zoeken wanneer dat nodig is en op tekortkomingen te blijven wijzen.
Daarvoor hebben wij van jou nodig:
1) Continue input: vragen, opmerkingen – alles is welkom. Gebruik hiervoor ook zeker ons netwerk van Regionaal Vertegenwoordigers.
2) Donaties! Hoe klein ook – om kleine lopende kosten te kunnen dragen en grote gewenste campagnes uit te kunnen voeren voor de Nederlanders buiten Nederland hebben we nu eenmaal financiën nodig. Je kunt hier doneren via onze tijdelijke Raborekening (totdat onze officiële rekening werkt. Stuur daarvoor alsjeblieft een mailtje naar info@snbn.nl.
Dank voor het lezen! Je kunt ons ook volgen via Facebook, Twitter & LinkedIn!
Frank Versteegen zegt
l.s. Ik lees niets over het behouden van de Nederlandse nationaliteit en het Nederlandse paspoort bij het adopteren van een andere nationaliteit. Is dat ook besproken?
Paul zegt
Ik vind het als buitenlander vervelend dat ik DigiD niet kan gebruiken. Zo moet ik mijn studieschuld in te zien of beslissingen aangaande terugbetaling uitgaan van brieven die ik al dan niet ontvang in het buitenland, of ik moet het navragen per e-mail. Geen ramp, maar ik bespaar liever het papier, de post en de energie van de DUO-medewerker door het zelf online te checken.
Ik heb het nu niet nagekeken, maar ik begreep ooit als ik het beter geregeld had voor mijn emigratie, dat ik DigiD nu nog wel had kunnen gebruiken. Dat vind ik wat krom, maar dat zou mijn groep wel nog kleiner maken en mogelijk is het de moeite niet waard op te lossen gezien de mogelijkheden als e-mail of bellen.
Paul zegt
(Nederlander in het buitenland, niet buitenlander haha)
Elly Spillekom zegt
Goed dat er een stap vooruit is en er eindelijk wat beweging inzit. Erkenning is de eerste beweging vooruit. Hoop dat het vanaf hier alleen maar beter kan worden!
Anton zegt
Ik heb dezelfde vraag als Frank, enig nieuws over het wetsvoorstel wat Q1 2019 (31-Mar-2019) ingediend zou worden?
Daniel zegt
@Paul. Also her
T goes is kun je de DigID aanvragen, zie: https://www.digid.nl/nl/vraag-en-antwoord/ik-woon-in-het-buitenland-hoe-kan-ik-een-digid-aanvragen/
Echter je moet wel persoonlijk bij een consulaat of ambassade langs gaan.
Eelco Keij, voorzitter SNBN zegt
Over wetsvoorstel nationaliteit is niet gesproken: daar gaat BZ niet over (Justitie wel). Er is nogal wat gebeurd de afgelopen tijd: de zaak Tjebbes en nu recentelijk een nieuwe staatssecretaris. Binnenkort volgt een update!
Groeten,
Eelco (Vz)
Jack zegt
@daniel
Maar je kunt geen digiID aanvragen als je geen BSN hebt
Shulamith Barbe-Hen zegt
Het grootste struikelblok bij het aanvragen van DiGiD en verlengen van paspoorten is de reis naar een ambassade / consulaat en daarmee samenhangende kosten. Het zou online moeten kunnen. Of via “Go To Meeting”, Skype, of ander video systeem. In de USA kost het ons een vliegreis naar and van Miami, overnachting, etc. Je zal dat met 4 personen moeten doen….
Een ander probleem is contact met pensioen bedrijven: ook al geeft je netjes adres wijzigingen door, je krijgt nooit een jaar overzicht. Het is onduidelijk of je nog in een bestand zit na zoveel jaren. Daar zou ook een veel laagdrempeliger toegang and contact voor moeten zijn; geld waar je jarenlang hard voor gewerkt hebt voordat je emigreerde.
Peter Teuben zegt
Het was frappant dat door mijn moeders’ overlijiden het opeens wel mogelijk was vanuit de VS een BSN and DigID te verkrijgen. Het DigID was belabbers, een geheim nummer, moest een SMS krijgen, en die ergens invoeren, een soort van 3FA. Het ergste is dat ik nu niet meer kan inloggen, dus zal het over moeten doen. Eigen schuld, het papiertje met het password ligt “ergens” in dit huis.
J.G van der Ploeg zegt
Wat ik mis is dat ik niets lees over visum aanvragen.
Betteco Geevers zegt
Ik hoop dat we binnenkort niet meer helemaal naar Sydney hoeven voor een nieuw paspoort. Is voor ons vanuit Perth (West Australië) ruim 4 uur vliegen! Niet echt fijn op z’n zachtst gezegd, ook moet je er dan natuurlijk overnachten, een lang en duur gebeuren dus.
Henny Schoute Bussolati zegt
Sinds mijn 18e rijbewijzen gehad (NLD, USA, Fiji), werd mijn NLDse in het buitenland niet vernieuwd. Ik kreeg een dikke envelop met administratief-bureaucratische ‘verzoeken’ zoals medsch onderzoek, afspraak maken op ambassade e.d. Hoge en onnodige kosten. Ik gaf een machtiging aan ‘Veendam’ en mijn Rabo werd met 43 euro belast zonder dat er een nieuw rijbewijs kwam. ‘Veendam’ legde uit dat het dit
bedrag rekende voor ‘administratieve kosten’. Met een enorme rij ervaring (scooters,
personenautos, formule 1, militaire en politie auto’s) nu zonder rijbewijs (inmiddels in een EU land) en daardoor letterlijk en figuuurlijk gehandicapped. De zoveelste dure NLDse truuk.
primatroep zegt
het klinkt een beetje achterlijk, maar mijn broer zat soms in West Samoa en na het verlies van zijn portemonnaie (vermoedelijk weggespoeld, erg intelligent maar niet zo handig) gaf een employee van het hotel hem advies om er een bij de hoteldesk aan te vragen. gevraagd en gekregen..
iedere 6 jaar krijgt hij automatisch een nieuw West Samoaans rijbewijs toegestuurd. gratis.
Schijnbaar is dat in de Pacific normaal voor de Pacific Islanders.
ideetje voor de volgende reisbestemming?
Diffeomorfisme zegt
Kan de Nederlandse rijbewijs verlengd worden ook als ik in het buitenland woon? Gaat het ook via de ambassade? Daar wil ik graag meer over weten.
Hier is het niet verplicht de NL rijbewijs in te ruilen voor de lokale en ik wou _heel_ graag vermijden met die van hier in Europa rond te moeten rijden, en wil _heel_ graag de Nederlandse behouden.
( ik heb een DigiD account sinds 2010 en ik kon haar behouden door een keer in 18 maanden in te loggen op een overheidsdienst. )
Yolanda kok zegt
Ik hoop dat er echt iets gedaan kan worden aan het enorme probleem van rijbewijzen aanvragen cq omruilen in Frankrijk . De “wachttijd”momenteel is een dik jaar!!!
Paul Nix zegt
Hallo,
Ik had een DiDig met sms bevestiging totdat mijn telefoon nummer werd geblokt omdat ik het al meer dan 3 maanden niet had gebruikt. Een nieuw telefoon nummer invoeren kon niet daarvoor moet je de hele procedure opnieuw doen in Den Haag. (wat een onzin)
Ik lees regelmatig over alle gesprekken met de overheid maar weinig concrete resultaten. Zouy goed zijn als hier wat meer snelheid in komt.
Ik wil best een steentje bijdrage maar niet op tijdelijke prive nummers. Zorg dat jullie een officieel rekening nummer hebben.
Joost Heymeijer zegt
Ik besloot 15 jaar geleden Australier te worden. Ik woonde er al 12 jaar en dacht niet ooit naar NL terug te komen. Mijn vrouw is ( nog steeds ) Nederlandse, maar heeft ook een Aussie paspoort. ( dat mag ) mijn kinderen hebben ook beide paspoorten. ( dat mag )
Maar ik mag geen 2 paspoorten… dat is toch raar?
Ik woon inmiddels in Dubai en de kans is groot dat er een aantal jaren in NL zit aan te komen.
Twan Laan (secretaris SNBN) zegt
We spraken met ambtenaren van diverse ministeries. Die kunnen meestal weinig aan bestaande wetgeving veranderen – hooguit een signaal “hier knelt het” of “hier werkt de wet niet goed” afgeven aan hun politieke leiding. Vandaar dat zaken als nationaliteitsrecht niet aan de orde zijn gekomen. Dat doen we via andere, politieke kanalen.
De problemen bij het omwisselen van een rijbewijs in Frankrijk zijn bekend bij de Nederlandse Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) en via diverse kanalen (ambtelijk, politiek en diplomatiek) is “Frankrijk” aangespoord om wat te ondernemen. Maar ook hier: RDW moet binnen bestaande regels opereren.
Iptamenos zegt
Goed bezig! Een procedure voor het verkrijgen van een BSN (wat een voorwaarde is voor het verkrijgen van een DigiD) is ook in mijn ogen cruciaal. Hopelijk pakken jullie en de andere stakeholders dit op.
Twan Laan (secretaris SNBN) zegt
Diffeomorfisme: als je binnen de EU of de EVA (IJsland, Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen) woont, moet je je rijbewijs in je woonland omwisselen voor een exemplaar van dat land. Verlengen/vernieuwen voor een Nederlands exemplaar kan niet (EU-regelgeving, daar kan de RDW niks aan doen).
