De verkiezingen van het Europees Parlement zitten erop; de uitslagen zijn binnen. Deels zijn de uitgebrachte stemmen buiten Nederland te vergelijken met de ‘binnenlandse’ stem, maar deels ook niet: zo werd Forum voor Democratie de grootste onder de Nederlanders in Spanje, D66 de grootste in de VS, terwijl GroenLinks de grootste partij ‘wereldwijd’ werd.
Alle ‘buitenlandse’ uitslagen kun je hier zelf inzien (met duiding en extra berekeningen van ons cijferkanon en secretaris Twan Laan), samen met het persbericht dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken zelf al rondstuurde.
Maar: het echte nieuws zit niet zozeer in de uitgebrachte stemmen, maar juist in de niet-uitgebrachte stemmen. Net zoals twee jaar geleden zijn er veel, veel stemmen vanuit het buitenland verloren gegaan. De afgelopen weken gaf onze stemmen tracker (en iedereen bedankt voor het invullen!!) een duidelijk beeld: ongeveer een derde van de stemdocumenten kwam niet aan.
Vorige week mocht onze voorzitter Eelco Keij bij de Nederlandse ambassade in Washington langskomen om te kijken bij het stemmen tellen (filmpje!). In totaal werden er ter plaatse 2346 stemmen geteld. Maar wat opviel, waren juist de niet aanwezige stembiljetten: er waren volgens de voorzitter van het briefstembureau rond de 4000 geregistreerden in de regio. Daar zit nogal een gat tussen. Dat betekent dus dat:
- stemdocumenten niet waren aangekomen, met als gevolg dat niet gestemd kon worden;
- men wel was geregistreerd en alles had ontvangen, maar uiteindelijk niet had gestemd; of
- een combinatie van 1) en 2), waarbij de waarheid zeker niet in het midden zal liggen.
Linksom of rechtsom, het percentage niet-aangekomen stemdocumenten is on-ac-cep-ta-bel hoog.
Nu heeft de regering aangegeven om te kijken of het briefstembewijs gedigitaliseerd kan worden, zie daarvoor het Wetsvoorstel vereenvoudiging stemmen buitenland en het Memorie van Toelichting (gele arceringen zijn van SNBN). Een prima en hoognodige stap. Maar waar dit technisch waarschijnlijk al zou kunnen, vragen wij ons bij de SNBN ten zeerste af of deze digitalisering in politieke en financiële zin gehaald gaat worden voordat de volgende Tweede Kamerverkiezingen weer voor de deur staan (uiterlijk maart 2021).
Vandaar dat de SNBN een campagne zal opzetten om de volmacht te promoten: als je stemt via volmacht, omzeil je voor een groot gedeelte de trage posterijen EN kun je nog van stem veranderen op de dag van de verkiezingen zelf. Wel zo fijn als je de campagne (en veranderende partijposities) een keer echt mee kunt maken in plaats van weken van tevoren al te moeten stemmen! #StayTuned
PS Tot slot, een kleine waarschuwing: per 1 april 2017 bestaat de zogenaamde permanente registratie. Dit betekent dat je, wanneer je buiten Nederland woont, je nog maar één keer hoeft te registeren voor alle toekomstige verkiezingen (tenzij je gaat verhuizen, dan moet je dat zelf doorgeven). Doen dus! Maar deze permanente registratie ging in tijdens de vorige TK-verkiezingen, en dat leverde nogal wat verwarring op: sta ik nu wel of niet in dat bestand? Aan iedereen de tip om dat voor zichzelf te checken via Stemmen Vanuit Het Buitenland.
Martijn Verheij zegt
Ik heb dit jaar m’n stembiljet niet gehad terwijl ik “permanent registreert” sta. Kwam er te laat achter, maar wel zeer gefrustreerd dat ik niet heb kunnen stemmen. Hopelijk gaat dit beter in de toekomst.
Astrid zegt
Er is nog een uitdaging: als je in het buitenland woont krijg je twee enveloppen opgestuurd een paar weken van elkaar. Als je reist of net in NL bent, kun je dus alsnog niet stemmen. Het is allemaal onnodig ingewikkeld, het wordt echt tijd dat stemmen digitaal kan. (Zonder dat je naar NL moet op een DigiD op te kunnen vragen!)
Mathieu zegt
Wat kunnen we leren van hoe andere landen dit aanpakken?
N.D zegt
Wij hebben wel gestemd, hoe weten we of ons stembiljetten wel in Washington is aangekomen?
VD zegt
Ik stem in het land waar ik nu al ruim 30 jaar woon. Nederlandse politiek volg ik niet meer.