Als je buiten EU/EVAwoont, verleng je je rijbewijs bij de Nederlandse Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Op hun site staat, hoe dat gaat:
https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/het-rijbewijs/nederlands-rijbewijs-verlengen-wonend-buitend-nederland
Patrick Kwinten zegt
Tip prio: behoud van de Nederlandse nationaliteit en het Nederlandse paspoort bij het adopteren van een andere nationaliteit. Dus lijkt dat jullie met verkeerde ministerie hebben gesproken.
Martin Loos zegt
Een groot probleem is dat je geen adreswijziging kan doorgeven aan Nederlandse overheid vanuit het buitenland. Dit leidt er toe dat post van bv SVB en andere instanties niet aankomen en als je dan met ze belt vragen ze altijd of je digi id hebt. En die heb ik niet omdat ik niet reizen kan om hem aan te vragen. Dus blijft dan alles zoals het is/was. Als Nederlander in het buitenland ben je eigenlijk alleen maar “lastig” en enige hulp om dingen in Nederland te regelen krijg je niet.
Diffeomorfisme zegt
@ Twan Laan: In Luxemburg is het niet verplicht, het ligt aan jou of je de NLse rijbewijs behoudt of je de Luxemburgse aanvraagt. ( Tuurlijk als je NLse vervalt moet je een nieuwe in L aanvragen.)
Bedankt voor de link en je reactie, trouwens.
Claudia de Vries zegt
Ik ben als Nederlandse in Nederland opgegroeid en leef sinds mijn 25ste levensjaar in Zwitserland. Kort nadat indertijd eindelijk de Zwitserse nationaliteit van mijn moeder naast de Nederlandse van mijn vader werd erkend (een mijlpaal van moderne justitie), werd door de wetswijziging in Den Haag mijn Nederlandse paspoort ongeldig. Voor mij staat de wedererkenning van de nationaliteit van mijn vader (wat ik als mensenrecht beschouw) boven op de wenslijst.
Janet Hurink zegt
Ik had ook graag mijn nederlandse rijbewijs gehouden. Ik werkte als reisleiding met deta herings bewijzen. mijn post in Nederland kwam bij mijn zus. de ziekenfondsen gingen samen en daar kwamen ze erachter dat mijn post naar zus adres ging. Toen kreeg ik “dreigende” tel. en brieven dat ik mij moest laten uitschrijven. heb bij de gemeente aangegeven dat ik
* nederlandse nationaliteit
* werkte voor een nederlandse maatschappij, zomers Griekenland en ’s winters Spanje
* in ned. loondienst was
*belastingen in Ned. betaal
niets hielp. moest mij uitschrijven.
gevolg:
..moest rijbewijs aannemen in woonland.
.. vanaf moment van uitschrijving werden mijn belasting aanvragen ook niet mer in behandeling grnomen. zonder mij daarvan op de hoogte te stellen. Is met terugwerkende kracht behandeld. (met detacheringsbewijzen aan kunnen tonen dat ik loon uit nederland ontving)
met 65e besloten om te emigreren naar Griekenland. gevolg hiervan is nu iedere 3 jaareen nieuw rijbewijs en belastingen in Gr.
Manon zegt
Geen BSN nummer? Als u nog een SOFI nummer hebt, is (althans wasà de overstap) snel geregeld. Als u niet weet of u een SOFI nummer hebt, dan kunt u belasting Apeldoorn (zeer behlipwaamà bellen. Wat ik hier aangeef dateert echter enige jaren terug en kan natuurlijk door andere procedures zijn ingehaald.
Manon zegt
Betr; omwisselen rijbewijzen. Ik heb mijn Nederlandse rijbewijs altijd en zonder enige problemen kunnen omzetten van NL naar LUX, terug naar NL, daarna weer omgezet, naar FR. Altijd gratis en supersnel. En ik hoef tenminste nooit meer iedere 5 jaar ook nog eens naar de RDW dokter.
Het Verenigd Koninkrijk eiste daarentegen dat ik opnieuw een rij-examen aflegde. Dat was voor zijn toeteding tot de toenmalige EEG. Misschien dat dat dus na de eventuele uittreding weer zo wordt? Houdt dat in de gaten.
Karin Weyzig zegt
Ik wil graag een voorbeeld delen, zoals wij het hebben ervaren het afgelopen jaar. Ik ( nederlandse) moest 2 jaar geleden mijn paspoort vernieuwen ( godzijdank nu in ieder geval wel 10 jaar geldig) , en wonende in Zuid-Oost Frankrijk, zou dat betekenen dat ik helemaal naar Parijs zou moeten gaan , met het hele gedoe van afspraak maken etc etc ( met een flinke wachttijd). Andere mogelijkheid was natuurlijk naar Nederland. Hoe dan ook een beste onderneming, met voor ons beide bestemmingen minimaal 10 uur rijden, dus overnachtingen etc.
Mijn man is Brits en moest dit voorjaar zijn paspoort vernieuwen, dus wij vreesden al dezelfde situatie, of Parijs, of naar Engeland gaan.
Maar…..hoera ! We mopperen veel op de engelsen en hun politiek, maar hebben die het even goed geregeld ! Alles kon online geregeld worden en binnen 2 weken had mijn man via een speciale service van DHL/paspoorten Verenigd Koninkrijk zijn nieuwe paspoort in handen ! En voor slechts £ 6,- aan speciale kosten bovenop de reguliere prijs van zijn paspoort. We waren compleet flabbergasted door dit pijnloze , want voor £ 6,- kun je niet naar Parijs of de UK ,
Wellicht is dit een traject waar Nederland eens naar moet kijken, het zou toch ook Nederland moeten lukken om zoiets te gaan doen in deze moderne wereld en voor hun burgers in het buitenland, die aldoor door zgn bezuinigingen met een kostbare en tijdrovende situatie worden geconfronteerd. Overigens is in de UK hetzelfde mogelijk voor rijbewijzen !
Hulde in dit geval voor de UK.
Irene van Asperen zegt
Wij hebben vorig jaar vanuit Canada online een DigiD aangevraagd en opgehaald bij de Haarlemmermeerbalie op Schiphol bij aankomst op familiebezoek. Ook nieuw paspoort op die manier geregeld. In het verleden hebben we bij de honorair consul in onze provincie een nieuw paspoort geregeld. Ook dat werkte vrij goed, alleen zijn de honoraire consulaten grotendeels afgeschaft, of zijn de verantwoordelijkheden uitgehold. We moeten er goed aan denken onze Digid regelmatig te gebruiken anders vervalt het en moet opnieuw worden aangevraagd. Dit MOET mogelijk worden om online te doen!! Onze wens zou ook zijn om straks onze AOW te krijgen uitbetaald via de ambassade, zodat er geen enorme kosten aan verbonden hoeven te worden om het op onze Canadese bankrekening te krijgen!
Gerard Spring in 't Veld zegt
Mijn echtgenote is Belgische en ik ben Nederlander, we wonen reeds 7 jaar in het noorden van Portugal, toen haar identiteitskaart vernieuwd moest worden ging dat helemaal online terwijl ik een nieuw paspoort moest aanvragen op de ambassade in Lissabon (500 km van waar wij wonen), en moest mij persoonlijk melden in Lissabon, toen ik in België woonde is mijn paspoort verlengd en heeft men mijn vingerafdrukken genomen maar er moesten opnieuw vingerafdrukken worden genomen in Lissabon. Bij aankomst op de afspraak in de ambassade bleek het vingerafdruk toestel niet goed te werken en heeft men slechts één vingerafdruk kunnen registreren. Na telefonisch overleg door een medewerkster van de ambassade kon ik beschikken. Totaal met 1000 km te rijden, één overnachting en de kosten voor het Paspoort was ik zo’n 700€ armer terwijl mijn vrouw een fractie van dat bedrag kwijt was voor een nieuwe identiteitskaart. Op mijn vraag of ik ook een Nederlandse identeitskaart kon krijgen in plaats van een groot paspoort was het antwoord negatief, terwijl ik wel een bsn nr. heb? Dus 700€ betalen voor één vingerafdruk die reeds jaren in het systeem zit? Begrijpen wie kan?
Roel van Zummeren zegt
Ik woon al lang in Frankrijk. Ik raakte ongewild mijn nederlandse nationaliteit kwijt toen ik de Franse nationaliteit verkreeg ná het overlijden van mijn echtgenote. Als ik al die reacties lees van Nederlanders in het buitenland over de onvoorstelbare inefficiënte bureaucratie waarmee paspoort- en rijbewijs vernieuwingen worden behandeld, nou, dan denk het wel te kunnen vergeten ooit mijn Nederlanderschap terug te kunnen krijgen. Triest maar waar. Maar ik blijf Nederlander in hart en nieren !
Roel van Zummeren zegt
Correctie: “…..na het overlijden van mijn FRANSE echtgenote”
Suzanne Brand-van der Werf zegt
SNBN, ik ben dankbaar voor jullie bestaan. Ik ben zelf 2 keer geemigreerd en geremigreerd. Ongelooflijk veel bureaucratie tegengekomen. Ondertussen ben ik meer op de hoogte van regelgeving dan de regelgever zelf. Nu ik terugkijk op deze periodes uit mijn leven en die van mijn gezinsleden, zou het weten van jullie bestaan en daardoor jullie ondersteuning, ons enorm geholpen kunnen hebben.
Ook al is jullie ondersteuning voor ons gezin nu niet direct van toepassing, blijft de waardering voor jullie bestaan groot. Moge overige Nederlandse migranten ondersteuning vinden bij jullie. Ga zo door!
Marcel Huisman zegt
Ik sluit me aan bij de vraag van Frank Verstegen.
Het stoort me geweldig dat onze Kinderen, in Zwitserland geboren, zonder meer hun Nederlanderschap konden behouden en zelfs mijn kleinkinderen een dubbele Nationaliteit hebben en wij als zogenaamde “vrijwilligers” het Nederlanderschap verliezen als we de Zwitserse nationaliteit zouden aannemen. Nog een kleine bemerking. Al woon je nog so lang in het buitenland zodra Oranjes op het veld of op de baan staan merk je gelijk waar voor je hart slaat en daar verandert een tweede Nationaliteit niets aan. Ik begrijp niet waarom Nederland zo moeilijk doet.
Els van Leeuwen zegt
Ik sluit me aan bij de vraag over rijbewijzen. Ik woon in de UK en heb dus mijn NL rijbewijs moeten omwisselen. Ik begrijp niet zo goed waarom maar irritant is het wel. Zeker nu ik begrijp van Diffeomorfisme dat deze EU regels niet consistent toegepast worden?
Ik sluit me ook aan bij Karin Weyzig mbt. hoe een nieuw paspoort te verkrijgen. Mijn partner is Brits, ik ben Nederlands, anderhalf jaar geleden zijn onze paspoorten en mijn rijbewijs gestolen tijdens vakantie in Spanje. Voor mijn Britse partner was alles binnen de kortste keren geregeld: online aanvragen, ophalen bij het consulaat, met een glimlach en een gratis koffie. Voor mij was het wat anders: “online aanvragen” stond voor “formulier invullen, uitprinten, tekenenen, scannen en weer terugmailen”. Dat moet je dus maar kunnen vinden als je ergens op vakantie bent. Ik ben 3 keer aan de telefoon afgesnauwd, ik moest maar regelen dat ik nog een paar dagen extra kon blijven, bij de honorair consul moest ik voor de 2e keer precies dezelfde formulieren invullen, van alles moest een fotokopie gemaakt worden, om een laissez-passer te kunnen krijgen. Bij het consulaat terug in London om weer een vol paspoort aan te vragen werd mij gevraagd of ik wel kopietjes had van alle formulieren. Dus dezelfde kopietjes die ik al bij de vertegenwoordiger van BuZa ingeleverd had…!!! Waarom werken we in godesnaam nog met kopietjes bij alles? Om het nog maar niet te hebben over de onvriendelijkheid en continu afgesnauwd te worden. Ik begin zo langzamerhand het referendum voor Brexit te begrijpen…
Nog een verzoek: kunnen we het makkelijker maken om een bankrekening in NL te krijgen en te houden? Ik heb nog steeds onroerend goed in NL en de ellende die ik heb bij banken, het kadaster, de KvK voor de VvE, omdat ik niet in NL ingeschreven sta is onbegrijpelijk.
emiel woudstra zegt
Het adres doorgeven via een RNI gemeente gaat goed. het adres wordt dan automatisch doorgegeven aan SVB en de belastingdienst. Een probleem is dan nog dat bv. mijn adres niet in de vakjes past in hun computer. mijn adres heeft 7 regels van vele karakters. Woonplaats , wijk, buurt en hier in Indonesië ook nog een wijkverdeling. postcode. soms ook de provincie vermelden. De post wordt dan gewoon niet bezorgd als het niet goed is.
Eelco Keij, voorzitter SNBN zegt
Voor degenen die vragen hebben over (dubbele) nationaliteit: dit is ab-so-luut de hoofdprioriteit voor de meeste Nederlanders buiten Nederland, daar zijn we ons zeer van bewust. Achter de schermen spreken we met ambtenaren, beleidsmakers en Kamerleden. Binnenkort zullen we hier meer over vertellen. Dit is een ander thema dat bij een ander ministerie hoort, dus vandaar dat dit nu niet ter sprake kwam. Maar dat betekent dus zeker niet dat het onze absolute aandacht heeft.
En, qua financiele ondersteuning: gisteren hoorden we dat de officiele SNBN bankrekening nu bijna rond is (ING)! Dit zullen we dan ook delen natuurlijk.
C.Lakerveld zegt
IK heb een NL paspoort, ik ben woonachtig op een eiland in Griekenland
ik moest een nieuwe id kaart aanvragen bij de ambassade in Athene opzich allemaal geen probleen , als niet de reiskosten daarheen uit de pan vliegen tot mijn grote verbazing bleek de id kaart 2x zoveel te kosten bij de ambassade dan in NL, ik was toch op NL grondgebied en waarom moet ik dan meer betalen dan een Nederlander woonachtig in NL met de reiskosten mee moest ik even ruim 350 euro neertellen, ik heb een aow dus dit bedrag was een forse aanslag op mijn maandelijks inkomen.Mijn vraag is waaarom moet ik bij een ambassade meer betalen, de politiek geeft mij hierop geen antwoord, wat ik op zich al slecht vind.
Twan Laan (secretaris SNBN) zegt
We herkennen jullie problemen bij het vernieuwen van het paspoort maar al te goed en hebben die gisteren ook ter sprake gebracht. De ambtenaren op de verantwoordelijke ministeries (paspoortafgifte valt onder binnenlandse zaken, de ambassades waar dat gebeurt vallen onder buitenlandse zaken, nationaliteitswetgeving onder justitie…) waren zich terdege van die problemen bewust. Voor het gereduceerde aantal afgiftepunten in het buitenland komen mondjesmaat aanvullingen (Schipholbalie, mobiele paspoortbrigades en een proef met afspraken bij VFS Global op plaatsen waar geen ambassade zit (een proef die hopelijk snel uitgebreid kan worden). En ja, men is zich bewust dat men zulke oplossingen beter voor het sluiten van de afgiftepunten bij de honorair-consuls had kunnen doen en probeert zich geen tweede keer aan dezelfde steen te stoten.
Waar ze weinig aan kunnen doen: die vingerafdrukken, die moeten. Dat is wetgeving (zelfs EU-wetgeving; alleen het UK heeft een uitzondering bedongen) en die moet door de politiek aangepast worden. Ook dáár proberen we dingen te bewegen – maar op een ander moment dan tijdens ons bezoek van gisteren aan Den Haag.
Gill Erasmus zegt
Morning
Is there any good news with regards to persons who lost their citizenship for not applying /renewing their passport 10 years after the age of majority ?
Is Parliament considering allowing the above persons to regain their NL citizenship and passport?
H. van OIjen zegt
Gisteren kreeg ik een bericht van het UWV, die mij prima weten te vinden als ze me nodig hebben en me kunnen afstraffen als ik ook maar íets te laat ben met een adreswijziging, dat er in mijn DigiD box een bericht voor me klaar staat. Ik kan er niet bij want geen SMS-verificatie. Ook geen waarschuwing van tevoren, gewoon hoppa, ik kan niet meer op de UWV box inloggen ondanks BSN en werkende DigiD. Het is nu nog geen probleem, gewoon een salarisspecificatie, maar over 8 maanden heb ik een jaaropgave nodig. Hopelijk is het vóór die tijd opgelost.
Het doet zich gelukkig nog even niet voor maar ik heb over 7 jaar een nieuw paspoort nodig. Daar moet ik nu dus voor naar Parijs of naar Maastricht en dergelijke. Ik ben volledig arbeidsongeschikt en dat soort dingen kan ik echt niet even regelen en dan heb ik het nog niet eens over de kosten. Ik snap de vingerafdrukken (hoewel de mijne al lang en breed in het systeem zitten) maar snapt de NL overheid mijn beperkingen ook?
En tja, die dubbele nationaliteit: ik zou graag Frans willen worden maar mijn NL staatsburgerschap behouden. Dat kan nu niet terwijl hele groepen mensen wél een dubbele nationaliteit kunnen hebben. Ik snap de logica niet.
Kees Baltes zegt
Woon al lang buiten europa.
Vertrek met een geldig Digid, maar uiteraard met een geregistreerd nederlandd telefoonnummer.
In het buitenland neem je een nieuw lokaal telefoonnummer. Nederlands telefoonnmummer vervalt.
Voor onlinevraag aanvraag van een gezondheidsverklaring bij de CBR moet je inloggen met Digid en krijg je een SMS verificatie. Dat lukt niet. De SMS wordt verstuurd naar een telefoonnummer die niet meer actief is.
Ook kun je het nieuwe telefoonnummer van je nieuwe woonland niet registreren in je Digid account.
Gevolg: Je kunt geen gezondheidsverklaring online aanvragen bij de CBR. En daarna online ook geen nieuw NL-rijbewijs aanvragen.
De SMS controle is dus een niet te nemen hindernis
Jos Meeusen zegt
Goed bezig. Ik signaleert:
Regelgeving voor stop zetten van inhoudingen op pensioenen. De belastingdienst verlangt dan een bewijs dat je belastingplichtig bent in het buitenland. Dat moet de buitenlandse belastingdienst dan ondertekenen. Hier in de VS doen ze dat niet. Het formulier zit niet in hun administratie. Ik vind dat begrijpelijk. De NL belastingdienst moet daar een andere regel voor maken die wel uitvoerbaar is.
Rina Davis zegt
Het is al genoemd, maar nogmaals over de herniewing van het Nederlands paspoort! Vanaf Zuid Texas “even” naar Miami zoals mij toen verteld werdt! Vliegen, hotel, eten, taxi,s, ed! Een heel dure reis, dan toch maar naar Nederland en op Schiphol geregeld! Belachelijk dat Nederland dit zo regelt!