Taeko van Genne zegt
Wederom geen stembiljetten mogen ontvangen..
Henny Schoute Bussolati zegt
Voor de laatste landelijke verkiezingen geregistreerd op het consulaat generaal in Saigon/HCMC-Vietnam waar ook mijn tienjarige
paspoort is uitgegeven. Stembiljet kwam aan op 15 maart, d a g van de verkiezingen. Overigens was door ‘Den Haag’ mijn naam
in omgekeerde volgorde gedrukt dus niet geldig. Nu weer opnieuw registreren in huidig woonland ?
Afspraak op ambassade ? Naar ambassade buiten mijn woonplaats? Ook ik heb geen DigiD, twee pogingen gedaan, geen brieven ontvangen. En nog (veel) meer. (Larnaca/Cyprus)
Bas zegt
Groot gemis vind ik dat er ook geen terugkoppeling is of de stem is aangekomen. Ik weet niet of men in Den Haag uberhaupt checkt op dubbele biljetten en de namen maar je weet dus nooit of de posthond je brief heeft opgegeten.
Ik heb mijn stem ( vanwege vakantie ) pas 15 dagen tevoren opgestuurd, maar met de snelste termijn van de Oekrainse posterijen ( 14 dagen ) weet je het allemaal nooit zeker.
Op het moment dat je een stem in de stembus mikt weet je dat wel ( in Nederland dan ).
Armin zegt
Het gras is niet groener in andere landen. In de VS stemmen bijvoorbeeld miljoenen per brief. Stemmen per post is ook in andere landen altijd een drama met verkeerde registraties en niet aangekomen post. En dan hebben we het nog niet eens over de fouten die ongetwijfeld gemaakt worden bij het tellen/verwerken. Dus helaas dit is redelijk universeel bij briefstemmen.
Een tip is om het stembiljet zelf per email te laten ontvangen. Dan heb je maar 1 brief die je vanuit Den Haag hoeft te ontvangen. Reizen en te late tweede brieven zijn dan geen probleem. En indien je meer dan 1 gezinslid hebt, hoeft maar 1 die email ook te ontvangen indien de spamfilter roet in het eten gooit. Je print het stembiljet gewoon een paar keer uit. Immers stembiljetten zelf zijn universeel. Enkel de registratie-enveloppe is uniek voor jouw persoon. Pen je helamaa paranoide laat je 1 gezinslid per email ontvangen en een andere per post en kopieer je desnoods die laatste.
Ik stuur mijn eigen biljet ook aangetekend op. Wellicht overdreven gezien de ‘waarde’ van mijn ene stem tov het totaal aantal Nederlandse stemmen, maar dan krijg je mooi bericht dat het aangekomen is. En het principe van stemmen is me wat waard.
CL zegt
lang gewacht en stil gezwegen …. stembiljet weer niet gekregen … alhoewel permanent geregistreerd en al 20 jaar niet verhuisd …
ps met veel dank aan en waardering voor Eelco Keij voor alle energie die hij investeert in het behartigen van de belangen van buitenlandige Nederlanders
Emiel Woudstra zegt
Omdat ik had gelezen dat de stembiljetten verstuurt waren ben ik maar een gaan vragen op het postkantoor hier in Payakumbuh of er post voor me was. Na enkele minuten kwam de medewerker met de brief. Omdat het logo op de enveloppe het zegde was als in de mail die ik liet zien kreeg ik de brief. Het adres gecontroleerd en dat was goed. Vraag waarom deze brief niet werd bezorgd was het antwoord dat de facturering niet klopte. Nog blij zijn dat ik nu niet extra moest betalen. Paar weken later toen de andere info en stembiljetten er waren gestemd en volgens voorschrift verzonden naar de ambassade in Jakarta. Ruim een week voor de sluitingsdatum datum. Normaal 3 dagen voor de post aan komt. Geen idee of deze werkelijk is aangekomen. Kan ook geregistreerd verzenden maar is kostbaar.
Marian zegt
Stembiljet niet ontvangen, wat ik erg jammer vind, want ik had graag gestemd!
M zegt
Ook wij, twee personen, zeer gemotiveerd om onze stem uit te brengen, zijn teleurgesteld dat het niet gelukt is, we hebben de stembiljetten tot op heden nog niet binnen. ( Andalusië, Spanje). Nog nooit zoveel moeite gedaan om te kunnen stemmen ( op tijd de registratie in orde, vele ochtenden naar het postkantoor ( open van half tien tot tien uur s ochtends) maar helaas.) Niet dat we de illusie hebben dat onze twee stemmen verschil maken, maar we hadden graag van ons democratisch recht gebruik gemaakt tijdens ons verblijf in het buitenland 🙁