Ed Barreveld zegt
ik heb dezelfde vraag als Dhr. Versteegen over het behouden van de Nederlandse nationaliteit en het Nederlandse paspoort bij het adopteren van een andere nationaliteit. Geboren en getogen in Nederland, maar in Canada sinds 1980, vanwege economische redenen moest ik in 2005 het Canadese staatsburgerschap nemen en verloor daardoor mijn Nederlandse nationaliteit. Ik heb nog steeds sterke banden met Nederland, inclusief familie- en zakelijke relaties en bezoek Nederland minstens twee keer per jaar. En elke keer vraagt de Nederlandse douane waarom ik op een Canadees paspoort reis!
Gé MOL zegt
Ik lees niets over het behouden van de Nederlandse nationaliteit en het Nederlandse paspoort bij het adopteren van een andere nationaliteit. Is dat ook besproken?
Wilma van Kessel zegt
Ik had ook een Digid maar die werkt niet meer omdat ik mijn nl nummer niet eens meer weet. Ik ben het zo zat met al die truukjes van Nederland, dat ik eerdaags vrijwillig een andere nationaliteit aanneem om maar niet meer nederlandse te zijn! Fanculo allemaal ! Ik ben helemaal klaar met dat kikkerlandje ! En nee, gelukkig heb ik niks nodig, AOW kan nooit de moeite waard zijn en mijn verzekering is wereldverzekering. Vooral het “gezondheidssysteem” in Nederland deed mij de das om, wat een puinhoop! Ik vind de koning en Màxima wel leuk, maar die zie ik wel op FB! Doei doei !
Jeroen Schrama zegt
In uk wordt het nu spannend hoe de Brexit gaat uitpakken met een overeenkomst tussen uk en eu.
Gaat de nld regering dual nationaliteit bevestigen?
Elvier Yemaya zegt
Dank voor jullie werk en voor het representeren van de vele Nederlanders in het buitenland.
Ook voor mij is een van de belangrijkste thema’s, die van het behouden van de Nederlandse nationaliteit bij het aannemen van een andere nationaliteit.
Mijn kinderen en kleinkinderen in de USA hebben wel de dubbele nationaliteit
Bij mij is dat niet mogelijk omdat ik niet getrouwd ben met een Amerikaanse staatsburger. Ik ben woonachtig in de USA.
Het is onbegrijpelijk en discriminerend, dat degene die een Amerikaanse partner heeft (getrouwd dus) wel het voorrecht heeft beide nationaliteiten te verkrijgen.
Een oproep aan de Nederlandse regering: dan toch alle groeperingen hetzelfde behandelen!
peter zegt
Voor digi-id kun je ook op Schiphol terecht, van te voren aanvragen en een tijd aangeven wanneer je langs komt
Jos Sparreboom zegt
DIGID.
Je hebt alles nog van Digid, je staat nog keurig in hun administratie. Maar je password werk niet meer.
Heel de wereld, alle systemen sturen je dan via e-mail een tijdelijk password waarmee je via inloggen je password kan herstellen.
De wereldvreemde Digid-lui doen dat niet. Acheraf blijkt waarom niet.
Acheraf is gebleken dat een afnemer van Digid mijn password weigerde.
DUS je logt niet in bij Digid maar bij een afnemer die het scherm van Digid gebruikt.
Eerst even over “hoe gek zijn ze daar nou eigenlijk”.
Dan over betrouwbare overheid. Betrouwbaar?
Mascha zegt
Wist men dat instanties een alternatief moet bieden wanneer je geen Digi ID hebt? Dat heeft een medewerkster van Digi ID mij persoonlijk verteld. En met die info heb ik contact opgenomen met DUO en zo is alles opgelost.
Thakoer zegt
Beste mensen waaom krijgen 65,+geen gratis ov kaart voor tram bus en trein in denhaag in rotterdam is dat gratis dat is niet eerlijk graag hoor ik van u vr gr
Bob zegt
moest 2 jaren vechten om weer Nederlander te ‘mogen’ zijn! Heb getracht dat de Dutch Weekly (stomme naam) daar eens aandacht aan schonk, maar dat gebeurde niet (onder druk van antioudnederlanders?) Mijn hele familie is Nederlands, mijn beide dochters en klienkinderen hebben dualnationality, maar mijn tweelingbroer doet vergeefs moeite om zijn Ned paspoort terug te krijgen
“zijn maar gewoon reisdocumenten en geen bewijs van Nederlanderschap!
wat een ambtenaarlijkgelul! HOOP DAT ER EINDELIJK IETS GEBEURD
Paul zegt
Als ik vanuit de Filipijnen de app wil activeren moet ik eerst een binnenlandse vlucht nemen naar Manilla. Dan een internationaLe vlucht naar Taiwan. De ambassade in Manilla geeft deze service niet. Voor mij een kostbare en tijdrovende onderneming.
Max Wiegerinck zegt
Veel dank dat jullie onze belangen behartigen. voor mij het volgende punt;
Registratie nieuw geboren kinderen in het buitenland.
Mijn zoon is geboren In Dubai in 2008- heb toen bij consulaat paspoort aangevraagd. Ging allemaal goed, paspoort snel gekregen. 5 jaar later wil ik verlengen, zeggen ze dat mijn zoon niet ingeschreven is in Den Haag? Is me nooit verteld. Goed bij volgende trip Nederland gedaan. 5 jaar later heb ikzelf een BSN nodig en Digid en ben in Nederland on dit te doen. Nu vragen ze voor mijn zoon dat hij persoonlijk in Nederland moet zijn om bij NRI te registeren om BSN te krijgen voor toekomst.
Waarom kan bij geboorte niet meteen alles ingevuld worden op ambassade zodat Nederlandschap in 1 keer geregeld is?
Gerrit van Nieuwenhuizen zegt
Dank aan de mensen van SNBN voor het ondersteunen van de ‘ verloren ex-patriots’. Het lijkt erop dat er langszamerhand weer schot komt in beter ondersteuning van Nederlanders in het buitenland.
Ik woon al 26 jaar in het buitenland, 23 jaar daarvan met Nederlandse echtgenote in de VS. De ENIGE reden dat het geen vreselijke administrele puinhoop is geworden is omdat wij een volledig gevolmachtigde zaakwaarnemer hebben in Nederland. Ondanks dat blijven er nog steeds instanties die dat niet voldoende vinden (RDW in Veendam bv). DigID zou veel van deze problem op kunnen lossen ALS het niet zo’n krankzinnig verificatie systeem zou hebben. First of all, dat DigID kan verlopen omdat je het niet voldoende gebruikt of omdat je het password niet meer weet of omdat er iets anders misgaat is volledig bezopen. Er zouden meerdere verificatie mogelijkheden moeten zijn die voorkomen dat je DigID niet meer kan gebruiken. De enige redelijke optie was voor ons om te laten SMSen naar een Nederlands mobieltje. Als dat om een of andere manier niet meer werkt dan moeten we dus een nieuw DigID krijgen. En wij zijn nog in de ideale situatie dat we elk jaar een maand in Nederland zijn. Als je dat niet bent dan wordt het dus echt moeilijk. Alle banken waar ik mee te maken heb hebben een vergelijkbaar SMS verificatie systeem als DigID, maar er zijn meerdere manieren om problemen daarmee te fixen, Email, websites, opbellen, etc. Het is typisch voor de Nederlandse regering om in full blown paranoid mode te gaan en voorbij te gaan aan alle problemen die ex-patriots zouden kunnen hebben. Zo is dus ook DigID, dat de meeste van deze problemen zou kunnen oplossen, voor velen onbruikbaar geworden.
….and don’t get me started on dual citizenship!
Jeffry zegt
Goed bezig, ik ervaar de Problemen die jullie allemaal hebben wat minder, rij in een uurtje naar de Ambassade en rij gelijk weer terug. Heb alleen een Nederlands paspoort en kom voorlopig niet voor een andere in aanmerking. Digid werkt bij mij prima.
Wel blij dat deze organisatie er nu is,
Pieter Nauta zegt
Ik was een wereldzeiler met post adres…werd door de nieuwe bewoner opgeheven bij de gemeente maar ik heb nooit bericht gehad.
Woon nu om die reden permanent in de Philippines
Aandacht voor de belastingdienst voor buitenland en UWV..
Ik had in 2018 een brief naar Heerlen gestuurd met mijn bewijs dat ik hier belasting betaal…nu na ruim een jaar tegenwerking heb ik via een advocaat mijn gelijk gekregen….bij de belastingdienst buitenland en uwv Kent men gewoon niet het verdrag tussen de Philippines en NL dat men geen dubbele belasting hoeft te betalen…verder veel van kastje naar muur gestuurd
Jake zegt
Tsja, als men naar den vreemde gaat is het een ander praatje, en plaatje. Men is op zichzelve aangewezen en al doende leert men. Als ik toen ik uit NL vertrok, 48 jaar terug, toch eens had geweten wat ik nu weet… Maar goed, van achter kijk je een koe op de staart. Ik ben maar langzaam wijzer geworden-A slow learner, for sure. Ik heb ook wel enige tegenwerking ondervonden met de NL bureaucratie. Het is denk ik toch een kwestie van geduld en nadenken over de redenen van de regeltjes. Als iedereen in de wereld toch eens eerlijk was…
Metter jaren heb ik meest met behulpzame mensen bij de ambtenarij in NL te doen gehad, maar some kom je toch van die jobsworths tegen die heel vervelend doen. De regeltjes zijn soms ook niet op elkaar afgestemt. Het is ook erg ingewikkeld om alles te regelen voor mensen die ze liever niet terug zien. Soms denk ik wel, als je nou eens een Somali paspoort koop en wat verf op het gelaat smeert, dan kan, of kon, je zo aan de bak: papieren, woning, zakgeld, en na twee jaar een paspoort, en dan, en dan, natuurlijk zo door naar de UK. Als je maar wel gesminkt blijft, want als blanke Hollander moet je ook daar even aan de bureaucratie wennen. Als het even wil word je daar ook meteen met een kluitje in het riet gestuurd. Ik heb niet veel in de UK gewoond. Kom wel sinds 88 elk jaar in NL.Als je je zaakjes bij wil houden moet je willen, en kunnen, reizen. Ik heb nooit mijn NL citizenship op willen geven voor een nep burgerschap. De enige echte is waar je geboren ben. Woonde al die tijd in Australie, nu in Nieuw Zeeland. Emigreren is of al je schepentjes achter je verbranden zoals de muiters op de Bounty op Pitcairn Island of je zaakjes bij houden. Een zaakwaarnemer is haast onontbeerlijk. Laatst moest ik ook naar Sydney, vanuit Hobart, apropos mijn vinger afdrukken voor nieuwe paspoort. Ik was net even te laat om het bij die aardige NL afgezandt(nu ex, heb ik begrepen) in Sandy Bay te doen. De nieuwe NL outfit is geloof ik in downtown Hobart. Denk ik, als ik nu twee weken in Sydney blijf kan ik mooi mijn nieuwe paspoort afhalen. Dan raakt ie niet in de post verloren. Maar nee, persoonlijk afhalen mocht niet. Terwijl ik een stapel documenten mee had om mijn vinger afdrukken achter te laten. Ik heb er gewoond, maar Sydney doet mij nu net niks. Zo te lezen heb ik het nog makkelijk gehad, maar daar heb ik wel voor gewerkt. Het komt niet vanzelf. Proberen het systeem te doorgronden is ook een goed idee. As for deze organisatie, als ik eenmaal een vaste plek verkregen heb wil ik die wel gaan steunen( Here’s hoping). Cheers to you all.
Frederik van Vliet zegt
Would be nice to have Digi I’d easier to get.
Now you apply and have to travel to Washington to pick it up.
Ryan zegt
Het aanvragen van een Digi-D moet veel gemakkelijker. Als je in Canada woont kun je dit alleen in Vancouver doen. Dit betekent dat als je in bv. Toronto woont (het merendeel van de NL’ers in Canada) dat je 4500km moet reizen! Een typisch voorbeeld van hoe een klein land als NL zich niet kan verplaatsen in de geografie van een land als Canada.
Richard Willems zegt
Ook net gemerkt dat de RNI database is niet gekoppeld aan de paspoort database. Dit in verband een studie financieringsaanvraag. Breda is via de e-mail zeer goed ondersteunend maar we moeten wel weer naar Breda rijden zodra alle persoonlijke info. allemaal goed staat.
Voor personen die niet geboren zijn in Nederland zijn de persoonlijke gegevens niet aan een gemeente gekoppeld maar aan Den Haag (Centraal) en kunnen niet 1 op 1 uitgewisseld worden.
Iris zegt
Soms 2 stappen terug… Toen ik eind jaren 90 vorige eeuw in Denver, CO woonde kon ik mijn NLse paspoort verlengen door het op te sturen en kreeg ik er netjes een nieuwe weer terug. Voor NLers goed om te weten dat er op Schiphol ook een balie is voor DIGID of paspoort. Mogelijk dat dit dan te combineren is met een reis naar NL: https://haarlemmermeergemeente.nl/taak/gemeentebalie-schiphol#section-1
Ikzelf ben vorig jaar met echtgenoot (VS) weer naar de VS verhuisd en wij beiden mogen nu het M-formulier van de belastingdienst invullen. >80 pagina’s met de hand invullen, 2 toelichtingen boekjes en veel herhalende vragen en meerdere onduidelijke vragen per blok. Kortom een onmogelijke taak om zelf correct te doen, terwijl er niets is veranderd tov het vorige jaar, behalve de verhuizing. Wij zijn nog niet met pensioen oid. Al een klacht bij Min v Financiën ingediend die verwijst terug naar de belastingdienst 😀 de belastingdienst die gaat lekker de 80 pagina’s door een ambtenaar laten nakijken en dan horen we het wel weer. Leuker kunnen we het niet maken en makkelijker blijkbaar ook niet. Uw belastinggeld aan het werk. Waren we maar een corporate dan was het net iets makkelijker…
Tineke Pronk zegt
Ik ben nederlandse getrouwd sinds 1991 met een Tunesiër we wonen in Zwitserland. Mijn man, kinderen hebben dubbele nationaliteit. Ik wil niet dat ze door de nederlandse wetgeving hun nederlandse nationoliteit verliezen. Ik Ben daarin zeer geîmteresseerd.
Tineke Pronk zegt
Ik ben nederlandse getrouwd sinds 1991 met een Tunesiër we wonen in Zwitserland. Mijn man, kinderen hebben dubbele nationaliteit. Ik wil niet dat ze door de nederlandse wetgeving hun nederlandse nationoliteit verliezen. Ik Ben daarin zeer geîmteresseerd.
Guy zegt
Zoals Nederland ooit was, is het reeds lang niet meer, Graaierij viert hoogtij en burgers dienen de overheid, niet andersom zoals het ooit bedoeld was. Burgers worden slechts beschouwd als belastigingbetalers. Meer en meer belasting iedere keer, om de enorme misstappen van mensen in de regering recht te breien. Mensen die er doorgaans zitten voor eigen glorie of simpelweg niet de capaciteit hebben om vooruit te zien, een visie hebben. De honger van de overheid naar geld en met geld te smijten is exorbitant. Alle proefballonnetjes en dure overheidshobbies zorgen voor een continu staatskastekort die de middenklasse keer op keer maar weer moet aanvullen. Het eeuwige automobilistje pesten. De regeltjes-drift en betutteling maken dat je je gevangen voelt en alleen nog maar wilt vluchten. Blij dat ik de vlucht uiteindelijk heb gemaakt in 2005 naar het prachtige Canada. Niet zoals de meest Nederanders alleen maar geklaagd en gedreigd het land te verlaten, maar het ook daadwerkelijk gedaan! Voor het eerst duisternis gezien en absolute stilte gehoord. Hier kun je nog kunt vluchten in een eindeloze natuur. een overheid die z’n burgers niet uitmelkt, zelfstandig ondernemerschap ondersteunt. Begrijp me niet verkeerd, ook Canada heeft z’n minpunten. Maar het gevoel van vrijheid en het leven hier zonder keurslijf, zijn onbeschrijvelijk. Nooit meer omgekeken en denk niet dat ik ooit nog terug zal gaan, het Nederland van nu daar heb ik zeker niets te zoeken!
Fred v/d. Sluis zegt
ik woon sinds 2017 in Bulgarije, ik wilde mijn telefoonnummer veranderen (helaas gaat dat niet vanuit het buitenland). nu moet ik een nieuwe Digid aanvragen en even naar Nederland gaan om een nieuwe Digid brief op te halen. wat Digid niet doet is deze kosten van €600.= tot €800.= te vergoeden omdat ze deze brief niet naar het buitenland opsturen. als ik wil inloggen op de site van het UWV moet ik de Digidapp downloaden en activeren, maar de code gaat naar mijn oude nummer die al sinds 2017 is afgesloten. volgens mij staat er in de grondwet dat criminele organisaties verboden zijn in Nederland, maar de meeste Nederlandse overheids diensten mogen wel lid worden van deze criminele organisatie’s.
wim zegt
Dat DigiD aanvraag proces is belachelijk. Paar jaar geleden met veel moeite geregeld, moest er ruim een halve dag voor rijden. Nu een ander telefoon nummer dus ik dacht ik zal het even updaten. Dat gaat dus niet. Geen idee wie dit zo bedacht heeft maar het is gewoon idioot. Het lijkt erop dat er nog veel mensen bij de overheid werken die denken dat de wereld bij Winterswijk ophoudt, en denken dus totaal niet na bij het implementeren van dit soort rare vereisten.
Ook dat hele gedoe met ‘grensgemeenten’ snap ik niet. De logica schijn te zijn dat de grensgemeenten dicht bij Duitsland en Belgie moeten liggen. Dat is toch belachelijk. Komen daar de meeste buitenlandse Nederlanders van daar de grens over kruipen? Waarom niet gewoon 2 gemeenten per provincie, redelijk geografisch gespreid? Vanuit het noorden van het land mag je naar Enschede rijden. Ik begrijp werkelijk niet waarom dit soort dingen niet gewoon online gedaan kunnen worden.
Zogenaamd niet ‘safe’ waarschijnlijk.
En dan de ‘RNI gemeenten’. Dat zijn weer andere gemeenten dan de ‘grensgemeenten’. Waarom toch? En waarom trouwens niet gewoon alle gemeenten toegang geven tot de RNI? Er is toch maar 1 overheid? Of zijn het allemaal kleine koninkrijkjes?
Een simple uittrekseltje halen wordt op deze manier tot een ingewikkelde expeditie gemaakt. Zou trouwens gewoon opgestuurd kunnen worden ipv het te moeten afhalen. En naar een adres in Nederland en/of naar het adres in de RNI.
Rijbewijs verlengen. Waarom kan dat nou weer niet opgestuurd worden? De belastingdienst stuurt blauwe enveloppen de hele wereld over, en de RDW kan dat niet? Moet naar een Nederlands adres? Iets wat de RNI gemeenten weer niet kunnen want die willen alleen naar het buitenland sturen? Waar is logica?
Ik heb zelden een zo langs elkaar heen werkend iets gezien als de Nederlandse overheid en het resultaat is allemaal kleine locale overheidjes met eigen regeltjes, mogelijkheden en onmogelijkheden. Een bedrijf dat zo klunzig werkt staat vrij snel buiten spel.
Ik zie van mijn collega’s dat veel andere landen dit toch stukken beter hebben geregeld voor hun burgers.
Laten we positief blijven – er is nog enige ruimte voor verbetering.
Marijke Thomas de Vries zegt
Ik woon sinds 1980 in Zwiserland en ben daar getrouwd met een Engelsman . Mijn kinderen kregen bij de geboorte de beide Nationaliteiten. In 1991 kreeg ik bericht vanuit Engeland dat indien ik de Engelse nationaliteit aannemen wilde dat ik dat moest aanvragen in dat jaar want erna zou het niet meer mogelijk zijn. Dit heb ik gedaan zodat ons hele gezin dezelfde nationaliteit zou bezitten.
Toen ik een tijd later mijn Nederlands paspoort wilde verlengen kreeg ik bericht dat ik mijn Nederlandsschap had verloren en mijn kinderen ook!
Ik wacht nog steeds op de mogelijkheid om het weer terug te krijgen.
Tegelijk heb ik een kleinzoon die staatloos is: zijn moeder is alleenstaande en zij heeft alleen de Engelse nationaliteit en kan deze niet doorgeven aan haar zoon, die inmiddels 10 jaar is en nog steeds geen paspoort heeft!
Gerard zegt
Volledig eens met Guy ( bericht 18 juni )
Ja wij zijn om praktisch dezelfde reden verhuisd ( lees geemigreerd ) naar Canada Ik zou tegen alle jonge mensen willen zeggen: ben je gezond , kun je ook iets presteren in je vakgebied , Verlaat dan met een rotgang Nederland en zorg voor jezelf
Eelco Wiersma zegt
Ik woon 52 jaar in Nieuw Zeeland en ben met een NZ’se getrouwd. M’n vrouw kon via het internet een nieuw paspoort aanvragen en ontving het binnen 10 dagen. Waarom kan ik dat niet doen voor een Nederlands paspoort. Heeft het iets te maken met het feit omdat dat er zoveel politieke partijen zijn, NL moeilijk wordt om te regeren. Wie het weet mag het zeggen.
Peter Kistemaker zegt
Schaakmat of niet?
Van al de brieven die ik gestuurd heb over het feit dat ik niet meer in kon loggen bij UWV, is de DigiD klantenservice de enige die gereageerd heeft.
Allereerst had ik via de mail met hen contact en werden er op mijn probleem door hun allerlei ‘oplossingen’ aangereikt, die helemaal, voor mij in ieder geval, niets (konden) oplossen.
Nadat ik dat aan de medewerker van DigiD heb uitgelegd, werd ik door een medewerker van DigiD op mijn Filipijnse nummer gebeld. Daar woon ik namelijk.
Ik was sprakeloos. Los van het feit of men nou een oplossing paraat heeft of niet, vind ik het van uitermate goede klantenservice en betrokkenheid getuigen dat ze persoonlijk contact met je opnemen om te kijken of ze je misschien wél kunnen helpen.
‘Hebt u een Smartphone?’, was de eerste vraag van de medewerker, nadat hij zich aan mij had voorgesteld.
Ik ben een man van deze tijd en kon daar dus positief op antwoorden.
‘Hebt u de DigiD app al gedownload?’, was zijn volgende vraag.
Ik deed het ter plekke en hij bleef geduldig wachten.
Hij leidde mij door het installatieproces, maar ver kwam ik daar niet mee. Er werd mij steeds gezegd dat er een brief naar mij verzonden moest worden, maar dat dit niet kon omdat ik niet meer in Nederland woonachtig ben. Einde van de procedure.
‘Hé?’, zegt de medewerker verbaasd, ‘maar u moet eerst de vraag krijgen of u zichzelf wilt aanmelden via NFC? (Near Field Communication)’
Voor mij was die uitdrukking ‘NFC’ compleet Arabisch.
Ik had er nog nóóit van gehoord en dat maakte mij een man die iets minder van deze tijd is dan wat ik van mijzelf had verwacht.
‘Uhm, wat is NFC?’, vroeg ik hem dus.
‘Dat zou op uw toestel moeten zitten, mijnheer’, en hij legde aan mij uit wat het was en wat het allemaal kan doen.
Near-field communication is een contactloze communicatiemethode die gebruikmaakt van de ISM frequentieband op 13,56 MHz. NFC heeft doorgaans een bereik van ongeveer 10 centimeter.
Smartphones die hiermee uitgerust zijn kunnen o.a. NFC-tags of stickers uitlezen om taken te automatiseren. Maar NFC kan nog véél meer. Onze paspoorten zijn vanaf 2014 voorzien van een identificatiechip (E-logo). Daarmee kan men zich dus ook via NFC identificeren.
Maar….ik heb geen NFC op mijn smartphone, blijkt nu dus.
Het hele proces kan dus geen doorgang vinden.
Bij de Samsung dealer zie ik dat er een A10, A20, A30, A50 en A60 is. Het is een hele familie van Aatjes.
De A10, het goedkoopste model, heeft geen NFC.
Gelukkig heeft de tweede in de rij, de A20, wél NFC en dat toestel kost ongeveer €170,-.
Vind ik nog steeds véél geld en dat allemaal om die ene gadget op mijn telefoon te krijgen. Enfin, de specificaties van deze telefoon wat betreft ingebouwd en RAM geheugen én de camera zijn beter dan die van mij, dus ik ga er in ieder geval, op meerdere punten zelfs, op vooruit.
Ik besluit om de A20 te kopen.
Vanmorgen pakte ik mijn paspoort en mijn gloednieuwe telefoon.
Ik download de DigiD app en start de applicatie. Mijn NFC staat op ‘aan’. Ik ben klaar voor de actie.
Zodra ik de app opstart, vraagt hij mij dit keer of ik mij via NFC wil aanmelden?
Jippie!
Het ziet er naar uit dat het gaat werken. Ik ben zo opgewonden als een hondsdolle cavia.
‘Open uw paspoort op de pagina met uw foto en houd de achterkant van uw toestel tegen de pagina aan’, luidt de instructie.
Dat doe ik dus gedwee. Ik ben een volgzaam type, alhoewel mijn vrouw daar een totáál andere mening over heeft.
Je mag je paspoort niet op tafel neerleggen, volgens de DigiD medewerker, maar je moet toestel en paspoort in je hand houden en tegen elkaar aan.
‘Wilt u uw toestel een beetje over de pagina verschuiven totdat de connectie gemaakt kan worden’, is de volgende mededeling.
Ik zie vervolgens het balkje vollopen en …de connectie is gemaakt.
Aangezien mijn paspoort al geregistreerd staat in het systeem van DigiD, kon ik mij op deze manier identificeren en hoeft er géén brief verstuurd te worden naar een adres wat ik niet heb.
Vervolgens krijg ik op mijn scherm een code te zien.
Ik ga nu op mijn desktop naar de UWV site en kies voor inloggen met de DigiD app.
Daar verschijnt een vlak waar ik die code in kan vullen en hoppa….ik zit weer op de UWV site. Ik begin bijna te kwijlen van geluk.
Nadat ik mijn post heb gelezen, log ik uit en ga naar de DigiD site en kies voor MIJN DigiD.
Daar log ik weer in met de app, vervolgens ga ik naar mijn account gegevens.
Ik heb nooit eerder een telefoonnummer ingevoerd om bij DigiD je aan te melden met SMS controle en dát werd mijn Waterloo.
Plotseling werd dat per 15 mei 2019 namelijk een vereiste en ik kon dat niet meer toevoegen, omdat ik geen NL adres meer had.
Schaakmat. Of beter gezegd: ‘schaak’.
Ik kan nu namelijk wél een telefoonnummer invoeren en dat wordt via de DigiD app (met een code) geaccordeerd.
Ik besluit om vervolgens wéér bij het UWV in te loggen en voor aanmelding mét SMS controle te kiezen. Dat kan namelijk ook.
Drie seconden later piept mijn telefoon en krijg ik keurig een SMS-je mét code. Ik vul hem in op het UWV scherm en …tada…het werkt!
Ik pis bijna in mijn broek van geluk.
Eindelijk, na één maand van schrijven, wachten, onderzoeken, vragen en een nieuwe telefoon met NFC, is het probleem opgelost.
Dit is dus een mogelijke oplossing voor al die Nederlandse mensen in het buitenland die nog géén telefoonnummer geregistreerd hebben in het DigiD systeem.
Kijk of je een smartphone hebt met NFC (zo niet schaf er een aan). Check of je een paspoort hebt met E-logo, rijbewijzen hebben dat vanaf 14 november 2014. Volg bovenstaande instructies uit en je bent weer in business.
Eelco Keij zegt
Onderstaand bericht is door iemand (naam onbekend) gedeeld op FB en is op verschillende groepen te lezen. De schrijver vraagt om het delen ervan – aldus hierbij.
Eelco Keij, voorzitter SNBN
“18 juni 2019
Schaakmat of niet?
Er zijn gesprekken over gevoerd in de 2e Kamer. Er werden vragen over gesteld. Het gaat allemaal over de per 15 mei 2019 o.a. door UWV nieuw ingevoerde tweetrapsverificatie door middel van DigiD.
Stichting GOED (en Stichting Nederlanders Buiten Nederland – EK) heeft namens haar achterban zeer dringend verzocht acties te ondernemen die meer tijd en/of versoepeling moeten bieden om de verplichte SMS-verificatie, uit te stellen of om een alternatief te bieden.
Dit is belangrijk, omdat mensen die nu al een werkende DigiD code hebben, gedwongen worden weer naar Nederland af te reizen of naar één van de 14 beschikbare ambassades.
Het UWV, als één van de instanties die deze stap hebben ingevoerd, is echter gebonden aan de richtlijnen en kaders die het Ministerie hun oplegt. Kortom: ze kunnen en mogen niet anders.
Op korte termijn kan daar (helaas) alleen de regionale post als alternatief geboden worden.
Het is natuurlijk ergens ook niet logisch dat er enerzijds Kamervragen over de problemen van de verplichte tweetrapsverificatie gesteld worden, terwijl ‘de politiek zelf’ die maatregelen heeft geëist.
Maar dat is dan weer typisch de (Nederlandse) politiek.
Eerst gaan ze iets verplicht invoeren om er daarna achter te komen dat er daardoor duizenden Nederlandse mensen in het buitenland een probleem hebben gekregen.
Het bekende voorbeeld van het paard achter de wagen spannen.
Een van de voorgestelde maatregelen van dit moment is het instellen van véél meer plaatsen in het buitenland die toegang kunnen geven tot alle dienstverleningen van de Nederlandse overheid voor Nederlanders in het buitenland.
Dat klinkt allemaal heel erg ambitieus, maar voorlopig zijn de gedupeerde Nederlanders in het buitenland daar niet mee geholpen.
Ik ben in ieder geval, op dit moment, met die plannen van uitbreiding contactpunten in het buitenland geen meter geholpen.
God mag weten hoeveel tijd dáár weer overheen gaat voordat het zover is.
En wat is meer? Hoef ik dan alleen nog maar naar Manilla in plaats van naar Bangkok?
Ja, op zich is dat qua afstand relatief gezien wel een verbetering.
Het is zoiets als dat men zegt: ‘Je hoeft nou alleen nog maar van Maastricht naar Utrecht te lopen en niet meer naar Groningen. Vindt je dát nou niet geweldig?’
Er moeten gewoon ook andere oplossingen zijn, en die ZIJN er.
Een paar weken geleden ging één van mijn klachtenbrieven naar de klantenservice van DigiD.
Van al de brieven die ik gestuurd heb, zijn zij de enigen die gereageerd hebben.
Allereerst had ik via de mail met hen contact en werden er op mijn probleem door hun allerlei ‘oplossingen’ aangereikt, die helemaal, voor mij in ieder geval, niets (konden) oplossen.
Nadat ik dat aan de medewerker van DigiD heb uitgelegd, werd ik door een medewerker van DigiD op mijn Filipijnse nummer gebeld.
Ik was sprakeloos. Los van het feit of men nou een oplossing paraat heeft of niet, vind ik het van uitermate goede klantenservice en betrokkenheid getuigen dat ze persoonlijk contact met je opnemen om te kijken of ze je misschien wél kunnen helpen.
‘Hebt u een Smartphone?’, was de eerste vraag van de medewerker, nadat hij zich aan mij had voorgesteld.
Ik ben een man van deze tijd en kon daar dus positief op antwoorden.
‘Hebt u de DigiD app al gedownload?’, was zijn volgende vraag.
Ik deed het ter plekke en hij bleef geduldig wachten.
Hij leidde mij door het installatieproces, maar ver kwam ik daar niet mee. Er werd mij steeds gezegd dat er een brief naar mij verzonden moest worden, maar dat dit niet kon omdat ik niet meer in Nederland woonachtig ben. Einde van de procedure.
‘Hé?’, zegt de medewerker verbaasd, ‘maar u moet eerst de vraag krijgen of u zichzelf wilt aanmelden via NFC? (Near Field Communication)’
Voor mij was die uitdrukking ‘NFC’ compleet Arabisch.
Ik had er nog nóóit van gehoord en dat maakte mij een man die iets minder van deze tijd is dan wat ik van mijzelf had verwacht.
‘Uhm, wat is NFC?’, vroeg ik hem dus.
‘Dat zou op uw toestel moeten zitten, mijnheer’, en hij legde aan mij uit wat het was en wat het allemaal kan doen.
Near-field communication is een contactloze communicatiemethode die gebruikmaakt van de ISM frequentieband op 13,56 MHz. NFC heeft doorgaans een bereik van ongeveer 10 centimeter.
Smartphones die hiermee uitgerust zijn kunnen o.a. NFC-tags of stickers uitlezen om taken te automatiseren. Maar NFC kan nog véél meer. Onze paspoorten zijn vanaf 2014 voorzien van een identificatiechip (E-logo). Daarmee kan men zich dus ook via NFC identificeren.
Maar….ik heb geen NFC op mijn smartphone, blijkt nu dus.
Het hele proces kan dus geen doorgang vinden.
Ik spreek met de medewerker van DigiD af dat ik hem zal informeren wanneer ik een nieuwe telefoon heb aangeschaft. Dan zal hij mij verder door het proces heen begeleiden.
Eigenlijk verwacht ik dat ik dat zelf óók wel kan.
Ik ben toch bijna een man van deze tijd, nietwaar?
En als de processen logisch in elkaar zitten, dan moet het mij zelf ook wel gaan lukken.
Ik gebruik de laatste jaren altijd Samsung telefoons.
Tot nu toe hebben ze mij nog nooit in de steek gelaten.
Nou weet ik dat Eric, een paar maanden geleden, voor zijn verjaardag een nieuwe Samsung smartphone heeft gekregen, het model A50.
‘Zit daar bij jou NFC op?’, vraag ik aan hem.
Het is even stil aan de andere kant van de lijn en dan zegt hij: ‘Ja, het zit op mijn toestel en het staat nog áán ook!’
Nou kost Eric zijn toestel ongeveer €340,- en ik ben absoluut niet van plan om dat uit te gaan geven, alleen maar omdat ik nu een toestel MOET kopen vanwege die NFC.
Mijn toestel is verder nog prima, maar….heeft geen NFC.
Bij de Samsung dealer zie ik dat er een A10, A20, A30, A50 en A60 is. Het is een hele familie van Aatjes.
De A10, het goedkoopste model, heeft geen NFC.
Gelukkig heeft de tweede in de rij, de A20, wél NFC en dat toestel kost ongeveer €170,-.
Vind ik nog steeds véél geld en dat allemaal om die ene gadget op mijn telefoon te krijgen. Enfin, de specificaties van deze telefoon wat betreft ingebouwd en RAM geheugen én de camera zijn beter dan die van mij, dus ik ga er in ieder geval, op meerdere punten zelfs, op vooruit.
Ik besluit om de A20 te kopen.
Eerlijk gezegd heb ik er een gloeiende hekel aan om een nieuwe telefoon te kopen.
Mijn ‘oude’ telefoon voelt vertrouwd. Alles zit erop wat ik nodig heb en alles is ingesteld.
Want dát heb je niet met een nieuwe telefoon. Net als bij een desktop computer, moet je dat hele ding weer gaan inrichten.
Het is net een nieuw huis met allerlei meubels die her en der verspreid neergekwakt zijn en waar je de helft niet van wilt hebben.
Je gooit (deactiveert) datgene eruit wat je niet nodig hebt, schaft aan wat je wel wil gebruiken (apps) en schikt al dat nieuwe meubilair (apps) naar jouw wensen.
Vervolgens meld je je aan bij de diverse accounts waar je je wéér voor moet aanmelden en ongeveer zes uur later heb je dan een werkende telefoon, die volledig voldoet aan jouw verwachtingen en wensen.
Ik snap dus niet dat mensen elk jaar het nieuwste model willen hebben? Doffe ellende. Mij ook teveel trammelant.
Enfin, voorlopig zal ik hier toch wel weer enkele jaren mee vooruit moeten kunnen?
Vanmorgen pakte ik mijn paspoort en mijn gloednieuwe telefoon.
Ik download de DigiD app en start de applicatie. Mijn NFC staat op ‘aan’. Ik ben klaar voor de actie.
Zodra ik de app opstart, vraagt hij mij dit keer of ik mij via NFC wil aanmelden?
Jippie!
Het ziet er naar uit dat het gaat werken. Ik ben zo opgewonden als een hondsdolle cavia.
‘Open uw paspoort op de pagina met uw foto en houd de achterkant van uw toestel tegen de pagina aan’, luidt de instructie.
Dat doe ik dus gedwee. Ik ben een volgzaam type, alhoewel mijn vrouw daar een totáál andere mening over heeft.
Je mag je paspoort niet op tafel neerleggen, volgens de DigiD medewerker, maar je moet toestel en paspoort in je hand houden en tegen elkaar aan.
‘Wilt u uw toestel een beetje over de pagina verschuiven totdat de connectie gemaakt kan worden’, is de volgende mededeling.
Ik zie vervolgens het balkje vollopen en …de connectie is gemaakt.
Aangezien mijn paspoort al geregistreerd staat in het systeem van DigiD, kon ik mij op deze manier identificeren en hoeft er géén brief verstuurd te worden naar een adres wat ik niet heb.
Vervolgens krijg ik op mijn scherm een code te zien.
Ik ga nu op mijn desktop naar de UWV site en kies voor inloggen met de DigiD app.
Daar verschijnt een vlak waar ik die code in kan vullen en hoppa….ik zit weer op de UWV site. Ik begin bijna te kwijlen van geluk.
Nadat ik mijn post heb gelezen, log ik uit en ga naar de DigiD site en kies voor MIJN DigiD.
Daar log ik weer in met de app, vervolgens ga ik naar mijn account gegevens.
Ik heb nooit eerder een telefoonnummer ingevoerd om bij DigiD je aan te melden met SMS controle en dát werd mijn Waterloo.
Plotseling werd dat per 15 mei 2019 namelijk een vereiste en ik kon dat niet meer toevoegen, omdat ik geen NL adres meer had.
Schaakmat. Of beter gezegd: ‘schaak’.
Ik kan nu namelijk wél een telefoonnummer invoeren en dat wordt via de DigiD app (met een code) geaccordeerd.
Ik besluit om vervolgens wéér bij het UWV in te loggen en voor aanmelding mét SMS controle te kiezen. Dat kan namelijk ook.
Drie seconden later piept mijn telefoon en krijg ik keurig een SMS-je mét code. Ik vul hem in op het UWV scherm en …tada…het werkt!
Ik pis bijna in mijn broek van geluk.
Eindelijk, na één maand van schrijven, wachten, onderzoeken, vragen en een nieuwe telefoon met NFC, is het probleem opgelost.
Dit is dus een mogelijke oplossing voor al die Nederlandse mensen in het buitenland die nog géén telefoonnummer geregistreerd hebben in het DigiD systeem.
Kijk of je een smartphone hebt met NFC (zo niet schaf er een aan). Check of je een paspoort hebt met E-logo, rijbewijzen hebben dat vanaf 14 november 2014. Volg bovenstaande instructies uit en je bent weer in business.
Kopiëren en doorsturen van dit verhaal naar mogelijke andere slachtoffers is toegestaan en AANBEVOLEN.
Unquote.”
Anton Brok zegt
Toen ik een van de laatste keren bij het consulaat in Orando was, werd my zeer duidelijk gevraagd waarom ik geen Amerikaan word, dan hoef ik niet elke keer bij hun terug te komen. Het was ook allemaal lastig voor het consulaat.
Mbt rijbewijzen, ik had verschillende rijbewijzen van verschillende landen waar we woonden en als we naar Nederland gingen, had ik vaak een Internationaal rijbewijs. Dat kon je aanvragen bij de lokale AAA.
Ik hoop dat het nog werkt, maar ik moet aannemen dat dit het geval is, want buitenlanders(echte) die voor een langere tijd in Nederland zijn, moeten dit in feite hebben.
Voor ons actieve bestuur een andere vraag: de Belgen hebben hun wet veranderd en accepteren nu een dubble nationaliteit.
Men zou kunnen verwachten dat Nederland als Euro land ook de wet zou aanpassen en dus harmoniseren binnen de EU. Bovendien krijgen alle huidige immigranten de Nederlandse nationaliteit, terwijl de Nederlandse overheid WEET dat deze mensen hun oude nationaliteit NOOIT kuunen verliezen. Dit is toch een ongelijke behandeling. Is dit ooit naar voren gebracht?
peer zegt
NEDERLANDSE BANKREKENING
Ik woon al sinds 1960 in het buitenland. In 1978 bracht ik een kort familiebezoek aan Nederland en maakte van de gelegenheid gebruik om bij de ING een bankrekening te openen. Ik deed dit bij het filiaal op het Vrijthof in Maastricht en identificeerde mij met mijn Nederlandse paspoort. Daarna heb ik die rekening tientallen jaren vanuit het buitenland zonder enig probleem gebruikt voor betalingen binnen Nederland. Tot ING plotseling, enkele jaren geleden, een brief naar mijn buitenlandse adres zond met de mededeling dat ik even langs moest komen om opnieuw mijn gezicht en mijn paspoort te tonen. Ik heb ING er toen telefonisch op gewezen dat ik dit al in 1978 had gedaan en dat het mij overbodig leek om dat opnieuw te doen. De man was echter onverbiddellijk. Vervolgens heb ik nogmaals, per aangetekende brief, uitgelegd dat (1) ik te oud was om terrorist te zijn, (2) dat “even bij de bank in Nederland langs komen” een reis van – heen en terug – 2 x 13.000 km zou betekenen, en (3) dat een dergelijke reis erg kostbaar zou zijn. ING reageerde daar niet op maar sloot zonder enig oveleg mijn rekening. De schriftelijke protesten die ik daarna verzond werden alle eveneens genegeerd. Vervolgens bleek dat ik bij andere banken in Nederland geen nieuwe rekening kon openen zonder persoonlijk aanwezig te zijn en mij met mijn paspoort te identificeren. Dat was een groot probleem.
Ik moe(s)t bijv elke maand E 2,00 vastrecht aan een Nederlands energiebedrijf betalen. De firma accepteert geen betaling per kwartaal of per jaar hetgeen mij dus dwingt om mijn bank hier 12 x PER jaar een internationale betaling naar Nederland te laten verrichten. De bankkosten voor elke overschrijving van E 2,00 bedragen iets meer dan E 50. Dat is absurd.
Het energiebedrijf gebruikt helaas ook ING en deze bank trekt meer dan de helft als bankkosten van de E 50 af. E 27.50 om precies te zijn. Dit terwijl de ING als ontvangende bank practisch niets doet om de rekening van het energiebedrijf te crediteren. Een andere bank die mijn AOW uitkering vanuit Nederland naar mijn bank hier zendt rekent daar slechts E 5 voor. Dat is opmerkelijk want de bank die de overschrijving regelt verricht daarvoor het allergrootste deel van het werk. Ik denk dan ook dat ING de grootste graaier is van de Nederlandse banken. In ieder geval, de banken in ons landje hebben dit dus goed geregeld! De bankkosten die zij toucheren zullen ongetwijfeld enorm gestegen zijn omdat denkelijk bijna alle Nederlanders buiten Nederland met dit probleem kampen.
IS ER IETS DAT SNBN IETS AAN DEZE IDIOTE SITUATIE KAN DOEN?
RosalinaBig zegt
Hello. I have checked your nederlandersbuitennederland.nl
and i see you’ve got some duplicate content so probably it is the reason that you don’t rank hi in google.
But you can fix this issue fast. There is a tool that rewrites articles
like human, just search in google: miftolo’s tools
Bonnie Alexander zegt
Hey StevSooppy, your ads are not appreciated and are inappropriate.
Bart zegt
Nog even over “gelijke monniken, gelijke kappen”:
Immigranten die in Nederland asiel aanvragen, en die na verloop van tijd ook de Nederlandse nationaliteit aanvragen, zijn natuurlijk geen “gelijke monniken” met de Nederlanders die naar het buitenland vertrekken. De eerste groep kan niet zomaar terug naar het land van herkomst. Ze worden dan vervolgd, bedreigd, gevangen genomen, gemarteld, etc. De Nederlanders die naar het buitenland vertrekken kunnen echter prima terug. We hebben het dus niet over “gelijke monniken”.
“Gelijke kappen” zijn het ook al niet. Immigranten die op termijn het Nederlanderschap willen hebben, krijgen een keuze voorgeschoteld, pontificaal in hun gezicht. Als zij Nederlander willen worden dan moeten (!) ze kiezen. Ze moeten ook actie ondernemen om hun “oude” nationaliteit op te zeggen. Nederlanders die in het buitenland een tweede nationaliteit aanvragen, krijgen helemaal geen keuze voorgeschoteld. Zonder het te weten, zonder het te willen, en zonder dat ze iets hoeven te doen, zijn de meesten hun Nederlanderschap volautomatisch kwijt. Krijgen zij een keuze pontificaal in hun gezicht? Van gelijke kappen is dus ook geen sprake.
Kan de SNBN dit een keer aanroeren als er weer met beleidsmakers, en met name de regering en leden van de tweede kamer, wordt gesproken?
Alvast hartelijk dank!
karin huizinga zegt
Mijn man heeft 3 oct. 2019 een nieuw paspoort aangevraagd in Nantes op 300 km afstand en omdat zijn paspoort meer dan 2 jaar verlopen was,heeft hij een verklaring van niet Frans zijn aangevraagd bij het Ministère de l’Interieur.Blijkbaar wordt dit niet meer afgegeven door de franse staat;het is tot 3 keer toe geweigerd,terwijl het mij in 2017 zonder problemen werd toegestuurd.Dus tot nu toe geen paspoort,terwijl de rest van de documenten in orde zijn gevonden.
De ambassade heeft o.a.de vraag gesteld,of hij met een Française getrouwd is;nee dus.
In de laatste mail werd een link gegeven door Buitenlandse Zaken van de service public,waarin vermeld stond dat hij via het tribunal een bevestiging van zijn franse nationaliteit kan aanvragen.Dit sloeg helemaal nergens op,want hij heeft de nederlandse nationaliteit en heeft de franse nooit aangevraagd.
Is hij nu de enige,die dit soort probleem heeft?
Hij weet niet hoe hij dit nu verder moet aanpakken en ondertussen kan hij niet op reis en bij evt.ziekenhuis opname wordt om een paspoort gevraagd.
Onze kinderen zijn brits van geboorte en de vernieuwing van hun paspoorten ging allemaal via internet.Binnen 10 dagen was het paspoort er.
Met vriendelijke groeten,Karin Huizinga-Noordam